Radek Otmar Vloženo 26. Říjen 2006 Autor Sdílet Vloženo 26. Říjen 2006 ano,odpor přímo na diodu,kabel je fuk já mám med 1mm,na diodu + je ten menší plíšek - ten větší,u starších typů je ten kratší + ten delší -,podle kluků co v tom dělají je jedno kde je odpor já ho mám na plusu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
michal9 Vloženo 26. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 26. Říjen 2006 Je to jedno, kam chceš tam přiletuj odpor. Ty kábliky jsem nepochopil? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
profor Vloženo 26. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 26. Říjen 2006 odpor je jedno kam daš, ked kupiš diodu ma jednu nožičku dlhšiu - to je anoda teda+ a druhu kratšiu čo je katoda teda - Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sleep77 Vloženo 27. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 27. Říjen 2006 Strasne bych byl rad, kdyby tady vzniklo nejake TEMA - Moje OCTAVKA a fotky Něco jako zloději všech zemí vyberte si??? Pozor na tzo, kucííííííí Na druhou stranu toto je naprosta pravda... Velika dopomoc temto individuum... TAk si zamáznete spz. Fábiákům se auta taky nestrácejí. A jde to udělat i tak že to budou vidět jen registrovaný uživatelé. Mě se to u fábiáků líbí, že si v těch tématech konzultují svoje upravy Já se klíďo pochlubím Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sleep77 Vloženo 27. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 27. Říjen 2006 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
remus1 Vloženo 27. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 27. Říjen 2006 Strasne bych byl rad, kdyby tady vzniklo nejake TEMA - Moje OCTAVKA a fotky Něco jako zloději všech zemí vyberte si??? Pozor na tzo, kucííííííí Na druhou stranu toto je naprosta pravda... Velika dopomoc temto individuum... TAk si zamáznete spz. Fábiákům se auta taky nestrácejí. A jde to udělat i tak že to budou vidět jen registrovaný uživatelé. Mě se to u fábiáků líbí, že si v těch tématech konzultují svoje upravy Já se klíďo pochlubím Už se nemusíš chlubit tady. Je otevřené téma Vaše O1. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Vloženo 27. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 27. Říjen 2006 Honem tu Octu dej sem http://forum.skodahome.cz/index.php?showforum=73 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ignác Vloženo 28. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 28. Říjen 2006 Add. kabliky: no ptám se, protože předpokládám, že když přindu do prodejny a řeknu, že chci 1 metr 1mm kabelu, tak prodavač-ka mi začne dávat otázky jaký typ kabelu atd. Pozn. když přindu do pekařství a chci 1 koláč, tak se mne taky zeptají jestli chci makový, tvarohový nebo ořechový? P.S.: nejraději mám tvarohové Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zaajdaa Vloženo 28. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 28. Říjen 2006 Já radši povidlový Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Skippy Vloženo 28. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 28. Říjen 2006 já do elektra moc nedělám,ty odpory jsou tam kvůli tomu aby se ty diody neodpálili(prej).dali mi je v prodejně k tomu a po proměření jsou to tuším 470.Jinak potřebuješ jeden odpor na jednu diodu.Díky za chválu.čago. Presne tak odpory se davaj aby snizili protekajici proud LEDkou.Normalni LEDky jsou delany na 20mA a kdyby se pripojili rovnou tak zhori.Tech 470 ohmu vychazi na 25mA,pri 12V.Je to vic nez doporucujou vyrobci ale ledka to vydrzi.Jen bude svitit 9roku misto 10ti ,ale ona svit i po 10 rokach ale mensim svitem. Není to o omezení proudu ale o snížení napětí na diodě. Odborně se tomu říká předřadný odpor. Dává se tam proto, že LED diody jsou standardně dělané na napětí kolem 2,5V a těch 12V je pro ně samotné trochu moc a shoří. Ten odpor sníží napětí na diodě z těch 12V na těch 2,5V a je to. Při těch 470Ω budou ty diody svítit jak šlak a nasvítí celé auto. V noci to může být dost nepříjemné. Já jsem tam dal trimr a v noci jsem nastavil svit diod tak, aby nasvítili pouze prostor pod klikou. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hensel Vloženo 28. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 28. Říjen 2006 kdysi mi na učňáku říkal mistr, že pro diodu, kterou zapojím na 5V mám připojit odpor o hodnotě 330 ohmu takže na 12 bych dal určitě 700 ohmů Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
profor Vloženo 28. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 28. Říjen 2006 neviem či ste videli moje prispevky z O2 ale na tychto diodach je 1k odpor.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
profor Vloženo 28. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 28. Říjen 2006 druha strana.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xhans69 Vloženo 29. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 29. Říjen 2006 abych vam v tech odporech udelal trosku jasno ten odpor je tam proto aby omezil proud protekajici diodou. Na diode samotne vznika ubytek od 2,5 do 4V v zavislosti na barve. U bilych je to tusim 3,6V. Abyste vedeli jaky odpor tam mate dat, potrebujete znat 2 veci. Napeti na ktere to pripojite a proud ktery ma dioda povoleny. Pak uz jenom podle vzorecku z ohmova zakona U/I=R kde U=napeti na ktere to pripojuju I=proud diody R=vysledny odpor Jako napeti je lepsi brat 15V, protoze 12V ma baterie v horsim stavu, nebo nedobita normalne ma 13,8V, pri nabijeni se toto napeti muze zvysit az na 14,4V, proto 15V Proud diody, hlavne tech vysokosvitivych obycejnych je 20mA=0.02A, pro extra svitivky (treba LUXEON 1W, 3W, 5W) se tyto proudy pohybujou okolo 500mA a vic. Takze mame U=15V, I=0,02A, dosadime do vzorecku 15/0,02 a vyjde nam 750 Ohmu na nejvyssi intenzitu svitu. Cim vetsi odpor tam dame tim min bude ta dioda svitit. Misto pevneho odporu muzeme dat i odpor promenny, trimr nebo potenciometr. Aby se dala regulovat intenzita svetla. Avsak je NUTNE !!!! dat do serie i ten odpor 750 ohmu. Proc? Protoze promenny odpor ma v krajni poloze odpor 0 ohmu. Mysleno v te krajni pro nejvyssi intenzitu. Protoze je to v serii nedojde k nadproudu tekoucim pres diodu diky tomu 750 ohmovemu odporu. Ted uz samotne zapojeni. Odpor je v podstate jedno kam ho date, ale pojistku si taky nestrcite do nulaku ze, takze je vhodne ho dat na +. Pokud chci pouzit promenny odpor, pripajim druhou nozku odporu na napr. prostredni nohu promenneho. Jednu z krajnich noh spojim s "malym pliskem v bance" (jak uz zde bylo receno) diody. Velky plisek v bance spojim s kostrou. Hodnotu promenneho odporu muzete dat klidne 10k, v pripade potenciometru 10k/N (n jako linearni) Doufam ze jste to pochopili, kdyby ne taxem na icq nebo na sz Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ignác Vloženo 29. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 29. Říjen 2006 abych vam v tech odporech udelal trosku jasnoten odpor je tam proto aby omezil proud protekajici diodou. Na diode samotne vznika ubytek od 2,5 do 4V v zavislosti na barve. U bilych je to tusim 3,6V. Abyste vedeli jaky odpor tam mate dat, potrebujete znat 2 veci. Napeti na ktere to pripojite a proud ktery ma dioda povoleny. Pak uz jenom podle vzorecku z ohmova zakona U/I=R kde U=napeti na ktere to pripojuju I=proud diody R=vysledny odpor Jako napeti je lepsi brat 15V, protoze 12V ma baterie v horsim stavu, nebo nedobita normalne ma 13,8V, pri nabijeni se toto napeti muze zvysit az na 14,4V, proto 15V Proud diody, hlavne tech vysokosvitivych obycejnych je 20mA=0.02A, pro extra svitivky (treba LUXEON 1W, 3W, 5W) se tyto proudy pohybujou okolo 500mA a vic. Takze mame U=15V, I=0,02A, dosadime do vzorecku 15/0,02 a vyjde nam 750 Ohmu na nejvyssi intenzitu svitu. Cim vetsi odpor tam dame tim min bude ta dioda svitit. Misto pevneho odporu muzeme dat i odpor promenny, trimr nebo potenciometr. Aby se dala regulovat intenzita svetla. Avsak je NUTNE !!!! dat do serie i ten odpor 750 ohmu. Proc? Protoze promenny odpor ma v krajni poloze odpor 0 ohmu. Mysleno v te krajni pro nejvyssi intenzitu. Protoze je to v serii nedojde k nadproudu tekoucim pres diodu diky tomu 750 ohmovemu odporu. Ted uz samotne zapojeni. Odpor je v podstate jedno kam ho date, ale pojistku si taky nestrcite do nulaku ze, takze je vhodne ho dat na +. Pokud chci pouzit promenny odpor, pripajim druhou nozku odporu na napr. prostredni nohu promenneho. Jednu z krajnich noh spojim s "malym pliskem v bance" (jak uz zde bylo receno) diody. Velky plisek v bance spojim s kostrou. Hodnotu promenneho odporu muzete dat klidne 10k, v pripade potenciometru 10k/N (n jako linearni) Doufam ze jste to pochopili, kdyby ne taxem na icq nebo na sz Díky za maximální vysvětlení, myslím, že jasněji to už vysvětlit nejde. Teď můžu navštívit prodejnu elektro a nakupovat a nakupovat Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Galaxy64 Vloženo 29. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 29. Říjen 2006 (editace) abych vam v tech odporech udelal trosku jasnoten odpor je tam proto aby omezil proud protekajici diodou. Na diode samotne vznika ubytek od 2,5 do 4V v zavislosti na barve. U bilych je to tusim 3,6V. Abyste vedeli jaky odpor tam mate dat, potrebujete znat 2 veci. Napeti na ktere to pripojite a proud ktery ma dioda povoleny. Pak uz jenom podle vzorecku z ohmova zakona U/I=R kde U=napeti na ktere to pripojuju I=proud diody R=vysledny odpor Jako napeti je lepsi brat 15V, protoze 12V ma baterie v horsim stavu, nebo nedobita normalne ma 13,8V, pri nabijeni se toto napeti muze zvysit az na 14,4V, proto 15V Proud diody, hlavne tech vysokosvitivych obycejnych je 20mA=0.02A, pro extra svitivky (treba LUXEON 1W, 3W, 5W) se tyto proudy pohybujou okolo 500mA a vic. Takze mame U=15V, I=0,02A, dosadime do vzorecku 15/0,02 a vyjde nam 750 Ohmu na nejvyssi intenzitu svitu. Cim vetsi odpor tam dame tim min bude ta dioda svitit. Misto pevneho odporu muzeme dat i odpor promenny, trimr nebo potenciometr. Aby se dala regulovat intenzita svetla. Avsak je NUTNE !!!! dat do serie i ten odpor 750 ohmu. Proc? Protoze promenny odpor ma v krajni poloze odpor 0 ohmu. Mysleno v te krajni pro nejvyssi intenzitu. Protoze je to v serii nedojde k nadproudu tekoucim pres diodu diky tomu 750 ohmovemu odporu. Ted uz samotne zapojeni. Odpor je v podstate jedno kam ho date, ale pojistku si taky nestrcite do nulaku ze, takze je vhodne ho dat na +. Pokud chci pouzit promenny odpor, pripajim druhou nozku odporu na napr. prostredni nohu promenneho. Jednu z krajnich noh spojim s "malym pliskem v bance" (jak uz zde bylo receno) diody. Velky plisek v bance spojim s kostrou. Hodnotu promenneho odporu muzete dat klidne 10k, v pripade potenciometru 10k/N (n jako linearni) Doufam ze jste to pochopili, kdyby ne taxem na icq nebo na sz No uplne presny to neni, jak pises na diode vznika ubytek napeti, ten je samozrejme treba odecist od toho napajeciho napeti. Jinak ale v pricipu pro praxi na 15V lze ten tvuj postup pouzit. Velke zkresleni vypoctu by ale nastalo treba v pripade napajeni 5V. Pokud by napajeci napeti bylo rovno 2,5V pak uz se tam odpor davat nemusi. No to ale jen tak na okraj. Editováno: 29. Říjen 2006, autor: Galaxy64 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hensel Vloženo 29. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 29. Říjen 2006 jj vysvětleno je to dobře pro kluky, kteří nedělali školu elektro ... já to bral čistě teoreticky nepamatuju se pro kterou diodu to tenkrát mistr říkal, ale ten 1kohm je dle mě dostačující a sám pokud to budu aplikovat ho použiji tak jako profor Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek Otmar Vloženo 29. Říjen 2006 Autor Sdílet Vloženo 29. Říjen 2006 ahoj,no jen doplním poznámku,že 470 odpor zcela určitě neosvítí cely interier to je těžký omyl,je to dobře osvětlené a neoslnuje a nezavadzí.Dále:tchán je elekr.a tvrdí že kdybych dal slabší např.380 tak dioda dlouho svítit nebude.Za další,nejsem v tomto znalec což jsem již výše popisoval,tudíž jsem toto šel koupit jako uplný idiot,tak jsem prodavači vysvětlil na co to je,kde to použiji atd.,no a pán mi ochotně vysvětlil co potřebuji a to mi i prodal,nic méně vzhledem k dobrým zkušenostem mých kolegů,a k ceně samozřejmě též,mě určitě nechtěl okrást nebo mi nabízet něco co mu třeba nejde na odbyt apod,,jak to někteří obchodníci dělají že?Tak že si to shrneme:chtěl jsem to i ono,koupil jsem,nainstaloval sám protože je montáž jednoduchá pokud najdete a víte co je + a -.Dejte si odpor jaký uznáte za vhoný v mém případě jsem předeslal je odpor 470 ohm,což osvětlí co má být vidět a neoslnuje to.Nějaké ty fotečky jsou na již výše zminované adrese,ale bude mi potěšením i vaše foto či rada,nápad a zhodnocení.Děkuji autor provedení a vlákna Radek Otmar. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zajda Vloženo 29. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 29. Říjen 2006 No vypadá to skvěle a jelikož už mám nainstalovanou i stropní lampičku ze superba tak do toho pudu taky. Podsvětlení mam na všech dveřích a kličky mam v chromu tak by to mělo být snadný. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jsstanik Vloženo 29. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 29. Říjen 2006 neviem či ste videli moje prispevky z O2 ale na tychto diodach je 1k odpor.. Docela vychytávka, a bez vrtání. Jak silnou diodu a s jakým rozptylem jsi použil? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
xhans69 Vloženo 30. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 30. Říjen 2006 No uplne presny to neni, jak pises na diode vznika ubytek napeti, ten je samozrejme treba odecist od toho napajeciho napeti. Jinak ale v pricipu pro praxi na 15V lze ten tvuj postup pouzit. Velke zkresleni vypoctu by ale nastalo treba v pripade napajeni 5V. Pokud by napajeci napeti bylo rovno 2,5V pak uz se tam odpor davat nemusi. No to ale jen tak na okraj. No tak tim zkreslenim si nejsem jist 5/0.02=250R, ohmuv zakon stale plati akorat je jasne ze ten 10k trimr bude asi velky, takze by bylo lepsi pouzit treba 1k nebo 500R ale jak tady bylo poznamenano, psal jsem to pro ty kteri si s elektrikou netykaji Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sedlak Vloženo 30. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 30. Říjen 2006 tomu proudu je jedno kam ten odpor napajis Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
remus1 Vloženo 31. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 31. Říjen 2006 Tak jsem si to podsvícení podle Radka taky udělal. Použil jsem obyčejný diody 3mm a odpory 750 ohmu. Výsledek je vcelku slušnej Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
remus1 Vloženo 31. Říjen 2006 Sdílet Vloženo 31. Říjen 2006 Ještě jedna fotka. Zároveň mám dotaz. Uvažuju takhle osvítit diodama kastlík. Chtel bych k tomu použít pět diod zapojených do serie. Jen nevím jestli stačí jeden odpor na konci a jak přibližně silnej, nebo jestli musí mít každá dioda svůj. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek Otmar Vloženo 31. Říjen 2006 Autor Sdílet Vloženo 31. Říjen 2006 zdar,vypadá to pěkně,no jelikož jsem psal že se nevyznám tak jsem se ti ptal,a každá dioda musí mít svůj odpor pokud je jich tolik najednou napojeno jinak záleží na tobě jak chceš aby to svítilo mě stačilo do kastlíku jen dát výkonější žárovičku tj.10W sehnal jsem jí u kolegy.Řekni v obchodě jak chceš aby to svítilo - spíš více - spíš méně,oni budou vědět pokud to nejsou amateři.Držím palce,pak jsem hod návod a fotky at vědí ostatní.Čau. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.