Publikováno Srpen 28, 200718 r Autem v BG - Primorsko s výletem do Turecka. (1.obr.- v srbských horách na bulharskou Kalotinu; 2.obr.-prostřílené značky na bulharské straně v horách směrem do Turecka; 3.obr.-turecká hranice,čekání na jdoucí PC a pak zbírání všemožných razítek; 4.obr.-turecké městečko Kirklareli; 5.obr.-obecní prádelna v turecké hraniční vísce; 6.obr.-obydlí v BG vísce na hranicích, mimochodem turecká strana nebyla lepší; 7.obr.centrální kruh.objezd v Burgasu; 8.obr.-severní obchvat Sofie) Upraveno Srpen 28, 200718 r od Malta
Srpen 28, 200718 r "pekne" fotky teda ! niekedy ani clovek netusi, ako si dobre zije, kym nevidi, ako to maju v cudzine. clovece, ja by manzelku uz na taku dobrodruznu cestu nedostal. asi mas mladu kočku, alebo ja staru babiznu....
Srpen 28, 200718 r Autor ... a to jsem říkal domácímu, že bychom chtěli se mrknout do Turecka, tak se mě ptal jestli jsem byl na vojně a já že ne, a on jestli znám Kalašnikov a já že jo, na to on tak vem Kalašnikov a jeď do Turecka . Když jsem to pak říkal ženě, tak říkala raději tam nepojedeme. Ráno jsem pak šel pro pečivo a jak jsem se vrátil, povídá žena že holky (dcera a její kamarádka,obě 15 let) by chtěli jet. Tak jsme vyrazili. No když jsem uviděl první prostřílenou značku, říkal jsem si no nějaký šprýmař, no když to tak ale bylo dál, každá kulatá zákaz předjíždění, tak už jsem přemýšlel či se nemám obrátit. Když jsem to řekl ženě a pak tu jednu značku z mnoha fotil, tak mi říkala raději mi je ani neukazuj. Chtěli jsme do Istanbulu, ale myslel jsem že je to blíže bylo to 330km. Kdyby to bylo tak do 150km, jeli jsme tam. Jinak na tureckých hranicích to bylo jak za dob hlubokého totáče. Nejdříve jsme čekali u té vrchní brány (na fotce) půl hodiny, prý pro nejdocí PC. Když pak po půl hoďce vylezl celník vypláchnout hrnky od kafe, tak začali pomalu pouštět s tím že si opisovali SPZ. Pak byla obrovská budova jak z padesátých let. Po projetí brány, začali všichni houfně zastavovat a vyskakovat z aut a hrnout do budovy. Nechápal jsem, nicméně jsme šli také. V budově byly dvě okénka pro vstup a výstup z TR. Tak jsme si stoupli k oknu, vystáli frontu na oražení pasů. Vedle pak bylo další pro víza, naštěstí občané ČR nemusí. Pak stála další fronta u "Car registration office". Tak jsem se musel vrátit do auta pro zelenou kartu a vystát frontu. Zde mi zaregistrovali do mého pasu auto. Také sranda když dostal do ruky techničák, čuměl na něj jak sůva a nevěděl co má napsat, evidentně ho zaskočilo Š u názvu Škoda. Nakonec tam namlátil do PC tovární kód. Pak jsme naskákali do auta a jeli přes takový (jak oni říkali) perón. Tam mi mrkl do pasu a odfajknul propiskou registraci auta. Pak jsme museli ještě zastavit u spodní brány, opět pasy, můj mi vrátil a ukázal se slovy window ať si vylezu a dám ho tam (přitom ten celník stál vedle okénka). Tam mi udělali další fajku do pasu a mohli konečně jet. Zpět jsem si myslel že to bude už jen na pasové, ale opět jsem musel prodělat kolečko registraci auta, perón a horní brána. Na BG straně pak povinná dezinfekce (něco jako myčka s spodním mytím) kde chrstala chlorovaná voda, zaplatit 2Euro, nebo 4 Leva. Pak už jen pasy (vše z auta, ne jak v TR), otevřít kufr, při zavření mi celník začal hledět na onačení auta a ptal se jestli je to diesel a já ne, to je benzín, on pak začal hláskovat "eič tý pí" a já říkám "Da eič tý pí, three valve" a frčeli jsme zpět do Primorska.Ne ženu mám stejně starou jako já ,ale jsme oba takoví cestovatelé
Srpen 28, 200718 r Malta: před Tvou odvahou a dobrodružnými cestami smekám dolů klobouk, který nemám Ale já osobně bych asi neměl tolik odvahy, vydat se na takovou cestu. A když vidím tvé fotky a čtu si o těch tatarech tureckých tak už nezbývá než konstatovat, že do EU bereme opravdu kohokoliv. Hurá zpátky na stromy
Srpen 28, 200718 r Autor jojo, také si říkám jak se tam BG a RO mohlo dostat a jedině dobře čím déle to bude trvat Turkům tím lépe.Ale jinak dovolenou hodnotím velice pozitivně, páč jsme se s ubytováním pro nás čtyři dospělé, s cestou, poplatky a stravováním po místních restauracích (a že jsme si bužírovali) vešli do 15 000 Kč
Srpen 28, 200718 r Tak to koukám A co vaše bezpečnost? Nezaznamenali jste nějaký problém s vyšší kriminalitou, vykrádání aut, krádeže zavazadel, foťáků nebo že by třeba cajti vybírali "mýtné" nebo pokuty za nějaké smyšlené přestupky atp.?
Srpen 28, 200718 r Autor ohledně bezpečnosti jsem nic negativního nezaznamenal, to že mám fotky i ze zbytku dovolené svědčí že zůstal u mě. Policajti nás stavěli celkem 3x a to jen v BG. Poprvé to bylo v horách když jsme jeli do Turecka, ale to nás zastavil víceméně že potřeboval s někým pokecat (území nikoho a provoz tak 1 auto za dvě hodiny), jak uviděl pasy řekl češi a bylo vše v pohodě. Podruhé to bylo v Primorsku (na konci města byla permanentní hlídka jak ven z města tak do města), jeli jsme se vykoupat na jednu pěknou pláž v Kitenu a zastavil nás. Chtěl pasy, řidičák a doklad od auta. Průser byl že jak jsme cestovali před tím z manželkou sami, měli jsme pas jenom my. Když chtěl pasy i holek, vysvětloval jsem mu že jsme je zapomněli na apartmánu, nakonec mávl rukou ať jedem. Do třetice to bylo poslední den když jsme ráno v osm místního času odjížděli, tak opět v Primorsku, tentokrát jiný policajt, opět všechny doklady. Řidičák, techničák mi vrátil, ale jak zalistoval v pasech a zjistil že jsme byli na otočku v Turecku, tak zbystřil, řekl moment a šel opisovat pasy ke stolku. Trvalo mu to aspoň 5 min a tak jsem přemýšlel, že mohu čekat na hranicích čokla v autě, nebo mi udělají rozborku auta, ale nakonec to bylo v klidu, pasy vrátil a ať jedem, na hranicích pak také nic. Cestou na hranice jsme napočítali cestou v BG celkem 13 hlídek. V Srbsku bylo také hromadu hlídek, ale dával jsem si pozor, měřili často laserovou pistolí, ale v pohodě (cestou do BG dokonce vždy solidárně všichni blikali). Jinak jsem měl koupeno na úplatky "kozlíka" v plechovkách, ale nakonec jsme dva kartony vypili v BG a jeden jsem vezl domů pro strýčka příhodu a nakonec ho popíjím doma
Srpen 28, 200718 r v PROMORSKU AJ KITENU jsem byl letos také ale letadlem.Dovca celkem ok.Na ktere plazi v kitenu ses byl koupat na te male?
Srpen 28, 200718 r Autor kousíček od toho slepého ramene (byli tam rybáři), byl tam takový cca 10m široký pás kde se dělali permanentně vlny ikdyž jinde nebyli, bylo to zhruba v těch místech jak je ten modrobílý deštník nejvíc vlevo
Srpen 28, 200718 r Autem v BG - Primorsko s výletem do Turecka. (1.obr.- v srbských horách na bulharskou Kalotinu; 2.obr.-prostřílené značky na bulharské straně v horách směrem do Turecka; 3.obr.-turecká hranice,čekání na jdoucí PC a pak zbírání všemožných razítek; 4.obr.-turecké městečko Kirklareli; 5.obr.-obecní prádelna v turecké hraniční vísce; 6.obr.-obydlí v BG vísce na hranicích, mimochodem turecká strana nebyla lepší; 7.obr.centrální kruh.objezd v Burgasu; 8.obr.-severní obchvat Sofie) Malta, 10.9. letím do Sofie na služebku(autem jsem chtěl jet taky, ale kolegové do mně tak hučeli, že to je risk a dlouhá cesta, až jsem podlehl). Jak to tam je s těma jejich leva nebo co to mají? Jsou tam bankomaty a dá se tam běžně platit platební kartou? Na letišti předpokládám bankomat budou mít, tak snad nezůstanu bez prostředků Berou taxikáři platební karty nebo jen cash? Jak vidím tu nádhernou vilu na tvé fotce, tak se raději ptám Zabukovali mi tento hotel, tak snad to nebude nějakej blešinec, jsem zvědavej co to bude: Dear Tomas, We booked a hotel for you for the period 10 - 13.09.2007. Here is the aaddress: LOZENETZ Hotel Sveti Naum Bvrd. No. 23 Sofia
Srpen 28, 200718 r tak je to asi dobrý, našel jsem to na netu http://hotels.bulgaria-bookings.com/hotel/...-lozenetz-hotel
Srpen 29, 200718 r Autor jojo hotel vypadá slušně, na jejich poměry bych řekl luxusně. Jo bankomaty mají, my tam teda z nich nevybírali, měli jsme Eura a ty pak měnili na jejich Leva, kurz z Eura je 1,91-1,95 Leva. Jestli berou taxi karty nevím, žádným jsem tam nejel (byli jsme svým autem) ale jezdí jich tam dost. Jinak si myslím že by mohli brát i Eura (budou zřejmě požadovat přesnou polovinu částky, kterou by si platil v Leva). Jinak Sofii by si zvládl autem za nějakých 14-15hodin podle toho jak by jsi často zastavoval.
Srpen 29, 200718 r já to praktikuju tak, že sebou bankovky neberu, jen € a vybírám na místě z bankomatu místní měnu. Je to bez starostí a vyjde mně to líp než měnit.
Srpen 29, 200718 r Autor jasně podle toho co máš za banku, moje si účtuje za výběr 80 Kč + % z vybrané částky (alespoň to takhle bylo když jsem byl 3 roky zpět 6 neděl služebně v Rusku-Petrohradu) takže by to tak výhodné nebylo
Srpen 29, 200718 r popravdě jak je to s poplatky nevím, ale ty se mně stejně netýkají, protože mám firemní zlatatou VISA kartu od KB. No a diety u nás nikdo neřeší hotovostí před cestou, děláme to tak, že si to vybíráme přímo na cestě podle potřeby. Tak bych byl blbej to měnit někde ve směnárně. No a pak jen proúčtuju co jde na firmu a svoje diety a zbytek diet si vyberu v CZK z karty nebo mi je dá účetní. A pokud bych potřeboval cizí měnu na dovolenou, tak si prostě na služebce vyberu z karty třeba € kolik potřebuju s mnohem lepším kurzem a srovnám to na firmě v CZK. Mám neomezený přístup k firemnímu kontu a limit na výběr tuším 4M, takže pokud jde používat kartu, tak je to pohoda.
Srpen 30, 200718 r Autor tak hlavně ať nedopadneš jak ten chlap co byl včera v tel.novinách na Nově, kdy mu v Srbském Bělehradu při placení kartou provedli kopii a jak přifrčel domů přišlo mu na telefon info o pohybu na účtu, přišel o 60 táců
Srpen 30, 200718 r Karta zahrnuje pojištění i na toto a jiné věci. Jsem tam pojištěnej na kupu věcí, třeba kdybych natáhnul(i soukromě) ráfy, tak manželka dostane 2M + mám ještě extra další pojištění od firmy, z toho by dostala 0,5M, ze soukromého životka dalších 1,5M a pokud by to bylo v zahraničí, tak by dostala ještě ze soukromé platební karty další 2M. Kurva jak tak koukám, tak by se jí to vyplatilo mně nechat zlikvidovat na nějaké ZSC. To mně ani nenapadlo, že by manželka schrábla 6M kdybych zařval.
Srpen 31, 200718 r v PROMORSKU AJ KITENU jsem byl letos také ale letadlem.Dovca celkem ok.Na ktere plazi v kitenu ses byl koupat na te male? kousíček od toho slepého ramene (byli tam rybáři), byl tam takový cca 10m široký pás kde se dělali permanentně vlny ikdyž jinde nebyli, bylo to zhruba v těch místech jak je ten modrobílý deštník nejvíc vlevo Mi jsme chodili na tu druhou.Byla blize k hotelu.Tady jsme se byli pouze podívat.Pro deti nej zazitek aquapark v Primorsku a ja si tam take zaradil.Jinak jak se ti tam pacilo
Srpen 31, 200718 r Autor jojo líbilo moc, aquapark v Primorsku jsme měli 50 m od apartmánu, pořád jsme se tam chystali, až jsme to nakonec nestihli a to jsem měl přemluvenou i manželku, že půjdem na dvojkolo na U-rampu . Fajn bylo, že jsme tam měli auto, že jsme si prošmejdili okolí a nebyli závislí pouze na jednom místě
Září 10, 200717 r Tak jsem se obával celkem oprávněně. První co bylo, tak na mně nikdo na letišti nečekal. Teda vlastně čekal, ale někdo jinej než koho znám, a tak jsme se nenašli, protože jsme se nikdy neviděli. A jelikož jsem čučel na ksychty a ne na firemní tašku, tak bylo jasno. Tak jsem se pustil do hledání bankomatu na letišti. první bankomat opakovaně leva nevydal. Hlásil, že se omlouvá, ale požadovanou transakci nemůže provést. Koukal jsem, že jsem nebyl sám. Asi v něm nebyly prachy. Po dlouhém hledání jsem našel druhý. Situace se opakovala , a opět jsem nebyl sám. Taky asi neměl prachy. No už jsem si říkal, že jsem asi pěkně v pi.i bez smluveného odvozu a taky bez jediného leva. Když jsem náhodou objevil ještě třetí automat, tak už ani nedoufaje v úspěch jsem to zkusil a povedlo se. Tak alespoň z jednoho jsem vydojil bankovky. Pak jsem zavolal toho co na mně měl čekat a zjistil, že tam na mně čeká někdo jiny, tak jsme se nakonec taky našli. Tak se to rozuzlilo. Ale musím říct, že jsem z toho neměl moc dobrej pocit na tom letišti. Ono i to letadlo Bulgaria Air kterým jsem přiletěl vypadalo, že možná ani nedoletí. Byl to nějakej starej krumpl. Po výjezdu z letiště jsem čučel jak se po Soffi volně pasou krávy, osli a koně... No a fantastické cigošské gheta postavené z ruin budov a odpadků. Jak jsem vykomunikoval, tak mají s cigoši taky problémy a taky je nemají rádi. Akce padajících střech na demontážní čety jsou u nich taky běžné jako v ČR.Musím říct, že Sofia je pěkný blešinec. Všechno hnusné, oprýskané, díry, bordel, v centru města klidně najdete pobíhat tlupy psů, pást osly a koně... Na chodníku se vyplatí koukat kam šlpete, aby jste náhodou nešlápli do produktu některého z těch domácích mazlíčků. Ani pořádný obchod tu není. Zdroj žrádla jsem hledal pěkně dlouho, protože jsem dlouho nenalézal odvahu ke konzumaci čehokoliv. Nakonec jsem našel krásnou restauraci evropského typu se slušným standartem i na naše poměry. A žrádlo bylo celkem za pěknej peníz. To jediné bych viděl pozitivně. Za necelé 400,-CZK včetně dýška jsem měl dvě hlavní jídla, tři zeleninové saláty a dvě pivečka. Servírky na mně docela koukaly jak jsem to do sebe nahrnul, protože porce byly cca 300g a saláty 400-500g. Asi jsem zanechal dojem, protože mi na cestu při placení dali nějakou pozornost, ani nevím co to je, protože jsem se ještě ani nekouknul. Dobrý pocit mi nakonec zhatil nějakej somrajicí děda v kominickým, kterej otravoval a ošmatlával hosty. Ono těch otrapů a ožralů tam je celkově dost. Seděj třeba u takovejch bufíků co maj výdejní okýnko na úrovni chodníku nazemi přímo u toho okýnka a jen lámou jedenn patok za druhým. No mám z toho Bulharska ne moc dobrej pocit. Jen ta příroda tady asi bude pěkná, jinak to je nouze s bídou.
Červenec 28, 200817 r V Primorsku jsem byl a je to celkem fajn, pokud hledáš super moře a dobré jídlo. Jinak je úroveň Bulharska stále někde jinde. Jsou tam postavené nové hotely a vedle nich stojí Mergly v blátě. Prostě navrch huj a dole fuj. Chtěl jsem si třeba půjčit auto a jet se někam podívat, ale bylo mi to delegáty cestovky rozmluveno. Zkouší okrádat jak to jen jde. Za týden se o to pokusili 3x jen při placení. Peníze měnit jen v bance atd.
Červenec 28, 200817 r Děkuju moc za rady.Čeho ještě bych se měl vyvarovat?Krade se i na hotelu?Máme all incl. a tak snad moc peněz nebudeme potřebovat.
Červenec 28, 200817 r tak do Bulharska opravdu moc peněz není potřeba, protože to není za co utratit. Jedině tak za jídlo, který tam je cenově o něco levněji než tady. Jen jsem první večer sakra dlouho hledal normální restauraci, protože jsem měl strach, že něco chytnu. Jinak hotely opravdu nic moc. Bydlel jsem tam ve fungl novém hotelu, cena nějak přes 150Euro za noc a úroveň na naše poměry mizerná. My letos plánovaně jedem do prd..e, protože s malým to nemá cenu, plíny přebalovat a neustále krmit a hlídat a bavit, to je dovolená na hovno. Začátkem září ale asi pojedu služebně do Itálie, Fiourenzola(poblíž Parmy), tak jsem dneska nadhodil, jestli se rodinka nechce přidat, že bych já pracoval a žena s děckama špacírovala po městě nebo objížděla služebákem okolí a večer bych ji vzal na zábavu, jak znám Maura, určitě nebude proti .
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.