Publikováno Květen 28, 200718 r Ahoj chlopi.. ....at take neco delam, tak jsem zalozil nove tema. Pro nekoho mozna poucne a pro nekoho nudne. Urcite mnoho ridicu nema az takove zkusenosti z hustenim pneumatik dusikem. Ja za sebe mozu rici, ze jsem se s timto setkal pri mem dlouhodobem pobytu v USA. Chtel jsem byt IN a tak jsem to take zacal pouzivat. Muzu vam rict, ze s tim mam velmi dobre zkusenosti. Mam na takto hustenych pneumatikach najeto vice nez 100.000 mil. Na ruznych cestach a hlavne v extremnich podminkach, hlavne v lete. Pri navratu do CR jsem si nasel Barumku, ktera to dela. Poprve jsem je nechal nahustit presne pred dvema mesici a vzhledem zkusenostem, jsem je vubec nekontroloval. Dnes pri ceste pres Kolin jsem se zastavil v servisu na kontrolu tlaku, pripadne dohusteni. Byl jsem prekvapen. Ne tim, ze se tlak po dvou mesicich ani nehnul, ale ze servis pouziva skutecne dusik a ne kyslik. Mohli by klidne deklarovat, ze vam husti dusik a pritom vam tam natlakovat kyslik. Cena sice neni az tak dulezita, ale platit za kyslik na jedni kolo 25 Kc by byl nesmysl a hloupost. V USA jsem chodil na kontrolu po trech az ctyrech mesicich a nebylo treba hustit! Nemluvne, ze v tech horkach se vam dusik nerozpina. Dalsi nezanedbatelna vec, je vydrz pneumatik je delsi. Tak jake mate zkusenosti z dusikem? ....a ted si me muzete rozebrat...jinak preji krasny den a mnoho stastnych km s Rumcajsama......
Květen 28, 200718 r No ja hustim timto zpusobem na fabii skoro dva roky a Roomster uz to tam ma taky a maximalni spokojenost. Jinak jenom trocho okomentuji to jak pises, ze nekde se husti kyslikem a nekde dusikem. Ono se normalne husti vzduchem a tam je slozeni vic nez 70% dusiku a neco pres 20% kysliku, takze kdyz nam to v barumce nahusti dusikem, tak v tom vlastne neni takovej rozdil , pouze je tam nahrazeno mene nez 30% jinych plynu take dusikem. Jenom jsem tim chtel rict, ze vlastne vsichni plni i dusikem aniz by to museli vedet ...Ja vim jsem stoura...
Květen 28, 200718 r Autor No ja hustim timto zpusobem na fabii skoro dva roky a Roomster uz to tam ma taky a maximalni spokojenost. Jinak jenom trocho okomentuji to jak pises, ze nekde se husti kyslikem a nekde dusikem. Ono se normalne husti vzduchem a tam je slozeni vic nez 70% dusiku a neco pres 20% kysliku, takze kdyz nam to v barumce nahusti dusikem, tak v tom vlastne neni takovej rozdil , pouze je tam nahrazeno mene nez 30% jinych plynu take dusikem. Jenom jsem tim chtel rict, ze vlastne vsichni plni i dusikem aniz by to museli vedet ...Ja vim jsem stoura... [/quote ahoj.....to je v poradku.....znam to slozeni.....nechtel jsem se jen poustet do odbornych diskuzich....... Upraveno Květen 29, 200718 r od Misubaro
Květen 28, 200718 r Tiež používam a odporúčam každému. Pri prehadzovaní zimných/letných kolies nechám naplniť "dusíkom" a počas celej sezóny žiaden problém, vôbec netreba kontrolovať tlak každý mesiac
Květen 28, 200718 r i já hustím už léta vzduchem a také jsem spokojen a tlak v pneu se mi i několik měsíců nehne - kontroluji dost často. Teda týká se to už bývalé fabie. Roomstra mám něco přes 3 týdny, tak tam je krátká doba k posouzení. Jinak v huštění dusíkem moc nevěřím..... a nejsem sám. http://motozurnal.centrum.cz/motoporadna/c...k.phtml?id=4393 A toho dusíku ve vzduchu je trošku víc než píšete - téměř 80% Upraveno Květen 28, 200718 r od hairman
Květen 28, 200718 r No tak jsem si precetl ten clanek vcetne diskuze, ale stejne me to nepresvedcilo, Myslim, ze se tam zongluje s cislama a stejne by se s nima dalo zonglovat i na opacnou stranu a musim rict i ze svoji praxe, ze dokud jsem foukal vzduch tak se mi po case zdali predni gumy takovy povadlejsi, tak jsem je dofoukal a za mesic az tri jsem to musel opakovat, pak jsem zkusil dusik a celej rok jsme uz nefoukal. Takze argument, ze novy pneumatiky neuchazej opravdu v praxi neplati. Argumentace ze pri jizde se deformuje pneumatika a tim dovnitr pronika kyslik je opravdu hezka pohadka a jeji zanedbatelne mnozstvi je povysovano nad mnozstvi procent kysliku a co nechapu proc to proste nekery lidi rozciluje, nepripada mi ze ta stovka rocne co za to zaplatim je nejaka horentni castka, i kdyby to melo pouze placebo efekt tak je to fakt za lacino stejne v tom pneuservisu necham daleko vic za jiny sluzby a materialy.
Květen 28, 200718 r Pokud se k tomuto tematu mohu vyjadrit, pak jsem jezdil s obojim... A jsem si na 100 % jistej, ze penize za dusik (i kdyz nejsou zavratne)jsou v podstate vyhozene a jde pouze o reklamni trik... Opodststneni jsem slysel desitky a i ja jim drive naletel. Kdyz uz to pak clovek ma, hleda si duvod, proc to vlastne ma a nechce byt pred druhymi za pitomce.. V cem je dusik lepsi? Pokud ma byt nejaky prinos, pak jedine v plynu, ktery ma nizsi hmotnost pri tlaku husteni na stejny objem...Tudiz nizsi hustotu. Kolo by pak bylo lehci a to by byl nejvetsi prinos.... Takovym plynem je mozna Helium, ale ten je nebezpecny a drahy.. Proc tedy dusik nebo kyslik? Jen proto, ze se za to plati..Uz jsem na tohle tema opravdu mockrat diskutoval a cetl mnoho recenzi a verte tomu, ze se ted pousmivam nad tim, na jakou bejkarnu jsem tenkrat naletel... A v tu dobu se jeste tvrdilo o nizsim treni plynu v kole a tudiz nizsi spotrebe... Uz tolik testu prokazalo, ze je to totalne naprd a porad to nekdo prosazuje... Asi slusna zivnost a dobre loby.. Honza
Květen 29, 200718 r Nějak jsem nepochopil jak může do pneumatiky která je natlakovaná dusíkem pronikat kyslík ale jinak jsem měl taky dusík dali mi ho zdarma při koupi pneu a kontroloval jsem ho 1 za rok a většinou to ani nebylo třeba dofukovat.Kontrola a dofukování bylo taky zdarma.
Květen 29, 200718 r Mě ho taky dali v servisu, za nahuštění jsem platil 170 kč a dofukování mám zdarma, je jedno kolikrát přijedu na kontrolu tlaku. Pravda je, že takhle do hloubky jsem to nezkoumal, a v podstatě je mi to jedno, jestli mám v pneu dusik nebo vzduch. Servis mám asi 5 minut od domu, tak na tu kontrolu to nemám daleko.
Květen 29, 200718 r stejne tu gumu driv ojezdim, nez by mi zevnitr, diky 20% kysliku ve vzduchove smesi zestarla. Teplotni objemova roztaznost je prakticky stejna. pro dobrej pocit ok, ale jeslti ma nejaka guma bouchnout, tak bouchne. a to proto,ze ma vadu, kaz, nebo se stalo neco co uz jeji konstrukce proste neunese a zadnej dusik v tom nepomuze. to uz bych byl spis pro Argon.
Květen 29, 200718 r ze nekde se husti kyslikem a nekde dusikem Kyslikom ? To vazne ? Cistym ? To je predsa riadne nebezpecna vec alebo ?
Květen 29, 200718 r Autor No tak jsem si precetl ten clanek vcetne diskuze, ale stejne me to nepresvedcilo, Myslim, ze se tam zongluje s cislama a stejne by se s nima dalo zonglovat i na opacnou stranu a musim rict i ze svoji praxe, ze dokud jsem foukal vzduch tak se mi po case zdali predni gumy takovy povadlejsi, tak jsem je dofoukal a za mesic az tri jsem to musel opakovat, pak jsem zkusil dusik a celej rok jsme uz nefoukal. Takze argument, ze novy pneumatiky neuchazej opravdu v praxi neplati. Argumentace ze pri jizde se deformuje pneumatika a tim dovnitr pronika kyslik je opravdu hezka pohadka a jeji zanedbatelne mnozstvi je povysovano nad mnozstvi procent kysliku a co nechapu proc to proste nekery lidi rozciluje, nepripada mi ze ta stovka rocne co za to zaplatim je nejaka horentni castka, i kdyby to melo pouze placebo efekt tak je to fakt za lacino stejne v tom pneuservisu necham daleko vic za jiny sluzby a materialy. ....ahoj.....souhlasim s Tebou.....mel jsem v zivote vice vozidel a nove pneu.....a muzu s cistym svedomim napsat, ze pravidelne kontroluji tlak v pneu 2x do mesice. A vzdy jsem musel dofukovat. Z dusikem nemam a nemel jsem nikdy problem. Nehlede v extremnich podminkach. Myslim horko. U dusiku je tlak staly ale zkuste si zmerit tlak u kysliku v lete pred jizdou a pak po jizde. Verim, ze by bylo mnoho lidi prekvapeno. A tech par korun za dusik je skutecne zanedbatelna castka. Vsechny zavodni vozy se plni dusikem. Ja muzu za sebe rici, ze s dusikem mam najeto vice nez 200.000 km a maximalni spokojenost. Take jen doporucuji a nikoho nepremlovam, aby zacal plnit pneu dusikem. A ani nedelam reklamu ....chce to jen vyzkouset........hodne stastnych km
Květen 29, 200718 r stejne tu gumu driv ojezdim, nez by mi zevnitr, diky 20% kysliku ve vzduchove smesi zestarla. Teplotni objemova roztaznost je prakticky stejna. pro dobrej pocit ok, ale jeslti ma nejaka guma bouchnout, tak bouchne. a to proto,ze ma vadu, kaz, nebo se stalo neco co uz jeji konstrukce proste neunese a zadnej dusik v tom nepomuze. to uz bych byl spis pro Argon. Jo tak pokud by jsi chtel argon, tak v praci ho mame dost. ¨Pouziva se ke svarovani v ochranne atmosvere
Květen 29, 200718 r Nějak jsem nepochopil jak může do pneumatiky která je natlakovaná dusíkem pronikat kyslík Myslim, ze vysvetlenie je jednoduche. Parcialne tlaky plynov sa budu vyrovnavat...
Květen 29, 200718 r stejne tu gumu driv ojezdim, nez by mi zevnitr, diky 20% kysliku ve vzduchove smesi zestarla. Teplotni objemova roztaznost je prakticky stejna. pro dobrej pocit ok, ale jeslti ma nejaka guma bouchnout, tak bouchne. a to proto,ze ma vadu, kaz, nebo se stalo neco co uz jeji konstrukce proste neunese a zadnej dusik v tom nepomuze. to uz bych byl spis pro Argon. Jo tak pokud by jsi chtel argon, tak v praci ho mame dost. ¨Pouziva se ke svarovani v ochranne atmosvere ja ho mam taky.,
Květen 29, 200718 r No tak jsem si precetl ten clanek vcetne diskuze, ale stejne me to nepresvedcilo, Myslim, ze se tam zongluje s cislama a stejne by se s nima dalo zonglovat i na opacnou stranu a musim rict i ze svoji praxe, ze dokud jsem foukal vzduch tak se mi po case zdali predni gumy takovy povadlejsi, tak jsem je dofoukal a za mesic az tri jsem to musel opakovat, pak jsem zkusil dusik a celej rok jsme uz nefoukal. Takze argument, ze novy pneumatiky neuchazej opravdu v praxi neplati. Argumentace ze pri jizde se deformuje pneumatika a tim dovnitr pronika kyslik je opravdu hezka pohadka a jeji zanedbatelne mnozstvi je povysovano nad mnozstvi procent kysliku a co nechapu proc to proste nekery lidi rozciluje, nepripada mi ze ta stovka rocne co za to zaplatim je nejaka horentni castka, i kdyby to melo pouze placebo efekt tak je to fakt za lacino stejne v tom pneuservisu necham daleko vic za jiny sluzby a materialy. ....ahoj.....souhlasim s Tebou.....mel jsem v zivote vice vozidel a nove pneu.....a muzu s cistym svedomim napsat, ze pravidelne kontroluji tlak v pneu 2x do mesice. A vzdy jsem musel dofukovat. Z dusikem nemam a nemel jsem nikdy problem. Nehlede v extremnich podminkach. Myslim horko. U dusiku je tlak staly ale zkuste si zmerit tlak u kysliku v lete pred jizdou a pak po jizde. Verim, ze by bylo mnoho lidi prekvapeno. A tech par korun za dusik je skutecne zanedbatelna castka. Vsechny zavodni vozy se plni dusikem. Ja muzu za sebe rici, ze s dusikem mam najeto vice nez 200.000 km a maximalni spokojenost. Take jen doporucuji a nikoho nepremlovam, aby zacal plnit pneu dusikem. A ani nedelam reklamu ....chce to jen vyzkouset........hodne stastnych km jadro pudla je v tom ,ze vzduch obsahuje 70% dusiku, takze argumentace o plneni kyslikem je zcela mylna.
Květen 30, 200718 r přesněji 78% dusíku objemově, 75.5% hmotnostně . Kyslíku je tam necelých 21%objemově a 23% hmotnostně.
Květen 30, 200718 r No ja si neviem teda predstavit ako vytlacim "vzduch" pri plneni dusikom. Ved len ked obujem pneumatiku, tak je automaticky naplnena vzduchom na minimalne 70% A potom dofukavam 30% dusikom. Ale stale je tam znacne mnozstvo kysliku. To by muselo byt obuvane vo vakuu alebo dvoma ventilmi...teda nerealne. A pneumatika sa obuva ked na nu nie je vyvyjany tlak (na obuvaku) a nie zatazene na aute. Takze moj nazor (ak to niekoho zaujima) je skor ze je to zbytocny "luxus" so ziadnym pripadne s minimalnym vyznamom.
Květen 30, 200718 r Ptám se všech, co hustí dusíkem. Po obutí pneu a před nahuštěním si necháte odsát z pneumatik ten vzduch co tam je, nebo vám to servis odbyde tím, že do něj jen přidá dusík? Nechat si tam plnou gumu kyslíku a dát 170.- za dohuštění čistým dusíkemna nějeký dvě atmosféry je vyhození peněz! Když už něco dělám, tak pořádně!!! A tvrdě to po servisu za tu cenu vyžadovat!
Květen 30, 200718 r Tak tohle mě nenapadlo, technik auto vždy odveze někam dozadu do dílny, a pak ho zase přiveze. Tak nevím, jak to dělají. Ale zjistím to.
Květen 30, 200718 r Autor Tak tohle mě nenapadlo, technik auto vždy odveze někam dozadu do dílny, a pak ho zase přiveze. Tak nevím, jak to dělají. Ale zjistím to. ...me to vypustili a nahustili dusikem
Květen 30, 200718 r Navrhujem nasledovný pokus, hľadá sa dobrovoľník: 1.) ĽP a ĽZ pneu naplniť dusíkom na správnu hodnotu 2.) PP a PZ pneu naplniť obyčajným vzduchom na správnu hodnotu Po niekoľko tisíc km a pár týždňoch skontrolovať tlakomerom pokles tlaku v jednotlivých pneu...
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.