frankie24 Vloženo 3. Prosinec 2011 Sdílet Vloženo 3. Prosinec 2011 Zdravim, mam fabiu I combi s naftovym tdi motorom. auto ma v papieroch napisane "prevadzkova hmotnost: 1293 kg" a "celkova hmotnost: 1680 kg". Rozdiel tychto cisel (387 kg) je podla mna zarazajuco maly, kedze sa jedna o combi verziu 5 miestneho auta. Je chyba v mojich vypoctoch, alebo fabia naozaj dopraje jednemu cestujucemu (vratane jeho velkej batoziny, ktora sa do kombiku v pohode zmesti) iba 77,4 kg? A co plna nadrz - ta uz je zaratana v prevadzkovej hmotnosti, alebo nie? Vdaka za objasnenie Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Luďa Vloženo 4. Prosinec 2011 Sdílet Vloženo 4. Prosinec 2011 V " prevadzkovej hmotnosti" jsou započítaný všechny provozní kapaliny. To je chaldící kapalina, olej, brzdovka a hmotnost obsahu nádrže, takže nemusíš vodečítat dalších cca 50 kg. A hlavně i ŘIDIČ!!! Jinak hmotnosti na combíka ti neřeknu, bo mám krátkou. Do provozní hmotnosti vozidla používané státními regulačními úřady nebo jinými organizacemi. Například v Evropské unii se počítá jako pohotovostní hmotnost plus 75 kg jako hmotnost řidiče Pohotovostní hmotnost vozidla je hmotnost kompletně vybaveného vozidla s předepsanou výbavou a nářadím, s plnou zásobou provozních hmot. Do pohotovostní hmotnosti se zahrnují i hmotnosti pomocných nebo pracovních zařízení k vozidlu trvale připojených. Suchá hmotnost vozidla je hmotnost vozidla bez provozních náplní. Často se tento pojem používá u motocyklů, závodních aut nebo částí automobilu. Např. suchá hmotnost převodovky. Užitečná hmotnost nebo taky užitková hmotnost vozidla je hmotnost nákladu, osob a pomocného nebo pracovního zařízení přechodně i nepevně připojeného Celková hmotnost vozidla je součet pohotovostní a užitečné hmotnosti. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wittmann Vloženo 4. Prosinec 2011 Sdílet Vloženo 4. Prosinec 2011 já mám kombi 1,4 16V a užitná hmotnost podle TP je 515 kg. Asi toho benzín uveze víc Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Luďa Vloženo 4. Prosinec 2011 Sdílet Vloženo 4. Prosinec 2011 Spíš bych řekl, že benzinovej motor je lehčí, tak zbejvá víc kil do celkový hmotnosti. Hodně taky záleží na výbavě. Ta taky pár kilo váží. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wittmann Vloženo 4. Prosinec 2011 Sdílet Vloženo 4. Prosinec 2011 to je pravda v poznámce v TP je napsáno, že "v závislosti na mimořádné výbavě může být užitná hmotnost snížena až o 90 kg". Popravdě řečeno ale nevím, jak s touto informací v praxi naložit. Mám si snad odhadem v závislosti na své výbavě něco odečítat? Ta věta se mi zdá trochu mimo. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kibi Vloženo 4. Prosinec 2011 Sdílet Vloženo 4. Prosinec 2011 já mám kombi 1,4 16V a užitná hmotnost podle TP je 515 kg. Asi toho benzín uveze víc 1.9 TDi má užitnou též 515 (bez mimořádné výbavy), navíc tažný na 1000kg vs 750kg u 1.4 16V...věř mi že to benzín víc neuveze (krom 2.0 MPi) pohotovostní 1010 kg (1,0) až 1235 kg (1,9 TDI PD); celková 1515 kg (1,0) až 1660 kg (1,9 TDI PD) = tedy PD pohotovostní až 1235kg a celková až 1660kg = užitná 425 kg (snížena o 90kg mimořádné výbavy - a hele je tu našich 515kg ) jinak ta věta "v závislosti na mimořádné výbavě může být užitná hmotnost snížena až o 90 kg" je logická...prostě u dvou stejných aut (myšleno motorizace a karoserie) v závislosti na mimořádné výbavě může být ta užitná hmotnost opravdu snížena - logicky podvozek je stejný a když je auto napěchovaný výbavou (webasto, lepší sedačky, klima atd atd) tak prostě tu váhu té výbavy to auto nést musí na úkor užitné váhy Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wittmann Vloženo 5. Prosinec 2011 Sdílet Vloženo 5. Prosinec 2011 logické to je, ale jak to zužitkovat v praxi (pokud bych tedy byl hnidopich a chtěl mít všechno podle předpisů). Mám auto více méně v plný výbavě až na střešní okno. Tak jako co? Mám si od těch 515 kg odečíst 85 kg? A když má někdo akorát centrál, odečte si třeba jen 2 kg? To je přeci nesmysl... A nebo už je užitná hmotnost uvedena po odečtení? To by tam ten dovětek ale zase nemusel být....... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Luďa Vloženo 7. Prosinec 2011 Sdílet Vloženo 7. Prosinec 2011 5eknou ti to jednoduše: Ať si to zvážíš někde na váze. Plně natankovaný se vším co vozíš. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.