Přejít na obsah

DSG v Škode Octavia IV RS / 2024 - 2.0TSI

Ján Mekiňa

Doporučené příspěvky

Prajem krásny deň, chcel by som sa poradiť ako správne jazdiť s automatickou prevodovkou DSG v mojej novej Oktávii RS 4. generácie (r.v. 2024). Napozeral som nejaké videá, pregooglil čo sa dalo ale nikde som nenašiel konkétne rady ako jazdiť s novou DSG prevodovkou tak, aby som jej čo najviac predĺžil životnosť. Mal som pred tým na operák staršieho superba, kde sa tá prevodovka správala úplne inak ako v RS-e a zatiaľ je to pre mňa celkom oriešok. Ak je to možné, mám pár dotazov, na ktoré by som potreboval nejaké odpovede:

1. zastavenie na križovatke / svetlách - v rôznych videách vravia, stačí prísť ku križovatke a držať nohu na brzde / autohold, spojka sa rozpojí a spojí až potom čo pustím nohu z brzdy a auto sa rozbehne (toto bol prípad staršieho Superba čo som mal). V RS-e ale jasne vidím že aj keď stojím na brzdovom pedáli (je úplne jedno či ide o mód D alebo S), tak je motor stále v miernych otáčkach (1100 otáčok za min.) a auto sa rozbieha okamžite po miernom uvoľnení brzdy takže predpokladám, že spojka sa nerozopína a dochádza teda k prehrievaniu a opotrebeniu. Otáčky klesnú len v prípade, že po zabrzdení v križovatke prepnem prevodovku na neutrál (otáčky klesnú k hranici 800). Jaké je teda správne používanie tejto prevodovky v križovatke tak aby dochádzalo k čo najmenšiemu opotrebeniu?

2. jazda v mestskom provoze / kolonách - bývam v Brne, takže sa občasným kolonám nevyhnem. Chápem, že na mestské posunovanie sú aj ideálnejšie autá, ale čas od času vyrážam aj na povestnú D1/D2 tam si to zase úplne s nejakým Yarisom predstaviť nedokážem, ale do práce to mám z bytu docela ďaleko (skoro 20km) takže auto sa dostatočne prehreje. Ráno je to v cajku, cesty sú prázdne a v podstate nikde nestojím a som v kancli za cca 25min. Odpoledne je to už samozrejme horšie a aj keď už za tie roky poznám všetky "skratky" niekde sa kolóne proste nevyhnem. Aká je ideálna technika pomalej jazdy v kolóne s touto prevodovkou?

3. režim D alebo S? - Zatiaľ jazdím na individuál, kde mám prevodovku nastavenú na šport, ráno než vyrazím, má auto po naštartovaní vyššie otáčky (predpokladám, že ide o nejaký druh sitiča alebo zohrieva katík - netuším), počkám teda kým otáčky spadnú a vyrážam. Na začiatku som jazdil na D-čko, ale mám to v Kohoutovicích do kopca, kde som si všimol že pri 50-tke auto ide na 5-ty prevodový stupeň - 1200 otáčok a bolo počuť ako sa motor doslova trápi - predpokladám že ide o blbú EURO smernicu aby boli čo najnižšie emisie. Je varianta ručne na páčke podradiť ale auto si stejne asi po 10s zaradí zase D-čko a kým by som vyšiel kopec musel by som takto ručne podradiť aspoň 4x - je to otravné a verím, že to nie je ani ideálne jak pre motor tak pre prevodovku. Jazdím preto radšej na športový režim, kde auto preradzuje v oveľa vyšších otáčkach a nedochádza k takému podtáčaniu ako u režimu D, takže je jazda do kopca oveľa plynulejšia kde ide motor na stupeň S4 s otáčkami nad 2000. Otázka je, či motoru neškodí práve režím S hneď od naštartovania keď je vlastne ešte studený. Samozrejme, že v tomto režime a v tejto teplote motor nikdy nevytáčam a jazdím s ľahkou nohou na plyne (aspoň do doby než sa auto poriadne zohreje).

4. režim autohold - Má to vôbec nejaký iný zmysel než stáť na brzdovom pedáli? Chápem, že je to ideálna pomôcka proti náhodnému posunutiu sa vzad na križovatke, v prípade, že stojím v kopci, ale ako som už vravel, rád by som jazdil tak aby som prevodovku nemusel servisovať hneď niekde v 120.000 km a bohužiaľ ani v režime autohold na križovatke mi otáčky na zaradenej rýchlosti neklesnú (takže je jasné, že aj v tomto režime spojka mierne preklzuje, zohrieva sa a opotrebovávajú sa lamely), po zaradení N sa autohold stejne vypne. Navyše mám skôr zatiaľ takú skúsenosť, že po zapnutí autoholdu tá ručná brzda niekedy zbytočne prudko drží to auto, občas sa mi stane že musím ten plynový pedál vlastne stlačiť viac než som ochotný aby sa to auto z autoholdu pohlo a je to cítiť aj na tom aute, že s ním vlastne šklbne pretože spojka už má dávno zopnuté (je cítiť ťah) ale brzda sa rozhodla, že ešte som ten pedál nestlačil dostatočne a auto stále stojí 🙂

Dopredu moc ďakujem za rady, s pozdravom Honza.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chápu Tě - pocit z nového hezkého auta, udělal by si pro něj první poslední, aby vydrželo a fungovalo. Ale upřímně - moc to hrotíš. Nejlepší, co pro DSGčko můžeš udělat je, že zkrátíš ten šílený 120K km servisní interval na polovinu, nebo klidně i méně (40-50 tis km). 

K těm ostatním bodům prostě jen používej selský rozum. Přijedeš na semafor, kde zrovna padla červená? Vyřaď. Přijedeš na semafor, kde už je x aut a má být za chvíli zelená? Nech zařazeno. Přijedeš na šraňky, které zrovna padly dolu? Vyřaď. Přijedeš na šraňky a už vidíš, že projíždí mašina? Necha zařazeno. Duní ti motor na Dčku při jízde do kopce, prď na pádla a dej tam Sko. Vadí ti, že při studeném motoru Dčko podtáčí, naopak Sko řadí až u 3 tisíc? Tak si dej z Ska do manuálního režimu a řaď pádlama (v tohle případě, kdy přepneš pádlama z Ska, tak tam manuální režim zůstává).

• Líbí se mi 2
  • Díky 2
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři

Příteli okřídleného šípu,

pro: Ján Mekiňa. Tak jsem nějak hledal, ale se mi nedařilo. Označení RS-e, to je mild-hybrid? Ten zvýšený volnoběh, je to zvláštní. Pokud se nedostaví fundovaná odpověď na ten volnoběh, zde na foru, tak bych to konzultoval v servise, zda je to v pořádku u tohoto auta a žádal bych vysvětlení. K té DSG. Já se vždy vzorně staral o miláčky, které jsem vlastnil. Nyní vlastním dvouletou Octavii 4 v naftě 110kW s DSG. Té mojí první DSG budu dopřávat co 3. léta výměnu oleje + proplach, nebo po ujetí 60 000km - podle toho, co nastane dříve. Také si přeji, aby byla pořád v cajku, jak s ní budu jezdit na veteránské srazy 😉. Ať Ti Octavia dělá radost, a dej vědět, jak Ti dopadl ten volnoběh. Radek.

Odkaz ke komentáři

@Radomír  RS-e je podle mě jen skloňování. V názvu tématu je 2.0TSI

Ohledně volnoběhu není třeba žádný servis, protože se nejedná o zvýšený volnoběh, protože když zastavíš s zapnutým autoholdem, tak auto nepřepne do neutrálu. Je stále zařazená rychlost, motor je připravený na rozjezd ( stejně tak se předpokládám chová i tvoje nafta).

Já si jen myslím, že je rozpojené nějaké spojení, díky čemu pak se jednoduše auto rozjede, bez nutnosti řazení. A i kdyby ne, tak lamely jsou v oleji, takže se hned tak nepřehřejí. Pokud ale vidím, že budu stát dlouho, dávám N nebo P.

Odkaz ke komentáři

Příteli okřídleného šípu,

pro: JirikHL. Já onehdy přešel z Fabie 1 do Octavia 4. Pro mne to je jak přechod z doby kamenné do kosmického věku - lusknutím prstu.  Osobně -  jsem šťastný, že jsem se toho dožil. To je fáro! Dík za to vysvětlení k tomu volnoběhu, Jsem rád že se fundovaná osoba našla a kolegovi to pomůže. S tím autoholdem to u sebe vyzkouším. Ať Ti to jezdí bez problémů. Radek.

Odkaz ke komentáři

To, že auto drží pri zatlačenej brzde 1100 otáčok namiesto 800 mi pripadá trochu divné. Toto bude buď spôsobené tým, že netlačíš dostatočne na brzdu, alebo to spôsobuje aktívny režim šport, alebo potom ma už napadá iba to, že to je nejaké špecifické nastavenie modelov RS.

Odkaz ke komentáři

Mám tento motor, ale civilnejšiu verziu 140kw. Ja ale zvýšené otáčky na 1100 pri voľnobehu rozhodne neregistrujem. Schválne som sa na to minule zameral, a bolo tam 750-800. A je jedno či s autohold, bez neho s nohou na brzde, alebo v N-ku. Rovnako sa to správa, keď som prepol prevodovku do S-ja.

Samozrejme, to všetko platí pri zahriatom motore resp. keď sa katalyzátor zahreje. 

Jedine, že by to bola nejaká RS feature..

Odkaz ke komentáři

před 12 hodinami, e1. napsal:

To, že auto drží pri zatlačenej brzde 1100 otáčok namiesto 800 mi pripadá trochu divné. Toto bude buď spôsobené tým, že netlačíš dostatočne na brzdu, alebo to spôsobuje aktívny režim šport, alebo potom ma už napadá iba to, že to je nejaké špecifické nastavenie modelov RS.

Auto má pri státí skutočne cca 1100 otáčok pri zaradenom režime "S" alebo "D". Na 800 otáčok mi padá iba v prípade, že v križovatke zaradím na neutrál "N". A je úplne jedno či mám zapnutý autohold alebo stojím na brzdovom pedáli. Takže to skutočne vyzerá tak, že auto má proste nonstop zaradenú rýchlosť (čo potvrdzuje aj fakt, že auto vyráža okamžite dopredu po uvoľnení brzdového pedálu). Mne šlo hlavne o to, zistiť či sa týmto spôsobom neopotrebovávajú nejak moc lamely, predsa len s autom jazdím primárne veľké mesto a nerád by som riešil rozsypanú prevodovku niekde v 100 tis. km. takže sa snažím prísť na to ako s tým jazdiť tak, aby prevodovka "čo nejmenej" trpela.

Výmenu oleja v 60 tis. km je samozrejme absolútna samozrejmosť, dal som si skrátiť aj servis oleja v motori na polovicu, hlavne u týchto fantastických "long live 0w20" olejčekov, ktoré hlavne v lete majú viskozitu podobnú detskej vodičke mi to dáva zmysel. Snažil som sa v autorizáku presvedčiť servis aby použili olej s inou viskozitou - ale tým že auto je zatiaľ na operák (s tým, že dostanem možnosť ho po roku odkúpiť so zľavou) a olej je predpísaný výrobcom by to šlo iba na úkor toho, že by som prišiel o záruku, čo je samozrejme kravina.

Samozrejme slovo "RS-e" bolo myslené ako skloňovanie slova "RS", nejde o žiadnu baterku na kolesách, auto má plnokrvný 2.0TSI - 197kw. 14. 4. idem do autorizáku na prezutie tak sa na ten voľnobeh spýtam rovno v servise a o svoje poznatky sa tu rád potom podelím.

Veľká vďaka všetkým za rady, s pozdravom Honza.

Editováno: , autor: Ján Mekiňa
Odkaz ke komentáři

Neodpovedal si na otázku. Skúšal si viac (=poriadne) zatlačiť brzdový pedál, keď takto stojíš?

Nehovorím, že je to tvoj prípad, ale je to pomerne častý jav, že hlavne ľudia, ktorí nemajú skúsenosti s DSG, ten brzdový pedál hladkajú a síce auto stojí a spojka ešte nie je v zábere, ale je to na hrane pomalého rozbehnutia k čomu motor môže držať práve tých 1100 otáčok. Ak to nie je týmto, tak aspoň jednoznačne vylúčme túto možnosť! 🙂

Odkaz ke komentáři

@Ján Mekiňa Přijde mi více než úsměvné, že sem napíšeš doslova sloh otázek o tom, jak zacházet s DSG, ale zároveň máš absolutně jasno v otázce oleje 0W-20, jaká je to dětská vodička, která by snad měla kazit motor a přesvědčuješ servis, aby ti tam nalili něco jiného. 

Oleje 0W-20 se v koncernových vozech používají od roku 2017 a nezaznamenal jsem jedinkrát, že by s ním měli motory TSI nějaký problém, respektive, že by kvůli tomuhle oleji měly motory nějakou konstrukční závadu. Některé asijské značky používají běžně i řidší oleje (0W-16). Ty motory jsou na to konstruované a u nových TSI motorů ani jiné oleje, než 0W-20, nejsou výrobcem schválené. Ale samozřejmě si tam po odkupu nalej klidně 10W-40 pro tvůj lepší pocit. Tímto se omlouvám za částečný OT.

• Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři

před 3 hodinami, e1. napsal:

Neodpovedal si na otázku. Skúšal si viac (=poriadne) zatlačiť brzdový pedál, keď takto stojíš?

Nehovorím, že je to tvoj prípad, ale je to pomerne častý jav, že hlavne ľudia, ktorí nemajú skúsenosti s DSG, ten brzdový pedál hladkajú a síce auto stojí a spojka ešte nie je v zábere, ale je to na hrane pomalého rozbehnutia k čomu motor môže držať práve tých 1100 otáčok. Ak to nie je týmto, tak aspoň jednoznačne vylúčme túto možnosť! 🙂

Ahoj, mám 110kg takže mi ver, že keď napíšem že stojím na brzde, tak fakt STOJÍM na brzde. Keby som na nej stál o kúsok viac tak ten pedál utrhnem :) Ako som písal, ono je to v otáčkach aj keď je zapnutý autohold a to je predsa brzda sama o sebe.

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Rapid1.0 napsal:

@Ján Mekiňa Přijde mi více než úsměvné, že sem napíšeš doslova sloh otázek o tom, jak zacházet s DSG, ale zároveň máš absolutně jasno v otázce oleje 0W-20, jaká je to dětská vodička, která by snad měla kazit motor a přesvědčuješ servis, aby ti tam nalili něco jiného. 

Oleje 0W-20 se v koncernových vozech používají od roku 2017 a nezaznamenal jsem jedinkrát, že by s ním měli motory TSI nějaký problém, respektive, že by kvůli tomuhle oleji měly motory nějakou konstrukční závadu. Některé asijské značky používají běžně i řidší oleje (0W-16). Ty motory jsou na to konstruované a u nových TSI motorů ani jiné oleje, než 0W-20, nejsou výrobcem schválené. Ale samozřejmě si tam po odkupu nalej klidně 10W-40 pro tvůj lepší pocit. Tímto se omlouvám za částečný OT.

Ospravedlňujem sa, ak máš z môjho príspevku emócie, ktoré som sem nechcel rozhodne vniesť. Nie som automechanik a v aute dokážem tak maximálne doliať servisné kvapaliny, nastaviŤ infotainment a možno tak vymeniť žiarovku (v manželkinej oktávke). Strávil som 3 dni hľadaním videií a googlovaním než som sem napísal príspevok. Jediný môj kontakt s automobilovým svetom je YT kanál p. Vaculíka a kanál Naša Garáž.

Ak ťa to urazilo ospravedlňujem sa. Ja len vychádzam z toho čo sa človek neznalý tématu dočíta na internete, kde mezdi inými názormi často prevládal názor že tieto oleje nie sú úplne ideálne v lete pri 35 a viac stupňoch čo už je dneska v Brne úplný štandard. Slušne som sa na to opýtal v servise či je možné do toho liať aj iný druh oleja, slušne mi bolo vysvetlené prečo nie. Je mi 42 a nie 18, nehľadám na fórach emočné prestrelky s inými uživateľmi, zaujímajú ma len iformácie. Doteraz som vlastnil 3 autá - všetko boli nafťáky, ale teraz sa mi zmenila povaha práce kde už nepotrebujem nikam ďaleko dochádzať takže mi prišiel na moje denné trasy 40km, navyše v meste, vhodnejší benzín. Tým pádom iný olej a pre mňa úplne nové skúsenosti.

Ak je problém moja forma písania, je mi ľúto, je to dané povahou mojej práce (pracujem v marketingu) a nedokážem s tým nič urobiť. S pozdravom Honza.

Odkaz ke komentáři

Zase nějaké ústupky rádoby "ekologii"...

1. 1100 otáček je tam proto, aby se spojky chránily, nepodtáčel se motor atd. Dělá se to i u manuálů při stisknutí spojky a/nebo zařazení 1. RS ve stoje. Zapni autohold (doufám, že už všechny DSG škodovky to mají v základní výbavě - dřív to tak nebylo) a už na to nebudeš muset myslet. Přehřívání se nekoná, DSG je chlazeno skrz "pavouka" termoregulátoru¨chladicí soustavy, spojky jsou v lázni.

2. Ideální technika je viz bod 1. Autohold, regulace rychlosti plynem a brzdou. Na neutrál, nebo do P za provozu/jízdy určitě nepřepínej. Může se tím přijít o mazání, i když dnes tam je čerpadlo oleje, žádný rozstřik.

3. Většinu času D, občas S. Nevím, jak to má Škoda s vypínáním motoru v D, vím, že se řešilo, jestli plachtění v ECO ano, nebo ne. Což je doufám rozpojení spojek a jízda "na volnoběh" setrvačností. D uměle drží otáčky dost dole, načti si něco o upgradu SW DSG, jestli by nešel ten limit posunout nahoru. Řazení při 1500 je bída. S to částečně řeší. "Manuál" na pádle při režimu D by se měl udržet, dokud je potřeba zvýšený tah motor. Znám z ne-škodovky. Dtto i brzdění motorem, Mx při D zůstane, dokud je klesání.

Načetl bych si co a jak v SW DSG, olej/kapaliny měnil po nějakých 60 tkm; jsou tam filtry a sítka, vyměnit, vyčistit. Autorizáky na to kašlou, protože práce navíc. Je pár servisů, které umí automaty dobře (a pohony 4x4). Dále bych načetl něco o možnostech deaktivace Start/Stop, potlačení rekuperace. Vypínání motoru právě při plachtění s DSG úplná kravina není, ale VAG způsob ničení (startovací) baterky, startéru mě odrazuje. Je tam menší akceschopnost v reakci na plyn, automat to možná má trochu lepší. Nedobíjet 12V baterku, ale chtít po ní 20 startů za jízdu, to je...

V 30. 3. 2025 na 21:55, Radomír napsal:

Ten zvýšený volnoběh, je to zvláštní.

Na to není zvláštního vůbec nic, co nejrychlejší zahřátí prvního katalyzátoru bohatou směsí, funkce sytiče tam taky je. Vždy platilo, že prvních pár zatáček se musí jezdit spíš na 1, než na 2, ten sytič s tím autem hýbe o dost rychleji. Sranda nastane, když stojím na místě, výhřevy zapnuté (nebo AC) a motor začne třepat 900-800 otáček. Na dvoulitr trapné.

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...