Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Vloženo

Zdravim,

mam fabiu I combi s naftovym tdi motorom. auto ma v papieroch napisane "prevadzkova hmotnost: 1293 kg" a "celkova hmotnost: 1680 kg".

Rozdiel tychto cisel (387 kg) je podla mna zarazajuco maly, kedze sa jedna o combi verziu 5 miestneho auta. Je chyba v mojich vypoctoch, alebo fabia naozaj dopraje jednemu cestujucemu (vratane jeho velkej batoziny, ktora sa do kombiku v pohode zmesti) iba 77,4 kg? A co plna nadrz - ta uz je zaratana v prevadzkovej hmotnosti, alebo nie?

Vdaka za objasnenie

Vloženo

V " prevadzkovej hmotnosti" jsou započítaný všechny provozní kapaliny. To je chaldící kapalina, olej, brzdovka a hmotnost obsahu nádrže, takže nemusíš vodečítat dalších cca 50 kg. A hlavně i ŘIDIČ!!!

Jinak hmotnosti na combíka ti neřeknu, bo mám krátkou.

Do provozní hmotnosti vozidla používané státními regulačními úřady nebo jinými organizacemi. Například v Evropské unii se počítá jako pohotovostní hmotnost plus 75 kg jako hmotnost řidiče

Pohotovostní hmotnost vozidla je hmotnost kompletně vybaveného vozidla s předepsanou výbavou a nářadím, s plnou zásobou provozních hmot. Do pohotovostní hmotnosti se zahrnují i hmotnosti pomocných nebo pracovních zařízení k vozidlu trvale připojených.

Suchá hmotnost vozidla je hmotnost vozidla bez provozních náplní. Často se tento pojem používá u motocyklů, závodních aut nebo částí automobilu. Např. suchá hmotnost převodovky.

Užitečná hmotnost nebo taky užitková hmotnost vozidla je hmotnost nákladu, osob a pomocného nebo pracovního zařízení přechodně i nepevně připojeného

Celková hmotnost vozidla je součet pohotovostní a užitečné hmotnosti.

Vloženo

to je pravda v poznámce v TP je napsáno, že "v závislosti na mimořádné výbavě může být užitná hmotnost snížena až o 90 kg". Popravdě řečeno ale nevím, jak s touto informací v praxi naložit. Mám si snad odhadem v závislosti na své výbavě něco odečítat? Ta věta se mi zdá trochu mimo.

Vloženo

já mám kombi 1,4 16V a užitná hmotnost podle TP je 515 kg. Asi toho benzín uveze víc :)

1.9 TDi má užitnou též 515 (bez mimořádné výbavy), navíc tažný na 1000kg vs 750kg u 1.4 16V...věř mi že to benzín víc neuveze (krom 2.0 MPi) ;)

pohotovostní 1010 kg (1,0) až 1235 kg (1,9 TDI PD); celková 1515 kg (1,0) až 1660 kg (1,9 TDI PD) = tedy PD pohotovostní až 1235kg a celková až 1660kg = užitná 425 kg (snížena o 90kg mimořádné výbavy - a hele je tu našich 515kg ;) )

jinak ta věta "v závislosti na mimořádné výbavě může být užitná hmotnost snížena až o 90 kg" je logická...prostě u dvou stejných aut (myšleno motorizace a karoserie) v závislosti na mimořádné výbavě může být ta užitná hmotnost opravdu snížena - logicky podvozek je stejný a když je auto napěchovaný výbavou (webasto, lepší sedačky, klima atd atd) tak prostě tu váhu té výbavy to auto nést musí na úkor užitné váhy ;)

Vloženo

logické to je, ale jak to zužitkovat v praxi (pokud bych tedy byl hnidopich a chtěl mít všechno podle předpisů). Mám auto více méně v plný výbavě až na střešní okno. Tak jako co? Mám si od těch 515 kg odečíst 85 kg? A když má někdo akorát centrál, odečte si třeba jen 2 kg? To je přeci nesmysl... A nebo už je užitná hmotnost uvedena po odečtení? To by tam ten dovětek ale zase nemusel být.......

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...