ss.rambo Vloženo 4. Prosinec 2019 Sdílet Vloženo 4. Prosinec 2019 Jaká je "běžná" provozní teplota 1.6 TDi 66kW, CYAB ve Fabii II? Mám podezření na nezavírající termostat a zatím jsem neměl časovou příležitost to vyzkoušet postaru (ujet kousek se studeným motorem a šáhnout na hadici od termostatu k chladiči, jestli je teplá). Nemám ten "kecající" teploměr na budíkách, tak jsem teplotu měřil pomocí ELM327 a Torque Lite v Isudar radiu (s Androidem) a teploty jsem vypozoroval následující na trase do práce (55km, v podstatě všechny režimy), topení na maximum, ventilátor topení na 2. stupeň, venkovní teplota dle teploměru v autě -2°C: Město se pohybovalo do 70°C, většinou okolo 68°C Rychlostka (mezi Ostravou a Opavou) se při zapnutém topení dostala okolo 80°C, když jsem vypl ventilátor tak pomalu vystoupala na 92°C, ale při sjezdu z kopce klesla na 90°C, po zapnutí ventilátoru na 2. stupeň začala padat těsně nad 80°C. Opět město (Opava), ale motor byl zahřáty po rychlostce zase teplota začala padat k 70°C. Auto mívá na křižovatkách zvednutý volnoběh k 1000ot./min, což dříve nebývalo, filtr se začal vypalovat dříve (přičítal jsem to zimně), okolo 600-650km, dříve to bývalo 740-770km a zdá se mi že hůře topí... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jipol57 Vloženo 4. Prosinec 2019 Sdílet Vloženo 4. Prosinec 2019 -2°C ještě není žádný mráz. Ale mám zkušenost, že při -15°C (ne letos), tak se taky těžko zahřívá. Při topení. Ale diagnostikou jsem to neměřil a ten pseudoteploměr co tam mám toho řekne moc málo. Ale když jsem jízdou do kopce stěží dosáhl, že se ručička přiblížila k 90, což je ve skutečnosti jen 64°C, tak potom při jízdě z kopce zase začala klesat. A to si myslím, že mám termostat v pořádku. Nejlepší je vyzkouěet tu hadicu, co jde do chladiče. Při nezahřátém motoru by měla být studená. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ss.rambo Vloženo 4. Prosinec 2019 Autor Sdílet Vloženo 4. Prosinec 2019 S tou hadici to vím, jenže fakt se mi o půl šesté ráno ještě za tmy nechce běhat kolem auta, nebo naopak v 5, kdy už je tma... Tu hadicí zkusím v pátek kdy budu mít čas a uvidím. Ale jak sám píšeš, -2°C není žádný mráz. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ss.rambo Vloženo 9. Prosinec 2019 Autor Sdílet Vloženo 9. Prosinec 2019 Tak jsem zkusil "hmatovou zkoušku" a cca 10cm od termostatu měla hadice pocitově stejnou teplotu jako hlava motoru. Motor byl v té době podle Toque Lite zahřáty na 50°C. Takže to fakt asi vypadá na ten termostat, pochybuju, žeby se ta voda v hadici prohřála takhle i přes zavřený termostat... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ss.rambo Vloženo 18. Prosinec 2019 Autor Sdílet Vloženo 18. Prosinec 2019 Tak už mám po výměně termostatu a hned je to lepší, jasně, pořád se zahřívá ten motor "dlouho" (přeci jen je to furt kus litiny), ale už si udrží teplotu kolem 90°C. Velkem mě ta výměna termostatu vyšla na cca 3600,-. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marosme Vloženo 16. leden 2020 Sdílet Vloženo 16. leden 2020 (editace) Ahoj mal som presne taký isty problem ako ty a vymenil som termostat a furt to isté :( motor sa nevie zohriať nad 75°C so zapnutým kúrením a v meste už vôbec ...vypnem a dvihne to na 90 a drží Výmena 80€ ..dosť blbý prístup vraj Editováno: 16. leden 2020, autor: Marosme Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
15degren Vloženo 24. Únor 2020 Sdílet Vloženo 24. Únor 2020 Ano špatný přístup tam je, rozhodně doporučuji měnit za originál včetně plastového pouzdra, když se vymění jen samotný termostat, často a za tu práci to nemá smysl šetřit na dílu. Pokud máš automatickou převodovku, může být problém i tam ale ted nevím jestli 1.6 TDI měly vodou chlazenou automatiku ale asi ne... Každopádně pokud se ti auto neohřívá tak ti do okruhu jde studená voda z chladiče, jiné vysvětlení to nemá. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.