Přejít na obsah

Autobaterie


miroslav.spatny

Doporučené příspěvky

Dobrý den, máme nové auto a u něj jsem zjistil nabiti baterie 12,3 V. Baterii jsem nabil na maximum, asi 12,8 V. Napeti autobaterie jsem zkusil změrit opět asi po 14 dnech a opět je je napěti 12,3 V. Můžete mi vysvětli proč to tak je? Je to normální? Vždyť by napěti nemělo klesnout na takovou úroveň za tuto dobu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za odpověď, ale není tam přesně co jsem hledal.

 

Našel jsem článek, třeba zde:

https://www.auto.cz/nesmysl-jmenem-stop-start-vedeli-jste-ze-nici-autobaterie-113291

 

Tam se mluví o systémech v autě start/stop a především "inteligentní dobíjení".

Co jsem si našel, tak elektronika v autech tzv. šetří benzín odpojováním alternátoru za jízdy, kvůli úspoře benzínu. Tedy jestli jsem to pochopil, tak i kdyby jste jeli za jeden den třeba 500 km, zastavíte a myslíte si, že jste touhle jízdou baterii auta dobili, není to pravda. Nabití baterie bude na hodnotě 30-60 procent (to odhaduji já). Proč? To je to "inteligentní dobíjení" co šetří benzín. To že jsou baterie v autech trvale nedobité není podle výrobců asi důležité. Hlavně že vyjde v testech úspora benzínu.

 

Takže zopakuji, když je na novém autě trvale i podobití dobíječkou, po ujetí 500 km opět nabití baterie na 12,3 V, je to normální? Elektronika auta funguje bezvadně, baterie auta funguje bezvadně. Akorát to "inteligentní dobíjení" úmyslně nechává baterii nedobitou.

 

Zkuste mi sdelit váš názor, jestli je to správně co jsem napsal.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zde už 1000x řešené téma u jiných modelů. Mám Rapida 4 roky, občas dobíjím Lídlovkou a už to vůbec neřeším. Když dobiju stejně se baterka inteligentním dobíjením ihned vycucá. Kup si V-metr do zapalovače a můžeš to dobíjení už jen sledovat. 

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 11 měsíců později...

Ako dlho vam vydrzala povodna bateria v aute?

Mam tam stale povodnu, rozmyslam ci by nebolo lepsie na jesen kupit novu, co som sa bavil s kamaratmi, tak po 5-8 rokoch im vraj baterie odchazaju. 

Druha otazka, len sa meni bateria, ci treba aj nieco kodovat?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Pointa je práve v tom, že auto nevie rozoznať novú baterku od starej, ale ak ju vymeníš a nenakóduješ, tak sa k novej bude naďalej správať ako k starej, čo práve nechceš. Preto sa hovorí, že aj keď meníš za úplne idenditckú baterku, mal by si zmeniť minimálne sériové číslo (môžeš si ho aj vymyslieť), tým pádom auto určite vie, že má tú česť k novej baterke a podľa toho môže zvoliť vhodné nabíjacie prúdy, resp. môže vybíjať, resp nabíjať baterku v oveľa väčšom rozsahu jeho kapacity.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...