Přejít na obsah

Light asistent pro Octavii 1

tomina

Doporučené příspěvky

Skoro před rokem jsem zde na fóru psal, že plánuji postavit modul na ovládání denních světel v závislosti na intenzitě okolního osvětlení. Jednalo se o bakalářskou práci. Jelikož nebylo moc volného času, modul jsem sice úspěšně vyrobil, ale nebyl čas ho poslat mezi lidi a testovat ho tak. Bakalářskou práci jsem úspěšně obhájil (za jedna) a státnice složil - což snad také trochu poukazuje na kvalitu modulu. Nakonec jsem ho udělal jen ve dvou provedeních, z toho jeden kus už cca půl roku jezdí úspěšně v Octavii1. Místo světel pro denní svícení spíná mlhovky (po vzoru některých Octavií na fóru). Po celou tu dobu s ním nebyl nejmenší problém (jak technický tak s Policií) a proto jsem se teď rozhodl zveřejnit video, popisující ve zkratce jeho funkci. Zároveň bych ho chtěl nabídnout k prodeji. Nebude se jednat o žádnou seriovou výrobu, plánuji prodat pár kusů a podělit se tak o radost, kterou z něj mám. Přeci jenom návrh plošňáku a hlavně ladění programu dalo hodně zabrat. Zatím mám domluvenou výrobu první serie plošných spojů (cca 10), ale ty budou nejspíš až po novém roce. Dalším problémem je úprava montážních krabiček. Pokud by jste někdo věděl o někom, kdo by byl schopný vyřezat otvory do krabiček z tvrzeného polystyrénu podle nákresu, sem s ním ;) Značně by to urychlilo případné dodání. 

Základní funkce je patrná z videa, které přikládám. Pokud máte jakýkoliv dotaz ohledně funkce, sem s nim. Jen podotknu, že modul rozlišuje 4 úrovně osvětlení (vysoká, mezní, nízká a nebezpečně nízká), zároveň měří rychlost, se kterou se intenzita mění a podle toho reaguje. Znamená to, že ignoruje krátkodobé zvýšení intenzity světla, stejně tak krátkodobé snížení intenzity (podjezd...). Při prudkém snížení intenzity (garáž) ale světla rozsvítí ihned. Dále obsahuje detekci vjezdu do garáže - pokud vjedete do garáže a krátce poté vypnete zapalování, nedojde k okamžitému rozsvícení po nastartování a během vyjíždění z ní. Software je optimalizovaný tak, aby zamezil častému a krátkodobému rozsvěcení hlavních světel a šetřil tak žárovky a xenony.

Čidlo světla je v malé krabičce cca 1 X 2,5cm, která se nalepí na čelní sklo. Kabeláž je dělaná tak, aby modul bylo možno zapojit do auta s xenony i bez nich. Při správné montáži není nutné přerušovat původní kabeláž (kabeláž k modulu je opatřená ISO konektory a VW svorkovnicí).

Předběžná cena je cca 2500Kč, záleží ale na tom, kolik ks nakonec budu vyrábět. Nakonec vás musím upozornit, že zařízení není homologováno pro provoz na pozemních komunikacích.

Zatim nevim, jak sem přímo vložit video, tak aspoň odkaz:

http://www.stream.cz/video/539311-modul-komfortniho-denniho-sviceni

Editováno: , autor: tomina
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V prvé řadě gratuluji k bakalářce! Vydal jsi se správným směrem a myslím, že Tvůj modul bude mít velký úspěch. Pokud jsem to dobře pochopil a není třeba nikde nic pájet nebo složitě dopojovat a stačí přecvaknout konektory, troufám si říct, že bude zájem obrovský! Škoda, že jsi s tím nepřišel o pár let dřív - Tvůj modul by se klidně mohl nechat schválit a montovat sériově. :)

Já za sebe ulítávám na těchto světelných, funkcemi nabitých modulech. Mít mlhovky jako OII, chci i funkci corner. :)

Ve svém autě mám ten senzor coming a leaving home s čidlem světla a automatické svícení, takže mé auto už častečně umí to, co nabízí Tvůj modul, ale i tak mě Tvé video nahlodalo natolik, že uvažuju nad koupí. :) Přes svátky si to nechám projít hlavou.

Každopádně :palec2:

Editováno: , autor: jirina5
Odkaz ke komentáři

Bakalářskou práci jsem úspěšně obhájil (za jedna) a státnice složil - což snad také trochu poukazuje na kvalitu modulu.

gratuluji k Bc.

nebudu ti nijak brat iluze, jen co jsem pri doktorantskem studiu zazil (ucast ve statnicovych komisich) tak vysledek statnic nema s kvalitou prace az tak moc spolecneho :)

ohledne krabicek, v praci vyrabime na vyrobky i krabicky, napis sz s podrobnostma, zeptam se ti na cenu vyroby.

Odkaz ke komentáři

Jsem stejného názoru, že to o kvalitě nic neříká, Bc. si můžeš v podstatě zaplatit a odchodit na jedné VŠ (bambus fakultě) v pohraničí nebo totéž ihned za hranicí směrem na východ a funguje to, věřmi tady to dělají i uklízečky a i obec z toho má kšeft. Nezávidím jen konstatuji, jsem Ing. na tradiční státní VŠ.

gratuluji k Bc.

nebudu ti nijak brat iluze, jen co jsem pri doktorantskem studiu zazil (ucast ve statnicovych komisich) tak vysledek statnic nema s kvalitou prace az tak moc spolecneho :)

ohledne krabicek, v praci vyrabime na vyrobky i krabicky, napis sz s podrobnostma, zeptam se ti na cenu vyroby.

Odkaz ke komentáři

Myslím, že tohle téma jsem nezakládal kvůli posouzení kvalit státnic na různých školách. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že státnice na Elektrotechnických fakultách v ČR patří k těm složitějším. Už kvůli tomu, že u nás vyletělo na první pokus téměř 25% lidí a nebylo o tim, že by to byli flákači. Dost už o školství a zpět k Light asisentovi ;) 

Odkaz ke komentáři

ja taky mluvil o elektrotechnicke fakulte (konkretne CVUT FEL) :) statnice jsem zazil z obou stran, 1x moje magisterske a pak vickrat jako soucast komise

az z tebe bude Ing. tak pak napis co si myslis o Bc. statnicich (kazdopadne jeste jednou gratulu k Bc. a doufm, ze budes pokracovat dal...)

z5 k tematu, mas nejakou predstavu o krabicce, nejlip napr. krabicka bude ta a ta, napr. z gm cislo xxxxx

do ni se budou delat diry dle nakresu, ja bych ti pak rek, ze cena za 1ks je xxx, za 10ks xxx, za 100ks xxx atd...

Odkaz ke komentáři

dobrý nápad a šikovně provedeno. Gratuluju. Jenom cena je pro (ne)obyč. lidi trochu jinde. To asi budu radši normálně zapínat a přepínat světla. Samozřejmě mět "zbytečných" 2500,- tak bych do toho šel. Pokud by byla cena kolem 1000,- tak bych to asi někde naškrábal. To mluvím ale za sebe... určitě se najde dost zájemců i za 2500,- Tak ať ti kšeft klapne.

Odkaz ke komentáři

Doufám že cena bude ve výsledku nižší, každopádně kdybych to prodával za 1000Kč, tak se nedostanu ani na cenu součástek ;-) Jen svorkovnice na DPS a protikus na kabeláží vyjde přes 200Kč a to nepočítám VW svorkovnici na druhé straně kabeláže. Přemýšlím, že bych mohl nabídnout i verzi bez kabeláže. Zájemce by si ji musel "namotat" sám a k původní kabeláží vozu např. naletovat stejně jako u univerzálních relé denního svícení. Když vemu, že originální relé denního svícení stojí v servisu cca 800kč a umí "jen" rozsvítít světla....

V příloze jsou hodně špatné fotky plošňáku a kabeláže.

post-2805-0-05330300-1292416885_thumb.jp

post-2805-0-61004700-1292416891_thumb.jp

post-2805-0-00078200-1292416898_thumb.jp

Odkaz ke komentáři

• o 8 měsíců později...
....Místo světel pro denní svícení spíná mlhovky (po vzoru některých Octavií na fóru). Po celou tu dobu s ním nebyl nejmenší problém (jak technický tak s Policií) ....

To ovšem neznamená, že tak je to správně a že takové štěstí budou mít i ostatní uživatelé modulu.

Když už tento modul, pak jako "denní světla" použít opravdu světla k tomu určené a homologované.

Už samotný modul není schválen, tak proč provokovat ještě víc?

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...