Publikováno Červenec 26, 20205 r Zdravím, nějaký čas mi blbnou pravé zadní dveře. Občas se otvírají, občas ne. Dost dlouho mi trvalo vypozorovat nějaký faktor, kdy fungují a kdy ne. ( kromě toho, že fungují, když je nepotřebuji :-D) Asi je to blbost, ale fungují od okamžiku, když připojím do elektriky k tažnému přívěs, který potřebuje redukci z 13 pinů na 7. Pak nějakou chvíli fungují i bez vozejku a nakonec zase zůstanou zamknutý. Když ale použiju nosič kol na tažné, který má už 13 pinovou zásuvku, tak to s dveřmi nehne. Starý vozík je ale jistota, to pak jdou dveře otevřít vždycky. A teď co s tím? Tažné jsem si nechala dodělat v autorizáku tak 3 roky zpátky a od té doby dveře zlobí. Jenže než jsem si všimla souvislosti dveře - vozejk - nosič... Nemáte někdo zkušenost? Nějaký nápad, co by to mohlo být? Já ty dveře ani moc nepoužívám, takže mě osobně to neomezuje, proto na to v servisu vždycky zapomenu, ale sem tam vezu víc lidí a to si pak vzpomenu, no jo, ono to vlastně nefunguje....
Červenec 27, 20205 r Pravdepodobne zámok dverí. Daj si ho vymeniť. Ak sa pokazí úplne tak tie dvere už neotvoriš vôbec.
Červenec 27, 20205 r Autor Zámek je první, co mě napadlo (překvapivě, když nejdou dveře otevřít...) Jenže jak říkám, dveře většinou nepoužívám a furt jsou peníze na autě potřeba na něco jiného, než 4000 za zámek dveří, které jsou potřeba tak 4x do roka a které, když tahám na chalupu věci v přívěsu, bez problémů fungují. To je ta záhada, co mě zajímá. Proč od doby, co mi namontovali tažné, dveře fungují jen po připojení něčeho do zadní zásuvky přes redukci 13-7. Je to jak kouzlo. Zapojim, funguje. Odpojim a třeba po týdnu - 14 dnech fungovat přestane. Já jim to klidně takhle blbě popíšu i v servisu, jsou tam hodní a fakt na mě nebudou koukat jak na blbce, hm ženská. Jen jsme chtěla nejdřív zjistit, jestli to nemá nějaké racionální vysvětlení.
Červenec 27, 20205 r Nemusí to být jen zámkem. Tipoval bych, že to může být špatná vodivost vedení od mikrospínače polohy odemčeno/zamčeno. To by mohlo být tím mikrospínačem, ale spíš si myslím, že to může být ve vedení od toho mikrospínače (v zámku) do ŘJ. Přechodový odpor v některém z konektorů. Nemá na to vliv taky počasí? A další, jen teoretická úvaha na spojitost s vozíkem. Tažné je dodělávané, a možná udělali ukostření společné pro tažné a do těch dveří. A kdyby byla chyba v tom ukostření pro dveře, tak by to ten vozík většími proudy mohl prorazit a na chvíli, než to zaoxiduje chvíli fungovat. Je to takové honění duchů, ale elektrika je věc nevyspytatelná. Vzal bych ohmetr a proměřil vedení kolem těch dveří. Ještě vysvětlím, proč uvažuju o přechodovém odporu ve vedení. Signál o poloze odemčeno/zamčeno vede od zámku k ŘJ jednovodičově. Přičemž jeden mikrospínač připojuje tvrdě na kostru (0 ohmů). Druhým se ke kostře připojuje přes odpor 180 ohmů (tuším). Řídící jednotka podle ohmického vstupu vyhodnotí, jestli je odemčeno/zamčeno. A když se tam vloudí nechtěný přechodový odpor, tak ŘJ mylně vyhodnotí, že je odemčeno a už neodemyká. Tolik moje teorie.
Červenec 28, 20205 r Autor Na počasí to nereaguje. Nebo jsem si nevšimla. Vozík vozím podzim - jaro, v létě tahám na kouli nosič na kola. Ale zajímavá myšlenka, uvažuji podobným směrem (i když teda elektronice v autě nerozumím ani za mák a nemám představu, jak je co propojené), jen mě zaráží, že to reaguje jen na ten vozík přes redukci, když zapojim nosič na přímo, tak to nic nedělá. Přívěs s 13 pinovou zásuvkou jsem připojený neměla. Jak říkám, v servisu jsou fajn chlapi, takže nemám problém za nima přijít s jakoukoliv teorií o záhadných poruchách auta, ale zas úplný bláboly jim tam vyprávět nechci...
Červenec 28, 20205 r Blábol to není. A jestli je tam nějaký šikovný elektrikář (elektronik), tak mu to dej přečíst a ať si prostuduje schemata. Jsou tady v tomto vlákně: Na výměnu drahých dílů je určitě dost času. Třeba stačí jen někde dotáhout šroubek, nebo vyčistit konektor. Upraveno Červenec 28, 20205 r od jipol57
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.