wirer Vloženo 5. Červenec 2019 Autor Sdílet Vloženo 5. Červenec 2019 Mal som naraznik dole asi 4krat, a zatial si to nevsimol asi nikto Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wirer Vloženo 9. Červenec 2019 Autor Sdílet Vloženo 9. Červenec 2019 (editace) Zbrusenie velmi nepomoze. Aj keby niekto skusal ako ja odstranit cierny plast, bude nutne ho nahradit inou ciernou "farbou" Navyse som si jednu odrazku omylom zlomil :( Tak som mohol pokracovat v pokusoch. Po oddeleni je zo zadu vystupok po celom obvode. Ten sa odstranit da, no nastava dalsi problem Cela odrazka je "perforovana". Vystupok nestaci odstranit, chcelo by to nasledne vymysliet cim to vyplnit po obvode... Skusal som aj to "perforovanie" odstranit, no straca sa princip tej odrazky Cize okrem 170€ za naraznik som prisiel ibo 15€ za odrazky... Mozno menej by ma stala pripadna pokuta ci opakovana STK pre chybajuce odrazky... Editováno: 9. Červenec 2019, autor: wirer 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Martab Vloženo 9. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 9. Červenec 2019 Ono právě ty výstupky dělají odrazku odrazkou, funguje to na principu totálního odrazu a něco jako "konjugované zrcadlo" ten černý podklad je tam z funkčního hlediska skoro k ničemu, jen má zajistit vzduchovou mezeru za těmi výstupky a zabránit vniknutí nečistot, prosvícení zevnitř a dává tomu jiný vzhled. 2 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MilanHos Vloženo 9. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 9. Červenec 2019 A ta vzduchová mezera tím pádem musí být ponechaná, aby byl zajištěný správným lom světla? Kdyby se třeba vyplnila celá zadní strana oboustrannou páskou, třeba aji černou, bude odrazka plnit svoji funkci? 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wirer Vloženo 10. Červenec 2019 Autor Sdílet Vloženo 10. Červenec 2019 Predpokladam ze vyplnit nie, polozit na tie vrcholce trojuholnickov hej. Len s 2mm je zrazu opat 5mm (odhadove hrubky). A to uz bude na narazniku opat viditelne :( Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Martab Vloženo 10. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 10. Červenec 2019 Ta vzduchová mezera by se dala nahradit vhodným aerogelem s požadovaným indexem lomu dostatečně blízko 1. Ale stále zůstane ta hloubka. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MilanHos Vloženo 10. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 10. Červenec 2019 @wirer oboustranka má 3mm? Já nemyslím suchý zip 3M ale klasickou oboustrannou pásku. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wirer Vloženo 10. Červenec 2019 Autor Sdílet Vloženo 10. Červenec 2019 (editace) Ja som o hrubke obojstrannky nepisal nic. Len hrubka samotnej odrazky 2.5mm merane na okraji odrazky 5mm merane na tej obrune okolo odrazky 4mm merane po vycnelky odraznych trojuholnikov Chcelo by to pridat ciernu vrstvu folie alebo nastriekat, to ti urobi zas nieco. A ako obojstrannu pasku asi lepsie pouzit nieco hrubsie, nech sa stratia nerovnosti... A zase ti hrubka narastie. Tade cesta asi nevedie Editováno: 10. Červenec 2019, autor: wirer 1 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
smekac Vloženo 11. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 Jestli nakonec vážně nebude nejlepší na STK nalepit reflexní pásky 3M ... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zwan Vloženo 11. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 Byl jsem na STK s normalnimi svetly a mam nalepene odrazky zhruba v mistech kde facelift. Panovi se to i tak nelibilo ze to tam nema co delat a neni to homologovane.... Mam presne tuhle https://www.auto-doplnky.com/samolepici-reflexni-paska-3m-cervena-homologace-e11-1-metr-01543-p30871 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
smekac Vloženo 11. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 https://shop.arango.cz/cz-detail-981834-reflexni-paska-3m-diamond-grade-983.72-cervena-ece104-sire-55-mm-cena-za-1-metr.html Dokaze teda někdo vysvětlit poznámku v popisu viz odkaz? Schválena v souladu s nařízením EHK 104 jako retroreflexní značení vozidel kategorie M, N a O Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Martab Vloženo 11. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 To znamená, že to můžeš použít jako reflexní značení návěsu za tahač (jak mají návěsy oblepeny vnější okraje). Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
smekac Vloženo 11. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 Odrazky mají tedy jinou homologaci? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Martab Vloženo 11. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 Co jsem hledal, tak odrazky mají jinou homologaci než reflexní obrysové značení. Ale to by dokázal zodpovědět někdo z STK přesněji. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
los pakos Vloženo 11. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 (editace) Mě koukal na STK i na LED osvětlení SPZ jestli tam mám homologaci. Takže s nějakou lepkou na zadním nárazníku bych to neriskoval. Buďto pořídit zadní FL nárazník nebo koupit a nalepit odrazku na bicykl. Editováno: 11. Červenec 2019, autor: los pakos Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
smekac Vloženo 11. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 Nebo provizorně nalepit FL odrazku... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
igorSN Vloženo 11. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 (editace) @MilanHos no pripravené a obrúsené už sú, no ešte som neriešil spôsob upevnenia - asi obojstrannou páskou, akosi na to nebol čas, dnes som sa vrátil z dovolenky. A musím zistiť ich vzájomnú vzdialenosť - tú nemám. Aby to bolo ok. No tu už prebieha intenzívna debata, idem čítať. Editováno: 11. Červenec 2019, autor: lenka75 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wirer Vloženo 11. Červenec 2019 Autor Sdílet Vloženo 11. Červenec 2019 Vzdialenost ti je asi nanic, kedze sa musis skor drzat toho, ako su zahnute. Ak dobre pamatam, 33.5cm od hrany blatnika za zadnym kolesom Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
igorSN Vloženo 14. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 14. Červenec 2019 Dal som teda debatu s mojim známym - zamestnancom STK. Predmetom bolo všetko možné. No k veci. On ako kontrolór pri pohľade na zadné FL svetlá bez upozornenia ( môjho ) ani neregistroval chýbajúce odrazky - dovolil som si použiť foto @kvetosm - pre lepšiu prezentáciu na bielej. Bez nejakej mimoriadnej reakcie na foto. No a potom prišiel na rad pohľad reálny na môj "zadok". A to mu už došlo - podľa mojej spodnej odrazky. V každom prípade by si to na 95% nevšimol, že je to FL a je potreba odrazky. Jasnou rečou - ak by som bol na STK bez spodných, PREŠIEL by som. Ináč naše meditovanie náhradami je nepriechodné. Ale je to subjektívne, 2-3 si to nemusia všimnúť našu výmenu zadných a naopak. Na čom ma však dostal a bilo mu do očí, tak to bolo prekódovanie svetiel v spätných, tu špekuloval - bez urážky - jak český žandár. No asi nie kamarát, tu už ide o záznam na kamere - to tam nemá čo robiť a nesmie svietiť. Dokonca nejako neriešil ani nakódovanie diaľkové+hmlovky. Zato späťáky . Tak že tak. Ja teda určite idem riešiť nejakú dobrú obojstrannú pásku, zhodiť náhradu a dať originál - bez zásahu do nárazníka. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ski1961 Vloženo 14. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 14. Červenec 2019 no bude to každopádně zajímavé, až začnou tyhle auta, co si vyměnili světla jezdit na STK..a je jich docela dost..jak to tam bude probíhat..někde to určitě projde a někde určitě ne..bude to jen o tom technikovi..každopádně je asi větší šance tam vůbec nic nelepit a jet jen tak, protože to nalepení bude pro ně jako pěst na oko :-) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MilanHos Vloženo 14. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 14. Červenec 2019 před 4 hodinami, lenka75 napsal: Na čom ma však dostal a bilo mu do očí, tak to bolo prekódovanie svetiel v spätných, tu špekuloval - bez urážky - jak český žandár. No asi nie kamarát, tu už ide o záznam na kamere - to tam nemá čo robiť a nesmie svietiť. Dokonca nejako neriešil ani nakódovanie diaľkové+hmlovky. Zato späťáky . Můžeš to trochu přeložit do srozumitelnější podoby? Slovensky rozumím, tohle bych nepobral ikdybys to napsal česky ? 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wirer Vloženo 14. Červenec 2019 Autor Sdílet Vloženo 14. Červenec 2019 (editace) že späťáky nakódované aby svietili po otvorení dverí je čisté zlo. nesmie to tak byť. že diaľkové+hmlovky nevadia Aby som nebol OT, ďalšia biela kombi Editováno: 14. Červenec 2019, autor: wirer 1 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ronskispeed Vloženo 15. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 15. Červenec 2019 @wirer pocuj a neexistuje neake lepidlo, ktore po zaschuti zostane cire, tym vyplnis tie trojuholnicky na odrazke a zaroven tym lepidlom aj prilepis tu odrazku? (napr. duvilax je mliecny, po zaschnuti je ciry) neorientujem sa moc v tmeloch a lepidlach a neviem ci nieco taketo existuje aby to bolo dostatocne silne a malo podobny efekt duvilaxu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wirer Vloženo 16. Červenec 2019 Autor Sdílet Vloženo 16. Červenec 2019 To je skor otazka na nejakeho dealera alebo predajcu. Aj sekundak, silikon ci tavna pistol su transparentne Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Martab Vloženo 16. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 16. Červenec 2019 @ronskispeed Tam nejde o to, aby to bylo čiré, to lepidlo může být klidně zelené, jde o to, aby to neovlivnilo funkci odrazky. Ta odrazka funguje na principu rozdílného indexu lomu, kdy na těch trojúhelnících dochází k totálnímu odrazu ( fyzika.jreichl.com/main.article/view/440-uplny-odraz-svetla ). Pokud tu mezeru vyplníš něčím, co má vyšší index lomu než vzduch, tak se omezuje funkce té odrazky - bude odrážet méně a bude jiný mezní úhel (pokud člověk zná úhly těch výstupků, index lomu toho plastu (běžně 1,5-1,7) a orientaci směrovky na autě, dá se dopočítat, jaký maximální index lomu může mít použitý materiál, aby to ještě uspokojivě fungovalo jako odrazka, ale obávám se, že to bude stále velmi blízko 1, což běžné pevné materiály nemají - https://en.wikipedia.org/wiki/Refractive_index#Typical_values ). V podstatě, pokud se ty výstupky vyplní něčím, co má podobný index lomu jako ten plast, výsledek bude naprosto stejný, jako při pokusu ty výstupky obrousit (jen to bude tlustší, ale jako odrazka to fungovat nebude). Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.