Přejít na obsah

Přezutí pneu

Jehla23

Doporučené příspěvky

Zdravím, mám dotaz ohledně přezutí pneu. Podle nový vyhlášky..ale nemůžu to nikde najít a nepamatuju si jak to je :feve: . Chtěl bych se zeptat kdy už můžu přezout na letní aniž bych z toho měl průser? Mluvilo se o tom, že do konce března jsou povinný všude a nebo jen některých úsecích nebo je to úplně jinak? Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Povinnost použití zimních pneumatik je pro zimu 2010/2011 na silnicích opět vymezena značkou „Zimní výbava“ a končí značkou „Zimní výbava – konec“.Platnost značky bude stejně jako loni od 1. listopadu do 31. března, případně může dobu platnosti upravovat dodatková tabulka.

Odkaz ke komentáři

V parlamentu se schvalovala před pár dny nějaká novela,kde má být povinnost zimních pneumatik na všech silnicích za určitých podmínek (tuším souvislá pokrývka sněhem,ledem atd.),ale to zatím ještě neplatí. ;) Takže zatím jenom tam kde je výše zmíněná značka. ;)

Odkaz ke komentáři

Ta povinnost bude platit celoplošně až od 1.11.2011 - takže se tím zase hezky zruší platnost oněch (mimochodem pěkně pitomých) značek - například u nás je značka "Povinná zimní výbava" na jedné ulici směřující ven z města umístěná celoročně - a přitom značka se vztahuje de facto až na úsek mimo vlastní katastr města a za tou značkou lze z té ulice ještě nejméně 4x odbočit do míst, která leží na katastru města a na nichž je platnost této značky i v zimě více než směšná...!!!

Odkaz ke komentáři

Nejspíš by jsme i my líp správně značili :) No zimní, to právě nemůžu, mám sjetou vnitřní stranu kvůli geometrii a jiný nemám..za to doma mám nový letní :) a chtěl bych přezout co nejdřív, podle počasí to vypadá, že přezuju až tak v červenci :-D ale doufám, že už bude hezky

Odkaz ke komentáři

To víš, máme "odborníky" na dopravu. Nech si tam ty zimáky napořád, vždyť i svítíme celoročně - když už Kocourkov, tak s celou parádou :doh

Tak ten Kocourkov by stejně přišel z Bruselu. Podle Světa motorů musí být "Každý nově vyrobený vůz prodaný v EU od února 2011 vybaven povinně systémem denního svícení." Osobně nic proti dennímu svícení nemám,sám svítím léta letoucí pořád. Měl jsem tmavě modrou Feldu a ta i v létě ve stínu,nebo v lese moc vidět nebyla.

Editováno: , autor: Pawouk
Odkaz ke komentáři

To svícení někdy někomu přijde zbytečný, třeba když nám sluníčko svítí do xichtu a my máme k tomu svítit ještě světlama..to se musí uznat..ale co se týče toho příkladu tmavýho auta v tmavym prostředí, tak je dobře, že je máme používat ;) je to takový 50 na 50 no..

Editováno: , autor: Jehla23
Odkaz ke komentáři

To víš, máme "odborníky" na dopravu. Nech si tam ty zimáky napořád, vždyť i svítíme celoročně - když už Kocourkov, tak s celou parádou :doh

Se šáde i s Formanem jsem jezdil zimní celoročně - vždycky na podzim jsem v Baušmejdu koupil pár nových "zimáků", ty dal na předek, napůl sjeté z předku na zadek a zadní "skoroslicky" šly do sběráku. Na suchu to sice trochu hučelo, ale za mokra to drželo jak přilepený, kam se hrabaly OR34 nebo 37 Economky. A svítit jsem začal i ve dne taky mnohem dřív, než to uzákonili jako povinnost - radši být za blbce, ale budu líp viditelnej = vyšší pasivní bezpečnost pro všecky, i třeba pro ty, kteří mi mají dávat přednost a s rozsvícenými světly mě dřív zaregistrovali - nebo mě zaregistrovali i tam, kde by mne "zhasnutýho" nezahlídli vůbec.

To svícení někdy někomu přijde zbytečný, třeba když nám sluníčko svítí do xichtu a my máme k tomu svítit ještě světlama..to se musí uznat..ale co se týče toho příkladu tmavýho auta v tmavym prostředí, tak je dobře, že je máme používat ;) je to takový 50 na 50 no..

Pamatuj si - když Tobě svítí slunce do čenichu, osvětluje tě i pro ty, kteří jsou proti Tobě v protisměru a Ty jsi pro ně dostatečně viditelnej. Ale oni když nebudou svítit, tak je mnohem snáz přehlídneš, protože budeš mít oslněný oči a třeba v lese, když se blížíš k okraji a Slunce je těsně nad obzorem - a problikává Ti do očí, tak kolikrát děkuješ i Pánbíčkovi za zákon o denním svícení...

Odkaz ke komentáři

To jsem tušil, že tímto příkladem rozpoutám vlnu diskusí...

Promiň, Ekkare, ale toto jsme si už vysvětlovali nejenom na fóru, ale i mimo něj.

Hlavně jsem však chtěl poukázat na opět nejednoznačnou formulaci uvedeného zákona - místo spolehlivého "obšlehnutí" v praxi vyzkoušeného znění je zde opět česká specialita, podobně jako v případě se svícením.

Kolegové prominou za OT, ale faktem je (a nemusíte se mnou souhlasit), že kdo umí, umí i na vratech od stodoly :)

Dovětek: a protože neumím, přezouvám také na zimáky. Nikoliv však podle kalendáře :unsure:

Editováno: , autor: ivomb
Odkaz ke komentáři

@ Ivomb - přesně jak píšeš, proč obšlehávat vyzkoušené zpoza Rozvadova, když my jsme přece kreativní národ proslulý svou schopností improvizace a umíme si to naformulovat sami? Akorát že na základě takových výtvorů bych já jako hlasovací zařízení do komunálních - parlamentních - senátních - evropských voleb používal zásadně výhradně aparát Michaila Timofejeviče Kalašnikova... Ovšem pokud to pomůže v prevenci proti takovým borcům, co plachtí na 5cm čerstvé rozsolené břečky na letních a vlajou přitom od kraje ke kraji, jsem ZA v téměř jakémkoliv znění...

Mám nedávný zážitek, přímo tady od nás, asi 14 dní nazpátek, jak o víkendu znovu napadalo mokré bílé svinstvo, nějaký jouda s jedničkovou koktou TDI - asi si myslel, že když je sobota 10 dopoledne a "čtrnáctka" už je od rána posolená, tak že on může svou milovanou a vymazlenou škodověnku (má ji sníženou, ospoilerovanou, gumy minimálně 225, samozřejmě na hlínách...) vytáhnout z garáže a vyrazit do města. V padesátce udělal takový hodiny, že Big Ben jsou proti tomu náramkový kukačky... Bohužel, asi se nepoučí, protože ani jemu, ani autu, ani nikomu dalšímu se nic nestalo. Viděl jsem to, jel jsem v ten moment za ním, naštěstí dost daleko, zastavil jsem, letěl jsem k němu co se děje - pak jsem se kouknul na kola - letní Semperitky, sjetý snad už i pod zákonný minimum... Prostě BLB...!

A další názorový rozpor - ono je těžký rozdíl posuzovat podobný zákon z místa, kde mokré bílé svinstvo napadne 3x do roka a udrží se nejvýš den-dva, než roztaje a odteče kanálem nebo je shrabáno technickými službami a vyvezeno mimo ulice, a z místa, kde toto bílé svinstvo na cestách leží v kuse klidně 3 měsíce i déle a kde je denním chlebem automobilisty vyjíždět na jen částečně posypané nebo také vůbec neposypané a jen prohrnuté cesty.

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Odkaz ke komentáři

Podle me,kazdy jezdi jine trasy,v jine oblasti CR,nekde vidi snih sotva 1-2 za zimu,tak mu staci zimaky na jine obdobi nez je nutne pro ridice v jinych oblastech a s jinyma trasama. A vzhledem k letosni zime mam uz prezuto, radeji prezuji behem 5 minut auto nez sjizdet zimaky. Tim nechci tvrdit,ze se letni smes chova v teto teplote stejne jako zimni ! :palec2:

EDIT: Jen pro poradek,jsem zastancem zimnich ! ale vse zalezi na pocasi,nikoliv na mesici :) Ale ne ze v lednu nebo prosinci mam letní,to zas ne :D s rozumem :palec2:

Editováno: , autor: devmixil
Odkaz ke komentáři

@ devmixil - oni taky tvrdí, že PaChové při kontrole budou brát v potaz, jestli v tom daném období BUDE nebo NEBUDE zrovna taková teplota a takové podmínky na silnici, aby to skutečně odůvodňovalo nutnost používat zimáky. To podle selského rozumu znamená, že pokud budou zimáky povinné například do konce března, ale někdo už koncem února vyjede v Praze při teplotě nad nulou a za sucha na letních, neměl by být postihován za nepoužití zimních. Jenže pokud to povinné nebude, pak se tenhle jouda na těch samých letních v tom únoru vypraví lyžovat na Černou Horu nebo na Ještěd - a na prvním posmrknutém úseku způsobí karambol... A o skutečných schopnostech a ochotě většiny PaChů aplikovat selský rozum myslím nemá cenu debatovat. No, nechme se překvapit, co zase naši nám tak drazí zákonodárci sflikují dohromady - jestli to nebude podobný kočkopes, jako ty §§§ o úsecích s povinnou zimní výbavou...

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...