Přejít na obsah

Kolik máte dojezd na plně nabitou baterku ?

michal032

Doporučené příspěvky

Vypocet predikce dojezdu je podobne jako u aut se spalovacim motorem predevsim zavisly na spotrebe behem predchozich jizd.

Pokud se budu s autem pouze courat po meste nebo pojedu klidnou jizdou mimo mesto s nizkou spotrebou, muze dojezd po plnem nabiti klidne vystoupat nad 500 km. Pokud doletim domu po ceste na dalnici, muze predpokladany dojezd spadnout nekde ke 300km.

U BEV do tohoto vypoctu navic ve vetsi mire vstupuje teplota baterie a okolni podminky.

Odpoved na otazku dojezdu pro plne nabity Enyaq s 82kWh muze baterii znit: "Nekde mezi 300 a 600 km".
Stale jde jen a pouze o odhad dojezdu a realny dojezd bude opet predevsim zavisly na podminkach a zpusobu jizdy.

Navic ve tvem pripade nelze asi primo srovnavat dvoumotorovou RS verzi (predpokladam na 21" kolech) s jednomotorovou Sportline 85 verzi (asi na 20" kolech). Stejne jako u 4x4 verzi spalovacich aut, bude i zde, co se tyce spotreby, ctyrkolka vzdy v nevyhode.

Pokud mas podezreni, ze neni neco v poradku s trakcni baterii, doporucuji ti si koupit BT ODB II dongle (napr. ELM327) a zkontrolovat parametry baterie pres CarScanner. Nemyslim si vsak, ze odhad dojezdu 414 km na plne nabitou baterii je u RS verze je "podezrele" malo.

Editováno: , autor: OnMiT312
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za reakci.

Chápu, že záleží hodně na stylu jízdy podle kterého se pak v průběhu jízdy mění celkový dojezd.

Nicméně baterka má svojí kapacitu a pokud nabíjím na 100% měla by pořád ukazovat stejnou hodnotu, která se samozřejmě potom v průběhu jízdy mění a to na základě jízdního profilu, využívání dalších spotřebičů v autě, atd. 

Další zjištění. Včera ráno jsem nabil na 100%, ukazovalo dojezd 421km. Ráno sednu do auta, vyjedu z garáže a dojez mám 380km.

Vážně by mě zajímalo, kde se ty hodnoty berou a jak se přepočítávají ??

BT ODB II mám a tam jsem nic nezjistil. Možná koukám špatně?

Přikládám.

20241203_193106.jpg

Odkaz ke komentáři

Udaj o degradaci resp. SoH je pouze vypoctena hodnota udavajici kolik energie je baterie schopna pojmout pri plnem nabiti v pomeru k jeji vyuzitelne kapacite.

Vychazime-li z toho, ze Enyaq MY24 udava pri max. SoC vyuzitelnou kapacitu 78.2kWh a tvuj realny aktualni stav byl 77.175kWh (predpokladam ze snimek je pri plnem SoC), tak je vypoctena hodnota SoH 98.7% (tudiz degradace 1.3%). Tyto hodnoty ale opet nezohlednuji jeji teplotu a pocet cyklu (ve tvem pripade pouhych 5 full cyklu). Predpokladam, ze mas najeto neco kolem 2 tis. km. Tudiz bych pockal alespon dalsich 10 full cyklu, kdy BMS bude mit vice dat a pak bych auto pomalu nabil na AC na 100% a podival se na hodnoty zjistene hodnoty znovu. Samozrejme je dobre oboje vztahovat ke stejne teplote baterie, jinak muzou byt vysledky zavadejici, protoze s klesajici teplotou baterie (zvlaste pak pod nulou) rapidne roste jeji vnitrni odpor a tak klesa i jeji vyuzitelna kapacita.

Odkaz ke komentáři

Fajn, díky.

Mám najeto cca 1200 km. Degradace 1.3% 😞, tak to jsem zvědavý kam to půjde dál.

Zkusím tedy chvíli počkat a pak změřím znovu.

Je ještě nějaký údaj z BMS, který bych měl sledovat?

Baterku a její ukazatel dojezdu při 100% nebudu řešit. Je to zavádějící a neustále se to bude měnit, bohužel nevím jaké vstupy se berou pro výpočet. Viz moje ranní zjištění, kdy mi večer říká nájezd 421 km a ráno při rozjezdu 380km.

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...