Přejít na obsah

1.2 HTP typ AZQ, Lambda sonda za katalyzátorem

dlazda

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny a zároveň se tímto omlouvám, že zakládám nové téma na podobnou problematiku. 

Vlastním Fabii 1.2 12V HTP rok 2003, typ motoru AZQ 47 kw. U motoru se rozsvítila kontrolka motoru a řj vyhodila hlášku "účinnost katalyzátoru - nízká". Vzhledem k tomu, že má auto najeto něco málo přes 60t km, začal jsem prověřovat takové ty běžné závady. Vyměnil jsem svíčky (byly dost vypálené) a přitom změřil tlaky. Dva válce měly 12 a jeden cca 10 bar. Auto jsem potom dal na diagnostiku a zjistil následující:

1. Lambda (před katem) -  na volnoběh má cca 1,43 V, při akceleraci jdou volty dolů při deceleraci naopak - můj závěr by byl, že je ok

2. Lambda (za katem) - tady si nejsem jistý jestli funguje správně. Ve všech režimech jízdy je na ní napětí 1V. V dílenské příručce je psáno, že při stále hodnotě 1,1 V se jedná nejspíš o zkrat. Zkusmo jsem použil lambda sondu z jiné fabie 1.2 40 kw a při deceleraci jde napětí max na 0,91 V níž ne. 

S autem jsem najel s novými svíčkami cca 30 km a zatím nic. Dost ale jezdím a rád bych měl spolehlivé auto. Prosím poraďte.

Děkuji 

P.

Lambda sonda 2.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To máš pravdu, ono taky záleží na kolika barech je tolerance 3 bary něco jiného je to asi na těch 12 barech a něco jiného na těch 30 barech. Vím, že tahle tahle možnost tady je, jen mi to přijde malý rozdíl na to abych rozebral motor. Pravda je, že by to mohla zachránit hlava, ale stejně ... 

Co soudíte o té zadní lambdě? Měla by mít cca 900 mV a při deceleraci aspoň na chvíli jít ideálně na nulu ne? Přední a zadní pracují jakoby na opačném principu u tohoto systému pokud se nemýlím tj. že přední při chudé směsi volty zvedá, u zadní klesají a naopak. Přičemž přední má rozpětí 0 - 5 V a zadní 0 - 1 V že? 

Nenapadá mě co s tím. Možná jezdit, až se zase závada projeví, ale to bude podle aktuálních dat asi brzy. 

P.

Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, dlazda napsal:

Myslíte, že 10 bar je málo? Mě to přijde docela dost. Kolik je podle Vás minimum? Každopádně děkuji za reakce :) 

nechal jsem si měřit tlaky v červnu 2014, kdy měla moje fábule 282 000km :punk:, takže toť odpověď na otázku je 10 Bar málo? Kolik má nyní najeto, snad ani nemusím říkat, ale je to ještě o 1500 km více oproti podpisu ;) prostě nestíhám ty kiláky ani fotit lol

tlaky.jpg

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...