Srpen 6, 201411 r Ahoj, z Brna jsme vyjizdeli v 18.05 vecer v patek, 4x zastavka-1x Mikulov 20 minut, 1x rakousko 30minut, 2x chorvatsko celkem 40 minut, v igrane jsme byli v 8 hodin rano, tudiz nejakych 14 hodin... cesta nazpatek vyjezd v 17.30 2x prestavka po 30 minutach, dojezd do Brna v 6.10 rano..
Srpen 10, 201411 r Tak len maly update. Istanbul uz mame za sebou odchod rano o 7,00 hod navrat 3,00 hod rano. Celkovo naslapanych 15km,prejazdenych nieco cez 700km -LPG som tankoval cestou tam tesne pred hranicami a vystacilo to az na navrat do primorska.Inak Turkom klobuk dole za ich cesty. Tak este uzivame stale slnka mora a tepla a v stredu startujeme smer Slovensko.
Srpen 11, 201411 r Autor super . Kudy jsi jel do Istanbulu, jel si zpět k Burgasu a od tama na Malko Tarnovo po devítce?
Srpen 11, 201411 r Z primorska som isiel na yasnu polanu (Je tam novy asfalt predpokladam - uplne bez problemova cesta) a odtial som pokracoval kym som sa nenapojil na ten hlavny tah z Burgasu.
Srpen 11, 201411 r Autor no nad tím jsme přemýšleli, když jsem do Primorska příjížděli, kdybychom museli na tu Poljanu, jaké tam jsou asi cesty ... je dobré slyšet, že i na tom venkově se to lepší
Srpen 19, 201411 r Tak na zaver uz len strucna charakteristika vyletu do Bulharska + Istanbulu. Celkovo prejdenych km - 4118, priemerna spotreba 8,68 l/100 km lpg. Benzinu som spalil asi celkovo 1l kedze som mal dobre naplanovane tankovnia a na nadrz nemam problem spravit cez 600km. Je to viac ako minuly rok no naspat som sa neflakal po rumunskych okreskach ale po srbskych dialniciach takze spokojnost.
Srpen 19, 201411 r chlopi omlouvám se za dotaz mimo soutěž..... nevíte někdo jaký je současný kurz v Maďarsku EUR-HUF?.....díky za odpověď...... Upraveno Srpen 19, 201411 r od Misubaro
Srpen 19, 201411 r Autor hm, tak to fakt netuším, páč známku jsem platil z účtu, tedy přepočet hufnágly na kačky
Srpen 26, 201411 r Tak já také pro zajímavost shrnu dovolenou. Manželka vždycky chtěla vidět ty vykopávky starověkých říší, Chetity, Mezopotámii (Eufrat, Tigris), Ararat a tak podobně. Tak jsme si letos vyjeli po památkách (viz. mapa). Plyn i v těch nejodlehlejších krajích (u Iránu, Arménie ...) úplně v pohodě u většiny pump. Akorát cena 25-30 kč/l. Cestou zpět jsme se stavili ještě na dva dny v Bg (kolem Careva) se vykoupat. Docela povedený výlet. Dosti řečí - Statistika: 8671 km -> 8,83 LPG + 0,41 N95 / 100km Dovolená Turecko 28.7-14.8 (17 dnů - 8671km)Poj.zdrav. 600 Palivo 16200 Poplatky 1800 TR útrata 5400 (vstupy=1450, sklo=650)BG útrata 1400 CZ útrata 500 Dovezeno -800 (sklo, jídlo)Suma 25100 Upraveno Srpen 26, 201411 r od j3s
Srpen 26, 201411 r Ó, úžasný výlet. I docela odvaha toulat se v blízkosti válečných zón. Navštívili jste i Chattušaš?
Srpen 27, 201411 r Autor tak to smekám , hooodně pěkný výlet ... jen ta cena za poplaty se mi nějak nezdá , nějak málo ne?
Srpen 27, 201411 r Tak to taky smekám.To je dovolená.Poznávat nová místa.Nádhera.Jestli bude více fotek,tak bychom byli rádi,samozřejmě,jestli to tu Maltovi nebude vadit.Jen se zeptám jak je to s těmi poplatky? Je v tom nocováním?Spaly jste pod širákem?A co jídlo?Vždyt jste tam byli 17 dnů.Ja jsem zvažoval dovolenou někdy v budoucnu autem do Antalye,ale to je proti tomu co jsi odjel ty jen výletík. Upraveno Srpen 27, 201411 r od dusan.k
Srpen 27, 201411 r Autor za fotky se taky přimlouvám, pokud by j3s nezvážil nějaké další, širší povídání k cestě atd., co by rozhodně stálo za založení extra vlákna, tak ať to klidně hodí sem, já nic proti tomu rozhodně nemám
Srpen 27, 201411 r Uff, môj obdiv za takú cestu. Ak Malta dovolí, mohol by si maličko podrobnejší report. Edit: majiteľ vlákna bol rýchlejší. Upraveno Srpen 27, 201411 r od Effendi
Srpen 27, 201411 r Vidím, že vás to zaujalo. Tak zkusím odpovídat postupně. Pawouk: Chattušaš jsme pochopitelně nevynechali. Ale pokud tě nefascinuje, že je to někde 5000 let starý, tak tam vlastně nic moc zajímavého není. Jako ostatně u všech hodně starých věcí, příroda se za ten čas postarala o to, aby všechno víceméně zmizelo. Jinak k "válečné oblasti". Je pravda, že v blízkosti Sýrie se člověk při nočním přesunu musí smířit s vojenskými kontrolami. A berou to vážně. Jeden voják z každé strany auta vám míří na hlavu, prst na spoušti a teprve poté se další přijde opatrně podívat co jste zač. Zajímavé je to v Kurdské oblasti. Policejní stanice obehnané vysokou zdí, vjezdy obložené pytli s pískem, strážní věž a nahoře trvale pozorovatel. Jinak ty policejní stanice slouží jako trvalé ubytovny. Parkrát jsem se tam byl zeptat na cestu a jsou to vlastně malá kasárna pro 10-20 lidí. Policejní auta jsou pancéřová bedna velikosti většího osobáku s několika štěrbinami pro výhled. Leze se tam poklopem na střeše a vedle něj bývá někdy kulomet. Větší stanice mívaly vjezd zablokovaný takovým hovadským BVP, asi aby nešlo prorazit vrata náklaďákem. Nicméně k cizinci jsou Kurdové velice přátelští a pohostinní. Stačí zastavit na odpočivadle a ve chvíli přiběhne dítě a donese vám něco od vedlejšího "stolu". Misku s melounem, šálek čaje .... Malta: Kdysi dávno, když jsem čekal v několikahodinové zácpě u bouračky na maďarské dálnici, jsem usoudil, že slovenská a maďarská dálnice se nevyplatí. Takže sjedu v Břeclavi a na dálnici se vrátím až u Subotice. Je to o cca 2 hod. časově delší, ale nehrozí mi zácpy, čekání na hr. přechodu atd. Takže ve výsledku mohu i vydělat. A ušetřím jak na palivu (kratší cesta), tak za poplatky. Takže poplatky celkem 2x12 E Srb, 2x5E Bg, 60Lir Tr. Turecké předplatné jsem asi nespotřeboval, ale nebyl jsem si jist kudy pojedu a tak jsem ho předplatil trochu víc. dusan.k: Náklady za ubytování tam nejsou. Žádné nebyly. Podobné výlety provozujeme již delší dobu a tak máme nacvičeno, jak relativně pohodlně vegetovat v autě. Mám na míru udělanou matraci, takže večer přehodíme pár drobností + náhradní kolo na přední sedadla, sklopíme zadní opěradla (sedáky necháváme doma), na vzniký plac rozhodíme matraci a můžeme pohodlně spát. Jinak sebou vozíme rybářská křesílka, takže večer obvykle posedíme s pivem nebo vínem a zvažujeme co zítra. Ráno, než uvařím kafe, je zase vše zpátky a můžeme frčet dál. Jídlo - jíme vždy tam, kde buď stojí Tiráci, nebo ve městě tam, kde vidíme, že jedí místní. V Tr jsme takto bez nějakého šetření byli průměrně na cca 200 kč na osobu a den. Oběd nebo večeře pro jednoho byla komplet i s kupou salátu a pitím v rozmezí 5-10 lir. Ranní polévka (tam typické) s chlebem a čajem 2 liry. Při těch cenách nás ani nenapadlo škudlit a kupovat si něco v krámě. Ochutnali jsme tam všechno možné, nejvíce různé jehly s nabodaným hovězím skopovým a kuřecím masem. Ke každému jídlu kupy zeleninových salátů (rajčata, okurky,papriky, nakládané kozí rohy,okurky nakyselo ....). A když nám to asi dvakrát tak chutnalo, že došlo, tak přinesli další a cena se neměnila. Prostě chtěli třeba 8 lir, za to přinesli maso. Další = rýže, chleba, saláty, čaj - co jsi snědl bylo v ceně. Nepochybuji, že zkušenosti z turistických destinací budou zcela jiné, ale v těchto oblastech to bylo takto. Jinak jsme tam byli na místní svatbě, s Kurdama na nedělním pikniku u řeky ... Docela fajn. Pokud vás něco zajímá, rád odpovím. Nějaké fotky by také našly. Tady jsou nějaké provozní. Větráme "dům", Ukazuji Turkům, jak Češi umí s lopatou, Polední siesta, Prádlo pověšeno - pradlena se fláká. Upraveno Srpen 27, 201411 r od j3s
Srpen 27, 201411 r Mas opravdu muj obdiv.Jednim slovem nadhera.Ukazal jSi nam,ze dovolena se da pojat i takto a vysledek je nadhera.Jak jste se domlouvali a jak reagovalo telo na tolik km stravenych v aute?Nenastala zadna situace,kde by jste se citili nebezpecne?
Srpen 27, 201411 r Pawouk: Chattušaš jsme pochopitelně nevynechali. Ale pokud tě nefascinuje, že je to někde 5000 let starý, tak tam vlastně nic moc zajímavého není. Jako ostatně u všech hodně starých věcí, příroda se za ten čas postarala o to, aby všechno víceméně zmizelo. jj, to vím (zrovna mě to donutilo pustit si jeden dokument o Chetitech), mě tyto starověké civilizace zajímají a fascinují.
Srpen 27, 201411 r Autor no fakt smekám, jste správní dobrodruzi. Jinak jak vidno z fotky, cesta asi nebyla vždy košer co . Jinak ty poplatky už chápu, když vynecháš SK a HU měsíční, hned je skoro litr úspora.
Srpen 27, 201411 r dusan.k: - Nebezpečně jsem se cítil pouze jednou na dálnici. Předal jsem večer manželce řízení a na půl hodiny usnul, po probuzení jsem nabídl, že to opět vezmu. Prý dojede k příští pumpě. A najednou zamířila do svodidel. Zařval jsem a ona to ještě vybrala. Prostě usnula. Ale k tomu jak to myslíš Ty. Pouze jednou, když jsme jeli od Araratu na sever k Ani. Tam se jede docela dlouho po Arménské hranici. Bylo to dost zadrátovaný a takový celý zpustlý, působilo to depresivně. Potřebovali jsme to už někde zapíchnout a věděl jsem, že budu celou noc ve střehu a probudí mě každé zašustění myši. Tak jsem uhnul k malé vojenské posádce. Domluvil jsem se s důstojníkem a zapíchli jsme to prakticky před bránu pod strážní věž. Před spaním jsem ještě chvíli pozoroval, jak voják nad námi každých 5 minut propátrá okolí světlometem a spal jsem jak mimino. Ale tím nechci naznačit, že tam bylo nebezpečně. Prostě jenom blbý pocit, jako jsem měl, když mě jako dítě poslali večer do sklepa. - Domlouvali jsme se posunky. Já umím jenom trochu rusky a to tam není běžné. Řekl bych, že neznámější cizí řečí je tam němčina. - Tělesné potíže - Oktávka je už sice letitá, ale pořád je to relativně pohodlné auto. Jaký je rozdíl, jestli sedíš v křesle a zíráš na televizi, nebo sedíš v autosedačce a koukáš po krajině? . Je pravda, že roky se sčítají a každý rok se cítíme víc unavení než vloni. Ale to je přirozené. Pawouk: Docela dost toho zůstalo na Nemrud dagu, Ani, v Kappadokii, okolí Trabzonu .... Ale když jseš na ty Chetity -> dám ti sem tedy pár snímků z Chattušaše.
Srpen 28, 201411 r Uff, taktiež moj obdiv, až deti vyrastu možno raz presvedčím manželku na takýto "bombový" výlet Upraveno Srpen 28, 201411 r od jozef janosik
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.