miklisek Vloženo 19. leden 2016 Sdílet Vloženo 19. leden 2016 (editace) Zakládám toto vlákno i když je na fóru toho o LEDkách v předních a koncových světlech popsáno už dost. Přeci jen je ale RAPID v tomto ohledu pole neorané a nebude na škodu, když najdeme nějaká vhodná řešení i pro něj. Těch co budou tunit světla se časem najde jistě dost. Podělte se prosím se svými zkušenostmi s LEDkami ruzných výrobců ať do couvaček, do blinkrů nebo brzdových světel. Editováno: 16. Únor 2020, autor: miklisek Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 19. leden 2016 Autor Sdílet Vloženo 19. leden 2016 (editace) Já jsem začal s těmito LEDkami na základě zkušeností z podobného vlákna v sekci OIII (téma je zde http://forum.skodahome.cz/topic/134328-led-blinkry/?hl=%2Bled+%2Bblinkry.). Tam je dali bez problémů do blinkrů. Takže jsem objednal 2 žluté a 2 bílé http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-2pcs-lot-30W-Bau15s-7507-PY21W-High-Power-CREE-LED-Turn-Signal-Light-Bulb/32421017324.htmlBohužel v RAPIDu blikaly pouze když byly zapnuta varovná světla. Po zapnutí samostatného blinkru se rozsvítíla kontrolka hlídání žárovek (hihi a to prý hlídání žárovek v autě nemám; ale ona ta jejich poučka asi neplatí na žárovky blinkrů.......) a přerušovač začal blikat zrychleně. Žárovka vzadu a LEDka vpředu ale blikaly stejnou rychlostí.Tady je video, jak bliká LEDka (na autě v pravém blinkru) v porovnání se žárovkou (na autě v levém blinkru). Co radí chytré elektrikářské hlavy? Editováno: 20. leden 2016, autor: miklisek Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Effective Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Jestli je ledka ta v pravo (při pohledu z kamery) tak se akorát nestačí vybíjet a svítí déle, proto je to blikání rozhozené. Vyřešit se to dá přidáním odporu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 20. leden 2016 Autor Sdílet Vloženo 20. leden 2016 (editace) Ne, na videu je porovnání LED (vpravo na autě) vs. žárovka (vlevo na autě). Tady to blikalo v pohodě, kontrola žárovek nic nehlásila, přerušovač cvakal stejně rychle, jak světla blikala. Problém nastal až při blikání pouze vpravo, kde byla osazena jedna LEDka vpředu a jedna žárovka vzadu. Odpor je asi řešením, zatím jsem objednal toto http://www.tme.eu/cz/details/ax25wr-0r1/dratove-rezistory-25w/te-connectivity/7-1625971-8/. Ten jen najít správné místo pro uchycení, aby se karoserie stala přídavným chladičem. I když v případě blinkrů přehřátí odporu asi nehrozí, tedy kromě dlouhého varovného blikání. Pro rejpaly: samozřejmě v tomto případě mi nejde o efekt snížení spotřeby osvětlení, ale o efekt světlo-tma-světlo-tma..... s přesným rozhraním bez dlouhých náběhů žhavení vlákna žárovky. Editováno: 20. leden 2016, autor: miklisek Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
speKtis Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Tak koumej, koumej Drzim palce a doufam ze se pak podelis, at my, mene zrucni muzeme prijit k hotovemu Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MBDusan Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Nevidím důvod, proč měnit v těchto světlech žárovky na LED-ky. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
speKtis Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Duvod mas vyse popsanej. Ledka nema tak dlouhej nabeh jako zarovka a vypada to proste lip, zas to tomu autu neco prida. Nehlede na to ze to blika vic citelne, ty blinkry vubec nejsou videt. Mel jsem ve dne rapida za sebou a skoro jsem nevidel, ze blika.. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Woody Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 ..., zas to tomu autu neco prida...... A ubere na vzhledu Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MBDusan Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Duvod mas vyse popsanej. Ledka nema tak dlouhej nabeh jako zarovka a vypada to proste lip, zas to tomu autu neco prida. Nehlede na to ze to blika vic citelne, ty blinkry vubec nejsou videt. Mel jsem ve dne rapida za sebou a skoro jsem nevidel, ze blika.. Hovadiny Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
speKtis Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Hovadiny ? Na tom videu je to jasně a zřetelně vidět Je to věc vkusu, ale vypadá to prostě líp, a řikej si co chceš Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Woody Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Hovadiny No v tvém případě bych pomlčel, podívej se co jsi vše na auto nacpal http://forum.skodahome.cz/topic/127387-mbdusan-rapid/ To bych asi ty ledky nazval jako super vychytávka 3 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MBDusan Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 No Comment Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
speKtis Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 No v tvém případě bych pomlčel, podívej se co jsi vše na auto nacpal http://forum.skodahome.cz/topic/127387-mbdusan-rapid/ To bych asi ty ledky nazval jako super vychytávka Tento pán má prostě nutkavou touhu všem kazit radost.. Ať jde o xenony nebo LEDky.. Asi ho štve, že to na rozdíl od těch nálepek, popisků a dalších ohavností má i nějaký smysl a auto pozvedá nejen funkčně, ale i po stránce designu S těma žárovkama, kéž by se objevily nějaké funkční, co se vymění plug&play Pájení odporů a tyhle věci, to neni nic pro mě 3 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Woody Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Ideální by bylo, aby měli baňku jak klasická žárovka. Vypadalo by to i líp. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 20. leden 2016 Autor Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Chápu, že se někomu LEDky mohou zdát jako tuzing a naprostá zbytečnost. Prosím ale diskutujte bez invektiv, i když tady to byly jen štouchance. Rád bych, aby to bylo technické téma a ne hospoda. Nebaví mě číst v jiných tématech milion plků a ničem a nic se nedozvědět. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pawouk Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Nevidím důvod, proč měnit v těchto světlech žárovky na LED-ky. A proč to sem píšeš? Tři příspěvky o ničem. Koho to zajímá? Cos tomuto vlákno tímto přinesl a komu tím pomohl ve výběru LEDek? A něco podobného není u tebe poprvé. Pokud nemáš nic konstruktivního k věci, tak se příště v technických tématech raději k ničemu nevyjadřuj. Na podobné příspěvky je tady hospoda. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 20. leden 2016 Autor Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Takže toto jsou LEDky z aliexpressu. A zde příprava pro paralelní připojení přídavného odporu v nosiči přední žárovky. Zkusmo připojen odpor 5,6Ohm/6W, nejvýkonnější, co jsem v elektodílech v dílně u tatíka našel. A topil tedy pěkně po cca 1minutě blikání. Ale kontrola žárovek a přerušovač bez problémů. Jen jak se ohřál, LEDky pak svítily trochu míň. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
LeMo Vloženo 20. leden 2016 Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Tieto do spiatočiek mám doma od vianoc, ešte čakám na také isté do blinkrov. Plánujem výmenu len do zadných svetiel a meniť budem až na jar. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 20. leden 2016 Autor Sdílet Vloženo 20. leden 2016 Na ty jsem taky koukal, protože jsou značkové. Akorát mě odradil ten tvar, v čirých světlech to nebude vzhledově nic moc. Na brtiském nebo německém fóru je měli v zadních obrysových a tady je už taky někdo dával. Ale nebylo to myslím v těch obrysovkách pravé ořechové, protože se to musí v nich kombinovat s W3W. Jsem zvědav, jak dopadneš s blinkrem, jestli budeš mít stejný problém se svítícím sluníčkem..... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Effective Vloženo 21. leden 2016 Sdílet Vloženo 21. leden 2016 Nejlepší by bylo si to napočítat aby ti to pak nehořelo. Nic na tom není, změříš si proud, úbytky a pak se koukni jakou výkonovou ztrátu ten odpor je schopný zvládnout a trochu ho předimenzuj. Stačí ti na to U=R*I a P=U*I Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
LeMo Vloženo 21. leden 2016 Sdílet Vloženo 21. leden 2016 Na ty jsem taky koukal, protože jsou značkové. Akorát mě odradil ten tvar, v čirých světlech to nebude vzhledově nic moc. Na brtiském nebo německém fóru je měli v zadních obrysových a tady je už taky někdo dával. Ale nebylo to myslím v těch obrysovkách pravé ořechové, protože se to musí v nich kombinovat s W3W. Jsem zvědav, jak dopadneš s blinkrem, jestli budeš mít stejný problém se svítícím sluníčkem..... No vo svetlách po zacvaknutí by mali byť vo zvislej polohe, pri pohľade zo zadu to nebude tak zlé..uznávam že majú trochu sci-fi tvar, ale nadizajnované sú pre najlepšie rozptýlenie svetla (aspoň tak píše vyrobca) a majú len 2 vysokosvietivé čipy (spiatočky 350 lm a blinkre 260 lm). Červené do obrysoviek nemám v úmysle, zaniklo by to pekné "céčko" ktoré vytvárajú práve halogenové žiarovky. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr Rapid Vloženo 21. leden 2016 Sdílet Vloženo 21. leden 2016 Narazil jsem na tohle, zkušenost bohužel nemám http://www.obautodily.cz/led-zarovka-osram-12v-p21w-bau15s-3000k-oranzova-7360cz99/ http://www.obautodily.cz/led-zarovka-osram-12v-p21w-ba15s-6000k-cool-white-7359cz99/ Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
miklisek Vloženo 21. leden 2016 Autor Sdílet Vloženo 21. leden 2016 (editace) Nejlepší by bylo si to napočítat aby ti to pak nehořelo. Nic na tom není, změříš si proud, úbytky a pak se koukni jakou výkonovou ztrátu ten odpor je schopný zvládnout a trochu ho předimenzuj. Stačí ti na to U=R*I a P=U*I Pane doktore, vy jste se v tom zase vrtal...... Takže správně bych měl změřit odpor žárovky, odpor LEDky. Odečíst a dostanu rozdíl, kterým musím oblbnout hlídání žárovek. Tento odpor vynásobit proudem, který tam teče při blikání. Tuto hodnotu vynásobit proudem a dostanu watáž odporu. Je to tak? Jinak první zkouška nedopadla dobře. Odpor 25 W/100 mOhm, paralelně připojen, LEDka se nerozblikala. Dalšími pokusy v dílně jsem bohužel odpálil LEDku, začoudilo se z ní a finito..... Editováno: 21. leden 2016, autor: miklisek 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Effective Vloženo 22. leden 2016 Sdílet Vloženo 22. leden 2016 Co se týká odporu tak bych si změřil úbytek na tom odporu (napětí), proud si dopočítáš ze znalosti jeho hodnoty (odporu) a úbytku na něm. A z toho si vypočítáš výkon vynásobením proudu a napětí a pak jen musíš vědět na jaký výkon je ten tvůj odpor schopen unést. Většinou je to dané pouzdrem. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Toledo Vloženo 22. leden 2016 Sdílet Vloženo 22. leden 2016 Narazil jsem na tohle, zkušenost bohužel nemám http://www.obautodily.cz/led-zarovka-osram-12v-p21w-bau15s-3000k-oranzova-7360cz99/ http://www.obautodily.cz/led-zarovka-osram-12v-p21w-ba15s-6000k-cool-white-7359cz99/ Přesně ty bíle mám v denním svícení a svítí fakt pěkně. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.