Publikováno Srpen 22, 201114 r Zdar chlapy potřeboval bych vaše rady.Ročně najedu okolo 40tis km.Donedávna jsem měl Fabii I RS chip na 121kw a spotřebu jsem měl okolo 4,5-5,5l nafty na 100km.Takže maximální spokojenost co se týče spotřeby.Ale napadlo mě co zkusit LPG a nebo CNG?Při dnešních cenách benzínu nebo nafty si myslím,že by to byla dobrá investice.Moje otázky zní : Jaká je pořizovací cena namontování? Jaká je spotřeba na 100km ( průměr ) a cena? Nedokážu si spočítat kolik se ujede třeba na 2kg LPG... Mám zhruba okolo 200tis na pořízení auta a nevím které koupit uvažuji o Octavia II a nebo Volkswagen Passat II .Ale pokud jsem se dočetl správně LPG lze jen na benzín. Výhoda u mě je že plnící stanice LPG a nebo CNG unás ve městě mám obě : http://www.stanicecng.cz/index.php?page=mapa-stanic Prosím o rady na co si dát pozor a třeba výhody /nevýhody děkuji.
Srpen 25, 201114 r to je sice hezké, že máš CNG ve městě, ale jinak jich je jak šafránu, takže tím je to dané ... koneckonců probrali jsme to přes SZ
Srpen 25, 201114 r takže jenom něco málo k montážím....cena montáže na LPG do 4 válcového motoru je cca do 30 tisíc/zařízení BRC,Landi Renzo/......u montáže na CNG je cena jednou taková...cca do 60 tisíc... Pro srovnání...Octavia s válcovou nádrží 70 litrů, plněno na 80% objemu, tlak plynu 5-10 atm.,kapalný, prakticky z jednoho litru se odpařením vyrobí 4.3 kubíku plynu/..dojezd na takovou nádrž cca 600-630 km........CNG je stlačován na 200 atm., na nádrž o objemu 70l se ujede cca 180-240 km.....je podstatně těžší, více zatěžuje pružiny, tlumiče....je sice víc ekologičtější/koho z řidičů to zajímá,že?/, ale...od příštího roku se bude na CNG znovu navalovat spotřební daˇ, jelikož byl od r.2007 úplně osvobozen, jen pro představu, na LPG je spotřební daň 3900 Kč/tunu, coj je asi v přepočtu kolem 2.5 na litru, co se odvede státu, takže u CNG se pomalu začne tato daň taky opět zavádět, takže ono to pak už zas tak zajímavé nebude....
Srpen 25, 201114 r ... no právě, věděl jsem že je to cenově jednou tolik, vím i že je to s dojezdem na CNG pošpatnější, ale že je to až taková tragédie to jsem fakt nevěděl. No bodejť by pak neměly autobusy v Prostějově celý spodní zavazadlový prostor vyplněný bombami ... aby furt nemusely jezdit k čerpačce
Srpen 26, 201114 r karellpg odpovídá dobře. LPG i CNG má svoje výhody a nevýhody. Výhody LPG jsou především v tom, že je více plnicích stanic, auta na LPG mají větší dojezd. Nevýhodou je to že kvalita LPG kolísá dle ročního období i plnicí stanice, to se odráží na výkonu motoru, spotřeba v kg je cca o 10% vyšší než u litru benzinu - tj. dneska cca 20 Kč za ekvivalent litru benzínu, cena bude stoupat s cenou ropy - jde o výrobek z ropy, nesmí se do uzavřených parkovišť - LLPG je velmi nebezpečné pailivo v případě úniku. Výhody CNG jsou v tom, že je to velmi bezpečné palivo, ekologické palivo a dnes nejekonomičtější palivo. Při dnešních cenách vyjde 1 m3 CNG což je ekvivalent 1 litru benzínu na cca 16-17 Kč. Nevýhodou je to,že je relativně málo plnicích stanice (33 v ČR a předpokládá se růst cca 10 stanic ročně), do jedné lahve 70 litrů se vejde 10 kg GNG což je 14 m3 a na to se ujede cca 180-220 km. CNG Jezdím s přestavěnou Octavii II. S CNG mám najeto 50.000 km bez problémů. Láhev sice váží cca 70 kg, ale nejezdím s plnou nádrží na benzín a tím se rozdíl hmotností kompenzuje. Od roku 2012 se začne platit spotřební daň, která bude v roce 2020 3,5 Kč/kg CNG tj. 2,50 Kč/1 m3. kde bude v roce 2020 cena nafty a benzínu a spotřební daň u obou je ve hvězdách. Cena přestavby na CNG s použitím technologie sekvenčního vstřikování je u nás 44.000 Kč vč. DPH, tj velmi blízká cena přestavbě na LPG. Máte-li v okolí CNG plnicí stanici šel bych do CNG. zdravím Pavel
Srpen 29, 201114 r jedině v případě, že budu auto provozovat pro pracovní účely a po ČR, nejlépe nějaký rozvoz po okolí, kde mám čerpačku, jako rodinné auto v žádném případě, páč bych se s ním nikam nepodíval, o dovolené nemluvě
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.