Leden 9, 201213 r Autor karel.lpg Jestli Paul najde schválený typ toho mixu k varhanům, tak by to za pokus stálo. Bohatost si ohlídám....
Leden 10, 201213 r jenže....kolik nádrží máš v originál autě na CNG ? a navíc tam zůstane jen cca 8-10ti litrová nádrž na benzín...obecně- nádrž na LPG v Octavii na 70 l = 56 litrů plynu, tj. dojezd cca 560-650 km.....nádž na CNG 70 litrů = dojezd cca 240 km, to nemluvím o tom, že od letošního roku se opět zavádí k CNG spotřební daň, jelikož bylo CNG od r. 2007-2011 od této daně osvobozeno.....záměrwm RWE bylo, že se od r.2007-2011 prodá v tomto státě přes 10% aut na GNG, a pak se majitelům pěkně zdraží plyn, pokud jste dobře sledovali i media,RWE dokonce ve spolupráci s medii řekli, že LPG není ekologické palivo, atd., prostě kampaň jak hrom, stát se měl podílet na výstavbě čerpacích stanic(cca 200), jenže to dopadlo jinak....CNG se vyplatí tak akorát na autobusech, aby neprodukovaly popílek z nafty a těm, co mají čerpačku ve městě(22 v republice), my máme od BRC zařízení a programy taky, ale montáž je 2x dražší než u LPG, takže návratnost podstatně delší.....
Leden 10, 201213 r Autor Kolik nádrží je origo CNG autě mě kromě váhy ani tak moc nezajímá. S turbobenzínem a MPV se i ta váha docela rozmělní. Ono LPG opravdu zase tak ekologické není, když vezmeme v potaz z čeho a jak se vyrábí. Navíc LPG neřeší závislost na ropě ze které se hlavně vyrábí. Vyrábět LPG ze zemního plynu, je jasné každému, že musí být dražší než CNG.. To jestli stát u CNG/LPG bude propagovat vysokou spotřební(zatím je malá) daň ovlivní cenu, která by jinak nebyla špatná oproti benzínu a naftě. Zatím se jezdí za polovic... LPG má svoje výhody, ale též nevýhody, mezi které patří nemožnost parkovat v podzemních garážích(V ČR i tam kde je to v jiných zemích povolené) a ani na trajektu s ním nepochodíme.. Jinak souhlasím, že CNG není vhodné dodatečně montovat. Pak omezuje prostor v autě, má malý dojezd, většinou se zhorší i jízdní vlastnosti kvůli umístění nádrží a cena za přestavbu se pohybuje ca 45-60 tisíc, což není pro většinu lidí vhodná investice. V CNG vydím budoucnost hlavně v originálních přestavbách, jako ojetiny jsou zhruba stejně drahé jako naftové motory a to už je zajímavé... Upraveno Leden 10, 201213 r od 1Radar
Leden 10, 201213 r máš mylné informace,tento zákon padl v září 2011, takže parkovat se může, je to spíš o majitelích objektů, že se k tomu staví všelijak.....mezi námi, s CNG taky nesmíš na trajekt a do podzemních garáží, jen se o tom u RWE nesmí mluvit,o takovou reklamu přeci nestojí.... opravdu ojetiny jsou zajímavé, hlavně tím, že mají nejlepší leta na CNG za sebou(někdy 3-5x víc než je na tachometru, protože jsou too rychle najeté km, takže auta zachovalá....a možnost natankovat na 22 čerpačkách u nás, děkuji,nechci...když jsem ji chtěl postavit u naší firmy, tak se mi páni do RWE akorát vysmáli, takový mají přístup k budoucím potenciálním zákazníkům...
Leden 10, 201213 r Autor I dle nové vyhlášky se parkovat s LPG/CNG smí jen v garážích se správně řešeným odtahem, což většina nynějších garáží nemají(nedostanou povolení) a majitelé nechtějí investovat do předělání nebo instalace vzduchotechniky... U CNG je to jednodušší a sám víš, že lpg je těžší než vzduch jak v kapalné, tak v plynné fázi a je ho problém odvětrat na rozdíl od lehčího zemního plynu, který stoupá vzhůru a je ho jednodušší odvětrat. Proto bezpečnost u pohonu na CNG bude vždy vyšší. A z čeho čerpáš informaci, že se na trajekt s CNG nesmí? Nikde jsem na nic takového nenarazil. Jeden kolega a jeden známý mají ojetinu a problémy s CNG nemají, ale jasně, že to je malý vzorek a že auta s rychle najetými km mohou i tak vykazovat nějaké závady, pokud nepodstupují pravidelný servis... A problém s tachometrem je převážně u nás, jelikož to není trestný čin, takže se určitě nechají pořídit auta s pravdivými km a pravidelným servisem... Nevím proč, ale zdá se mi, že jsi na CNG zbytečně alergický Ikdyž na druhou stranu máš pravdu, že přístup RWE je zvláštní pak se ti nedivím, že nechceš CNG podporovat..
Leden 10, 201213 r 700??? Bulharsko není Chorva jedna cesta 1650 km ... když nepočítám tu trochu co potřebuji na dojetí do Blavy, tak jsou to 3 plné nádrže. Do Fábule dostanu 44l což mi na té cestě vydrží tak na 500-600km, záleží jak moc ženu. Jinak už se to tu řešilo, v normální lampárni http://forum.skodahome.cz/topic/111311-lpg-nebo-cng/page__view__findpost__p__1536426 , takže zazdít si kufr nějakou 70l nádrží a pak kvůli tomu vézt rakev a ještě 10x tankovat, dej pokoj
Leden 10, 201213 r Autor Malta Jejda pardon, zaměnil jsem si to za Maďarsko , které je těch cca 700km. Ale pořád nechápu. Mrkni na kufr a dojezd třeba Zafira Tourer Turbo 7-míst 530km 14lnádrž na benzín Passat TSI CNG 480 km, dalších 460 km lze poté ujet díky 31l nádrži pro kapalné palivo. Zafira 1.6 CNG ecoFLEX Turbo dojezd 370km, 14l nádrž na benzín. Fiat Mlutipla přes 500km.. Takže nevidím jaké zazdění kufru,dojezd standard, respektive oproti Felicii nadstandard a navíc jak často jezdíš trasu 1650km ročně?
Leden 10, 201213 r a kolik jsi najel na CNG kilometrů s těmito auty...že se tváříš jako odborník, nebo bereš údaje jen z prospektů, ty jsou ale od praxe hodně daleko k těm garážím-týká se to garáží od 30ti míst výš, a problém spočívá v tom, že právě CNG utíká nahoru do odvětrávací soustavy, kde jsou umístěny ventilátory jen za pár tisíc,tudíž s ocelovými lopatkami,aby se splnil předpis, musely by být měděné do Ex prostředí(normální řádově 5 tisíc,měděné cca 80 tisíc), takže když se to DOBŘE přes media lidem vysvětlí, je vlastně CNG to nejlepší a LPG k ničemu, realita je úplně stejná,ani jedno nesmí do podzemní garáže, takže jednoduše, pokud pod obchoďákem je parkoviště bez zdí, jen na pilířích, můžeš tam klidně zajet a předpis neporušuješ... alergický na CNG nejsem, jen vím, co to obnáší, pokud má LPG nějaké problémy, v CNG jsou tak 3x vyšší(mluvím o přestavbách dodatečných), pokud je to z fabriky, jsou tam jiné komponenty-cívky, kabely,moduly, aby to zvládly, jiné tlumiče, pera(zvýšení hmotnosti až 100-120 kg)....
Leden 10, 201213 r no mrkl jsem zběžně na tu Zafiru 1,6 CNG ... a jsme u toho, jedná se o tovární zástavbu, tudíž ubráno z palivové nádrže, aby bylo kam dát CNG nádrž a neztratilo se nic ze zavazadlového, takže když to zesumíruju, plná CNG + BA dá max. 600km dojezd. Když dám CNG do svého auta, tak se určitě nedostanu s dojezdem na origo zástavbu. Za to se současným LPG + BA obé do plna, tak se bavíme o dojezdu v pohodě 1300 km
Leden 10, 201213 r Autor karel jak jsem psal výše, sleduji 2 auta na CNG v mém okolí s originální zástavbou. Nevím co konkrétně ti přijde hodně daleko, také údaje pouze z prospektů, neberu. Nicméně když si prohlédneš zápisy lídí na spritmonitor.de, tak zjistíš, že se nemusejí od těch prospektů lišit. Třeba namátkově tento Passat TSI, kterého jsem uvedl najede na CNG více jak 500km http://www.spritmoni...ail/347424.html Děkuji, že jsi mě nazval odborníkem, ale ani po tom netoužím. Mě stačí, že mám možnost sledovat vývoj CNG a vydím, že je to dobrý trend. Ostatně první myšlenka směřovala právě na využití CNG v budoucnu jakožto alternativu k ropným produktům. Rozhodně ne vychvalování co je nejlepší. A vidíš kde to skončilo... Respektive začátek byl úplně v jiném tématu Upraveno Leden 10, 201213 r od 1Radar
Leden 10, 201213 r Autor Malta pokud bereš maximální dojezd na obě paliva, pak bude to tvoje auto lepší. Ale to opravdu hodláš vyjíždět i benzínovou nádrž? Totiž v mém okolí to nikdo nedělá, když už se rozhodli jezdit levněji... Naopak nadávaj, když jedou za studena třeba 2km v zimě na benzín a to už je zase druhý extrém...
Leden 10, 201213 r to je jasné,že to tak muselo dopadnout, já mám na svých 3 autech najeto (186+460+195 tisíc km) na plyn tolik km, vyzkoušené různé svíčky, programy, i ty mixy, na kterých mám vyzkoušené za ty léta co dělám plyn kde co, takže rozdíl mezi námi je to, že já vycházím z praxe a přes ticíc namontovaných aut, ty jsi se pokusil teoreticky rozvést debatu o větší nebo menší díře v mixu...toť vše...uvědom si, že Němci jezdí na CNG už 40 let, LPG začali po roce 2006, u nás se LPG dělá od r.1991, CNG tak od 2008...CNG byl spíš záměr RWE jak jsem výš popisoval, dokud nebude dostatek čerpaček, bude to stále nezajímavé, tudíž i pro prodejce nových aut(nehledě na vysokou pořizovací cenu+ absolutní neznalost a praxe kolem plynu), natožto pro nás, když se to namontuje do auta, co má najeto 150 tisíc(kéž by mělo) je to tragedie, k přestavbě nutno vyměnit kabely, svíčky,moduly, případně, domontovat do původních pružin ještě druhé(cca 8 tisíc), tak je to absolutně nezajímavé jak pro nás, tak pro zákazníka....je to jak s těmi autobusy- jsou cice dotace na autobus na CNG, ale....o to je vyšší cena autobusu, takže šul nul, výhoda je v tom, že nečudí, což je veliká výhoda, spotřeba vyšší, ekonomika taky nic moc, ale nečudí....prostě v tomto státě se podle mě CNG neuchytí tak jak např. v Německu, bude to jen okrajová záležitost majitelů, co budou kroužit kolem "komína" = kolem čerpačky a po silných tazích(např. Brno,Znojmo,Hradec atd.).....
Leden 10, 201213 r Autor Ale o tvé praxi s LPG auty nikdo nepochybuje. Ikdyž druhý typ mixeru pro varhany jak zde popisoval Paul jsi možná ještě nezkoušel A je mě celkem jedno jestli CNG ještě za našeho života překoná LPG. Ono když bude po CNG větší poptávka, zákonitě to už bude dražší provoz než tomu je teď, stejně jako s LPG... Mě by stačilo, aby přibyla CNG čerpačka v Kolíně. Asi tak... Upraveno Leden 10, 201213 r od 1Radar
Leden 11, 201213 r ještě k těm mixům....najeď na www.brc.it - I Prodoti - Catalogo prodoti - Catalogo Miscelatori - a tam jsou všechny mixy z produkce BRC...ten na Felicii je číslo 12MX0030002....
Leden 11, 201213 r Malta pokud bereš maximální dojezd na obě paliva, pak bude to tvoje auto lepší. Ale to opravdu hodláš vyjíždět i benzínovou nádrž? Totiž v mém okolí to nikdo nedělá, když už se rozhodli jezdit levněji... Naopak nadávaj, když jedou za studena třeba 2km v zimě na benzín a to už je zase druhý extrém... jasně, benzín používám fakt jen na první 1-5 km (dle teploty), takže i dovča do BG se bez něj prakticky obejde, ale zase jen pro to že mám po cestě čerpaček jak máku. Což pro CNG by pro mě znamenalo natankovat v Brně, dojet někam před Budapešť a dál pěkně poslušně pokračovat na beneli až do BG. Rovněž i na to moje ježdění tady ať už po republice, či jen do práce. Čerpačky v mém okolí jsou jen Prostějov (45 km) a Brno (60km), což zajetí pro natankování do těchto měst by znamenalo pro mě vyjetí třetinového dojezdu, takže už bych se dál moc nepovozil. Dost často jezdíme i výlety a plánovat že když pojedu někam že musím bezpodmínečně přes něco, abych tam natankoval ... to se mi u LPG nestává, ikdyž jedu do míst kde jsem v životě nebyl, tak 100% vím že tam na nějakou čerpačku LPG vždy narazím. A to nemluvím o ceně na km ... jestli si to pamatuji z té Zafiry co jsem četl včera bylo to tam kolem 1,10 - 1,24 Kč na km, což mám na LPG vlastně také, ale ovšem při jiné pořizovací ceně zařízení. Takže z tohoto pohledu pro mě absolutně nezajímavé, páč bych musel víc jezdit na BA než zemní plyn a v tom případě nemá smysl auto na alternativní pohon.
Leden 11, 201213 r hlasim sa o slovo. neviem Malta kde si co cital, ale ja na stranke Opel som nasiel spotrebu 5.7 kg CNG na 100km, a na stranke SPP sucasnu cenu 1.18 eura za 1kg. to mi dava 6.7 eura na 100 km = 200 byvalych slovenskych korun = 167 ceskych korun, cca 1.7 Kc na 100 km. tusim som sa dopocital o kus vyssie nez ty. opravte ma ak sa mylim
Leden 11, 201213 r Autor Karel Díky za odkaz. Brzy budu čistit škrtící klapku, tak to přeměřím... Malta Psal jsem o budoucnosti jakožto alternativě k ropě než se vymyslí něco lepšího. Čerpaček je u nás zatím málo, nicméně až bude cena ropy vyšponovaná, tak už jich tu bude mnohem víc...
Leden 11, 201213 r slant....no právě, a co je vlastně těch 5.6 kg ? na to jsou dost složité přepočty- na litry, z toho objem,koeficienty, v reále se dopočítáš, že to jede za 11l CNG.....je to u těch aut velice pěkně takticky napsané...
Leden 11, 201213 r Autor ještě k těm mixům....najeď na www.brc.it - I Prodoti - Catalogo prodoti - Catalogo Miscelatori - a tam jsou všechny mixy z produkce BRC...ten na Felicii je číslo 12MX0030002.... Karle teď jsem koukal na obrázek a nespletl jsi se? Podle obrázku mi to spíš přijde na mixer pro BMM než MPI...
Leden 11, 201213 r hlasim sa o slovo. neviem Malta kde si co cital, ale ja na stranke Opel som nasiel spotrebu 5.7 kg CNG na 100km, a na stranke SPP sucasnu cenu 1.18 eura za 1kg. to mi dava 6.7 eura na 100 km = 200 byvalych slovenskych korun = 167 ceskych korun, cca 1.7 Kc na 100 km. tusim som sa dopocital o kus vyssie nez ty. opravte ma ak sa mylim zdroj jsem měl tu http://www.hybrid.cz/testy/opel-zafira-16-cng-turbo
Leden 11, 201213 r priznam sa ze nemam paru kolko litrov je tych 5.6 kg plynu a asi to ani nepotrebujem vediet, ked predajca udava cenu za kilo. z toho si lahko vypocitam cenu za kilometer. kazdopadne mi to vychadza viac nez keby si ten motor zobral napr. 8 litrov LPG. pri cene 0.7 eura za liter je to 5.6 eura na 100km. 1.4 Kc na kilometer. chcem tym povedat, ze LPG mi je stale sympatickejsie a dokonca LPG technologia ani nevyzaduje tak vysoku vstupnu inesticiu ako CNG Upraveno Leden 11, 201213 r od slant
Leden 11, 201213 r zaujimave, Maltov clanok pise o cene cca 22 Kc za kilo CNG. a z toho vychadzaju aj ich prepocty. ( 0.856 eura za kilo) dnes rano som kukal natankuj.sk , najlacnejsi CNG u nas 1.100 eura za kilo. ( 28.27 Kc) bud to je stary clanok, alebo mate dobru vladu.
Leden 11, 201213 r Autor priznam sa ze nemam paru kolko litrov je tych 5.6 kg plynu a asi to ani nepotrebujem vediet, ked predajca udava cenu za kilo. z toho si lahko vypocitam cenu za kilometer. kazdopadne mi to vychadza viac nez keby si ten motor zobral napr. 8 litrov LPG. pri cene 0.7 eura za liter je to 5.6 eura na 100km. 1.4 Kc na kilometer. chcem tym povedat, ze LPG mi je stale sympatickejsie a dokonca LPG technologia ani nevyzaduje tak vysoku vstupnu inesticiu ako CNG Ono tenhle automobil bude jezdit spíš za těch průměrných 11l/100km... http://www.spritmoni...108&power_e=110 Pak je to 1.9Kč/km LPG Ale uvidíme jak se budou do budoucna hýbat ceny ropy a zemního plynu... Upraveno Leden 11, 201213 r od 1Radar
Leden 11, 201213 r když už jsme se dostali až sem....moje octavia jezdí v průměru za 8.5 l plynu(LPG), takže když to přepočtu, jede za cca 4.7 kg= při ceně 17.40Kč/litr cca 31 Kč/Kg....proto jsem psal, že udávají spotřebu v kg, vypadá to pak zajímavě a málokdo si to přepočítá, jestli je spotřeba v kg nebo v litrech....
Leden 12, 201213 r Autor Karle teď jsem koukal na obrázek a nespletl jsi se? Podle obrázku mi to spíš přijde na mixer pro BMM než MPI... Karle mohl by jsi se na to podívat?
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.