Publikováno Duben 12, 200817 r Ikdyz HTP nemam rad zajimam se o motory a porad si nejsem jist jak vlastne HTP funguje ... Na obrazku (doufam ze se povede vlozit) je v tabulce rozpis jednotlivych valcu. U 4 valce jsem si tou tabulkou jist, ovsem u HTP nevim jestli jsem dobre rozhodil pracovni cyklus. Ramena kliky jsou pootocena po 1/3 otacky takze i jednotlive kroky cyklu jsou takto rozhozeny ... Jelikoz je HTP 4 taktni, potrebuje jeden valec na cely cyklus 2 otacky kliky. Podle tabulky mi tedy vychazi ze pri jedne otacce dojde k pouze jednomu vybuchu a pri dalsi otacce ke dvema vybuchum. Coz by samozrejme zapricinilo velke vibrace a proto ma HTP tzv vyvazovaci hridel. Je tu nekdo motorove schopny se k tomuto vyjadrit, jestli mam pravdu nebo ne? Dekuji
Duben 13, 200817 r Keďže si to chcel bez posmeškov a k veci, zmazal som doterajšie všetky reakcie na tvoju otázku.
Duben 13, 200817 r Ikdyz HTP nemam rad zajimam se o motory a porad si nejsem jist jak vlastne HTP funguje ...Na obrazku (doufam ze se povede vlozit) je v tabulce rozpis jednotlivych valcu. U 4 valce jsem si tou tabulkou jist, ovsem u HTP nevim jestli jsem dobre rozhodil pracovni cyklus. Ramena kliky jsou pootocena po 1/3 otacky takze i jednotlive kroky cyklu jsou takto rozhozeny ... Jelikoz je HTP 4 taktni, potrebuje jeden valec na cely cyklus 2 otacky kliky. Podle tabulky mi tedy vychazi ze pri jedne otacce dojde k pouze jednomu vybuchu a pri dalsi otacce ke dvema vybuchum. Coz by samozrejme zapricinilo velke vibrace a proto ma HTP tzv vyvazovaci hridel. Je tu nekdo motorove schopny se k tomuto vyjadrit, jestli mam pravdu nebo ne? Dekuji U tříválce dochází k zapálení směsi po 240 stupních otočení klikového hřídele. Jesliže jedna otáčka je 360stupňů dvě 720stupňů.Na těch 720stupńů dojde ke 3 zápalům směsi. Čim víc válců tím hladší chod motoru.Ten vyvažovací hřídel tam je na tlumení rázů.
Duben 13, 200817 r Autor Keďže si to chcel bez posmeškov a k veci, zmazal som doterajšie všetky reakcie na tvoju otázku. No diky za aktivitu ale to nemuselo byt, jen sem tu z toho nechtel mit flame o qalitach HTP ... Dědek: No a co rikas na tu porovnavaci tabulku, souhlasi? A pak ta vyvazovaci hridel ... ta tlumi kazdy raz z vybuchu kazdeho valce nebo jen nekterych valcu?
Duben 14, 200817 r Keďže si to chcel bez posmeškov a k veci, zmazal som doterajšie všetky reakcie na tvoju otázku. Tak od čeho je tedy lampárna. ? Tady by se mazat nemělo
Duben 14, 200817 r Aktívny neaktíny, ujasnite si čo chcete - jeden chce vecnú diskusiu bez posmeškov a OT, potom zasa vadí, keď sa takéto príspevky zmažú. Sorry, ale niekedy je to tu fakt ako u debilov...
Duben 14, 200817 r Autor Aktívny neaktíny, ujasnite si čo chcete - jeden chce vecnú diskusiu bez posmeškov a OT, potom zasa vadí, keď sa takéto príspevky zmažú. Sorry, ale niekedy je to tu fakt ako u debilov... No me nevadilo to co tu bylo ... To nebyly zrovna prispevky ktere bych povazoval za OT. No jo, moderator je nevdecna pozice, taky to znam, nejsi v tom sam
Duben 16, 200817 r Dědek: No a co rikas na tu porovnavaci tabulku, souhlasi? A pak ta vyvazovaci hridel ... ta tlumi kazdy raz z vybuchu kazdeho valce nebo jen nekterych valcu? Tu tabulku maš správně ale to zapálení v třetím válci je v 720 stupních tak že to je konec druhé otáčky a začátek třetí. Prostě to není uplně tak že na jednu otáčku jeden zápal a na druhou dva.Je to prostě pravidelně po 240 stupních.Nakresli si to na kružnici.
Duben 16, 200817 r Čim víc válců tím hladší chod motoru.Ten vyvažovací hřídel tam je na tlumení rázů. Za nás se říkalo,že nejklidnější běh má 5-ti válec a "nepotřebuje" vyvažovací hřídel. 6-ti a více válce,že už tak klidný nejsou.
Duben 16, 200817 r Autor Tu tabulku maš správně ale to zapálení v třetím válci je v 720 stupních tak že to je konec druhé otáčky a začátek třetí.Prostě to není uplně tak že na jednu otáčku jeden zápal a na druhou dva.Je to prostě pravidelně po 240 stupních.Nakresli si to na kružnici. Nojo, mas recht, ono jak jsem zvyklej to brat po pul otockach - podle 4 valce, tak se tohle tezko predstavuje
Duben 18, 200817 r Za nás se říkalo,že nejklidnější běh má 5-ti válec a "nepotřebuje" vyvažovací hřídel. 6-ti a více válce,že už tak klidný nejsou. Tak to jsi mě dostal. Pár motorů už jsem rozebral a kupodivu i složil a některé nebyly zrovna malé ale 5ti válec ještě ne. Moc jich není a přiznám se že vlastně nevím jak vypadá klikový hřídel.Vychází mi 144stupnů na jeden válec. Dost záleží na zdvihu a vrtání.Pro mě nejlíp zní 6ti válec ale řadový.Nejhorší je asi ten troj hrnek.
Duben 18, 200817 r Tak to jsi mě dostal. Pár motorů už jsem rozebral a kupodivu i složil a některé nebyly zrovna malé ale 5ti válec ještě ne.Moc jich není a přiznám se že vlastně nevím jak vypadá klikový hřídel.Vychází mi 144stupnů na jeden válec. Dost záleží na zdvihu a vrtání.Pro mě nejlíp zní 6ti válec ale řadový.Nejhorší je asi ten troj hrnek. Co třeba Volvo nebo Land Rover Defender.
Duben 19, 200817 r Co třeba Volvo nebo Land Rover Defender. No je to možný.Ty Volva co znám jsou 6ti válce.Myslím že Audi měla 5ti válec. Ale asi se to moc nechytlo.
Duben 23, 200817 r Tak to jsi mě dostal. Pár motorů už jsem rozebral a kupodivu i složil a některé nebyly zrovna malé ale 5ti válec ještě ne.Moc jich není a přiznám se že vlastně nevím jak vypadá klikový hřídel.Vychází mi 144stupnů na jeden válec. Dost záleží na zdvihu a vrtání.Pro mě nejlíp zní 6ti válec ale řadový.Nejhorší je asi ten troj hrnek. ono jich je víc než dost, třeba všechny 2,5TDI v transporterech a multivanech a těch není zrovna málo, svého času jsem měl pětivál i benzín byla to tehdy Audi 100, ale to je historie roku 1990, mohu z osobní zkušenosti potvrdit absolutní klidnost těchto motorů, dokonce i pětivál v touaregu s 128kW - jen je to PD, takže zvuk podobný HTP .
Květen 4, 200817 r ono jich je víc než dost, třeba všechny 2,5TDI v transporterech a multivanech a těch není zrovna málo, svého času jsem měl pětivál i benzín byla to tehdy Audi 100, ale to je historie roku 1990, mohu z osobní zkušenosti potvrdit absolutní klidnost těchto motorů, dokonce i pětivál v touaregu s 128kW - jen je to PD, takže zvuk podobný HTP . To že se to nechytlo jsem myslel tak že to není zas tak uplně běžné,je to většinou odnož 4válce. O těch 2,5Tdi samozřejmě vím.Ten v Audi 100 jsem měl na mysli. Mají specifický zvuk. 4tyřválců je v autech asi nejvíc.5ti a 3 válce je možnost jak udělat větší nebo menší motor. Jak jsem psal ve větších obsazích se pětiválce asi nevyskytují.Alespoň co já znám a mám tu čest. U mne vede řadový 6ti válec co se zvuku a chodu týče.
Březen 27, 201015 r Ikdyz HTP nemam rad zajimam se o motory a porad si nejsem jist jak vlastne HTP funguje ... Na obrazku (doufam ze se povede vlozit) je v tabulce rozpis jednotlivych valcu. U 4 valce jsem si tou tabulkou jist, ovsem u HTP nevim jestli jsem dobre rozhodil pracovni cyklus. Ramena kliky jsou pootocena po 1/3 otacky takze i jednotlive kroky cyklu jsou takto rozhozeny ... Jelikoz je HTP 4 taktni, potrebuje jeden valec na cely cyklus 2 otacky kliky. Podle tabulky mi tedy vychazi ze pri jedne otacce dojde k pouze jednomu vybuchu a pri dalsi otacce ke dvema vybuchum. Coz by samozrejme zapricinilo velke vibrace a proto ma HTP tzv vyvazovaci hridel. Je tu nekdo motorove schopny se k tomuto vyjadrit, jestli mam pravdu nebo ne? Dekuji R3 1.2 HTP má pořadí cuklu válců 1-2-3 (prohod si sloupec 2 a 3), celý pracovní cyklus je 720° a každý z válců během této doby pálí 1x, posun kliky je 120°, ale protože to je čtyřdobé tak cyklus je po 240°. Pozn. k vyvažovacímu hřídeli, ten kvůli změně otáček, tento motor (R3 1.2 6V) se také dodává v tvz. průmyslové variantě bez vyvažovacího hřídele (motor poběží vždy při stejných otáčkách) např. do hasičských stříkaček Ziegler.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.