Chorvatsko 2025, 3. část, cesta zpět a realita všedních dnů ... Cesta zpět probíhala jinak než jsem předpokládal, tedy obdobným způsobem jak cesta tam, ale bylo to tak nějak nahodile a na pohodu ... vyjížděl jsem s 50 % baterie, to je jediné, co si pamatuji, pak přišla první INA, káva, croasan a wc, při té příležitosti timián přišpendlen k nabíječce Elen na nějakých 20 minut, pak další cesta a INA Vukova Gorica s restaurací, tedy naposledy hranolky a plieskavica, káva v MC a samozřejmě timián požíval energii z nabíječky Elen, tam jsem se vzhledem k době zastávky dostal skoro na 100% nabití, ale s efektivně využitým časem. Tím pádem padly zastávky na nabíjení u Ionity v Chorvatsku a další nabíjecí zastávka byla u Mariboru u Ionity. Zde malá prekérka s připojením Timiána k obstarožní nabíječce, kartu powerpass to nechtělo načíst. Nabíječka zprovozněna až pomocí mobilní aplikace Mojeembéčko (čímž jsem i vyzkoušel, že takto jde nabíječku spustit). Zastávka využita k občerstvení v KFC, tedy opět efektivní využití času. Abych zjistil, zda nemožnost spuštění kartou nebyla způsobena kartou, další zastávka byla u Ionity v Rakousku v Trieben, nabíjecí karta funkční. Čas už nebyl tak efektivně využit, nepočítám-li zevlování v přilehlém otevřeném Sparu, dobití do 80% a tradá do Českých Budějovic, kde byla cesta slavnostně (z hlediska měřitelnosti nákladů) ukončena nabitím do 100%. Nyní k celkové cestě ... tam i zpět úplně na pohodu, dálnice poloprázdné, žádné kolony, projetí hranic bez zastavení tam i zpět, cestou zpět přes den větší provoz, ale plynulý a na pohodu, v podstatě celá cesta na adaptivní tempomat, sem tam jsem jen přišlápl pedál při předjíždění, na horní hranici povolených rychlostních limitů. Podle palubního CML spotřeba tam 16,1, zpět 16,2. Reálná vypočítaná průměrná celková spotřeba za dovo je16,9 kWh/100 km, jinak ujeto celkem 2270 km. Timián celkově sežral 383 kWh, za což jsem vyplázl 4060 Kč, což je krásných 10,60 Kč za kWh. Pro fosilníky přepočteno je to, jako bych cestoval ropákem se spotřebou 6 l/100 km ropného produktu s cenou 30 Kč za litr, ta cena bude spíše kolem 35 Kč za litr, takže z hlediska provozních nákladů jsem více než spokojen. Pravda je, že jsem si předem vybral, kde budu dobíjet, takže jsem měl cenové náklady pod kontrolou. Pokud bych se řídil doporučeními embéčka a dobíjel tam, kde mě doporučí, to jest s již zmíněnými pár % baterie, tak jsem koukal na pár nabíječek takto nabízených a ceny nabíjení kolem 1 eura (rozmezí 0,99 - 1,19 eura), což jsou ceny šílené a nákladově bych daleko nad fosilem, no a proto jsem si ale elektroprskolet nepořizoval, že. To je i moje odpověď na to, proč "efektivně" nevyjíždím baterii do 10-20%. Mám rád věci pod kontrolou a chci si rozhodovat sám, kde zastavím, ne kam mě pošle CML wagenu (když koukám na ty ceny dobíjení, tam kam mě posílal v zahraničí dobíjet, tak se mě chce něco říci o úmyslu a propojení automobilky s dobíjecím průmyslem 😜). Jo pokud by náklady platila firma, tak mám na háku a klidně budu za 25 Kč dobíjet a dobíjet tam, kam mě wagen pošle. K wagenu ... brblal jsem v timiánově vlákně, že mě nevyhovují sedačky, ale na dlouhé cestě nezvykle pohodlné a při dáchnutí v autě se sklopenými sedačkami asi nejlepší spaní, co jsem zatím zažil. Škoda conect kupodivu celých 14 dnů funkční, bez výpadků, je super nasedat do vozu s předem vychlazeným interiérem. Za co bych embasofirmu pověsil za přirození do komína, je navigace. To ani nemá smysl komentovat. Jako dá se používat, ale aby mě 14 dnů po zprůjezdnění D3 hlásila celou cestu zpět každou půlhodinu, že je D3 přede mnou uzavřená a cesta byla přepočítána a v Linzi se mě snažila odklonit z hlavní trasy na Prahu do nějakých rakouských kotárů, to ne. Takže zpět na stromy, nahození waze, samozřejmě cesta volná, podle palubní navigace jsem jel mezi Dolním Dvořištěm a Kaplicí po poli 😂, podle waze normálně po nové silnici. To ať embasofirma dává raději pořádnou on-line cloudovou navigaci, nebo se na to vyexkrementuje a nechává jen on-line googlemapy, waze, nebo mapycom podle výběru řidiče. Největší slabina cestování elektrowagenem je dobíjecí infrastruktura, sám jsem měl při letošní dovolené problém jednou s neodpojeným vlastním kabelem od nabíječky a jednou s nefunkčností čipu. Vše se mě podařilo vyřešit. Ale byl jsem v Chorvatsku svědkem, jak se nějakým maďarům nepodařilo spustit nabíječku elen a odjeli pryč bez nabíjení. To prostě člověk nechce zažít, stejně tak nechce řešit, jestli nabíječka chce, aby člověk vyhlásil osobní bankrot, při některých cenách dobíjení, cenové rozdíly jsou propastné, nic z toho prostě fosil řešit nemusí, přijede, natankuje, cenové rozdíly doplnění PHM také nejsou takové markantní, jako u elektro. I přesto bych už zpět do fosilního paliva nešel, do chorvatska jezdím jednou za rok, v tuzemsku je provoz bez problémů a navíc od jara do podzimu mě nabíjení doma nic nestojí, to občasné dobíjení při cestách v tuzemsku se dá přežít (zejména cenově). Navíc mě to embéčko, i když některé typické dodoembasoproblémy s polofunkčností komponent jsou na pěst, čím dál tím víc baví ❤️. V příloze pár momentek z cesty ... Timián se opaluje na dvoře ... Timián konzumuje šťávu na Elen: Ionity u Mariboru, kde byl problém s načtením karty powerpass: Ionity v Trieben v Rakousku:
Od
velkytom · před 48 minuty 48 min