Červenec 16, 201312 r Autor jj, tak to pak jo, my chytli východ slunce, když jsme tam byli hned první rok 2007, ale to se ještě jezdilo po staré hned kolem pobřeží. Východ jsme pak a první smočení nohou absolvovali na tzv. pláži řidičů. Pokud by jsi tochtěl absolvovat také, tak by sji musel sjet za Sozopolem doleva na Djuni a pak by jsi dojel na místo, kde silnice vede 10m od okraje moře. Pak se ale budeš muset vrátit tu samou cestou zpět na hlavní, páč už to není průjezdné dál na Primorsko jak to kdysi bylo. A podruhé jsem ho chytli v 2011 a to přímo v Primorsku. Takže pokud by to bylo v Primorsku, tak jen půjdeš pořád rovno po té ulici kde bydlí Zdravko, přejdeš písečné duny a jseš na severní městské pláži. Jinak to samozřejmě napoprvé nehroť, spánek se dá udělat na trase na jakékoli benzínce, naprosto bezpečně. Ovšem musíš zase tak učinit do blízkosti St.Zagory páč nový úsek trakije ještě žádné benzínky nejsou, až pak zase za Yambolem blíž k Burgasu. Takže Jirko díky za upozornění, ale bude to spíše pro Mirka, páč mi jedeme posedmé a víme co máme, nebo můžeme od trasy očekávat. Tím samo nechci říci, že jsem mistr světa, ale už tak nějak ty svoje pocity při řízení znám a vím, kdy je lepší zastavit a na dvě tři hoďky schrupnout.
Červenec 16, 201312 r Jirko beru názor, ale vzhledem k dosavadním zkušenostem je plán takový. A řeknu ti, že i tu svou krizi v práci jsem několikrát musel překonat a "být ve střehu" 24 hodin. Tuhle trasu zatím neznám, ale to jsem neznal ani první cestu do Španělska, Sicílie, nebo Holandska. Ne vždy jde jet nonstop, ale právě hledám vhodný čas. Jel bych třeba už mezi 1-2, ale vím,že bych "cestovní horečkou" nemohl usnout a pak to stojí zaprd. Jinak o penězích za ubytování cestou to není, zvlášť směrem do Bulharska. Jen mi tenhle styl vyhovuje, tak ho praktikuju . A bezpečné parkoviště si myslím neexistuje - profesní deformace. .
Červenec 16, 201312 r Autor já vím Mirku, ale BG zase není divoký západ, spali jsme tam mockrát a nic se nedělo.
Červenec 16, 201312 r Malta má pravdu,není se čeho bát,ale jak jsme jeli poprvé,tak jme byli kolem půlnoci v Sofii,tam jsem tankoval,kolem mě běhali toulaví psy a ještě do toho všeho ta azbuka,připadali jsme si jako někde v Rusku před 20 lety.Jinak z cest strach nemám,ale jednou jak jsme jeli z Primorska do Turecka,tak se projíždí takovým chudým městem,myslím že se jmenuje Hvězdoslav a tam jsem měl fakt bobky,že jestli nás někdo zastaví,tak jdem domů pěšky a ještě bez věcí.Město je takové strašidelné.Vybité okna,staré baráky děti si hrajou na hlavní cestě sem tam povoz z konmi,opět toulavi psy,no prostě paráda.Jde ale opravdu o pocit.Doporučuji se ale i za jízdy zamykat v autě.Někdo ti na semaforech otevře kufr,nebo dveře a co?Poutíkáš za ním? Upraveno Červenec 16, 201312 r od dusan.k
Červenec 17, 201312 r Autor o kufr se bát nemusíš, pokud máš origo centrál, tak když nasedneš a rozjedeš se, zamkne se sám a nelze otevřít pokud se neotevřou nějaké dveře. Nevěděl jsem to, ale zjistil jsem to kdysi u Fábie u nás ve firmě, když po odjezdu z práce chtěli zkontrolovat kufr (tehdy se něco ukradlo ve fabrice, tak museli kontrolovat), zápasil s tím a nic. Tak jsem otevřel dveře, že se půjdu podívat co tam s tím dělá a cvak, pak jsem si to vyzkoušel v klidu doma a fakt, jen se trochu rozjedeš, automaticky se zavřou, ale interiér zamykám při jízdě pravidelně.
Červenec 17, 201312 r Tak šťastnou cestu v poklidu a užijte si zaslouženého odpočinku. Doufám, že budou čerstvé informace o dopravě a místních poměrech. Těšíme se na první zprávy od hlavního zpravodaje z bulharského pobřeží.
Červenec 19, 201312 r prijemne kupanie ! my sa zatial budeme potit v praci a radostne budeme budovat kapitalizmus... :'>
Červenec 19, 201312 r Autor vďaka Luboš tak jo písnu něco o trase: vyráželi jsme v 01:35 od baráku, řídil jsem já, páč Evča měla strach ze zvěře, tak prý aby to nebylo případně na ni . Takže jsem piánko dojel do Brna k Avion parku k velkému Tesco, kde jsem odběhl pro toaleťák, kdyby to na mě cestou přišlo a nebyla po ruce benzínka. Polovic si mezitím přesedlala, já byl během chvíle zpět, neboť personál byl v těžké převaze v obchodě a frčeli jsem směr Blava. Tím že jsme nakonec jeli tak brzo, bylo jasné že Malacky z lacným plynom padajú a odsere to OMV na Lamači s cenou 0,770 Euro za litr. Takže jsme dorazili pět minut před třetí ráno do 192 km vzdálené Bratislavy a dotankovali nějakcý 15,5 l do plna. Když jsme tak čekali na obsluhu, všimli jsme si prvních Turků, stály tam celkem 4 auta. Ještě se nám za celých 7 let nestalo, abychom je potkali už v Blavě. No nic bez dalšího zdržování jsme vyrazili dál Evča práskla do koní a frčelo se. Na hranicích jen zpomalení na omezenou rychlost a frčelo se dál, páč známka byla zakoupena předem. Budapešť v pohodě, minimální provoz a navíc obchvat už není staveniště, takže pohoda. Cestou jsme potkávali hordy Turků, samé německé, španělské, anglické auta, sem tam do toho nějací Rakušáci a Švýcaři ale uvniř bylo černo i bez tmavých fólií na skle . Tak jsem tak začal tušit, že dnes to na Horgoš (přechod HU/SRB) nebude a že budu muset vyzkoušet buď nový Bački Vinogradi, nebo osvědčenou Tompu. Ovšem čím více na jih, tak doprava slábla, dokonce ani ti Turci nejezdili, tak říkáme zkusíme to. Exit 166 na Tompu jsme minuli, dokonce ani na posledním možném místě na odbočce na Moráhalom těsně před přechodem nebyla fronta, jak jsme ji zažili v 2008, tak jsme pokračovali na Horgoš. Dorazili jsme tam a tři řady a v každé tak po 20 autech. Říkám není to žádná tragédie, to vydržíme a zařadil jsem se do fronty za Audi A7 se značkou jihomoraského kraje. Za dvacet minut jsme měli maďarskou stranu za sebou a čekali v menší frontě na srbské straně. Po 10 min. jsme podali do okénka občanku a pas i my a už se frčelo dál. Nicméně frčelo se podle předpisů neboť srbové dost často měří. A taky že jo po pár km od hranic najednou před odpočívadlem omezení rychlosti a provoz z obou pruhů sveden na odpočívadlo, kde už čekala horda policajtů a odchytávala si hříšníky. Samo tam měli odstavenou i známou audinu. Měřili pod mostem před odpočívadlem, takže MIro na to pozor, raději drž těch povolených 120, ať se ti to neprodraží. Takhle to pak bylo ještě někde mezi N.Sadem a Bělehradem. Letos vůbec těch policajtů bylo po trase více než obvykle. no nic pokračování až se vrátíme z města, E začíná být nevrlá že chce na zmrzku, tak musím , jinak bych s ní nevydržel
Červenec 19, 201312 r Autor tak kde jsme to zkončili .... jo v Srbsku, takže Mirku, ceny LPG v Srbsku se pohybují od 74,90 po 72,40 Dinárů, kolik to je ti ještě přesně neřeknu, ještě nedorazily platby do banky, ale je to méně než loni, to jsem platil 78,90 a 75,90. Letos jsem nebral plyn hned za hranicemi, jako každý rok, ale protáhl jsem to níže, blíž k N.Sadu, konkrétně to byl Feketič, podle výpisu z platby. Hned za hranicemi zeleno žlutá benzínka měla těch 74,90, dál EKO měly tuším 74,60. Já bral v tom Feketiči za 73,90. Níže pod Bělehradem měly v opačném směru LUKOILky za 72,40-72,90. Bělehrad jsem jel nakonec obchvatem, abych viděl co to obnáší, ale moc mě nenadchl, sice to už nebude takové staveniště asi jako loni, ale pořád to není ono, co jsou tunely, tak v provozu je vždy jen jeden tubus obousměrně, za nimi je to zůžené, spoustu náklaďáků ... možná v nočních hodinách to bude rychlejší, ale i tak to bylo za 35 min. Loni jsem jel Bělehrad centrem i s dopravním omezením v jednom místě za 30 min. Ovšem Mirku, tobě to doporučuji vzít obchvatem, vzhledem k tomu že jsi to centrem nikdy nejel. Obchvat je značený dobře až na jeho závěr, kdy se dostaneš před čtyřproudovku s mýtnicema, tak máš rovno silnici pod viadukt a jedeš zpět do centra BEO a doprava se napojuješ na tu výpadovku k mýtnicím, takže nezapomeň doprava. Z Bělehradu jsme to opět profrčeli dál na jih, přičemž jsme se prostřídali i v řízení. Do Pirotu jsme dorazili v 15:15, tam jsme zjitili, že zadní pumpa na LPG nefunguje, nevím proč, borec tam byl, opisoval něco ze stojanů, tak nevím jestli to koupil jiný majitel, nicméně nás poslal na tu přední pumpu, kde mají BA a naftu, tak jsme chvíli hledali u kterého stojanu dávají i LPG, takže Miro je to u osmičky, tedy nejvíce vpravo a plyn tam měli za pěkných 72,90.Zde jsme snad měli nakonec i nejdelší pauzu, asi 20 min na občerstvení. To už jsme byli skok od Kalotiny tedy SRB/BG hranic. Ty jsme z obav z Turků nakonec překonali za krásných 10 min., zastavili jsme hned na SHELLce (hned druhá benzínka na hranicích), koupili "sedmičnu vinětku", nalípli na sklo, práskli do koní a frčeli dál. Do Sofie jsme přijeli v 16 hodin našho času, tedy v 17h jejich a byla docela špička. I tak jsme jeli centrem a v poho. Místo obvyklých 30 min co je náš obvyklý průjezd Sofií o půlnoci, tak jsme to zvládli za krásných 40 min. Pro Mirka: mapu ti posílat nebudu, ale vysvětlím ti to, je to fakt jednoduché, ... přijíždíš do Sofie, máš první světelnou křižovatku, jedeš jí rovně, za ní je kousek druhá a na ní je značen Istanbul, Plovdiv doleva, což je na severní obchvat, ale tam ty nepojedeš (můžeš pokud budeš chtít samozřejmě ). Takže na druhé světelné pojdeš také rovně a pak pojdedeš dál pořád rovně, těch světelných tam bude ještě hodně, ale pojedeš furt rovně. Bacha si dávej akorát na odstup, asfalt je tam vyleštěný jak v Chorvě, takže případné intenzívní brždění by nemuselo dobře dopadnout, tak ať se nepodíváš někomu do kufru . Sleduj značky, pořád bude značen na bílé tabuly Centr v azbuce. Až pak dojedeš k označenému kruháči a nahoře bude zelená značka s bílou šipkou směřující mírně doprava a nápisem Burgas, tak tam je potřeba aby jsi se držel vpravo a na tom kruhovém objezdu (který se ti rozhodně jako kruháč jevit nebude) odbočil hned doprava. Pokud by se ti to nepodařilo a vjel na ten kruháč, tak vyjeď tím výjezdem co bude označený Burgas a taky dojedeš, musíš pak ale sledovat cedule s nápisem Burgas. Pokud ale trefíš hned tu dbočku před kruháčem, tak pojedeš přes dvoje světla mírně dokopce a dojedeš na další kruháč, ten projedeš jakoby rovně, tedy druhý výjezd a za ním se tlač hned doleva, to už uvidíš zase zelené tabule s šipkami doleva na Burgas a Plovdiv. Orientační bod je i vysoká budova Mc Donaldu přímo u křižovatky. Jakmile odbočíš, pojedeš zase dál pořád rovně po tří až čtyřproudovce ven ze Sofie a po takzvané trakiji až do Burgasu. Stejně jsme na ní najeli i my a k mému překvapení bylo, když si po stejné dálnic štrádoval v odstavném pruhu i cyklista, nechápal jsem . Ale asi je to nějaký místní kolorit, když dál pak už na nejnovějším úseku trakije otevřeném teď od pondělí, štrádovali další dva cyklisti . S vidinou blížícího se Burgasu jsem to více přišlápl, což ve výsledku mělo ten efekt, že mi 17 km před Primorskem došel plyn a já to musel dojet na BA. Ale to mi vůbec nevadilo, když jsem věděl, že je nějakých půl deváté večer našeho času a že přijedu, dostanu pokoj, hodím sprchu a mám vegáč, páč nemusím jet ještě celou noc, s nějakou přestávkou na spánek v autě. Vzhledem ktomu žemi došel ten plyn, mohl jsem si zpočítat i spotřebu, ketrá teda nebyla mooc pěkná ... s klimou a v jednu chvíli i noťasem napojeným na napěťový transmiter jsem jel za 9,5 litru na 100 km. Celková trasa byla 1598 km.
Červenec 19, 201312 r Super informace, to jste jí museli docela mastit (čas a spotřeba). Abych dosáhl na spotřebu 10 L na 100 na dálnici, tak jsem loni z Chorvy ve 4 plně naložen musel valit 150+. Popis Sofie a nájezdu z obchvatu Bělehradu je super, akorát si ho vytisknu a přiložím k cestovnímu plánu společně s pár fotkami z goole.maps. Ale jak koukám, tak můj předpoklad cesty (když nepřijde problém) je vcelku reálný. Teď jen nějaké pěkné fotky a recenze na tipy k výletům a restauracím . Nám už se to také krátí, 15 dní a odjíždíme. Upraveno Červenec 19, 201312 r od mirek2007
Červenec 20, 201312 r malto, cestou z Burgasu do Primorksa, i v samotnem Burgasu je několik LPG benzinek.. tak si říkam, že sis tam nedotankoval, nebo měli zavřeno?? A trosku mě překvapuje i tvoje spotřeba.. no nic nic, užij si dovolenou a pozdravuj tam moře... Upraveno Červenec 20, 201312 r od JirkaBrno
Červenec 20, 201312 r Autor nikdy jsem už z Pirotu nedotankovával, za těch 7 let co sem jezdím, se mi to stalo teprve podruhé, že mi došel plyn kousek před Primorskem a to jednou z Fábií a podruhé s Roomem, neboť je to něco málo přes 500km (letos přesně 523km). Bývalo to i více, to když trakija končila u St.Zagory a dál se jelo po normálních silnicích. Ale teď to holt bylo tím že jsem více šlapal. Jinak spotřeba odpovídá tempu, holt room je kratčeji zpřevodován než fábule, takže při dálničním i více točí, takže 120 mi točí lehce přes 4000 ot., takže když tam přidám na 130, hned mám skoro 4500 ot a to už fakt na spotřebu není, navíc fábule nemá klimu a room má větší odpor vzduchu. Jinak pochopitelně dotankovat je kde, většina je jich nonstop včteně té primorské LUKOILky, ale proč. Většinou jedu tankovat až tak druhý nebo třetí den až si všichni vydechnem . Jo jinak Jirkou avízované čerpačky (povětšinou Lukoil) na trase Burgas - Primorsko mají 1,18 - 1,19 Leva za litr, což je opět méně než loni, to jsem bral za 1,25 Leva.
Červenec 20, 201312 r Autor tak dneska ráno mi přišli sms z banky s prvními platbami phm, kupodivu přišla první a poslední, tedy Blava a Pirot, Blava vychází litr za šílených 20,45 CZK a v Pirotu vycházel litr za 16,98 CZK.
Červenec 20, 201312 r Tak to vysvětluje spotřebu, já točím 4000 ot. při cca. 130 tachometrových a víc dlouhodobě netočím, protože pak šmudle chutná olej jak sviňa. Se na tý slovači po°rali ne ? Takhle draho jsem tankoval pouze 1 x v Holandsku a pak už nikdy, ani snad v Německu neměli takovou raketu. Ještě dotázek ke sportovnímu vyžití. Jestli se tam teda kolega dopraví, zatím to vypadá že jo, kde se v Primorsku dá hodit třeba ten tenísek, případně je tam někde na pláži beach volejbal kurt, plážový fotbálek. Má nějaká restauračka, hospůdka třeba kulečník, nebo bowling? Díkes moc za info, zatím tisknu jeden post za druhým, abych něco nezapomněl:). Upraveno Červenec 20, 201312 r od mirek2007
Červenec 20, 201312 r v primorsku jsem videl kurty a sport. vyžití jen v alexandria klubu, ale to je pouze pro klienty ck alexandria. Hospody, ktere jsem tam navštivil, asi 10 hospod, nemela bowling ani nic žadna... na plaži jsou jen obyč nalevny, koktejl bary s drahým pivem a hnusným jídlem.. vyžití je jen banán za člunem, šlapadlo atd.. je možné že někde něco je, ale já to nenašel..na severni ani na jižní pláži nic jako voleyball, plážák atd .. není.
Červenec 20, 201312 r Ja jen doplním.Nevím proč,ale už dvakrát po mě chteli při výjezdu z BG spodní ustřižek od dálniční známky.Nešel se podívat z budky na známku která je nalepená, ale chtel vidět tu druhou půlku,takže nevyhazovat.
Červenec 20, 201312 r Autor s tou známkou resp.ústřižkem jsem to ještě nezažil , ale vše je jednou poprvé. Co se týká tenisu, městské kurty jsou za aquaparkem, "půjčovat" se chodí do budovy za aquaparkem a kurty, je tam tělocvična, viděl jsem tam pingpongové stoly,a le to už je 3 roky zpět, jestli jsou tam i letos nevím. Plážový volejbal jsem též nikde neviděl, jinak jak psal Jirka na sev.pláži je banán, nebo kruhová sedačka pro čtyři, nebo takové vajco pro tři tažené za skůtrem, nebo klasika šlapadla. Kulečník jsem v žádné hospodě nikdy neviděl a včera jsem zahlédl na ulici takový ten boxovací automat, do kterého udeříš a on ti ukáže jakou silou, jinak nic. Více sportovního vyžití asi fakt v tom hlavním hotelu Alexandrie, ale jen pro klienty. Jinak dnes jsme prubli restauračku která je na stejné ulici jako Zdravko, tedy Iglika, dá se říci že je na úrovni aquparku, letos změnila majitele a předělali ji do bulharského stylu, tak jsme si tam dali kavarmu a jen jsem litoval, že jsem nevzal foťák. Normálně ju donáší v keraických zapékacích miskách, nebo takové lodičce, tentokrát to byla zavěšený keramický kotlík a pod ním to měli ještě zapálené. Bohužel pozdě jsme si všimli, že se jedná o 400g porci, takže jsme měli každou svoji a k tomu ještě "kartofi soté" tedy vařené brambory restované na másle na pánvi s česenkem a koprem, takže jsme se opravdu pak kutáleli, stejně jsme to nezvládli všechno sníst , takže Miro, pokud tam zavítáte, určo si to dejte, ale jen jednu porci pro dva. Dokonce i sač 500g tam měli za bomba cenu od 9 do 12 Leva, což je skvělá cena, neboť někdo psal na orbionu, že si dával sač u Delfína a byl za 19 Leva. Jediná nevýhoda, nemají menu v češtině, pouze v bulharštině a angličině, ale pokud znáš základní názvy ingrediencí v AJ, tak to Miro přelouskáš, když nevládneš azbukou. Prvda nechali jsme tam skoro 32 Leva, což je na místní poměry na oběd pro dva hodně, ale stálo to za to . Jen fakt sledovat gramáž, páč kavarma bývá obvykle 200g. Jina včera jsme byli v restauraci Amigo, kousek od náměstí a tam jsme za oběd nechali 22Leva (cca 11 Euro) což je běžná cena i s pitím.
Červenec 21, 201312 r Malto zajdi si do restaurace amigo, je na te hlavni ulici po prave straně..... bomba.. super porce, super chutě a super ceny... menu v cz..
Červenec 21, 201312 r Autor neboj Jirko, tu my dobře známe, je to jedna z těch které navštěvujeme každý rok nejčastěji, i letos to byla první, kam jsme šli na jídlo , ale souhlas skvělý poměr cena porce chuť
Červenec 22, 201312 r Autor tak předevčírem zavečer jsme byli uskutečnit malou procházku po promenádě po primorském výběžku, tedy od severní k jižní pláži. je odtud vidět na celou severní pláž (druhé foto) na třetí a čtvrté fotce je ještě část severní pláže a pláž Perla beach s rezidencí komunistického prezidenta Todora Živkova (zazoomovaný detail)
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.