Přejít na obsah

3.brzdové světlo (jak docílit toho, aby svítily jen krajní žárovky stabilně při světlech)

houmr

Doporučené příspěvky

... Na experimentu se domluvíme SZ. Základ bude zdroj napětí 3V pak měnič na 12V a měření spotřeby proudu ze zdroje s každou sekcí ze světla zvlášť. Tam se ukáže kolik proudu která sekce odebírá...

K čemu měnič na 12V? Stačí napojit celý světlo na zásuvku v autě (nebo v dílně na zdroj) a pouhým měřením napětí na jednotlivejch součástkách při funkci zjistíš, kolik kudy teče. Stačí na to opravdu jen znát Ohmův zákon...

Já osobně odhaduju, že těch 300 - 400mA je proud odebíranej v autě celým tím třetím brzdovým světlem - rozhodně ne jednou 3- nebo 4-LEDkovou sekcí (rozdělaný jsem ho neměl, bo co funguje, do toho se nerejpá).

A jestli ten odběr hodláš posuzovat podle toho, kolik bude při napájení jednotlivejch větví odebírat ten měnič napájenej 3V, tak jseš větší magor než ses zdál - protože v takovým případě ignoruješ i zákony o zachování hmoty a energie.

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To jsem tušil, že to budeš chtít rozmáznout veřejně a ne na SZ jak jsem žádal:). Stejně už to nejde dál zapírat, že jsem magor, tak ten měnič proto, že bude jasně vidět, že na rozsvícení více ledek bude potřeba větší proud a ne těch 100mA pro všechny za cenu zvyšování napětí podle jejich počtu. Čili budu zvyšovat odběr "proudu" ze zdroje, abych rozsvítil víc ledek. A tím chci říct, že když jsem mluvil o tom, že je potřeba víc proudu na rozsvícení středové sekce, tak to není taková blbost jak se zdá na první pohled, jelikož z toho zdroje 3V např. se bude vlivem připojení více ledek zvedat pouze "proud" a ne napětí. Ten měnič samozřejmě napětí zvyšuje a proud za ním bude nižší, ale až "za" měničem. Zachování energie se neporuší, protože při snížení napájecího napětí, se zase úměrně zvýší odebíraný proud ze zdroje. Tak aniž bych to chtěl, najednou vidím, že seriové zapojení najednou nezachovává stejný proud v každém místě obvodu. Mezi zdrojem a měničem najednou teče proud několikanásobný než za ním:). To by taky chtělo odborný výklad, jestli ten zákon o stejném proudu v každém místě pro seriový obvod platí v každém případě, nebo s měničem najednou neplatí. Je to jen myšlenka ke korekci, tak to neberte smrtelně vážně, pokud něco není pravda.

Odkaz ke komentáři

Ani s tím měničem nebude platit to co sis vyfabuloval.

Tím, že provedeš změnu napětí musíš uvažovat hlavně to, že ten měnič se stane sám zdrojem na svojí výstupní straně a ty právě kvůli tý změně napětí NEMŮŽEŠ UVAŽOVAT O VSTUPNÍM PROUDU MĚNIČE S NAPĚTÍM 3V ve stejnejch podmínkách JAKO O PROUDU ROZSVĚCUJÍCÍM LEDKY, protože LEDkama ani zdaleka neteče ten samej proud, kterej je odebíranej měničem - LEDkama teče jen tolik proudu, kolik jima protlačí výstupní napětí toho měniče při sériovým spojení 3- nebo 4- kusů LEDek a příslušnýho sériovýho omezovacího odporu.

Ty prostě považuješ proud odebíranej měničem za stejnej, jakej odebírají LEDky - ale to je právě ta největší pitomost, protože to co odebírá měnič na svojí vstupní straně už NELZE NAZVAT PROUDEM TEKOUCÍM LEDKAMA nebo PROUDEM ROZSVĚCUJÍCÍM LEDKY - protože v měniči došlo ke konverzi napětí a skrz LEDky samotný v tu dobu poteče úplně jinej proud, tentokrát určenej výstupním napětím měniče a celkovýma úbytkama napětí na LEDkách a jejich srážecím odporu...

Takže už konečně přestaň plácat hlouposti, mixovat hrušky s jabkama (neboli uvádět VSTUPNÍ PROUD MĚNIČE jako "PROUD ROZSVĚCUJÍCÍ LEDKY") - A NĚCO SI KONEČNĚ NAŠTUDUJ.

Odkaz ke komentáři

Dobře spletl jsem si čistý proud s kapacitou proudu odebranou ze zdroje při rozsvěcování více ledek v sérii. Tím 3V zdrojem jsem chtěl vymazat rozdíl mezi paralelním a sériovým zapojením, aby bylo vidět, že s více LED roste proud odebíraný ze zdroje. Máš pravdu, že bez napětí v serii LEDky nedostanou svou dávku proudu. Různé rozsvěcení sekcí ve světle bude mít na svědomí buď nepřesnost v ochranném odporu nebo poškozené dráhy na DPS.

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...