Přejít na obsah

Zvýšená spotřeba? (Superb III, 2.0TDI, 110kW, manuál)


Urby147

Doporučené příspěvky

Zdravim kolegy, milovníky a uživatele Superbu,

 

Už dlouho si lámu hlavu, jestli se mi od koupi nezvedla nějak spotřeba. Protože si myslim, že jsem měl dřív nižší.

 

...poslední dobou jezdím kolem 5.5 - 6l/100km, všude po forech čtu, jak umí jet za 4.0 - 4.5 a tak podobně. Já nikdy nešel pod 5.

 

Superb III, po FL, r.v 2022 5tý měsíc, uvedeno do provozu 11tý měsíc (auto je liftback, nikoliv kombi). Koupeno ze Škodovky s nájezdem 31tis. Je teda fakt, že je na 18kách pneu.

 

Z Brna do Bratislavy 5.5l/100km, místy jsem jel 150km/h, většinou ale 130-140 - bylo celkem vedro, venku kolem 33°C, klima zapnutá na 19°C, třetí stupeň větrání (by taky mohlo hrát roli)

Z Bratislavy do Brna 5.2l/100km, opět, místy 150km/h, většinou 130-140. K večeru už bylo o něco chladněji, takže klima jen na 20°C, druhý větrací stupeň

 

Když jedu "kratší trasu" Brno - Tišnov, cca 30km po rychlostní silnici, na rychlostce cca 100-110km/h, ve městě klasika 50max, občas popojíždění v menších kolonách. A vyjedu ihned se zaplou klimou, tak spotřeba třeba 6.5l/100km a ani když už jedu plynule po okreskách, tak to nestáhnu pod 6.

 

Z ČR do Chorvatska do Drveníku za 5.1l, (přes Maďarsko) přes noc, nikdo nikde, 0vý provoz, 5.1l/100km (ujeto cca 1100km). Právě tehdy jsem pojal podezření, cca 3/10 sešupů, fakt strmý kopce dolů, mi auto jelo krásně samo dolů, ještě k tomu brutálně zrychlovalo a musel jsem dost brzdit. A cca 7/10 sešupů jsem měl problém udržet na tachometru 130km/h a musel jsem tomu šlapat jako kráva, místy, že okamžitá byla 10l/100km.

 

Bohužel, už si nepamatuji, jestli jsem při těch kopcích, kdy to jelo samo a i zrychlovalo, zda jsem měl zaplou nebo vyplou klimu.

 

Tady po běžných kopcích v ČR jsem zkoušel, bez zařazené rychlosti, s vyřazenou rychlostí. S vyřazenou to většinou zrychluje. Se zařazenou to většinou zrychluje na 4ku, do cca těch 100km/h. Nad 100km/h to se zařazenou rychlostí většinou zpomaluje.

 

Nějaké rady? Resp. je to v normě? Nebo někde bude něco špatně? A když, tak co? Mám to ještě 3roky v záruce, tak to když tak musím nějak prokázat. V servise mi samozřejně řeknou, že je všechno v poho.

 

Děkuji předem za odpovědi.

Editováno: , autor: Urby147
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Umi jet za 4 nejaku trasu, ale to je eco jazda, ktore nema s normalnym jazdenim nic spolocne a dlhodobo je takato spotreba neudrzatelna.

Dosiahnes ak sa vyhnes mestam/dedinam, dialniciam a jazda na okreske bude maximalne plynula v rozmedzi 75-90 km/h, s eco akceleraciou a eco brzdenim....

 

Inak popisovane trasy su z hladiska spotreby v poriadku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobře a co to "plachtění" z kopce? Vim, že automaty umí velice dobře plachtit, popř. si vyřadit a taky celkem zdatně udržují rychlost.

 

Nechápu, proč to někdy strašně přibržďuje a někdy vůbec? Říkám, zatím jsem nevypozoroval jestli to dělá s klimou nebo bez. I manuál rekuperuje, aby si dobil tu menší baterku? Nebo dokázal by mi toto někdo osvětlit, prosím? ...přijde mi to prostě divné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tie spotreby vyzerajú byť viacmenej poriadku. Samozrejme môžeš spraviť to, že skontroluješ tlaky v pneumatikách, prípadne geometriu a ak náhodou vezieš sebou v aute veľa harabúrd (netvrdím, že je to tvoj prípad), tak ich vyložíš.
Čo sa týka spotrieb, určite tam ešte je nejaká rezerva, ak budeš jazdiť viac plynule bez zbytočných akcelerácií napr. na 150, resp. bez zbytočných brzdení, potom ti tá spotreba ešte pôjde dole o nejaké desatinky, ale pri diaľničnom tempe nečakaj 4-litrovú spotrebu, to sa nedá. 
Spotreby okolo 4 litrov a menej sú väčšinou pri dlhších jazdách po okreskách kedy efektívne využívaš kinetickú energiu vozidla (=čo najmenej brzdíš).

 

Čo sa týka klimatizácie, odporúčam zapnúť režim AUTO a iba nastaviť požadovanú teplotu, automatika sa postará o zvyšok, nastavovať to manuálne mi pripadá byť kontraproduktívne, obzvlášť keď vidím tú teplotu 19°C keď je vonku 33°C. Ale možno si ľadový medveď... :)

Jazda z kopca so zaradenou rýchlosťou alebo bez nej: musíš si to odskúšať sám. Všeobecne nové autá v dnešnej dobe majú oveľa menšie vnútorné odpory, takže aj so zaradenou rýchlosťou dokážu z kopca akcelerovať. Ak ideš dole kopcom a vieš, že na konci budeš musieť aj tak zbrzdiť (napr. kvôli ostrej zákrute, obci, križovatke, atď.), tak je lepšie mať zaradenú rýchlosť (hoci aj štvorku alebo trojku ak nie sú otáčky v červenom), lebo tým šetríš brzdy a zároveň ideš s nulovou spotrebou. Keď sa jedná o klesanie napr. na diaľnici a nevadí ti, že naberieš trochu viac rýchlosti, je lepšie vyradiť do neutrálu. Okamžitá spotreba síce nie je nulová, ale plachtením dokážeš nabrať toľko konetickej energie, že na spotrebe na konci ušetríš viac, ako so zaradenou rýchlosťou.


Čo sa týka "rekuperácie", tá si žije svojim vlastným životom, ale malo by to byť tak, že dobíja akumulátor pri brzdení. Či sa to deje aj pri plachtení, resp. brzdení motorom, to je vec, ktorá ak ťa zaujíma, musíš si to sám vypozorovať, t. j. musíš pripojiť nejaký merač napätia a sledovať to.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ok, takže ohledně spotřeby je to asi vyřešený, takže ti dobráci, co tvrdí, že jedou po dálnici 140 a mají spotřebuju 4.0, tak buď kecaj, nebo jedou z kopce.

 

To s vyřazenou/nevyřazenou rychlostí taky chápu, ale moje otázka je - Proč se zařazenou rychlostí z kopce dolů, to auto někdy zrychluje a někdy naopak mi přijde, že brzdí motorem jako kráva?

 

...protože jak sám říkáš, nové auta by měli mít nízké vnitřní odpory + o Superbu je všeobecně známo (liftbacku), že mají "na průměrné auto" relativně dobrou aerodynamiku + se umí kineticky dobře rozhýbat, takže jedou skoro samy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...