Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doporučené odpovědi

Ahoj, z Brna jsme vyjizdeli v 18.05 vecer v patek, 4x zastavka-1x Mikulov 20 minut, 1x rakousko 30minut, 2x chorvatsko celkem 40 minut, v igrane jsme byli v 8 hodin rano, tudiz nejakych 14 hodin... cesta nazpatek vyjezd v 17.30 2x prestavka po 30 minutach, dojezd do Brna v 6.10 rano..

Tak len maly update. Istanbul uz mame za sebou odchod rano o 7,00 hod navrat 3,00 hod rano. Celkovo naslapanych 15km,prejazdenych nieco cez 700km -LPG som tankoval cestou tam tesne pred hranicami a vystacilo to az na navrat do primorska.Inak Turkom klobuk dole za ich cesty. Tak este uzivame stale slnka mora a tepla a v stredu startujeme smer Slovensko.

• Autor

super :kol-47: . Kudy jsi jel do Istanbulu, jel si zpět k Burgasu a od tama na Malko Tarnovo po devítce?

Z primorska som isiel na yasnu polanu (Je tam novy asfalt predpokladam - uplne bez problemova cesta) a odtial som pokracoval kym som sa nenapojil na ten hlavny tah z Burgasu.

• Autor

no nad tím jsme přemýšleli, když jsem do Primorska příjížděli, kdybychom museli na tu Poljanu, jaké tam jsou asi cesty ... je dobré slyšet, že i na tom venkově se to lepší :kol-47:

Tak na zaver uz len strucna charakteristika vyletu do Bulharska + Istanbulu. Celkovo prejdenych km - 4118, priemerna spotreba 8,68 l/100 km lpg. Benzinu som spalil asi celkovo 1l kedze som mal dobre naplanovane tankovnia a na nadrz nemam problem spravit cez 600km. Je to viac ako minuly rok no naspat som sa neflakal po rumunskych okreskach ale po srbskych dialniciach takze spokojnost.

• Autor

krása :kol-47:  a co fotečky z Istanbulu by nebyly, od Mirka jsem se jich nedočkal :kol-32:

chlopi omlouvám se za dotaz mimo soutěž..... nevíte někdo jaký je současný kurz v Maďarsku EUR-HUF?.....díky za odpověď......

Upraveno od Misubaro

• Autor

hm, tak to fakt netuším, páč známku jsem platil z účtu, tedy přepočet hufnágly na kačky :kol-32:

Tak já také pro zajímavost shrnu dovolenou. Manželka vždycky chtěla vidět ty vykopávky starověkých říší, Chetity,  Mezopotámii (Eufrat, Tigris), Ararat a tak podobně.

Tak jsme si letos vyjeli po památkách (viz. mapa).

Plyn i v těch nejodlehlejších krajích (u Iránu, Arménie ...) úplně v pohodě u většiny pump. Akorát cena 25-30 kč/l.

Cestou zpět jsme se stavili ještě na dva dny v Bg (kolem Careva) se vykoupat. Docela povedený výlet.

Dosti řečí - Statistika:

8671 km  ->    8,83 LPG + 0,41 N95 / 100km

Dovolená Turecko 28.7-14.8 (17 dnů - 8671km)
Poj.zdrav.    600        
Palivo        16200        
Poplatky    1800        
TR útrata    5400     (vstupy=1450, sklo=650)
BG útrata    1400        
CZ útrata    500        
Dovezeno    -800     (sklo, jídlo)
Suma        25100  

post-52292-0-64035300-1409072853_thumb.jpost-52292-0-30378100-1409072888_thumb.jpost-52292-0-30457100-1409073942_thumb.jpost-52292-0-05845400-1409073988_thumb.j   

Upraveno od j3s

Ó, úžasný výlet. :kol-47: I docela odvaha toulat se v blízkosti válečných zón. Navštívili jste i Chattušaš?

• Autor

tak to smekám :worthy , hooodně pěkný výlet :kol-47: ... jen ta cena za poplaty se mi nějak nezdá :kol-32: , nějak málo ne?

Tak to taky smekám.To je dovolená.Poznávat nová místa.Nádhera.Jestli bude více fotek,tak bychom byli rádi,samozřejmě,jestli to tu Maltovi nebude vadit.Jen se zeptám jak je to s těmi poplatky? Je v tom nocováním?Spaly jste pod širákem?A co jídlo?Vždyt  jste tam byli 17 dnů.Ja jsem zvažoval dovolenou někdy v budoucnu autem do Antalye,ale to je proti tomu co jsi odjel ty jen výletík. :kol-47:

Upraveno od dusan.k

• Autor

za fotky se taky přimlouvám, pokud by j3s nezvážil nějaké další, širší povídání k cestě atd., co by rozhodně stálo za založení extra vlákna, tak ať to klidně hodí sem, já nic proti tomu rozhodně nemám :kol-31:

Uff, môj obdiv za takú cestu. Ak Malta dovolí, mohol by si maličko podrobnejší report. 

Edit: majiteľ vlákna bol rýchlejší. :kol-47:

Upraveno od Effendi

Vidím, že vás to zaujalo. Tak zkusím odpovídat postupně.

Pawouk: Chattušaš jsme pochopitelně nevynechali. Ale pokud tě nefascinuje, že je to někde 5000 let starý, tak tam vlastně nic moc zajímavého není. Jako ostatně u všech hodně starých věcí, příroda se  za ten čas postarala o to, aby všechno víceméně zmizelo.

Jinak k "válečné oblasti". Je pravda, že v blízkosti Sýrie se člověk při nočním přesunu musí smířit s vojenskými kontrolami. A berou to vážně. Jeden voják z každé strany auta vám míří na hlavu, prst na spoušti a teprve poté se další přijde opatrně podívat co jste zač.

Zajímavé je to v Kurdské oblasti. Policejní stanice obehnané vysokou zdí, vjezdy obložené pytli s pískem, strážní věž a nahoře trvale pozorovatel. Jinak ty policejní stanice slouží jako trvalé ubytovny. Parkrát jsem se tam byl zeptat na cestu a jsou to vlastně malá kasárna pro 10-20 lidí. Policejní auta jsou pancéřová bedna velikosti většího osobáku s několika štěrbinami pro výhled. Leze se tam poklopem na střeše a vedle něj bývá někdy kulomet.  Větší stanice mívaly vjezd zablokovaný takovým hovadským BVP, asi aby nešlo prorazit vrata náklaďákem. Nicméně k cizinci jsou Kurdové velice přátelští a pohostinní. Stačí zastavit na odpočivadle a ve chvíli přiběhne dítě a donese vám něco od vedlejšího "stolu". Misku s melounem, šálek čaje ....

Malta: Kdysi dávno, když jsem čekal v několikahodinové zácpě u bouračky na maďarské dálnici, jsem usoudil, že slovenská a maďarská dálnice se nevyplatí. Takže sjedu v Břeclavi a na dálnici se vrátím až u Subotice. Je to o cca 2 hod. časově delší, ale nehrozí mi zácpy, čekání na hr. přechodu atd. Takže ve výsledku mohu i vydělat. A ušetřím jak na palivu (kratší cesta), tak za poplatky. Takže poplatky celkem 2x12 E Srb, 2x5E Bg, 60Lir Tr. Turecké předplatné  jsem asi nespotřeboval, ale nebyl jsem si jist kudy pojedu a tak jsem ho předplatil trochu víc.

dusan.k: Náklady za ubytování tam nejsou. Žádné nebyly. Podobné výlety provozujeme již delší dobu a tak máme nacvičeno, jak relativně pohodlně vegetovat v autě. Mám na míru udělanou matraci, takže večer přehodíme pár drobností + náhradní kolo na přední sedadla, sklopíme zadní opěradla (sedáky necháváme doma), na vzniký plac rozhodíme matraci a můžeme pohodlně spát. Jinak sebou vozíme rybářská křesílka, takže večer obvykle posedíme s pivem nebo vínem a zvažujeme co zítra. Ráno, než uvařím kafe, je zase vše zpátky a můžeme frčet dál.

Jídlo - jíme vždy tam, kde buď stojí Tiráci, nebo ve městě tam, kde vidíme, že jedí místní. V Tr jsme takto bez nějakého šetření byli průměrně na cca 200 kč na osobu a den. Oběd nebo večeře pro jednoho byla komplet i s kupou salátu a pitím v rozmezí 5-10 lir. Ranní polévka (tam typické) s chlebem a čajem 2 liry. Při těch cenách nás ani nenapadlo škudlit a kupovat si něco v krámě. Ochutnali jsme tam všechno možné, nejvíce různé jehly s nabodaným hovězím skopovým a kuřecím masem. Ke každému jídlu kupy zeleninových salátů (rajčata, okurky,papriky, nakládané kozí rohy,okurky nakyselo ....). A když nám to asi dvakrát tak chutnalo, že došlo, tak přinesli další a cena se neměnila. Prostě chtěli třeba 8 lir, za to přinesli maso. Další = rýže, chleba, saláty, čaj - co jsi snědl bylo v ceně.

Nepochybuji, že zkušenosti z turistických destinací budou zcela jiné, ale v těchto oblastech to bylo takto.

Jinak jsme tam byli na místní svatbě, s Kurdama na nedělním pikniku u řeky ... Docela fajn.

Pokud vás něco zajímá, rád odpovím. Nějaké fotky by také našly. Tady jsou nějaké provozní.

Větráme "dům", Ukazuji Turkům, jak Češi umí s lopatou, Polední siesta, Prádlo pověšeno - pradlena se fláká.

post-52292-0-19423500-1409153954_thumb.j

post-52292-0-64675000-1409153996_thumb.j

post-52292-0-63899200-1409154017_thumb.j

post-52292-0-53066300-1409154219_thumb.j

Upraveno od j3s

Mas opravdu muj obdiv.Jednim slovem nadhera.Ukazal jSi nam,ze dovolena se da pojat i takto a vysledek je nadhera.Jak jste se domlouvali a jak reagovalo telo na tolik km stravenych v aute?Nenastala zadna situace,kde by jste se citili nebezpecne?

Pawouk: Chattušaš jsme pochopitelně nevynechali. Ale pokud tě nefascinuje, že je to někde 5000 let starý, tak tam vlastně nic moc zajímavého není. Jako ostatně u všech hodně starých věcí, příroda se  za ten čas postarala o to, aby všechno víceméně zmizelo.

jj, to vím (zrovna mě to donutilo pustit si jeden dokument o Chetitech), mě tyto starověké civilizace zajímají a fascinují.

wooow  :kol-47:

• Autor

no fakt smekám, jste správní dobrodruzi. Jinak jak vidno z fotky, cesta asi nebyla vždy košer co :kol-28: . Jinak ty poplatky už chápu, když vynecháš SK a HU měsíční, hned je skoro litr úspora.

dusan.k:

- Nebezpečně jsem se cítil pouze jednou na dálnici. Předal jsem večer manželce řízení a na půl hodiny usnul, po probuzení jsem nabídl, že to opět vezmu. Prý dojede k příští pumpě. A najednou zamířila do svodidel. Zařval jsem a ona to ještě vybrala. Prostě usnula.

Ale k tomu jak to myslíš Ty. Pouze jednou, když jsme jeli od Araratu na sever k Ani. Tam se jede docela dlouho po Arménské hranici. Bylo to dost zadrátovaný a takový celý zpustlý, působilo to depresivně. Potřebovali jsme to už někde zapíchnout a věděl jsem, že budu celou noc ve střehu a probudí mě každé zašustění myši. Tak jsem uhnul k malé vojenské posádce. Domluvil jsem se s důstojníkem a zapíchli jsme to prakticky před bránu pod strážní věž. Před spaním jsem ještě chvíli pozoroval, jak voják nad námi každých 5 minut propátrá okolí světlometem a spal jsem jak mimino. Ale tím nechci naznačit, že tam bylo nebezpečně. Prostě jenom blbý pocit, jako jsem měl, když mě jako dítě poslali večer do sklepa.

-  Domlouvali jsme se posunky. Já  umím jenom trochu rusky a to tam není běžné. Řekl bych, že neznámější cizí řečí je tam němčina.

- Tělesné potíže - Oktávka je už sice letitá, ale pořád je to relativně pohodlné auto. Jaký je rozdíl, jestli sedíš v křesle a zíráš na televizi, nebo sedíš v autosedačce a koukáš po krajině? . Je pravda, že roky se sčítají a každý rok se cítíme víc unavení než vloni. Ale to je přirozené.

Pawouk:

Docela dost toho zůstalo na Nemrud dagu, Ani, v Kappadokii, okolí Trabzonu ....

Ale když jseš na ty Chetity -> dám ti sem tedy pár snímků z Chattušaše.

post-52292-0-68311800-1409170850_thumb.j

post-52292-0-07186800-1409170872_thumb.j

post-52292-0-17017700-1409170887_thumb.j

post-52292-0-91073400-1409170903_thumb.j

post-52292-0-03095100-1409170919_thumb.j

Uff, taktiež moj obdiv, až deti vyrastu možno raz presvedčím manželku na takýto "bombový" výlet :kol-47:

Upraveno od jozef janosik

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.