Přejít na obsah

Zimní pneu

StandaO

Doporučené příspěvky

Ten rozmer co uvadis je rozmer plaste, rafek se udava napr: 6,5 J 15 atd

Si to muzes spocitat jak bude ktery plast velky 195 je sirka plaste 55 oznaceni jak je vysokej a je to 55% sirky a 15 je 15 palcovej rafek - aspon myslim ze to tak je (nebo jsem to nekde cetl)

Lajcky podle velikosti pneu co tam mas se nejvic blizi velikostne ty co ti rekli, ale vse je omezeno technicakem, ale na druhou stranu neni problem si to zmenit na kazdy auto se hodi mraky gum a do TP se pise jen zlomek

Editováno: , autor: Mefisto
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vidíš to a když jsem si je loni na podzim chtěl koupit, tak si mi je rozmluvil  ;)

je minulej tejden prodával tak je musel vychcválit :D

prave, ze sem na ne nadaval, kudy chodil, ale az lonska zima me presvedcila o kvalitach na snehu. A tady sem je pochvalil az po prodeji :p

Odkaz ke komentáři

Jasne ze lze pouzit 185/60 R15...Je to standartni rozmer, a proto je kolikrate i levnejsi nez 185/55 R15...Proto ze se hodne bere na vsechny mozne auta. 185/55 R15 je jakysi special, tusim ze brzy budou k roomsterovi do technicaku psat i tento.. Jde o tu vysku pneumatiky, je to procentuelní poměr k šířce. Schválně si spočítej že k 195/55 R15 je blíže rozměr 185/60 R15, chceme li spočítat přesnou výšku pneumatiky... Přesněji tedy takto 195/55 (originálka letní ) má výšku 107,25mm a 185/60 má výšku 111....rozdíl 3,75 mm.....když srovnám tu zimní, kterou uvádí techničák 185/55 R15 (nestandartní rozměr) je její výška 101,75 mm a rozdíl tedy -5,5mm.... Stačí se kouknout Roomsterovi do podběhů a hned musí každý logicky uznat že zde nějaký +/- cm na výšce gumy vůbec nehraje roli. Klidně kupujte a ohlížejete se po gumách 185/60 R15 Které jsou řádově i o dost levnější, jen díky tomu, že je to STANDARTNÍ ROZMĚR....

Odkaz ke komentáři

Jasne ze lze pouzit 185/60 R15...Je to standartni rozmer, a proto je kolikrate i levnejsi nez 185/55 R15...Proto ze se hodne bere na vsechny mozne auta. 185/55 R15 je jakysi special, tusim ze brzy budou k roomsterovi do technicaku psat i tento.. Jde o tu vysku pneumatiky, je to procentuelní poměr k šířce. Schválně si spočítej že k 195/55 R15 je blíže rozměr 185/60 R15, chceme li spočítat přesnou výšku pneumatiky... Přesněji tedy takto 195/55 (originálka letní ) má výšku 107,25mm a 185/60 má výšku 111....rozdíl 3,75 mm.....když srovnám tu zimní, kterou uvádí techničák 185/55 R15 (nestandartní rozměr) je její výška 101,75 mm a rozdíl tedy -5,5mm.... Stačí se kouknout Roomsterovi do podběhů a hned musí každý logicky uznat že zde nějaký +/- cm na výšce gumy vůbec nehraje roli. Klidně kupujte a ohlížejete se po gumách 185/60 R15 Které jsou řádově i o dost levnější, jen díky tomu, že je to STANDARTNÍ ROZMĚR....

Nejsem takovej odborník, tak jsem objednal to, co je v techničáku (185/55). Ale vysvětli mi, jakej vliv má šířka pneumatiky na její průměr? Myslel jsem, že rozhodující je průměr ráfku a to profilové číslo (55 R15). Pneumatiky líšící se jen v šířce (tj. 195/55 R15 a 185/55 R15) by dle mého laického názoru měly mít stejný průměr.

Odkaz ke komentáři

Jirka67: Udelal jsi dobre, ze jsi objednal rozmer zapsany v technicaku.

Jinak tva domenka o stejnem prumeru pneu 185/55R15 a 195/55R15 je mylna. Profilove cislo udava vysku boku pneu v procentech ze sirky.

Tzn., ze prumer kola 185/55R15 je (zjednodusene) 15" rafek + 2x55% ze 185mm.

Analogicky pro 195/55R15 je prumer: 15" rafek+ 2x55% ze 195mm.

Vysledky se logicky lisi, lisi se pak i obvod kola.

Odkaz ke komentáři

Jinak tva domenka o stejnem prumeru pneu 185/55R15 a 195/55R15 je mylna. Profilove cislo udava vysku boku pneu v procentech ze sirky.

aha. Tak díky za vysvětlení:-). Nevěděl jsem, že je to tak složitý na výpočet. Potom se ale možná fakt mohly objednat ty 185/60 R15. Díval jsem se, je v nich fakt větší výběr a jsou levnější. Ale zase všichni výrobci je dělají s indexem rychlosti jenom T (asi to ale stačí), ale v techničáku máme H.

No nic, už to nebudu řešit, hlavně že jsem našel gumy, které jsou přesně dle techničáku. Aspoň mám klid, kdyby se něco stalo, že pojišťovna nebo někdo jinej se nebude točit na tom, že tam nemám pneu dle techničáku.

Editováno: , autor: Jirka67
Odkaz ke komentáři

Díky moc za info, faktem je že jsem dneska jezdil skoro celej den, byl jsem v 8 pneuservisech, a nikde ten rozměr 185/55 R15 nemají na skladě, dokonce BARUM POLARIS 2 není nikde. Pouze na objednávku mi doporučovali pneu KUMHO (podobný dezén jako Continental) nebo Finské Nokie, ale ta cena je kolem 2,400,-. Tak nevím. Koupím asi ty 185/60 R15 a bude.

Editováno: , autor: foromen
Odkaz ke komentáři

Konec mytu a predsudku. Moji teorii o identitě pneumatik mě potvrdil zkušený pneuservisák. 185/60 R15 je odpovídající varianta k 195/55 R15. Dokonce jsou na to i normové tabulky. Udajně se to nechá do techničáku i připsat. Koupil jsem je na netu přímo z Barum.cz za 5307,- všechny. Na originální ráfky mě je přezul známý v pneuservisu za 400,- na originální plech. Celkem tedy zimní přezutí, v odpovídajíci kvalitě i rozměru za 5707,- Ušetřený peníze si přidám na elektrony na jaře ;) . PS: BArumky jezdí skvěle a oproti dohadům vůbec nehučej. Jsou to gumy, který se v Čechách nejvíc kupujou. Uvidíme za čtyři roky....

Editováno: , autor: Jenda75
Odkaz ke komentáři

Konec mytu a predsudku. Moji teorii o identitě pneumatik mě potvrdil zkušený pneuservisák. 185/60 R15 je odpovídající varianta k 195/55 R15. Dokonce jsou na to i normové tabulky. Udajně se to nechá do techničáku i připsat. Koupil jsem je na netu přímo z Barum.cz za 5307,- všechny. Na originální ráfky mě je přezul známý v pneuservisu za 400,- na originální plech. Celkem tedy zimní přezutí, v odpovídajíci kvalitě i rozměru za 5707,- Ušetřený peníze si přidám na elektrony na jaře ;) . PS: BArumky jezdí skvěle a oproti dohadům vůbec nehučej. Jsou to gumy, který se v Čechách nejvíc kupujou. Uvidíme za čtyři roky....

Tak tos mě moc nepotěšil ale co nadělám, Firestone mám nazutý, tak se nedá nic dělat. No je to pro příště. Díky za info. Ale zase je to názor , který může a nemusí při problému pojišťovák akceptovat, pokud to opravdu nebude zapsaný v techničáku.

Odkaz ke komentáři

TAk jeste jednou a prosim pozorně číst zkusím to napsat co nejvíce polopaticky... Zaprvé nikdo se tu nebavil o tom že 185/55 je stejné jako 195/55...

Bavili jsem se tu o tom že 185/60 jsou nejpodobnější 195/55.. Pakliže stále není jasné co je to číslo za lomítkem, tak je to výška gumy od ráfku na silnici, polopatě řečeno, žádný obvod ani průměr. To číslo je procento z šířky. Kdo umí počítat procenta snadno si spočítá kolik je 60% ze 185 a 55% ze 195... Podobností k pneumatice 195/55 je ze 185ek je ta co má za lomítkem 60. Dále už nebudu psát žádná čísla, každý si to může dopočítat sám. Jinak souhlasím že je rozumné se řídit techničákem. Jediné vysvětlení proč ty zimní dát 185/55 je to, že zde naženeme asi cenťák, ....že by místo na řetězy ?... Pořád se ale tomu musím smát jak jsou tyhle zápisy v techničáku nelogické..Inu nic, jakékoliv špekulace jsou jen domněnky. My Češi už jsme ale holt takoví šťourové.. :)

Odkaz ke komentáři

Jirka67: tak jak ty continental? Uz to mas na aute? Ja pro ne du ve ctvrtek. Nakonec jsem vymeknul a necham si to hodit na disky z tech origos letnaku a na jare kdyz bude dobra financni konstelace, tak bych tam dal hlinik.

Ja sem zvedavej co budou delat pri vyssich rychlostech, doufam, ze to nebude nejakej moc velkej hukot ;)

Odkaz ke komentáři

Jirka67: tak jak ty continental? Uz to mas na aute? Ja pro ne du ve ctvrtek. Nakonec jsem vymeknul a necham si to hodit na disky z tech origos letnaku a na jare kdyz bude dobra financni konstelace, tak bych tam dal hlinik.

Ja sem zvedavej co budou delat pri vyssich rychlostech, doufam, ze to nebude nejakej moc velkej hukot ;)

Včera jsem volal tady do servisu Barum, ale ocelový disky 6x15 ET43 prý budou až v půlce prosince, prostě je dodavatel nemá. Tak jsem sháněl jinde. No a v jednom větším servisu tady v Plzni 4 disky mají (měli je v zásobě, protože se můžou dávat i na Fabii). Continentalky objednají a přijdou jim ve čtvrtek, takže si tam zajedu asi v sobotu (dřív nestíhám).

A objednal jsi ty 185/55 TS 790, 86H? Tady samozřejmě měli jen ty 82T. Ale i v Barumu mi říkali, že ty 86H musí přivést odněkud z Brna, takže asi zrovna moc rozšířený nejsou. No uvidím o víkendu

Odkaz ke komentáři

jo objednal jsem presne ty 185/55 TS 790, 86H.

Jiny gumy u Barumu podle technicaku ani nejdou.

Tak se tesim na ctvrtek jak si pojezdime.

Ja mel od jednoho znamyho zimaky od firmy NANKANG, jenze kdyz jsem pak koukal na testy, ze je to na suchu a na mokru nejhorsi guma v testu, tak me to moc nenadchlo a zvlast kdyz cena vychazela jak za ty continentaly. Tak sem je vratil.

Odkaz ke komentáři

Tak uz tam sou, holky gumovy ;)

Je to uplne o necem jinym nez ty NANKANGy.

Mozna je to jenom moje mameni, ale zda se mi ze je s tema continentalkama prijemnejsi jizda nez s tema "brigitjones" co jsme dostali od skodovky. Je to takovy mekkci a fakt pekne sedej. Zkousel jsem to dneska v desti, v zatackach a ve vyjetejch kolejich a sou fakt bozi :)

Uz aby zaclo snezit :)

Jirka67: mas se na co tesit

Odkaz ke komentáři

Tak koukám, že jste taky ve fázi přezouvání :D

Já jsem si byl dneska v jednom pneuservisu pro disky ( fakt se ty 15ky blbě scháněj) a hodit na ně šlupky jedu zítra. Já nakonec sáhl po Goodyear Ultra Grip Performance v rozměru 195/55/15 ( nějak mě děsila představa dát tam místo těch 205 ty 185 :) a hlavně v těch 185/H86 je dost omezenej výběr)

Jednu chvíli jsem uvažoval hodit tam 16" zimáky, ale je tam ten problém s řetězy a už vidím jak bych je někde potřeboval nasadit.

Odkaz ke komentáři

Tak uz tam sou, holky gumovy ;)

Je to uplne o necem jinym nez ty NANKANGy.

Mozna je to jenom moje mameni, ale zda se mi ze je s tema continentalkama prijemnejsi jizda nez s tema "brigitjones" co jsme dostali od skodovky. Je to takovy mekkci a fakt pekne sedej. Zkousel jsem to dneska v desti, v zatackach a ve vyjetejch kolejich a sou fakt bozi :)

Uz aby zaclo snezit :)

Jirka67: mas se na co tesit

Tak už mám Continentalky taky. Včera večer mi je tam dali. Jel jsem ale jenom pár kilometrů domů, tak jsem to pořádně nevyzkoušel, ale zatím vypadají fakt dobře. Teď jedu pryč (ale služební Octávkou), takže Roomstera na zimácích vyzkouším až po víkendu.

MPX: disky 6x15 se fakt blbě sháněj, protože výrobce je má údajně začít teď výrábět až příští týden, takže budou tak v půlce prosince. Naštěstí jsem sehnal servis, kde měli v zásobě zrovna 4 disky. Někdo tyto disky dával na Fabii (to byly asi pro Fabii ty největší), takže si udělali zásobu.

Jasně, že na Roomstera jde asi dát cokoliv, ale podle mýho techničáku nic jiného na zimní gumy než 185/55 R15 86H nejde (a navíc tam půjdou i řetězy originál ze Škodovky).

Odkaz ke komentáři

• o 10 měsíců později...

Mne sa nepaci dezen tych pneu ked porovnam inych vyrobcov tak su uplne odlisne myslel by som si ze su letne.Ja mam Matador MP 59 Nordica 185/55 R15 aj RomanKo si ich kúpil uvidime este ako pojdu.

tu je link:http://www.matador.sk/index.cfm?Module=ActiveWeb&Page=WebPage&s=MP59

Odkaz ke komentáři

tak se nám blíží zima. Nevim co mam koupit za zimáky každej má jinej názor. Chlapy co řikáte na tyhle pneu http://www.prodej-pneu.cz/kleber-krisalp-hp-185-55-r15-82t ?

Tak jelikož mám Roomstera 1.6, mám v techničáku myslím požadavek na nosnost a rychlost 86H. Takže jsem vloni koupil tyto Continentalky:

http://www.prodej-pneu.cz/continental-cont...5-r15-86h-rf-fr

Odkaz ke komentáři

Mne sa nepaci dezen tych pneu ked porovnam inych vyrobcov tak su uplne odlisne myslel by som si ze su letne.Ja mam Matador MP 59 Nordica 185/55 R15 aj RomanKo si ich kúpil uvidime este ako pojdu.

tu je link:http://www.matador.sk/index.cfm?Module=ActiveWeb&Page=WebPage&s=MP59

Jak jsem psal v minulém příspěvku, vloni před zimou jsem hledal vhodné pneu, ale byl problém sehnat 185//55 R15 86H (to byly jen Continental a Semperit), anebo jsem špatně hledal. To už je jedno.

Koukal jsem, že ty tvoje Matador dělají jak s indexem 82T, tak 86H. Nevím, co máte v techničáku, ale já tam u svého Romči 1.6 mám fakt ten požadavek 86H.

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...