Přejít na obsah

Nevíte někdo, jaký je to zákon?


Radomír

Doporučené příspěvky

Ke konci minulého roku, jsem zaslechl zprávu o tom, že bude nově platit povinnost viníka dopravní nehody, aby doplatil rozdíl mezi finančním plněním z pojišťovny a skutečnou cenou opravy. Má někdo nějaké přesnější informace, či odkaz na zákon - paragraf?

Přeji cestování bez nehod.

Díky. Radek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím co je to za zákon ,ale jestliže viník nehody způsobí škodu vyšší nežli je pojistné plnění(počítá se i náklady na opravu sil.zařízení a léčební výlohy i záchranářů) tak se doplácí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle spadá pod občanský zákoník. Pojišťovna může mít nějaký strop plnění a pokud je škoda vyšší, musíš to zatáhnout. Tohle je třeba u povinného ručení a pár lidí už dojelo na to, že šetřilo při uzavízání smlouvy. Splácet deset milionů není legrace, že :-). Také se může stát, že pojišťovna škodu odhadne na nějakou částku, tu zaplatí, ale poškozený má pocit, že škoda byla daleko vyšší. Rozdíl pak může soudně vymáhat po tom, kdo škodu způsobil. Ale musí dokázat, že škoda byla opravdu vyšší. Účet ze servisu v tomto případě není důkaz. Oprava klidně může být dražší, protože při ní zpravidla dochází k tzv. zhodnocení (nabourali ti přece starý blatník a ty máš teď na autě úplně nový) - v tomhle případě s požadavkem na doplatek pravděpodobně neuspěješ. Hodně záleží jakou roli v pojistce amortizace. Tohle jsou obecně platné principy, pochybuji, že se v této oblasti něco měnilo či měnit bude nebo, že vznikce nějaká speciální výjimka pro motorová vozidla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jj, přesně viz Wittmann.

Je to prostě obecné pravidlo o odpovědnosti za škodu - kdo způsobí škodu, musí ji nahradit. Pak už je ve hře jen to, jestli se pojistil nebo ne, tedy zda mu plnění jeho pojišťovny zvládne uhradit celou škodu nebo pouze část (a pak musí zbytek dorovnat sám). V oblasti dopravy je samozřejmě pojištění odpovědnosti za škodu pro provozovatele povinností (povinné ručení), roli hraje jeho "kvalita" tedy pojistné limity, výluky apod. prostě všechny ty věci, co jsou v pojistných smlouvách vždycky psané těmi malými nečitelnými písmenky :-(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nyní se připravuje zcela nový občanský zákoník, ale pochybuji, že se na tomto všude platném modelu něco změní. Prostě způsobil jsi škodu, tak zaplať. Zda a v jaké míře ti pomůže pojišťovna je čistě tvoje věc a poškozeného to nezajímá, neb s tvojí pojišťovnou není v žádném právním vztahu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...