Přejít na obsah

Ventily 1.4 16V 74kw

century

Doporučené příspěvky

Som automechanik s 30 ročnou praxou a mam Fabiu 74 kw a 22000 km.

Je tam skutočne odporúčaný plnosyntetický olej z dovodu skorého mazania menších súčiastok z ktorých je tento motor zkonštruovaný. Čo sa týka detonácie za jazdy je zrejmé sposobená chybným čidlom klopania. Na mojom motore nedochádza ku klopaniu ani pri natankovaní benz..95. Ale aj tak používam 98.

S pozdravom všetkým diskutujúcim ľudom JANO

Jano, urcite Vam hovorili ze je predpisany olej plne synteticky, alebo povedali normu?

Priklanam sa k tomu, ze Vam povedali normu, s prihliadnutim, ze najlepsie by bolo plna syntetika (dobre vytiahne peniaze z vrecka zakaznikov, a v neposlednom rade sa pekne nabali servis), a o co im ide v poslednom rade, sofer odchadza spokojny s pocitom ze dal autu vsetko co vie.

Buhuzial, dal autu vsetko co vie -_-

Plna syntetika nema nic spolocne s rychlostou mazania, pretoze plna syntetika 20W-30 maze horsie za studena ako plny mineral 15W-40 a pod.

Viskozitne triedy nemaju nic spolocneho s tym, ci je to mineral si syntetika :smich:

takze ak Vam na skoleni ucviedli tento dovod, tak ste si bud zle spravuili poznamky, alebo Vas krmia hlupostami, co Vam Vas ziacik na ZŠ vyvrati :p

Ono stačí jen pořádně číst, že? Když se tady bavíme o plně syntetických olejích vhodných pro 16v motory Fabie, myslíme vždy oleje s viskozitou 5W-40, pokud není napsáno jinak. Samozřejmě se vyrábějí i jiné, je dobře, že to víš, ale ty tady, troufám si říct nemá ve Fabii nikdo. Tyto asi nebudou splňovat již několikrát zmiňovanou normy VW.

A když servis doporučí majiteli 16v motoru plně syntetický lehkoběžný motorový olej, který s přehledem splňuje uvedenou normy VW, který servis distribuje v sudovém balení, nevidím to jako tahání peněz z kapes zákazníků.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

korektny servis povie predpisanu specifikaciu, to ostane, jeho doporucenia tej ci onej znacky, tej ci onej viskozity ci tej ci onej syntetiky je tahanie penazi z kapsy.

Ak Vam to doporuci niekdto kto Vam dokaze dany olej zohnat podstatne lacnejsie ako dostupny v predajniach a je to zatrvorene balenie, tak to je vyhodna kupa pokial splna prislusnu normu a vyhovuje Vam viskozitna specifikacia....

Odkaz ke komentáři

Chtěl bych se zeptat, jestli originál dodávaný olej Castrol Powertec 10w-40 je dobrý do 1.4 16v 55kw a jestli to je polo nebo plná syntetika. Byl jsem zvyklí na plnou synt. 0w-40 Mobil1 co jsem dával do Mazdy 323 1.6 16v na motoru jsem měl 195000 a byl OK. Tak nevím jestli vyměnit v mé Fábce Castrol za Mobil1. Jsem po první výměně mam naj.cca. 18000km tak ještě by to určitě bez problémů šlo. Je pravda, že Mobil1 stojí cca 580 kč/l a Castrol Pow. cca 290 kč/l. A právě i ta cena Powertecu mě trochu zaráží je to kvalitní olej ? "jen za 290 kč/l".... Výrobce píše, že je vysoce výkoný. Díky za názory  ;)  Mimochodem mi v servisu účtovali 4 litry  :smich:  a motor má obsah pouze 3.2 l no ještě něco filtr max 3.5. Dobrý ne... Zloději :angry:

Použít se ten olej určitě dá, ale jestli chceš pro motor to nejlepší použij olej 5W-40, který se jeví jako ideální pro tyto motory.

Jinak to o čem píšeš, to je klasika našich servisů. Naučtují ti 4l, do motorů nalijí 3.5 a automechanik má za chvíli pro sebe olej na výměnu zdarma. Je potřeba dělat blbého, zeptat se, kolik tam přijde a kolik bude na faktuře, pak to bude jistě správně. Nebo tam přijít s vlastním olejem, jako jsem to teď udělal já. Mám přesně po horní rysku a ještě zbylo na případné dolití.

s tymto plne suhlasim, v dnesnej situacii pri tychto servisoch je najlepsie doniest si vlastny olej a stat pri aute.....

Inac nalievat po hornu rysku no neviem, pokial auto olej nezerie skor by som dolieval presne do stredu, max trosku nad stred ale nie az k hornej ryske....

Ale pokial je to v spravnych medzich nic sa nemoze stat B)

Odkaz ke komentáři

Přesně tak 16V si prostě zaslouží dobrý olej mě byla doporučena pro 16V plná syntetika a používám ten samý jako "houmr"  -_-  Castrol txt softec..jen opravdu je trošku dražší..ale raději dopřeji autíku dobrý olej :)

urcite Ti nebola doporucena plna syntetika, ale olej urcitej specifikacie.

O pán jě nějaký odborník a trousí tu nějak moc moudra...já vím co mi bylo doporučeno...

este horsi pripad, ten, co to doporucoval, sa v tom bohuzial nevyzna a jeho rada napacha viacej skody ako uzitku. Ale capujte co Vam radia -_-

Co to tady meleš? TXT Softec je na 16v ideální. B)

Taky přesně nevím o co se tu snaži(Fabka 2004)

2 Fabka2004:...člověka který mi tam tento olej dal poprvé jednak vůbec neznáš(takže jen těžko mužeš hodnotit jeho kvalifikaci) a je to jeden z mála ( bohužel ) který by se určitě na mě nechtěl nabalit.. Takže asi tak ;)

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...