Publikováno Září 12, 201014 r Vedel by niekto vysvetliť súvis medzi teplotou vody na budíkoch a reduktore plynu.Ako niekde písal "karel.lpg",vraj reduktor nedosahuje viacej teplotu ako je cca 50C.Ako to chápať.Mám nastavenú teplotu prepnutia benzín/LPG na 35C-1200ot.(Lovato Easy Fast01).Mám to chápať tak že ak má motor teplotu 80C a ručička je vo zvislej polohe má reduktor 50C?To by znamenalo že ak má prepnúť do režimu LPG tak by mala teplota vody dosiahnuť cca 60C? 80C voda = 50C reduktor 60C voda = 35C reduktor to je iba odhad Funguje to takto alebo má reduktor prepať pri nastavenej teplote 35C na budíkoch,ktoré sa na budíkoch ani nedá identifikovať,pretože teplota na budíkoch je od 40C. Ja mám nastavené 35C a preplo mi až bola teplota na budíkoch 60C a to mi PC ukazoval vonkajšiu 14,5C a prešiel som cca 2,5km. =================================================================================================== Fabia Combi Joy 1.2 HTP 12V 47KW,priemer 7,6l/100 LPG,Lovato Easy Fast 01 seq.117 000km
Září 12, 201014 r reduktor je napojený většinou paralelně na obvod topení.....do reduktoru jde kapalná fáze plynu, tam se sníží tlak...cca z 6-8 atm na 1 -1-5 atm a zároveň plyn pomocí teplé vody zplynuje, tém pádem odebírá teplo ze systému chlazení motoru, takže i když bude auto např. stát na místě,vyleze teplota na reduktoru klidně na 80 st., voda bude klidně na 90 /bude spínat větrák/, ale v okamžiku kdy s autem vyrazíš, teplota v reduktoru začne klesat a klidně se bude např. u 1.5 HTP držet kolem 50 st., když zastavíš, zase pomalu poleze nahoru,takže snižování teploty pro přepínání má za následek zamrzání reduktoru a ve většině případů cukání auta, někdy se tady řeší při cukání svíčky, kabely atd. a ono je to někdy jenou nízkou teplotou přepínání, nic víc...
Září 12, 201014 r Vyhřívání reduktoru závisí na: 1/ způsobu napojení na vodní okruh vody (typ a způsob napojení, délka hadic atd.) 2/ funkční rychlost cirkulace vody (kolik dává vodní pumpa) 3/ rychlosti vyhřívání motoru - taková 1,6L 4-válcková Felicia se hřeje rychleji než 3 válcková Fabia 4/ kvalitě odvodu vody z motoru (v podstatě technologické řešení motoru při výrobě) 5/ výškové umístění reduktoru (důle nebo navrchu, zavzdušňování, apod) Já mám reduktor vpasírovaný skoro u motoru, délka vodních hadic do redoktoru je 25cm a z reduktoru 25cm. Takže megakrátké. Plyn mám nastavený přepnutí při 40°C. A přepne mě o něco dřív, než se mě pohne ručička v budíčku na 50°C, což je u Octavie první hodnota teploty motoru. Další věc je, že teplotní čidlo vody v motoru se snímá na bloku motoru. Tímpádem blok motoru je zahřátý v podstatě nejrychlejc-dřív než voda, a potom záleží na tom, jak kvalitní je odvod vody, aby se teplá voda z motoru "propláchla" reduktorem. Někdy hold ale motorový prostor neumožňuje dát reduktor tak, aby vodní hadice měli 0,5m. Takže tam ta výhřevnost je trochu pomalejší a záleží pak na vodním čerpadle jak dokonale dokáže honit vodu. Takový případ z minulosti.....Škoda 120, motor v zadu a schopně-neschopně tažená voda do chladiče přes celé auto. Takže voda v chladiči ve předu studená a vzadu vřela voda v dorovnávací nádobce. Taky to vodní čerpadlo nebylo staveno na tuto dlouhou cestu pod autem. Nemýlím-li se... Upraveno Září 12, 201014 r od PauLofWoCC
Září 13, 201014 r ... se vším řečeným souhlasí, a jen bych doplnil - Teplota motoru pro ukazatel na palubní desce je snímána zpravidla na hlavě motoru, to znamená tam, kde se teplo ze spalovacího prostoru předává do vody. Teplota pro přepnutí plynu se naopak snímá na reduktoru, to znamená tam, kde předává teplo plynu. Jsou to tedy dvě čidla umístěná v různých místech, a proto teploty nemohou být identické. Pro přepnutí do plynu je využíván údaj měřený na reduktoru. Ivan
Leden 22, 201213 r Autor Dnes som vylaboroval prepínanie do plynu po studenom štarte pomocou VAGu 304.Vonkajšia teplota 6C podľa palubného PC.Snažil som sa čo najskôr dostať na hlavnú cestu a rýchlosť ustáliť na 80-90 km/hod a sledoval som ako sa chová ručička ukazovateľa teploty a hodnota na VAGu a moment prepnutia.Pri teplote 50C na VAGu sa odlepila ručička na prístrojovke od krajnej polohy,pri teplote 60C na VAGu ukazovala teplota na prístrojovke cca 70C niečo pred malou ryskou a vtedy došlo k prepnutiu do plynu.Otočil som sa a šiel domov,ručička na prístrojovke vo zvislej polohe,no na VAGu teplota neprešla 85C a to mi chladiaca sústava s termostatom funguje ok.Splyňovač mám zapojený do série.
Leden 22, 201213 r Jestli ho dobře chápu, tak řeší otázku proč mu rafika na palubce ukazuje 85°C i když VAG říká 65°C na hlavě motoru a 55°C v reduktoru LPG. Ještě mu asi nikdo neřekl, že budík na palubovce mu bude ukazovat "OK" a držet na fleku jak přibitej i když mu skutečná teplota na hlavě motoru bude houpat od 55°C do 95°C "aby to řidiče neznepokojovalo". A stejně tak nechápe čím je způsobený prudký ochlazování reduktoru při zplynování kapalný fáze LPG a škrcení tlaku plynný fáze v něm na tlak odpovídající vstřikům... Bohužel některým lidem je termín "měrné skupenské teplo" alias "výparné teplo" nějaké látky stejně vzdálený jako Antarktida. Chtělo by to asi nějakou osvětu...
Leden 22, 201213 r Autor Nebojte sa páni kluci to všetko čo bolo popísané poznám,viem že rafka je tam len skoro na okrasu,aj to že reduktor sa ochladzuje kvapalinou pri zmene skupenstva a pod.No chcel som vedieť ak mám nastavené na reduktore prepnutie na 35C koľko bude na VAGu ukazovať teplotu kvapaliny a došiel som nato čo som už písal a vyšlo mi že 35C (prepnutie)na reduktore je 59 na VAGu.Iba toto som chcel zistiť.Pre zaujímavosť.
Leden 23, 201213 r no, myslím, že moc přemýšlíš a málo jezdíš.....ta teplota na reduktoru je jen můj odhad, u každého auta je to jinak, beru to z praxe, vidím to při seřizování, každé auto má jiný výkyv teploty za jízdy...
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.