Jarda-k Vloženo 19. leden 2020 Sdílet Vloženo 19. leden 2020 Tak tady se nejedná o seřizování geometrie jako takové, ale jen na vyrovnání volantu. A to pokud se řídící tyč na jedné straně o kousek zatočí do rejdovýho čepu a na druhý straně se o ten samý kousek vytočí, tak geometrie zůstane nezměněná, jen se upraví poloha volantu. Dělám auta a je to tak jak popisuje DiKey. Sklon silnice má svůj vliv a stav podvozku taky. Když udělám GO podvozku tzn. nový tlumiče, jejich uložení, pružiny, čepy a silentbloky, tak volant zafixuju rovně, a geošku udělám přesně souměrně, tak auto jede jak má a volant je rovně. Když ale u staršího auta měním jen jeden vymlácený čep a geošku udělám tak jak jsem popsal výše, tak volant bude při jízdě rovně na 99% mírně doleva. Takže si zapamatuju výchylku při jízdě rovně, tu samou výchylku nastavím doprava, volant zafixuju a geošku upravím. Je mi jasný, že v žádné DP se tohle nepopisuje, ale zákazník chce mít po opravě volant rovně, tak mu to prostě splním. Opraváři na to ale na jízdní zkoušku prostě kašlou, goošku udělají podle DP a tím to pro ně hasne a nespokojený zákazníky vyhánějí s tím, že geo je tak jak má být. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 19. leden 2020 Sdílet Vloženo 19. leden 2020 Přitom v DP je napsáno, že pokud po jízdní zkoušce není volant rovně, má se vyrovnat právě tím způsobem posunutím tyčí a pak znovu zkontrolovat sbíhavost. Problém prostě bude v času, který na danou operaci mají, resp. když se na to vykašlou můžou vzít dalšího zákazníka. Přitom určitě na to v tom celkovém čase operace geometrie myšleno je. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 20. leden 2020 Sdílet Vloženo 20. leden 2020 (editace) Menil som vpredu tlmiče, dorazy, prachovky, pružiny, horné uloženia s ložiskami, ložiska kolies, tyčky stabilizátora, cely stabilizátor s gumami, predné silentbloky s ramenami 4ks, kotúče a platnicky majú 5000km. Všetky kĺby a manžety majú 5000km. Vzadu sú nové tlmiče, dorazy, prachovky, tyčky stabilizátora, ramená,, silentbloky, pružiny, ložiská kolies, brzdy tiež 5000km. Auto ma 200tis km a servis stal 4000eur. Takže neexistuje, že je niekde vola, všetko originál Škoda diely, akurát ramena sú lemforder. Prikladám foto po geo. Gumy Continental ts860 majú 1500km, neverím, že sú zlé zjazdene. Editováno: 20. leden 2020, autor: cayc Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 20. leden 2020 Sdílet Vloženo 20. leden 2020 A máš Rapida? Na protokolu je Octavia..... Ale hodnoty kupodivu sedí. Jinak chybí mi na protokolu měření záklonu kola. Jestli si vše měnil, je otázka, jestli není třeba u jednoho kola rozhozený záklon. A jak to, že máš u zadní nápravy seřízení sbíhavosti, to je dost velký rozdíl (-0,19´ před seřízením a +0,05´ po seřízení) na to, aby to byla chyba měření. U zadní sbíhavosti na RAPIDu se nic nedá seřídit a obvykle tam bývají hodnoty po seřízení jen o pár minutek víc nebo míň, podle toho, jak si stolice sedne po spuštění do koncové polohy. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jarda-k Vloženo 20. leden 2020 Sdílet Vloženo 20. leden 2020 Jsou tam nepatrně rozdílný odklony, ale v toleranci, jinak je to OK. Vyrovnat volant, jak je popsáno výše a bude to OK. miklisek: zadní náprava u O2 je víceprvková a tam jdou seřídit odklony a tím i sbíhavost. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 20. leden 2020 Sdílet Vloženo 20. leden 2020 To já vím, proto se cayce ptám, jestli má Rapida nebo OII. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 20. leden 2020 Sdílet Vloženo 20. leden 2020 Je to OII ale tam som takú tému nenašiel. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 skusim to teda cez vikend o 2mm pritiahnut a povolit Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McMatej Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 2 mm se mně zdá moc. Řídicí páka je kratší než průměr disku, na kterém se měří sbíhavost. Mělo by jít odměřit o kolik se pohne kolo, když otočíš volant do "rovna". Z tohoto rozměru bych na spojovačce prodloužil / zkrátil tak o polovinu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 No da sa to vratit, ale skusim asi 1mm na zaciatok, Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McMatej Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 Ještě takový detail, já bych to počítal na šestiny, podle šestihranu matice, otočit o 3/6. A jde to blbě povolit - utáhnout, největší "úspěch" jsem dosáhl se dvěma plochými klíči do dlaní, prsty rukou propléct mezi sebou a dlaně přitáhnout k sobě. ;-) To dáš. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 1 mm na délce tyče je cca jedna otočka závitu, na srovnání volantu do roviny mě většinou (u RAPIDa) stačilo cca 4-5mm, měřeno jako vzdálenost mezi ryskami, které jsem si udělal na tyči a hlavici řídící tyče před povolením, jako je to na fotkách v osmém příspěvku. 3/6 je strašně moc, to si rozhodíš polohu volantu úplně. Měřit o kolik se ti posune kolo je nezměřitelné. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 ja som myslel 1-2mm na tetive, resp. na kolmici tyce 2mm na tyci je velmi vela podla mna Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McMatej Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 OK, asi jsme každý uvažovali jiný způsob měření. Zaskočili mně výše uvedené 2 mm. Každopádně stačí maličko. Postupovat pomalu, s rozmyslem, nejlépe si poznamenávat kde a o kolik jsem točil, na jedné straně spojovačku "prodlužovat", na druhé "zkracovat". Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 mam nato celu sobotu, budem sa s tym hrat 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 (editace) Hlavně nesplést si ty strany a točit vždy stejným směrem, jinak si rozhodíš sbíhavost. Ideálně vždy se potom projet pokud možno na příčně rovné silnici za bezvětrnného dne. Já to obvykle dělám tak, že vyjedu na okresku s malým provozem a s novým asfaltem a jedu po dělící čáře, čímž eliminuju vyspádování silnice směrem k obou krajnicím. Editováno: 21. leden 2020, autor: miklisek 2 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 super obrazok dik Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cosby Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 Pokud máš volant doprava,pravou tyč zašroubuji,levou vyšroubuji.Já si dělám na tyčky čárku a vím,že oběma otočím stejně Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 21. leden 2020 Sdílet Vloženo 21. leden 2020 Ano, tak to je. Šipky u kol na mém obrázku jsou směr, kam se otočí kolo při daném pohybu tyče. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 25. leden 2020 Sdílet Vloženo 25. leden 2020 Takže nepodarilo sa mi tu kontramaticu povoliť. Axialna tyč, matica aj čap majú pol roka. Pôjdem s tým do servisu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 27. leden 2020 Sdílet Vloženo 27. leden 2020 bol som v servise, 2mm vlavo a 2mm vpravo, aj tak je to malo, musim ist este raz Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 27. leden 2020 Sdílet Vloženo 27. leden 2020 Teď ti to rozhejbali, tak to zkus si s tím pohrát doma. Kolik tě to stálo? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dfga Vloženo 28. leden 2020 Sdílet Vloženo 28. leden 2020 Zajtra idem zasa ale skúsime 5mm, 2mm nepomohlo nič. Stalo to 5eur. Robota na 3 ninuty, akurát potrebuje človek zdvihák na cele auto. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McMatej Vloženo 28. leden 2020 Sdílet Vloženo 28. leden 2020 Vůbec se to nezměnilo??? Točil s tím na správnou stranu? Netočil na každé straně na jinou stranu, což by jen změnilo sbíhavost?? Udělal sis čárky na označení polohy tyče a kloubu? Ona je to stupidní, jednoduchá operace, ale stejně jednoduše se to splete. ;-) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cosby Vloženo 28. leden 2020 Sdílet Vloženo 28. leden 2020 Přesně,museli ti něco podrbat.Když si udělám částky na tyčky a oběma otočím o čtvrt otáčky,už je to znát na volantě. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.