Mikeš Vojta Vloženo 27. Duben 2014 Vloženo 27. Duben 2014 Mikl, neber to nějak špatně, souhlasím s tím že nemazat je v pořádku, konec konců psal jsem (možná to nebylo v té první verzi?), proč si myslím, že výrobce nedoporučuje. mazání a že to může být nebezpečné. To co jsem napsal jako "Praxe" je to s čím jsem se setkal v servise u šroubů, které vrzaly. To jsem tam taky mohl napsat hned, že? K jakému otlačení dojde se s Tebou určitě nebudu hádat jiná situace je u plechových ráfku, které jsou lisované, jinak je to u ráfků z hliníkové slitiny, navíc by bylo třeba spočítat tlak pod šrouby, pevnost materiálů, což je zcela zbytečné protože to udělal výrobce . Konec konců tření v závitu pohybuje cca okolo 0,14 nebo 0,15 a u lehce naolejovaného 0,12 (to samozřejmě neplatí pro MOS2) což může při utahování dělat asi kolik tak 10-15 Nm? Takže i v osové síle není ten rozdíl tak zásadní... Zásadní ovšem je jak jsi zdůraznil, dotahování šroubů bez zbytečného násilí. Ten příspěvek na který jsem reagoval byl na minulé stránce a já si opět nepohlídal datum, takže to už nebudu rozebírat... P.S.: Na pivu jsem byl a vřele doporučuji i ostatním! Citovat
mikl Vloženo 27. Duben 2014 Vloženo 27. Duben 2014 Mám pocit, že tato diskuze je zbytečná a to z toho důvodu, že málokdo používá na utahování šroubů kol momentový klíč. Nebo snad ano? :-) Není zbytečná,je k tématu a koho to nebaví číst,nemusí :-) Kolik lidí používá momentový klíč nevím.Vím,že já ano,vím o několika lidech na fóru i doma.Vím,že pro jakýkoliv servis by to měla být samozřejmost. Mikl, neber to nějak špatně, souhlasím s tím že nemazat je v pořádku, konec konců psal jsem (možná to nebylo v té první verzi?), proč si myslím, že výrobce nedoporučuje. mazání a že to může být nebezpečné. To co jsem napsal jako "Praxe" je to s čím jsem se setkal v servise u šroubů, které vrzaly. To jsem tam taky mohl napsat hned, že? K jakému otlačení dojde se s Tebou určitě nebudu hádat jiná situace je u plechových ráfku, které jsou lisované, jinak je to u ráfků z hliníkové slitiny, navíc by bylo třeba spočítat tlak pod šrouby, pevnost materiálů, což je zcela zbytečné protože to udělal výrobce . Konec konců tření v závitu pohybuje cca okolo 0,14 nebo 0,15 a u lehce naolejovaného 0,12 (to samozřejmě neplatí pro MOS2) což může při utahování dělat asi kolik tak 10-15 Nm? Takže i v osové síle není ten rozdíl tak zásadní... Zásadní ovšem je jak jsi zdůraznil, dotahování šroubů bez zbytečného násilí. Ten příspěvek na který jsem reagoval byl na minulé stránce a já si opět nepohlídal datum, takže to už nebudu rozebírat... P.S.: Na pivu jsem byl a vřele doporučuji i ostatním! Neberu to špatně,včera večer jsem to považoval za uzavřené ,když Ti to nedalo a znovu jsi se k tomu vrátil snažil jsem se Ti odpovědět a to tak,aby vše bylo srozumitelné a čitelné. Neberu to špatně,vždy se snažím o slušnou a srozumitelnou komunikaci,bez ohledu na společný či rozdílný názor.Tak jsem udělal i tady. Citovat
McMatej Vloženo 27. Duben 2014 Vloženo 27. Duben 2014 Jediné co z diskuze vyplynulo je, že namazaný i nenamazaný šroub drží kolo stejně spolehlivě, proto myslím, že jsou zbytečné takové romány.... Citovat
Wojnar Vloženo 27. Duben 2014 Vloženo 27. Duben 2014 Já z toho naopak pochopil, že u namazaného hrozí přetažení u alu kola a z toho plynoucí další negativní jevy. Mám pocit, že tato diskuze je zbytečná a to z toho důvodu, že málokdo používá na utahování šroubů kol momentový klíč. Nebo snad ano? :-)Já ano Citovat
standa 2 Vloženo 1. Duben 2019 Vloženo 1. Duben 2019 šrouby já je mažu měděnou vazelínou nebot ta odolává teplu a je stejná stále jestli je zima nebo hic (jenou tak za 2- 3 roky , grafická ne , jen tak 3 závity to stačí , a utahuji na 110 Nm momentákem filicii , fábie i jiný škodovky tak to děláme i na závodných autech ( ale 120 Nm ) který mají šrouby a nikdy nic neupadlo , štefty se nemažou ( nebo výjmečně lehce a zase otřou hadrem . nebot by se po namazání zanesli koukající závity bordelem a nešlo by to povolit . Hlavně aby disk seděl na středu v díře na náboji přesně a ne tam dávat jiný disk který má větší střed i když o milimetr který sedí jen na šroubech . Pak je velký problém a kolo upadává i když je nenamazaný. Samozřejmě jak to tu někdo psal je nejlépe je utahovat na moment hlavně hliníkáče . Citovat
simpivdf Vloženo 17. Květen 2020 Vloženo 17. Květen 2020 (editace) Šrouby se nemažou. Když výrobce počítal potřebný utahovací moment, dosadil do rovnice suché tření. Tlustší vrstva maziva v opotřebeném závitu se navíc umí chovat nevypočitatelně – když se časem vytlačí, je šroub náhle povolený. U některých vozů výrobce předepisuje namazání kuželové dosedací plochy šroubů či matic. Tenkou vrstvou vazelíny zde neuděláte chybu asi nikdy, ale na závit vážně nepatří. Snaha chránit disk proti přireznutí k náboji je jistě chvályhodná, ale tolik oblíbená měděná vazelína ohrožuje samotnou funkci spoje. Rotaci (pootáčení kola) vůči náboji vlivem akceleračních a brzdných sil totiž nezabraňují šrouby jako takové, ale jimi vyvolané tření mezi kolem a nábojem. Slovy techniků nejde o spoj tvarový, ale třecí. Pokud vazelínou tření snížíme, hrozí, že šrouby budou namáhané na ohyb, střih či otlačení – a na to nejsou stavěné. Mohou se pak i ulomit! Editováno: 17. Květen 2020, autor: simpivdf 2 1 Citovat
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.