Přejít na obsah
Zobrazit v aplikaci

Lepší způsob procházení. Dozvědět se více.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

Celoobrazovková aplikace na vaší domovské obrazovce s push notifikacemi, odznaky a další.

Pro instalaci této aplikace na iOS a iPadOS
  1. Klepněte na ikonu Sdílet v Safari
  2. Posuňte menu a klepněte na Přidat na plochu.
  3. Klepněte na Přidat v pravém horním rohu.
Pro instalaci této aplikace na Android
  1. Klepněte na tři tečky (⋮) v pravém horním rohu prohlížeče.
  2. Klepněte na Přidat na plochu nebo Nainstalovat aplikaci.
  3. Potvrďte klepnutím na Nainstalovat.

Doporučené odpovědi

Publikováno

Ahoj. Mám octu 1,6 a včera jsem si všiml že se u nás ve zlíně začal prodávat e 85 . Chvíli jsem váhal a pak jsem to tam nalil, 28 litru. Zbytek jsem dotankoval natural 95.Poměr tedy 1:1 a čekal jsem co bude ,no a ono nic motor běžel normálně spotřeba dle pc stejná a dokonce ani po ránu kdy jsem čekal že to bude chrchlat a chcípat tak nic. Dnes odpol. jsem vyrazil na veletrh motorek do brna cesta tam i zpět naprosto bez problému .Za cely den jsem vyjel něco přes půl nádrže a opět jsem to dotankoval lihem. Tentokrát v poměru 2:1 pro ethanol. No a motor běží jak hodinky. Chci se proto zeptat jestli s tímhle nemáte někdo větší zkušenost. Pokud by to fungovalo tak jak má ,a dalo se to dlouhodobě ředit 2:1 tak by to byla velká uspora. Cena benzínu ve zlíně většinou 32,50 ethanol 20,90.

Pokud se nepletu, tak ethanol má vyšší teploty hoření... Takže časem se asi "úspory" projeví.

urcite to stoji za zvazeni, co si pamatuju tak ethanol ma vyssi OC nez BA 95, ale zase ma tusim nizsi vyhrevnost, takze by mela byt spotreba skoro stejna u motoru urceneho pro klasicky natural 95.

Tak se mi dnes dostal do ruky papír z benzínky. Píšou na něm toto...

Palivo E 85 je.....

směs 85 procent bezvodého lihu - bioethanolu a 15 procent benzinu Natural 95

ekologické - při jeho spalování vzniká až o 70 procent méně škodlivých emisí CO2

energetické - má vyšší oktanové číslo než běžný benzín a proto zvyšuje výkon motoru až o 10 - 15 procent

palivo určené pro vozy FFV (Flexi Fuel Vehicle) nebo pro jakýkoliv vůz upravený k jeho spalování

Proč E 85...

jde o obnovitelný zdroj energie - výroba z domácích surovin (cukrová řepa)

snižuje naši závislost na dovážené ropě

dává motoru vyšší výkon a dynamiku

šetří životní prostředí

Třeba to někdo rozluští.....:))

Nechci rozšiřovat fámy, ale myslím si, že se to nedá nalít do každého auta, něco o tom bylo na internetu, nesmí nebo musí být plastové nádrže, u něčeho to žere těsnění u čerpadel a jiné věci, napiš raději dotaz na Škodovku, ať si něco nevyvedeš s autem...

• 6 měsíců později...

Dobrý den pánové,

zde jsou informace o použití paliva E85 do octávií s motorem 1,6MPI 75kW. Informace jsou přímo ze Škodovky, kdy jsem jim napsal o tomto palivu v reakci na článek v mladé frontě na serveru idnes:

http://auto.idnes.cz/tankujte-biolih-e85-muzete-usetrit-kazde-auto-ho-ale-nevypije-pry-/automoto.asp?c=A101005_152001_automoto_fdv

Vyjádření info centra škodovky:

děkujeme za Váš dotaz, Váš vůz není pro palivo ethanol uzpůsoben a sdělujeme následující:

Všechny benzínové motory ve vozech Škoda (vyjma 1,6l/75kW MPI na E85 - Octavia, možno objednat již s úpravou z výroby) jsou určeny výhradně na provoz s benzínem dle normy EN228 (OC 91, 95, 98-100 – dle provedení motoru), tedy to, co je dnes běžně k dispozici na všech čerpacích stanicích. Norma EN228 předepisuje obsah Etanolu do max. 5%.

Důvody proč palivo E85 nelze pro užití v běžných benzínových motorech povolit, je následující:

- Palivo E85 je vysoce korozivní (váže vodu), čímž se zvyšuje riziko poškození motorů korozí (Motory na E85 má opatření na zvýšení odolnosti proti povrchové korozi)

- Palivo E85 má výrazně nižší výhřevnost než benzín, proto je nutno vstřikovat vyšší množství paliva do motoru, na což nejsou vstřikovací trysky běžných motorů dimenzovány – je velmi pravděpodobné, že z tohoto důvodu většina motorů nepůjde ani nastartovat. Tím je i dána vyšší objemová spotřeba motoru na E85, než je tomu u klasických benzínových (mluvíme o nárůstu ca 30%).

- Motor na E85 má speciálně uzpůsobené aplikace v řídicí jednotce motoru, aby byl schopen reagovat na rozdílné vlastnosti běžného benzínu dle EN228 a paliva E85. (mimo jiné má speciálně upraveny díly motorů a jiné vstřikovací ventily).

Z těchto důvodů užívání E85 či dodatečnou přestavbu nedoporučujeme.

Také jsem si toho o E85 přečetl dost.

Do novějšího auta bych to jako pokus raději nezkoušel, ale jestli bude někdy nějaka pumpa i v KV, Felicii tím zkusím natankovat. Při cenách nad 20kc/1l to ale myslím zatím stejne nemá smysl.

• 5 měsíců později...

...

Proč E 85...

jde o obnovitelný zdroj energie - výroba z domácích surovin (cukrová řepa)

snižuje naši závislost na dovážené ropě

...

budem nezavisli na dovazene rope, ale budem draze kupovat dovazene zradlo, protoze se vsude bude pestovat repka, cukrovka a podobne blaboly, aby se potom vsecko palilo v autech a "bio"-elektrarnach... takze blbost od A do Z ...

Navíc nějak nerozumím, jak souvisí oktanové číslo se zvýšením výkonu? Asi jsem se ve škole špatně učil, ale nějak to nechápu.

Chápu, že výkonné motory vyžadují palivo o vyšším OC,ale je to dáno konstrukcí a parametry motoru, ne palivem. Když do hundrtky naleju vervu, želvípower apod., furt to pojede jako hundrt. Neublížím mu, ale taky neprospěju.

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Podobný obsah

Aktivovat mobilní záhlaví

Chrome pro Android
  1. Klepněte na ikonu zámku vedle adresního řádku.
  2. Klepněte na Povolení → Oznámení.
  3. Upravte své preference.
Chrome pro desktop
  1. Klikněte na ikonu zámku v adresním řádku.
  2. Vyberte Nastavení webu.
  3. Najděte Oznámení a upravte své preference.