Přejít na obsah

Problém s nadměrnou spotřebou oleje

KS24

Doporučené příspěvky

Dobrý den, koupil jsem si bazarové auto, které začalo hodně spotřebovávat olej, a nyní začalo spotřebovávat i chladicí kapaliny. Komprese motoru je v pořádku. Chtěl bych se zeptat, jaká by mohla být příčina?

Jedna se o auto Škoda octavia 1,2 tsi 77kw 2014

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kolik oleje je hodně? Koukněte se pod auto, jestli není povolený filtr nebo to neteče jinudy. Mám stejný motor i ročník, spotřebo oleje cca 0,5L na 10 tisíc km.

Spotřeba vody může být jiná závada nesouvisející s olejem. Koukněte na vodní pumpu, nejspíš to někde teče a čeká vás výměna. Dělal jsem před rokem, asi 120 tisíc nájezd. Není to za pár korun a v bazaru se závada neprojeví pokud jste neměl důkladného mechanika.

V každém případě bych to odvez do servisu!

Odkaz ke komentáři

Přesně tak, to samé jsem si říkal. Každopádně reklamace byla zamítnuta, takže teď pravděpodobně nechám auto prověřit v nějakém jiném servisu a budu to řešit dál. Když jsem kontaktoval Škodovku, řekli, že nemají žádnou právní zodpovědnost za to, co prodávají v Directu, i když jsou pod Škoda Plus...

Odkaz ke komentáři

Pokud tam ta závada prokazatelně byla už při koupi, tak by to měl prodejce řešit. Auto určitě nezačne žrát litr oleje z ničeho nic po pár jízdách.

Záleží teda, po jaké době se tenhle problém projevil. Záruka na skryté vady by měla být daná zákonem do určité doby od koupi (minimálně rok).

Zkusil bych v jiném AS získat potvrzení o nalezeném problému a odhadované době vzniku a s tím pak šel za prodávajícím.

Odkaz ke komentáři

Jako tohle je vysoká spotřeba. I když výrobce resp manuál bude tvrdit, že je to v normě. Může být v háji odlučovač oleje, přes který to žere olej. Ale taky zapečený kroužky, gufera na ventilech atd atd. Tohle je problém zjistit bez většího zkoumání, resp rozborky motoru.

Právo na odstoupení v rámci skryté vady je jasně právně vyloženo, a jestliže tento případ spadá do tabulek výkladu práva, tak by neměli dělat cavyky. Ale bude to boj. 

Jako další varianta je, prodat to do áček(či jinam) apod. Tam to řešit nebudou. Je to sviňárna, ale takhle tam končí mraky aut.

Odkaz ke komentáři

Budou zapečené pístní kroužky. Právě modelové ročníky 2013–2014 tím občas trpěly, při přejíždění oleje atd. než došlo k úpravě výroby.

Odlučovač u těchto jednotek je velmi jednoduchý. Jediný scénář, kdy přes něj mizí olej, nastává v případě praskliny nebo netěsnosti plastového modulu na bloku motoru. V takovém případě začne olej prosakovat, což by se projevilo silným znečištěním celého motorového prostoru, obzvlášť při tak vysoké spotřebě.

Ještě by takové množství mohlo mizet teoreticky přes turbo, ale u těch to motorů prakticky neodchází a pokud ano tak to nastává ve velmi vysokých nájezdech.

Editováno: , autor: LosDavos
Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...