Přejít na obsah

McMatej

Uživatel
  • Počet příspěvků

    1 856
  • Registrace

  • Poslední návštěva

  • Dny vítězství

    1

Odpovědi k profilu zveřejnil McMatej

  1. Zdar, abych neplevelil dané téma... no, s plochou to asi souviset bude, když moderní auta mají větší a větší kotouče, destičky,... přitom hmotnost se zase a tak nemění (ne o řády). Samozřejmě sluší se dodat, že krom styčné plochy je to taky síla působící na danou plochu, tedy tlak, který se značně zvýšil (embéčko s bubnovými, vs nějaké SUV s 4 koutoučovými, x-pístkovými a masivním posilovačem). Ale v dotyčném tématu šlo asi o něco jiného. Daný superb prostě brzdil málo a nadto trpěl reznutím (zadních?) kotoučů, čili tam řádně nedoléhala destička - běžný jev, pokud se nebrzdí intenzivněji - zadní brzdy mají nižší účinek, který se málo projeví při běžné jízdě 90-70-50 a tak dokola. Já se třeba nadužití brzd vyhýbám, přesto mám zatím destičky/bubny OK bez koroze.

    1. McMatej

      McMatej

      K původnímu tématu tj. účinnosti brzd, dost dobře nevím jak na to přišli, když v protokolu není uvedená síla na brzdový pedál, která je podle mého pro posouzení účinnosti rozhodující.

       

      A k ploše a třecí síle

      moderní a výkonnější auta mají větší brzdy proto, že kotoučová brzda s větším průměrem víc brzdí i když jsou ostatní parametry (přítlačná síla, koeficien tření) stejné. Jako bonus je možnost větší plochy destičky, která pak může být měkčí, tj. s větším koeficientem tření, ale díky větší ploše se bude opotřebovávat stejně jako menší destička.

       

      Tlak na stykové ploše. ANO, to je oč tu běží!! Třecí síla je závislá na tlaku na stykové ploše. A protože tlak je síla lomeno plocha, tak když máme stejnou přítlačnou sílu a menší plochu, je na ní větší tlak, ale součin plocha x tlak (tj. přítlačná síla) je pořád stejný!!!

       

      U bubnových brzd je to trochu složitější, protože jak se buben otáčí, tak se náběžná čelist přitlačuje více a úběžná odtlačuje.

  2. Zdravim, potrebuji poradit s brzdama u octavia 2. Uz se mi trikrat stalo, ze jsem proslapl za jizdy brzdovy pedal. Pri opakovanem seslapnuti vse ok. Spatne se to diagnostikuje, kdyz se zavada objevi nepravidelne. 

    1. McMatej

      McMatej

      Zdar, předpokládám, že brzdová kapalina nikde neteče. V tom případě to může jen hlavní brzdový válec, netěsní jeden ze zpětných ventilů a kapalina se vrací do nádobky. Mohlo by pomoci výměna brzdové kapaliny, při níž by se nečistoty z hlavního válce vyplavily nebo na jistotu vyndat a vyčistit, případně vyměnit gumičky.

    2. (Vidět 1 ostatní odpověď pro tuto aktualizaci stavu)

×
×
  • Vytvořit nový...