Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Vloženo (editace)

Zdravim, ozyvam sa po dlhsom case, kedze stale riesim ten zvlastny zvuk z prednej napravy (lava strana), pricom mi tento rok konci 5-cna zaruka. Doteraz som to riesil kazdy rok s mojim servisom, hlavne pocas jari a leta (ked je teple pocasie, v zime sa to nevyskytuje), a stale mi menili len horne ulozenie tlmica (axialne lozisko), aj ked som mi hovoril, ze to bolo menene mozno az 3-krat. Ze vraj taky maju postup, a musia to dodrzat.

Uz som z toho nestastny, pocas 5 rokov sa nezistila prava pricina, a vsetko komplikuje aj fakt, ze stale to treba zreprodukovat s technikom, co nie je lahke a zavisi to aj od teploty a zatazenia vozidla (ak je tazsie, skor sa to da vyvolat).

Len sa chcem spytat, ake mate vy posledne skusenosti, ci vam menili okrem spominanych tyciek stabilizatora a tych predpisanych oprav (zrezanie manzet + nieco na brzdach) aj nieco ine? Napr. tmice alebo gulove capy?

Dik.

Editováno: , autor: JozefKaroq
  • o 11 měsíců později...
Vloženo

Dnes v rámci tříleté servisní prohlídky (najeto 25t km, MR 2020) reklamováno v domovském servisu bouchání od přední nápravy (situace zde popisované - ozývá se zejm. při pomalých rychlostech při jízdě z kopce,  zatáčení vpravo a přejezdu nerovností). Výsledek ... závada se při testování neprojevila (ujeli celé 2 km) a nedoporučují to toho zbytečně vrtat, byť o vydaném TPI ví. No nic, budu muset zkusit jiný servis.

• o 1 měsíc později...
Vloženo

Zdravím, 

máme v rodine Karoq 6/2021  a zhruba po roku sa objavilo vyššie popisované povrzgavanie od prednej nápravy, iba na pravej strane. Bol som s tým 2x v servise. Samozrejme nič nepočuli ani pri skúšobnej jazde(domnievam sa, že veľmi dobre vedia, kde je kameň úrazu). Tak som to nechal tak a viacmenej sa zmieril s týmto neduhom, keďže to nemá vplyv na jazdné vlastnosti. Niekedy bolo počuť viac inokedy menej. Až tento mesiac mi opäť nedalo a skúšobne som premazal predný aj zadný silentblok pravého ramena. A čuduj sa svete ticho. Tak keď som už prišiel čo mi bralo kľud pri pomalej jazde tak som ich umyl aby sa na nich nadmerne neukladal prach a nepôsobil nadmerne ako abrazivo. Akurát si len lámem hlavu či to mám zveriť inému servisákovi na výmenu, lebo autorizák sa tým zrejme nebude zapodievať, nanajvýš to premažú.

• o 1 měsíc později...
Vloženo

Příběh vrzající nápravy - díl druhý.

Vyzbrojen znalostí všech vydaných TPI (nalezených na erWin) jsem se znovu vydal do autorizovaného servisu, protože se bouchání stále zhoršovalo a bralo mi můj klid. Dělalo to v podstatě při každém přejezdu i malé nerovnosti. Zkusil jsem tentokrát jiný servis, kde má můj kolega osobní vazby a domluvil nadstandardní přístup. Výsledek celodenního testování: "Pane, ať děláme, co děláme, na žádný problém jsme nepřišli .... nemáte třeba nahrávku?". Nechápu, když to slyší i má drahá polovička při každé jízdě. A to je co říct.

No nic, pustil jsem se do toho sám. Začal jsem tím nejjednodušším. Namazání dorazů předních tlumičů, tak jak psal už @davi72 👍. Pro jistotu jsem ještě ošetřil i uložení ochranných manžet tlumiče. A světe div se, po testovací jízdě "božský klid" 😁.  Už jsem si myslel, že se toho otravného bouchání nikdy nezbavím.  Tak snad mi má radost nějakou dobu vydrží.😅

Třeba to někomu pomůže. Kdyby měl někdo zájem o TPI ke hlukům od přední nápravy (Karoq 1.5 DSG MR 2020), klidně poskytnu.

Vloženo

Technické pozadí
Manžeta tlumiče je příliš zasunutá v horním uložení a volně se neotáčí, případně je již poškozená.
nebo
Tlumicí doraz tlumiče (viz Obr.1-2 , pozice 1) může při kontaktu s krycím víkem tlumiče přední nápravy (pozice 2) způsobovat hluky a hluky se mohou vyskytovat také tehdy, když se tlumicí doraz při řízení otírá o pístnici tlumiče (pozice 3).

Opatření
Pro odstranění uvedených rušivých hluků je nutno prověřit zda se manžety v uložení volně otáčí a nekladou odpor či nejsou poškozené a trvale defomrované. Pokud i po prověření a případně správném usazení manžety tlumiče hluky přetrvávají je třeba aplikovat silikonový tuk dle níže uvedených pokynů.

• Posuňte prachovou manžetu pružicí jednotky nahoru a stáhněte tlumicí doraz (pozice 1) dolů z vedení ložiska pružicí jednotky.
• Naneste cca 2,5 gramu silikonového tuku G 000 405 A2 mezi tlumicí doraz a pístnici (pozice 3). Tuk rovnoměrně rozetřete otáčením a vertikálními pohyby.
• Poté zatlačte tlumicí doraz opět nahoru do vedení ložiska pružicí jednotky.
• Na kontaktní plochu (červená přerušovaná čára) mezi tlumicí doraz (pozice 1) a krycí víko tlumiče přední nápravy (pozice 2) naneste silikonový tuk G 000 405 A2 - na každou stranu cca 2,5 gramu.

image.png

image.png

• Díky 2
  • Pozitivní 3
  • o 5 týdny později...
Vloženo (editace)

Je rozdíl mezi boucháním a vrzáním, Tohle TPI není na projevy bouchání, ale na hluky při točení volantem. Tzn může být špatně usazená krycí manžeta pístnice nebo dře doraz tlumiče. Standardně by v tomto případě s tebou měli při převzetí auta do servisu udělat zkušebku. Pakliže se to neprojeví nemusí nic řešit(v rámci reklamace v záruce), i kdyby na to nějaký TPI bylo vydaný. Tolik postup v rámci příjmu vozu do servisu.

BTW u karoqa nevím, že by se nějaký bouchání z přední osy řešilo. Možná ona přeskakující manžeta, ale to není projev bouchání, ale "přeskakující křupavý hluk" 😄 

Editováno: , autor: lucky.jack
Vloženo

Máš pravdu, projev popsaný v TPI opravdu neseděl. Bohužel na žádné TPI. Zvuky se při točení volantem neozývaly, pouze při přejezdu nerovností. Tak, jak tak .... s odstupem času mohu potvrdit, že můj problém to promazání dorazů definitivně odstranilo, ať už to bylo klepání, vrzání, bouchání, křupání, či cosi jiného 😁

@jozef.stastny@seznam.cz pastu jsem kupoval v náhradě od Febi na Škoda-díly.cz asi za tři stovky, ale když teď koukám, tak už ji nenabízí.

Vloženo
V 8. 9. 2023 na 15:03, dafro napsal:

Máš pravdu, projev popsaný v TPI opravdu neseděl. Bohužel na žádné TPI. Zvuky se při točení volantem neozývaly, pouze při přejezdu nerovností. Tak, jak tak .... s odstupem času mohu potvrdit, že můj problém to promazání dorazů definitivně odstranilo, ať už to bylo klepání, vrzání, bouchání, křupání, či cosi jiného 😁

@jozef.stastny@seznam.cz pastu jsem kupoval v náhradě od Febi na Škoda-díly.cz asi za tři stovky, ale když teď koukám, tak už ji nenabízí.

Děkuji za tip u nás ve škodovce mě ji nechtějí prodat. Zkusím to v Brně.

Vloženo

Auto mám opět na reklamaci....opětovné zvuky.Jen je záhada,že se projevuje neustále pravá strana.Až bude auto doma...dám vědět.Mazací tuk ...asi problém vyřeší... jen dočasně.

• o 11 měsíců později...
  • o 5 měsíců později...
Vloženo

Tak zítra to jdu promazat mám celou přední nápravu po GO měnění úplně vše až na tlumiče a řízení :) a stejný problém přetrvává. Nejhorší je že to nedělá furt auto mám v garáži ráno vyjedu a naprosto bez problému ale jak se to rozhýbe začne se v tom mlýt jako když je v háji horní uložení. Děla to jen za pomalé jízdy třeba na dvojku nebo při parkování do řady.

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...