Publikováno Leden 13, 201015 r Před pár dny jsem koupil Felicii pick-up s LPG. Nikdy jsem auto na LPG neměl, takže s tím nemám moc zkušeností. Chtěl bych se zeptat co znamená oranžová kontrolka na přepínači (je u ní obrázek jakéhosi domečku a v něm nápis G). Auto startuju na benzín, nechám chvíli ohřát a cca po kilomteru jízdy přepnu na plyn (krajní levá poloha). Cukne to a rozsvítí se zelená kontrolka (vedle ktrá je nápis GAS) a oranžová kontrolka, obě svítí trvale po celou dobu jízdy. Nevím jestli je to takhle v pořádku nebo ne. LPG je v autě cca 10 let a montovali ho ve firmě Autogas Centrum Strakonice, zkusil jsemtam tedy zavolat a zjistit co a jak. Ale jediné co jsem se dozvěděl bylo, že se mám objednat na servis a jaké mají hodinové sazby :-(. Technik mi řekl, že ani neví co ta oranžová kontrolka znamená. Typ plynového zařízení by měl být AGC 01.02. Máte někdo s tímto typem zařízení zkušenosti? Co znamená střední poloha přepínače? Díky za radu
Leden 14, 201015 r Podle obrázku je tam sice BRC systém, ale ovládání je tam dané ze systému Tartarini, což by němělo být, ale každopádně pokud necháš přepnutý přepínač v poloze plyn, tak po nastartování by to mělo automaticky po zvýšení otáček přepnout na plyn- možná že je to ještě závislé na ohřátí Lambda sondy, takže to může chvíli po startu trvat.
Leden 14, 201015 r Moc fotek jsi nepořídil, takže nečekej 100% rady... Přijde mi to jako montáž se systémem BRC. Pokazil se tomu přepínač, který tam mohl být origo a někdo jej nahradil přepínačem firmy Tartarini. Přepínač firmy Tartarini, ten co ty máš v autě, tak bych hádal, že domeček s písmenem G je GAS, tudíž provoz na LPG. A ty zelené diody nebo dioda o čem tu ty píšeš podle mě může být ukazatel plynu (podle toho jestli je zapojený). Ale je to jenom rada od oka... Pokud ten přepínač má 3 polohy....levá, střední a pravá, tak jedna poloha je jen na benzín - auto nepřepne do LPG. Druhá poloha (zpravidla střední) je auto v automatické poloze a jak píše p. Karel.LPG, auto čeká na převýšení otáček apod. a přepíná do LPG. Třetí poloha (pokud ji přepínač má) je stav, kdy se dá auto nastartovat přímo na LPG. Píšeš že tvoje kára má od montáže 10 let, tudíž tě musím varovat na věc "konce platnosti nádrže". To poznáš tak, že na nádrži je vyraženo datum výroby nebo platnosti - případně obojí. Je to tlaková nádoba a po její platnosti 10ti let se v ČR mění za novou, jinak je vozidlo nezpůsobilé provozu na pozemních komunikacích. Bližší informace ti poskytne takřka kdejaký servis LPG, řekl bych že ti oni i zjistí, jak dlouho je platná. Víc ti k elektronice říct nemůžu...ne-přímo cílené fotky.
Leden 15, 201015 r Autor O platnosti tlakové zkoušky vím a s tím problém nemám. Spíš mi není jasné správné fungování způsobu přepínání na plyn: 1) Nastartuju s přepínačem v pravé poloze (pohon na benzín) a po ohřátí motoru přepnu za jízdy ručně do prostřední, nebo krajní levé polohy - v obou polohách vždy svítí zelená kontrolka (provoz na plyn) a oranžová kontrolka - její význam neznám. 2) Nechám přepínač v prostřední poloze, kdy by mělo dojít k automatickému přepnutí na plynový pohon - buď podle zvýšení otáček a nebo ohřátí motoru na 30 °C. Na základě čeho se to přepne netuším, ale asi zřejmě podle otáček, protože červená kontrolka (pohon na benzín) svítila vždy jen pár vteřin. Jednou se mi stalo, že jsem jel hodně krátkou vzdálenost cca 500 m, auto bylo studené a přepínač v prostřední poloze. Po zastavení byl v motoru docela dost cítit plyn. Prý se to stává, když není směšovač dostatečně ohřátý tak dojde k zamrznutí membrány např. v otevřené poloze. Takže teď raději jezdím s ručním přepínáním na plyn cca po 1 km jízdy. Myslel jsem si že zavolám k dodavateli tohoto typu zařízení a řekne jak to má být, ale věděli taky kulový a nebo nechtěj radit zadarmo :-(. O víkendu udělám víc fotek a dám je sem. na fotce s přepínačem jsou jasně vidět symboly benzín (pravá strana), domeček s G (prostřední poloha) a nápis GAS (levá poloha). Podle mě je pohon na plyn v levé poloze u nápisu GAS se zelenou kontrolkou. Otázka zní, co znamená oranžová kontrolka a jak zařízení funguje s přepínačem v prostřední poloze? Auto jinak na plyn jezdí bez problému. Díky za vaše rady a zkušenosti :-)
Leden 15, 201015 r Udělej fotku přepínače když to máš v benzínu a udělej fotku přepínače, když to máš v plynu. Chcu vidět co a jak svítí.
Leden 15, 201015 r Zelená=plyn, červená=benzín, oranžová=startuješ na benzín po vytočení otáček ti to přepne na plyn. tohle je podle mě taková signalizace. Já to mám taktéž mám červenou ledku, oranžovou a zelenou. Když to nechám v poloze uprostřed nastartuju na benzín a svítí mi to červeně a oranžově po přidání otáček začne oranžova blikat najednou cvak a svítí zelena a jedu na lpg.
Leden 19, 201015 r Akvils Hej mám za to, že to je tak OK. Ještě mám v práci obdobný přepínač, zkusím jak signalizuje tam ten. Ale mě se zdá že je to uplně stejné, takže tady problémy nehledej. Pak dám vědět jak to signaliizuje tam.
Leden 19, 201015 r Autor Auto jede normálně na plyn i benzín, takže s tím žádnej problém nemám. Jen mě prostě zajímalo jestli je v pořádku, že stále svítí ta oranžová kontrolka a co vlastně zanmená :-)
Únor 12, 201015 r Měl sem tu jedno auto s 99% stejným přepínačem. Fungovalo to uplně stejně (ohledně diod na benzín a na plyn) jak na tvých fotkách takže žádný stres
Duben 21, 201114 r Ahoj, taky bych potřeboval poradit s kontrolkami, toto auto uz mame v rodine dlouho. Jedna se o system Lovtec na 1.4 MPI viz zde: http://www.hlpropan.cz/_diagrams/dokumentace/HLT0012.pdf Jde o to, ze na prepinaci jsou tri kontrolky, horni je cervena nebo zelena podle provozu na benzin nebo plyn a uprostred je oranzova, ktera sviti, kdyz jednu na benzin, ale mam povoleny plyn a kdyz se chysta prepnout (po prekroceni 2800ot/min) se rozblika a po prerazeni prepne na plyn. ALE podle schematu v odkazu na strane 6 se pise jeste o cervene kontrolce na treti pozici, ktera ma znamenat rezervu paliva. Znamena to, ze by mela svit, pokud mam prazdnou nadrz LPG? A maji to vsechny tyto systemy nebo je mozne, ze ja to tam nemam? Zatim jsem si nevsiml, ze by svitilo, ale moc to nesleduju, maximalne skontroluju, ze jedu na lpg... Diky za rady :-)
Duben 22, 201114 r je možné, že ten "ukazatel" nemáš zapojen a tudíž ti nebude rezervu signalizovat, ale zkus si to prověřit, popř. se zeptej tam kde ti to montovali.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.