Přejít na obsah

Infotainment Columbus Superb III

Doporučené příspěvky

Ahoj - obecná a možná trochu neznalá otázka - jaké jsou výhody používání vestavěné navigace např Columbus v SIII oproti např. navigaci Waze přes CarPlay/Android Auto? Domnívám se, že ty mobilové navigace jsou aktuálnější a flexibilnější než vestavěná s občasnou aktualizací mapových podkladů někde z centrály...Napadá mne - zobrazuje se třeba navigace z mobilu v digitálním přístrojovém štítu tak, jak tomu je u té vestavěné?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj zkusím odpoveď z toho jak to vidím já a co jsem za ty roky postřehl.

Vestavěná navigace

Velké věci jako nová dálnice jsou asi Škodovkou protlačeny, protože se v mapě ukážou celkem rychle, ale zas u drobných chyb si počkáš na update několik měsíců ca 6 (ale musíš si ji sám opravit v editoru - Využivají https://wego.here.com/ , kde můžeš chybu opravit ale projeví se až s další aktualizací). 

Navigace je taky důležitá pro pACC (Prediktivní adaptipvní tempomat) což je věc která bere data z navigace a taky umí pěkně znepříjemnit život. Tím, že mapa má mraky chyb + systém taky tak se občas stane, že na rovince kde je 100kmh (Německo) najednou začne brzdit v plném provozu, protože někde vycucal informaci o tom, že je tam 50kmh a vlastně se to děje i přes to, že chyba v navigaci není (Podle Infolinky Škoda to mám řešit se servisem, ale ty do map a myšlení auta nevidí). To samé je občas i v čechách, kdy ve městě kde je 50kmh a projíždíš kolem obytné zóny (Ale auto nemá šanci zachytit značku) ti to chce zpomalit na 20kmh. (https://www.youtube.com/watch?v=WHO0RqEwAw8)

Navigace je taky velmi důležitá pro Matrix světla. Pokud jsi na dálnici tak se levé dálkové světlo vypne aby jsi neoslňoval auta v protisměru.

Obecně to vidím tak, že MIB3 navigace je krokem zpět od MIB2.5 protože si nemůžeš dát vlastní POI do mapy atd. Používat věstavnou navigaci pokud máš možnost využívat Carplay/AA bych řekl, že nedává smysl.

Výsledek

👍Nepotřebuješ telefon

👍Zobrazují se na digitálním štítu mezi budíkami (trasa)

👍Komunikace s Matrix světly

🤜Potřebné pro pACC

👎Dopravní informace a body zájmu jsou placenou službou v rámci "Infotaimant On-Line"

👎 Neaktuální mapy

👎 zadávání adresy je peklo (zkus třeba Francii)

Mobilní aplikace

Jediná aplikace, která dokáže zobrazit (alespoň u mě) nějaké informace na digitálním štítu jsou Apple Mapy. Ukážou ti jen navigační příkazy (Po 200m odbočte vlevo). Trasa se neukazuje. U ostatních aplikací se občas (šance je 0,01%) stane, že taky ukážou pokyny ale jinak nikdy nic.

Výsledek

👍Vždy aktuální mapy (řádově pár dní WAZE, ale ostatní podle frekcence aktualizace třeba jednou měsíčně/kvartálně), 

👍Další věci spojené s Apple Carplay/Android auto jako jsou hudba, podcasty atd.

👍Jednoduché zádávání adresy a vyhledávání míst, která ve vestavěné nejsou

🤜Dopravní infromace

👎Nezobrazují se na digitálním štítu mezi budíkami s vyjímnkou Apple Mapy

👎MIB občas stávkuje, že se nechce telefon připojit k autu (Carplay/AA) a je potřeba restartovat

Editováno: , autor: gary90
Odkaz ke komentáři

Já bych snad jen dodal, že ani dálnice nejsou na vestavěných mapách ok.

Minulý rok už tam byla v provozu D3 kolem Budějovic. A když jsem tam jel minulý týden, tak jí zas na konci pár km chybí.

Jinak podle ní ale jezdím. Vždy jsem se k ní po pokusech rád vrátil. Přijde mi, že má nejlepší dopravní info a jeho následné vyhodnocení.

Zadávání míst asi nemůže být jednodušší. Nědělám to ve vlastní navigaci, ale v online službách, kde si naťukám jméno hospody, město a ono se to podle google najde a dá to adresu navigaci. 

Další věci spojené s AA používám paralelně s vestavěnou navigací. 

Mimochodem, ta navigace mezi budíky je ve městě prostě super :)

(MIB2.5)

Odkaz ke komentáři

Doplnil by som, že okrem Google Maps aj Waze ukazuje navigačné príkazy cez Virtual Cockpit (minimálne z Androidu), jediná chyba čo som zaregistroval je v ikone kruhového objazdu, kde vždy ukazuje kruh ako keby s výjazdom po celom kole v kruháči, takže vlastne výjazd tam kde vchádzam do kruhového objazdu. Okrem tejto chyby to je ale funguje dobre. 

Čo sa týka zabudovanej navigácie, treba rozlišovať Columbus a Amundsen. Columbus by mal byť lepší, ale tie mapové podklady sú aj tak dosť nekvalitné. Ak majú Matrix LED fungovať podľa nich, tak niečo je veľmi zle, lebo či už idem v ČR na D2, alebo na Slovensku na D1, D4, R7, prakticky vždy oslepujem vodičov kamiónov v protismere.

Odkaz ke komentáři

@e1. to co pises v prvnim odstavci je platne pouze pro MIB3, starsi MIB do kokpitu umel ukazovat pouze dopravni instrukce z vestavene navigace.

naopak to co pises v druhem odstavci zase plati pouze pro starsi MIB kde mezi Amundsenem a Columbusem byl co se tyce map skutecne rozdil. U aut s MIB3 uz navigaci resi OCU jednotka bez rozdilu zda mas A nebo C, ty uz jsou v podstate pouze zobrazovdla map.

Editováno: , autor: ExecutedDonut
Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...