Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doporučené odpovědi

Publikováno

Zdar chlapy potřeboval bych vaše rady.Ročně najedu okolo 40tis km.Donedávna jsem měl Fabii I RS chip na 121kw a spotřebu jsem měl okolo 4,5-5,5l nafty na 100km.Takže maximální spokojenost co se týče spotřeby.Ale napadlo mě co zkusit LPG a nebo CNG?Při dnešních cenách benzínu nebo nafty si myslím,že by to byla dobrá investice.Moje otázky zní :

Jaká je pořizovací cena namontování?

Jaká je spotřeba na 100km ( průměr ) a cena? Nedokážu si spočítat kolik se ujede třeba na 2kg LPG...

Mám zhruba okolo 200tis na pořízení auta a nevím které koupit uvažuji o Octavia II a nebo Volkswagen Passat II .Ale pokud jsem se dočetl správně LPG lze jen na benzín.

Výhoda u mě je že plnící stanice LPG a nebo CNG unás ve městě mám obě :

http://www.stanicecng.cz/index.php?page=mapa-stanic

Prosím o rady na co si dát pozor a třeba výhody /nevýhody děkuji. :palec2:

to je sice hezké, že máš CNG ve městě, ale jinak jich je jak šafránu, takže tím je to dané ... koneckonců probrali jsme to přes SZ

takže jenom něco málo k montážím....cena montáže na LPG do 4 válcového motoru je cca do 30 tisíc/zařízení BRC,Landi Renzo/......u montáže na CNG je cena jednou taková...cca do 60 tisíc...

Pro srovnání...Octavia s válcovou nádrží 70 litrů, plněno na 80% objemu, tlak plynu 5-10 atm.,kapalný, prakticky z jednoho litru se odpařením vyrobí 4.3 kubíku plynu/..dojezd na takovou nádrž cca 600-630 km........CNG je stlačován na 200 atm., na nádrž o objemu 70l se ujede cca 180-240 km.....je podstatně těžší, více zatěžuje pružiny, tlumiče....je sice víc ekologičtější/koho z řidičů to zajímá,že?/, ale...od příštího roku se bude na CNG znovu navalovat spotřební daˇ, jelikož byl od r.2007 úplně osvobozen, jen pro představu, na LPG je spotřební daň 3900 Kč/tunu, coj je asi v přepočtu kolem 2.5 na litru, co se odvede státu, takže u CNG se pomalu začne tato daň taky opět zavádět, takže ono to pak už zas tak zajímavé nebude....

... no právě, věděl jsem že je to cenově jednou tolik, vím i že je to s dojezdem na CNG pošpatnější, ale že je to až taková tragédie to jsem fakt nevěděl. No bodejť by pak neměly autobusy v Prostějově celý spodní zavazadlový prostor vyplněný bombami ... aby furt nemusely jezdit k čerpačce lol

karellpg odpovídá dobře. LPG i CNG má svoje výhody a nevýhody.

Výhody LPG jsou především v tom, že je více plnicích stanic, auta na LPG mají větší dojezd. Nevýhodou je to že kvalita LPG kolísá dle ročního období i plnicí stanice, to se odráží na výkonu motoru, spotřeba v kg je cca o 10% vyšší než u litru benzinu - tj. dneska cca 20 Kč za ekvivalent litru benzínu, cena bude stoupat s cenou ropy - jde o výrobek z ropy, nesmí se do uzavřených parkovišť - LLPG je velmi nebezpečné pailivo v případě úniku.

Výhody CNG jsou v tom, že je to velmi bezpečné palivo, ekologické palivo a dnes nejekonomičtější palivo. Při dnešních cenách vyjde 1 m3 CNG což je ekvivalent 1 litru benzínu na cca 16-17 Kč.

Nevýhodou je to,že je relativně málo plnicích stanice (33 v ČR a předpokládá se růst cca 10 stanic ročně), do jedné lahve 70 litrů se vejde 10 kg GNG což je 14 m3 a na to se ujede cca 180-220 km. CNG

Jezdím s přestavěnou Octavii II. S CNG mám najeto 50.000 km bez problémů. Láhev sice váží cca 70 kg, ale nejezdím s plnou nádrží na benzín a tím se rozdíl hmotností kompenzuje. Od roku 2012 se začne platit spotřební daň, která bude v roce 2020 3,5 Kč/kg CNG tj. 2,50 Kč/1 m3. kde bude v roce 2020 cena nafty a benzínu a spotřební daň u obou je ve hvězdách.

Cena přestavby na CNG s použitím technologie sekvenčního vstřikování je u nás 44.000 Kč vč. DPH, tj velmi blízká cena přestavbě na LPG.

Máte-li v okolí CNG plnicí stanici šel bych do CNG.

zdravím Pavel

jedině v případě, že budu auto provozovat pro pracovní účely a po ČR, nejlépe nějaký rozvoz po okolí, kde mám čerpačku, jako rodinné auto v žádném případě, páč bych se s ním nikam nepodíval, o dovolené nemluvě lol

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Podobný obsah

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.