Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doporučené odpovědi

to každopádně, když u vás má každá dědina svoji SPZetku :kol-28:

vice SPZ - vice adidas :kol-31:

:kol-28:

Tak jsem se vcera zucastnil sskoleni na tankovani LPG. Melo to 2 pozitivni body... 1. vim jak s tim manipulovat, i kdyz vim, ze to nevyuziju 2. v ramci skoleni byla akce litr LPG za 15.90 ... takovou cenu uz jsem nevidel vice nez rok :D.

No skoleni bylo asi na 15 min, vc. "prakticke zkousky"

Skolitele z VITOGAZU jsem se ptal, jak je to se zakonem. A popravde me odpovedel, ze zakon neumoznuje si tankovat sam, respektve bez proskoleni. Takze nyni kdyz jsem proskolen, tak si muzu tankovat sam, ale ma to jedno velke ALE: Kdyz jsem se ptal, jestli si muzu na jakekoli BENZINE (skoleni probihalo na Benzine), nebo tam kde dodava VITOGAZ, odpoved znela: NE. Proskoleni je platne pouze na konkretni cerpaci stanici, takze vpodstate se ze vsech proskolenych stala obsluha dane cerpacky...

Jeste rikal, ze vi o pseudoskolenich, ale ty ze nejsou "platna", protoze proskoleni je platne pouze na konkretni cerpacku a musi byt provadeno poverenym pracovnikem...

takže když tě tak perfektně proškolili, jistě víš, že nesmíš na sobě mít žádné hadry se silonem, musíš vědět kde je hlavní rozvaděč, havarijní plán a další věci....jen takovým zákazníkům přeji, aby jim při nasazení a tankování nevypadla pistole, nepopálilo je to, a další věci kolem, jste sami proti sobě, v případě, že se náhodou něco stane,nezaplatí vám dle právníků ani korunu, je to jenom reklama,abyste jeli k nim......moc dobře vím, o čem mluvím

Tak já jsem taky sám proti sobě. Ale ne vždy. Dost často slyším, ať si natukuji sám, nebo žádné LPG nebude. Jsou to pořád stejné výmluvy, nemáme čas, jsem tu sama atd. Takže jestli si mám vybrat mezi tím, jestli jezdit na benzín nebo si občas natankovat sám, tak si natankuji sám. To jsem si to nemusel dávat do auta. Naposledy jsem čekal půl hodiny v Češňovicích na obsluhu. I když o mě věděla, stejně ten típek nepřišel, tak jsem musel jezdit zase na benzín. Někdo si stěžuje na nedostatek LPG stanic, já si myslím, že jsou dostatečné, jen ta obsluha stojí někdy za prd. Osobně mám taky rád čerpačky s obsluhou, např. moje velmi oblíbené Těšovice. Tam člověk přijede v noci, zima jak kráva, chumelenice a ta obsluha je u stojanu hned a ještě se s nimi dá pěkně pokecat. Takže já bych to Karle zas tak moc nedramatizoval. Já jsem si za ty 2,5 roku co LPG mám tankoval tak asi 10 krát a to včetně zahraničí.

A pravdu máte oba - podle platné legislativy nemá neproškolená osoba u stojanu vůbec co dělat, pojišťovny na tom rajtujou jak cuksfíra, případné omrzliny nebo popáleniny odmítají hradit a když nedej Pámbu způsobíte nějakou škodu čerpačce, nevztahuje se na to pojistka a všecko jim hradíte z vlastní kapsy. A přes tyhle hrozící problémy je stále víc obsluh, které ani na několikeré zvonění nebo houkání nereagujou a když za nimi LPG potřebný automobilista jde do shopu, pošlou ho do háje se všemi důvody, které uvádí KaJe - "nemám čas, jsem tady sám, dyť to umíte, ne?..." - takže pokud chce odjet s naplněnou nádrží na LPG, nezbývá mu než se zapřít a zákon porušit...

já nic nedramatizuji, naše rodina obsluhuje čerpací stanici již 16 let, proto vím, o čem mluvím...manželce se stalo, když připojovala pistoli k autu, že ji zmáčkla a uvnitř praslo pero, i když měla přímo rukavice pro práci s plynem, měla popáleniny na ruce, tchán, ten taky za ty léta několik popálenin, nebudu mluvit o sobě, kdy mi při rozebírání auta majitel vlezl až za zadek auta, otřel se mi silonovou bundou o auto a já měl popápené obě ruce a celý obličej...prostě plyn v autě je dobrý sluha, ale...zlý pán...přijedeš do Itálie, Francie, Chorvatska a tam si obsluha nedovolí Tě nenatankovat, to jen u nás je takový problém,je hezké, že čerpací stanice benzínu rozšiřují sortiment o plyn, ale už kašlou na to, kdo ,jak to bude obsluhovat, jsme češi, žádní blbci ne, umíme všechno, porušování předpisů je vlastně náš národní koníček...vždycky říkám klukům na dílně - v okamžiku, kdy se přestanete bát plynu tak se stane průšvih, t

Dneska jsem stál z důvodu pro tuto diskusi nedůležitého asi 1/4 hodiny na parkovišti těsně za pumpou Tank ONO u Hrušové (I/35 směr od Litomyšle do Vysokého Mýta). Mají tam taky stojan na LPG, přesně podle předpisů cca 20m od "normálních" stojanů pro benzín a ostatní "běžná" paliva. Za celou tu dobu si tam LPG "samoobslužně" natankovalo 6 řidičů - přitom na pumpě celou dobu byla uvnitř "šopu" dvojčlenná obsluha. Ke LPG stojanu nešel nikdo z nich ani jednou...

a neviděl jsi tam náhodou mě, Karle? Já si tam včera taky tankoval sám, když jsme frčeli odpoledne do Práglu na vánoční trhy :kol-28: ... ale je fakt že červeného Drobka jsem tam nikde neviděl, tak asi jsem tam byl v jinou dobu :kol-28:

Stál jsem tam 2x - poprvé kolem dvanáctý až čtvrt na jednu, to byla ta čtvrthodina "dámský čurpauzy" během který jsem stál na parkingu "pro kamióny" až úplně nalevo směrem k silnici a koukal se snad z 10-12m kolmo přes šířku parkoviště na stojan s LPG - a pak ještě jednou cca v půl 5. odpoledne při návratu z Pardubic, ale to jsem byl jen u stojanu s beneli a na pokladně - nedíval jsem se na LPG. Takže to jsme se někde museli minout - stříbrnýho Čendu bych u stojanu nepřehlídnul. Tankoval tam (LPG) zelenej Favorit, vínově červeně metalizovaný Subaru Forester, černá Oktávka v tuningu, bílej Peugeot Boxer - valník a dvě Feli - stříbrná hatch a modrá kombi. Schválně jsem se na to díval a počítal to, proto si to pamatuju. Na čísla jsem se jim ale teda nekoukal...

A asi před měsícem jsem tam viděl tankovat LPG i silně natuněnou a pravděpodobně i načipovanou Fábuli "jedničku" kombi, stříbrnou, se sníženým podvozkem a na docela širokejch gumách, s výfukem s dvojitou hranatou a šikmo "seříznutou" koncovkou - bohužel jsem stál poměrně vzadu ve frontě a ta fábule všecky předjela kolem naftových stojanů rovnou dopředu k LPG, takže jsem nepostřehnul jestli to byla 1,4MPi nebo HTP či ještě něco jinýho, ale zcela jistě popírala tvrzení, že LPG se nemá rádo s upraveným výfukem... Zvuk jak laďák s ostrou vačkou - prskalo mu to jak u formule.

no my tam byli přesně v 14:13 podle lístku z platebního terminálu a nazpět před 22hod. jsme se tam už nezastavovali, to jsem tam ještě něco měl, ikdyž pravda jsem s tím na dálnici výrazně pohl, držel jsem 150 a místy zkoušel i maximálku ale víc jako 170 tacho Čenda nedal. Pak jsem dojel pašíka, tak jsem zvolnil, ale naštěstí to nebyl ten švestkový :kol-46: , takže jsem zase šlápl a zmizel :kol-31:

Upraveno od Malta

Tak jsem byl dneska na STK, Drobek má "prodloužený" papíry o další 2 roky, teď už fakt zbejvá jen přesvědčit polovici, že se těch 25 000 za "zaplynování" vrátí na ceně za km... Akorát mě nasrali, protože si řekli za technickou 700 místo 600 - protože prej Drobek je N1...

Karle, mozna jsem to napsal spatne,... cilem toho meho prispevku bylo, ze sice skoleni probihaji, ale v podstate jsou na prd. Psal jsem tam, ze jsem se nechal proskolit, ale nebudu to vyuzivat... pro me osobne jsou rizika vyssi nez prinos. nemluvim o popaleninach, ty by se (snad) zahojily, ale o hmotne skode, kdy Te pojistovna potopi, a budes calovat sam. I kdyz budes mit milion skoleni, zakon je zakon. Pochybuju o tom, ze provozovatel benzinky by nad zpusobenou skodou mavl rukou, a nechal to byt. Hezky by se po me vozil.

Takze to co jsem mel na mysli, a asi to z toho nevyplynulo...

1. Tankovat si nesmis --- jak jsem psal, i skolitel to priznal

2. jsi proskolen, ale pouze na konkretni cerpacku = skoleni organizuje obsluha, aby nemusela lozit ven,

Na druhou stranu - je pravda to co tady kluci pisou. Cim dal min obsluh je ochotnych vyjit z kukane, a natankovat ti. U mensich cerpacek, kde je primarne plyn, a max 1 stojan na BA a Naftu, je to v pohode (aspon ma zkusenost). Shell je, aspon v Brne v pohode take, maji tam 2-3 hlapiky co korzuji po place, a tankuji, a svete div se i naftu a BA. Ale vetsi cerpacky (a hlavne s zenskou obsluhou) byvaji problem....

Co se tyka silonu, a umelych vlaken v obleceni.... Tak zrovna na Benzine v tehle kose, chodi tankovat zenske ve firemnich fleeskach, a perovkach... ze by nepoucene? :)

chlapi, co sa mi dnes stalo, kurna, fakt dnes bol moj den.

mam unik chladiacej kvapaliny, nic extra vyrazne, prdle tesnenie, ale da sa s tym jazdit. auto vsak potrebujem teraz denne a pokial to dam do poriadku. zvyknem pred jazdou ceknut vysku hladiny, pripadne doliat zmes. tak aj dnes poobede, ci skor podvecer, asi 5 hodin, uz tma ako v prdeli. musel sa mi asi zle zacvaknut zamok kapoty, pretoze po asi 5 km v meste, hned ako som nabral mezdimestsku rychlost 90 kmh, v miernej pravotocivej zatacke mi kapota drbla na celne sklo, lenlen ze som pri brzdeni udrzal auto na ceste, pretoze som nevidel ani prd. smer mojho auta pri dobrzdeni som len bajoko odhadoval podla ciary na lavej krajnici, zadok stiahnuty, pot na cele ze stiahnem auto do protismeru. nastastie nie. sklo nastastie vydrzalo, len pri svetle baterky som videl ako mam vyvalene panty na kapote, urcite dostali svoje aj drziaky na blatniku. kapotu som horkotazko stiahol dole, poriadne s nou drbol, samozrejme nesedi, v hornej casti je zdeformovana. teraz sa pre zmenu neda poriadne otvorit a ako na potvoru zajtra idem na kontrolu s plynom. neviem akoto napiche na diagnostiku, ked sa da poodchylit len asi 20 cm. budeme s tym musiet asi dvaja riadne zabojovat aby sme ju otvorili. proste parada, okrem prdnuteho tesnenia a vymeny rozvodovej retaze na ktoru som sa pri tom tesneni tiez chystal, este musim obehnut aj vrakace a kukat kapoty. proste pech!!!

tak to je fakt pořádný pech :huh: ... ale ber to tak, že jsi to naštěstí udržel na silnici, nezramoval nikoho dalšího nebo sebe, to by bylo horší, plech se opraví

no jasne, snazim sa to tak brat. ale aj tak nastvany som bol fest. odteraz zamok mazem len a len poctivou vazelinou, uz ziadne WD40.to mazivo tam vydrzi len par dni, mam pocit akoby sa odparovalo. :kol-31:

tak mam update stavu mojej kapoty. plynar to nastastie domotal, pred2 tyzdnami ma sice objednal, ale asi si to nepoznacil a dnes tam nebol. hovorim si aj tak dobre, koli neotvaratelnej kapote by sme dnes aj tak asi nenapichli LPG na diagnostiku.

kupil som teda kvalitny kaleny torx a poodchylenym miestom som povolil 4skrutky kapoty. koli blbemu pristupu to trvalo asi hodinu. vystuz kapoty je prevalena, myslim ze to uz nenarovna ani hergopater, fakt budem musiet zohat nejaky vrakac. panty su pokrutene a ponatahovane, snazili sme sa ich narovnat vo zveraku a na nakove. 1 z nich je na pohlad uz ok, zajtra sa popasujeme s druhym. no a je tam prasklina na celnom skle, asi 12-13 cm dlha vpravo dole. :kol-33::kol-26:

...odteraz zamok mazem len a len poctivou vazelinou, uz ziadne WD40.to mazivo tam vydrzi len par dni, mam pocit akoby sa odparovalo. :kol-31:

...

no a je tam prasklina na celnom skle, asi 12-13 cm dlha vpravo dole. :kol-33::kol-26:

Máš recht, WD40 se skutečně odpařuje a co se neodpaří, to vyvzlíná pryč. Daleko spolehlivější je mazání "nekvalitní naftou", pojmenovanou Konkor 93 - ten jednak uvolňuje šrouby stejně dobře jako WD40, druhak maže možná ještě líp - a třeťak nevytěká. Bohužel, taky vzlíná ven a nechává prachem polepený fleky na laku - ale radši budu mít na laku prachem polepený fleky, než zamrzlý zámky.

A k tomu sklu - pokud ho máš připojištěný, máš výhodu. Jinak 12-13cm dlouhá puklina i mimo zorný pole už je záminkou pro sebrání osvědčení o provozuschopnosti autí....

Baví se brňák s pražákem:

<brňák> O víkendu děláme sraz v Brně, přijdeš?

<pražák> No a na které zastávce metra mám vystoupit?

<brňák> Florenc a pak je to jen jedna zastávka autobusem

To takhle na Oltecu chlemtá řízek z Práglu wasrůvku z kazerně, přinde k němu machr - domorodec a čiřiká:

"Te, kemo, nechlemté tu wasrůvku z tej kazerně, blejó do teho ožralé machři a chčijó do teho morgoši!"

"Promiňte, pane, ale vůbec jsem vám nerozuněl, musíte na mne mluvit česky, já jsem z Prahy, víte?"

"Aha, tak to jste měl říct hned - říkal jsem že vodička tady v té kašně je dobrá, akorát že ji máte pít opatrně, protože je moc studená - abyste se nenastydnul..."

lollollollol ....

Upraveno od Ekkar_z_Bastlírny

Tak jsem dnes natankoval LPG+Chemtane V-aditivum do lpg.Ma to udajně vyčistit spalovaci prostor,ventily a vstřikovače,tak jsem zvědav pač je mam ted při prvnim přepnuti slepene :kol-26: a nepřepina to jak by mělo.Doufam že to aspon krapet pomuže.

a to je co -Chemtane V-aditivum......nechám se poučit

No Chemtane V je aditivum do lpg..... ;).Je to na stejnem principu jako aditivum do benalu akorat toto je určene do LPG. Dej do vyhledavače na netu Chemtane V a vyjede ti info o tomto výrobku.Jsem právě myslel jestli o tomto někdo z vás plynařu už nevi,ikdyž je to novinka

Já našel toto: http://www.eplyn.cz/images/Chemtan_V_LPG_.pdf . A přijde mi to podobná vychvalovací slátanina, jaká provází všecky "zaručený" prostředky á la Herbalife - je to taky "univerzálně na všecko" = tlustým na zhubnutí, vychrtlým na přibrání, na vyčištění organismu, na zlepšení paměti... Takže pokud bych se odhodlal něco takovýho zkoušet, byl bych opatrnej a měl bych oči i uši na šťopkách...

a to jsi si natankoval plnou nádrž? tak pak napiš kolik jsi na to ujel, vzdáleně mi to připomíná čistý propan...vysoká výhřevnost,ale vyšší spotřeba, kdysi když jsme začínali s čerpačkama,vozil se čistý propan, na Š 120 jsme museli nastavovat větší předstih, aby to mělo výkon a nežralo ...ale třeba se mýlím, třeba je to fat novodobý zázrak....

Ach jo,že jsem tu vubec něco psal....... :rolleyes:

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.