Přejít na obsah

Zimní clona chladiče

chleidy

Doporučené příspěvky

...čím dál víc vidím jezdit okty s clonou na chladiči, jaký na to máte názor?... znám to z náklaďáků a dalo se kdysi koupit takový koženkový udělátko na žigula, ale kolik se tehdy najezdilo kiláků, maximálně do práce z práce, takže furt studený auto, a na vánoce na hory...teď není problém udělat za víkend Alpy a to je celkem nálož...chlazení je nějak dimenzovaný a podle mě má clona význam jenom v extrémních podmínkách pod -20 stupňů a na krátkých trasách, nebo se pletu ?....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tzv.clonou, (jsem asi ze staré školy, já tomo říkám pořád lidově dečka) dosáhnu daleko dříve za stejných klimatických podmínek plné provozní teploty na vozidle +- 90st.Jde to krásně vidět na starých dobrých motorech 1.9 tdi 66/81kw : Četl jsem si tady názory i v jiných tématech a každý se může vyjádřit, tak doufám, že mě zato tady neukamenují, ale já jsem jednoznačně PRO. Není třeba to rozebírat z hlediska teorie (okruh, voda..), praxe je prostě taková, že vozidlo se zahřeje rychleji (vnější část chladiče není ochlazována v celé své ploše). Pokud pojedu za stejných klimatických a provozních podmínek se stejným vozidlem bez a se clonou, tak se clonou dosáhnu dříve teploty 90st. Navíc clonu většina řidičů montuje (s přihlédnutím že jsme na Oc.fóru) na horní část plastové mřížky, přičemž k největšímu náporu, příp.ochlazování dochází právě spodní částí (spodní částí masky). Člověk, který jezdí s autem na delší tratě třeba rozdíl nepozná, nebo to nějak neřeší. Píšu tady ale z vl.zkušenosti, že pokud jedu např.trasu +- 15 km v -15st. i s přihlédnutím k tomu, že je např.povrcvh vozovky pokryt uježděným sněhem apod. - styl jízdy, tak rozhodně zahřeju rychle vozidlo s dečkou a nepřijedu např.do práce a motorem na 70st.

Odkaz ke komentáři

V 19. 11. 2013 na 13:42, JaroslavZ napsal:

... Navíc clonu většina řidičů montuje (s přihlédnutím že jsme na Oc.fóru) na horní část plastové mřížky, přičemž k největšímu náporu, příp.ochlazování dochází právě spodní částí (spodní částí masky). ..

jen drobnost... O III ma "děravou" jen dolní ani né polovinu mřížky masky.... horní část mřížky je zaslepená...

a předpokládám, že tou spodní částí jsi myslel tu voštinovou mřížku v nárazníků... což je pravda, tudy jde nejvíc vzduchu náporem k motoru, resp. chladiči...

Odkaz ke komentáři

V 22. 11. 2013 na 14:57, Václav Š. napsal:

Kdo chce kam, pomozme mu tam.

Včem tedy je ta clona nevýhodná? Nerozumím tomu, když se dobře upevní, tak nechápu jaké má zápory. K přehřátí motoru rozhodně nedojde, tak v čem je tedy problém, když neberu v úvahu estetiku, to u mě není argument.

Odkaz ke komentáři

V 22. 11. 2013 na 18:33, JaroslavZ napsal:

nechápu jaké má zápory

Já zas nechápu, jaké má přínosy. Lidi, na stodvacítky jsme dávali kus papírovýho kartonu, tam to mělo nějaký smysl. Na dnešní auťáky to snad není zapotřebí!

To se přesně poznaj škodovkáři (ve vší úctě teda). To v zimě na jiných autech neuvidíte.

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...