Publikováno Říjen 22, 201212 r Zdravím, mám dovezenou Octavii Combi II 2.0 TDI 103 kw r.v. 2005 a v novém TP jsou rozměry pneumatik s rychlostním indexem V - do 240 km. Max. rychlost je 207 km (taky v TP). Podle všeho by měl být rychlostní index H (do 210 km), mám tam z magistrátu chybu? Letní pneu mám H a chci na zimu koupit pneu o jeden rychlostní index míň, což vyhláška spolu s nálepkou v zorném poli řidiče "budu jezdit jenom 190 km" povoluje... :-) Kdo má stejné auto, můžete se mi prosím pro jistotu podívat, jak to máte vy? Díky.
Říjen 22, 201212 r Myslím, že tam chybu nemáš. Bratranec má od loňska to samé co ty, jen je to liftback r.v. 2006, a index má v TP stejné = V (240 km/h). Zimní pneu kupoval s indexem H.Zajímavé je, že já mám na TSI maximálku 203 km/h a index H. Asi maximálka těch 207 km/h je už moc blízko limitu 210 km/h.
Říjen 22, 201212 r Autor Díky za odpovědi! Myslel jsem, co je psano, to je dáno. Jenom by mne teda zajímalo, do jaké maximální rychlosti můžu používat (bez zimní vyjímky) pneumatiky s rychlostním limitem H (210 km)? Do 206? 205? 204???
Říjen 22, 201212 r Písmeno indikuje maximální rychlost, kterou pneumatika dokáže vydržet tuto rychlost po dobu 10 minut aniž by vznikla deformace, zborcení bočnice ap. V praxi bych jel max. o 20 km/h méně. Vyšší index je vždy o dost dražší, ale má zpevněné bočnice (snad více materiálu). Jinak by měl odpovědět nějaký fachman, co doporučuje. N-140, P-150, Q-160, R-170, S-180, T-190, U-200, H-210, V-240, W-270, Y-300 a ZR přes 240
Říjen 23, 201212 r Autor Tak tedy směrodatné asi bude, co je v TP. I když mám menší nejvyšší rychlost (207km/h) než index H, musím mít v létě index V (v zimě může být index H s cedulkou). Jde mi hlavně o to nemít problémy na STK a možná u policie. Možná rada pro všechny si to zkontrolovat. (2.0 TDI 103kw)
Říjen 31, 201212 r Určitě si ale tu nálepku před sebe dej. Kdysi jsem si na BMW 325i Coupé koupil Dunlop Wintersport M2 s konstrukční rychlostí 190 km/h. Říkal jsem si, že budou měkčí než s vyšší konstrukční rychlostí a že to je na sníh a led jen dobře a že v zimě stejně rychleji nepojedu, ale nenalepil jsem si nikam nic. No a pak jsem se jednou o půlnoci z Mnichova-Freimanu vypravil domů. Bylo docela zima na džíny a lehkou bundičku, které jsem měl, ale pořád to bylo +13 st.C a silnice byla suchá, nikde žádná louže. Provoz moc nebyl a tak jsem byl v Regensburgu za 3/4 hodiny, projel jsem tunel, pak doprava, kulaťák a zase ven na státní. Asi ve 160 jsem se podíval do vnitřního zpětného zrcátka a myslel jsem, že jsem oslepl - neviděl jsem v zrcátku nic. V autě byly od zadních gum takové vibrace (ve volantu nic), že se zrcátko roztřepalo a byla z něj jen světlá skvrna. Zadní gumy jsem zahodil, protože z nich vznikly mnohoúhelníky a vyvážit to nešlo. Předky to kupodivu přežily. Pak mi gumaři vysvětlili, že jsem udělal několik chyb: 1) Teplota přes 10 st.C je pro zimní gumy vedro a začnou se přehřívat - kdyby byla mokrá silnice a voda gumy ochlazovala, nebylo by to tak zlé. Ale bohužel, cestou nebyla ani louže. 2) Pokud jsem jel 3/4 hodiny průměrnou rychlostí 200 km/h (z Freimanu do Regensburgu je to 150 km) a prakticky kde to šlo 220 až 230 km/h, když z toho vylezl tenhle průměr, podrobil jsem gumy tvrdšímu testu, než to dělají gumaři. Jejich postup je, že namontovanou gumu podle zatížení nafouknou, nastaví jí nějaký odklon a sbíhavost a rozjedou na konstrukční rychlost. Pokud to guma 30 minut vydrží a nerozletí se (a tím prokáže, že plní to, jak je označená), zvýší rychlost o 10 km/h a nechají dalších 10 minut, pak zase 10 km/h a zase 10 minut až do doby, kdy se guma rozpadne. Jejich doporučení bylo, na suchu a za tak vysoké venkovní teploty (relativně - pro zimní gumy vysoké) nepřekračovat konstrukční rychlost vůbec. Ty vibrace už prý byly projevem toho, že se začal v několika místech separovat běhoun od kostry a byla prý záležitost krátké doby, než by se odseparoval úplně. Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale mám vyzkoušeno, že nalepit si na rychloměr nálepku o maximální konstrukční rychlosti gum může být velmi účelné. Upraveno Říjen 31, 201212 r od Tonda-B
Říjen 4, 20159 r V TP mám rychlostní index H, chtěl bych zimní pneumatiku s indexem T (do 190) mám pocit, hmotnostní index je stejný což je podle mě důležitější při našem limitu 130 km/h. Nesetkal se někdo s tím, že by v tom byl problém?? Já přece nemůžu jezdit 190 km/h to musí policie i STK vědět ne?? Rád bych znal jiné názory, předem děkuji.
Říjen 4, 20159 r To je pořád dokola - to nejsi schopen si vygooglit a přečíst ustanovení příslušné legislativy? Je tam jasně napsáno, za jakých podmínek můžeš mít zimní pneu s nižším rychlostním indexem než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla. Tady vůbec nejde o něčí názory, anebo o to, jaká je nejvyšší povolená rychlost na pozemních komunikacích v ČR, ale o to, co stanovuje vyhláška. Ostatní je tedy irelevantní. § 21Kola, pneumatiky a protiskluzové řetězy (2) V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyššíkonstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formounálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnourychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidlapřekročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným vevozidle (například palubním počítačem). document.pdf
Říjen 7, 20159 r To co uvádí Pawouk je citace z vyhlášky č. 341 z roku 2002. Dnes jsem byl zeptat na STK a tahle vyhláška už neplatí, je nahrazena 341 z roku 2014. V nové vyhlášce v paragrafu 21 není o zimních pneu ani slovo. Na STK mi řekli, že není možné u zimních pneu použít nižší rychlostní index, musí být to co je v TP. Na zimu jsem chtěl dát 15 kola, ale s rychlostnim indexem V jsou jen celoroční. Takže budu muset dát asi 16, přitom jako základní pneu jsou v TP uvedený 15 a 16 jsou jako alternativa. Jakou velikost zimáků dáváte na 2,0 TDI 103 kW?
Říjen 7, 20159 r Ještě odkaz na novou vyhlášku http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/7ADE511C-FEE0-463E-A16A-E52453019AA2/0/sb01342014.pdf
Říjen 7, 20159 r Novela vyhlášky je jinak koncipovaná než předchozí verze.Pod § se ukrývají víceméně obecné informace.Konkrétní podrobné údaje je třeba hledat v přílohách vyhlášky,jsou i v Tvém odkazu,ale hodně dole. Konkrétně problematiku pneumatik řeší příloha č.12,vyhlášky 341/2014 v odst.F 2. Možnost použít zimní pneumatiku s nižším indexem,než je konstrukční rychlost vozidla zůstala zachována. Lépe se orientuje v dokumentu níže. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2014-341/print
Říjen 7, 20159 r Na STK mi řekli, že není možné u zimních pneu použít nižší rychlostní index, musí být to co je v TP. Bohužel takhle to u nás funguje. Minulý týden mi to samé tvrdil kolega z práce, donesl si to ale ze servisu, tam bych to i pochopil, ale na STK?
Říjen 8, 20159 r Díky za upřesnění odkazu na část vyhlášky týkající se pneumatik. Ale mám ještě jednu otázku, rychlostní index zimních pneumatik si můžu zvolit jaký chci, třeba i o dva stupně nižší, když budu mít upozornění v obrysovém poli řidiče? V TP mám rychlostní index V, z předchozíha auta mi zbyli zimáky s rychlostním indexem T. Na stránkách jednoho prodejce pneumatik jsem četl, že je možné použít pouze o stupeň nižší rychlostní index, ale podle toho jak je to psané ve vyhlášce to chápu tak, že je můžu použít klidně T.
Říjen 8, 20159 r Pokud je zároveň splněno i vše podle odstavce 13. což beru jako samozřejmost, tak ano.
Říjen 8, 20159 r § 21 Kola, pneumatiky a protiskluzové řetězy (2) V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle (například palubním počítačem). To co uvádí Pawouk je citace z vyhlášky č. 341 z roku 2002. Dnes jsem byl zeptat na STK a tahle vyhláška už neplatí, je nahrazena 341 z roku 2014. V nové vyhlášce v paragrafu 21 není o zimních pneu ani slovo. Na STK mi řekli, že není možné u zimních pneu použít nižší rychlostní index, musí být to co je v TP. Na zimu jsem chtěl dát 15 kola, ale s rychlostnim indexem V jsou jen celoroční. Takže budu muset dát asi 16, přitom jako základní pneu jsou v TP uvedený 15 a 16 jsou jako alternativa. Jakou velikost zimáků dáváte na 2,0 TDI 103 kW? Sorry, moje chyba, že jsem nezachytil novelizaci. Ale když se podívám do té přílohy, tak výsledek je stejný - použít je můžeš a musíš mít upozornění buď na nálepce anebo na PP. Takže jsem nikoho neuvedl v omyl. "2.V případě vybavení vozidla zimními pneumatikami, dle odstavce 13 s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, musí být uvnitř vozidla a na vždy viditelném místě z pohledu řidiče upevněn výstražný štítek, který udává nejnižší hodnotu maximální rychlostní kapacitu pneumatik pro jízdu na sněhu. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle, například palubním počítačem."
Říjen 8, 20159 r Prostě je to napohodu, vymyšleno tak aby to nikoho neobtěžovalo.. ani to nemusí být nálepka, co dodat. Jen chcu vidět PČR, přijde, koukne na můj štítek a jedu dál.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.