Přejít na obsah

martos81

Uživatel
  • Počet příspěvků

    9
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem martos81

  1. Ahoj, máme Fabii 1.0mpi 55kW 2018, po ujetí 6638km má průměrnou spotřebu 5,22l/100km. Zajímavé však je, že palubní počítač ukazuje na každé natankování průměrnou spotřebu pravidelně o 0,3l nižší. Jak jsem viděl v předchozích příspěvcích, tak podobnou nepřesnost vykazuje i u jiných. Mám zkušenost z Octavie III 1,2tsi a u ní je ten palubní počítač poměrně přesný, ukazuje tak maximálně o 0,1 víc. Jakou máte zkušenost vy? Mění se ta nepřesnost časem s vyšším nájezdem km nebo nevíte jestli se to dá nějak zpřesnit?
  2. Bohužel, hláškou "zapněte zapalování" ten infotainment upozorní pouze pokud jdeš do nastavení a chceš tam něco změnit. Ale pro spuštění Android auto do nastavení jít nemusíš, zmáčkneš pouze APP a pak na obrazovce vybereš Android auto. Ale každopádně je to divné, že to neupozorní na nic. Jak jsem psal výš, u jiných aut se mi to nestalo, i když je pravda, že tam byly jiné infotainmenty.
  3. Ahoj, díky za rady a otestování, čas jsem samozřejmě kontroloval, ještě jsem si říkal, jestli jsem nezapomněl zkontrolovat rok, ale vše bylo nastaveno v pořádku. Dneska jsem to zkoušel píchnout do Karoqa a tam se mi to v po chvilce rozběhlo. Opět jsem to zkusil píchnout do Octavie a stejná chybová hláška, opět kontroluji čas a datum a vše ok. Po chvilce jsem zkusil zapnout klíčkem zapalování kvůli změně nastavení infotainmentu, že bych zkusil něco změnit a světe div se, android auto se rozběhl. Takže záhada vyřešena, pokud bude mít někdo podobný problém (viz hláška v mém předchozím příspěvku nahoře), zkuste zapnout zapalování, pokud ho máte ještě na klíček.
  4. Ahoj, mám problém se spuštěním Android Auto v telefonu po připojení k infotainmentu, telefon mi napíše takovou hezkou hlášku "Platforma Android Auto zaznamenala chybu. Chyba komunikace 8 - Software auta neprošel bezpečnostními kontrolami aplikace Android Auto." (viz přiložený screenshot displeje telefonu). Já mám telefon Samsung Galaxy A5 (2017) a zkoušel jsem ho připojit do Octavie z roku 2018, která má infotainment Swing. Do telefonu jsem nainstaloval aplikaci Android Auto z odkazu apkmirror výše - prvně jsem zkusil arm64-v8a verze 4.4.592344 a potom jsem zkoušel i starší verze a i v7a a chová se to pořád stejně. Zkoušel jsem to připojit i ve VW Golfu a tam to fungovalo bez problémů. Nevíte náhodou někdo, v čem je problém a jak by se tato chyba dala eventuálně vyřešit?
  5. martos81

    Autobaterie

    Tommy, pro tebe je směrodatné co je napsáno na baterii, to co je napsáno na tom štítku z měřáku ze servisu, to tam zadává ten servisák a podle toho ten měřák vyhodnocuje. Tak jestli máš na autobaterii napsáno EFB, tak je to EFB. Já měl originál baterii EFB viz. přiložený obrázek. V servise mi při zátěžovém testu také jednou na stejném měřáku jak ukazuješ zadali úplně obyčejnou baterii tzn. ani EFB ani AGM, výsledek byl sice potom skvělý, ale nepravdivý. Jindy mi zadali správně EFB. K tomu nabíjení, jo, baterie EFB by se měla dobíjet externí nabíječkou napětím jen 14,4V jako obyčejný akumulátor, ale je to z toho důvodu, že se předpokládá, že EFB baterie nemá funkci rekuperace brzdné energie (viz. EFB od VARTY nebo BOSCHe). Nicméně u EFB baterie od MOLLu výrobce na svém webu uvádí, že jejich EFB rekuperaci brzdné energie má, tudíž by měl snést dobíjení vyšší než 14,4V (koneckonců tak i ty auta dobíjí). Tak si myslím, že když jsi na nabíječce zvolil volbu AGM, tak jsi baterii neuškodil, ba naopak si myslím, že je to lepší, protože to ten akumulátor pravděpodobně více nabije. Ale samozřejmě dobíjením napětím 14,4V definitivně nic nezkazíš a je to jistota.
  6. martos81

    Autobaterie

    Jak vidím, nejsem sám, kdo má problém s autobaterií (já už jsem ho snad definitivně vyřešil výměnou autobaterie). Jinak moje OIII 1,2TSI 77kW dobíjí po nastartování konstantním napětím 14,4 až 14,7V (měřeno digitálním měřáčkem v zásuvce zapalovače) podle toho jak moc je vybitá baterie a kolik je zapnuto spotřebičů. No a po určitém čase až auto vyhodnotí, že baterie je nabitější, tak nejdříve začne snižovat dobíjecí napětí při volnoběhu motoru na 14V (při otáčkách motoru ale dobíjí dál stejným napětím jak dřív) no a pak po určitém čase až auto vyhodnotí, že baterie je nabitá úplně, tak dobíjecí napětí spadne na 12,7 až 13V a při brzdění motorem se zvyšuje na 14,7V (rekuperace). Měřil jsem to i v práci na firemní OIII 1,6TDI 77kW a funguje to u ní podobně, akorát jsem na ní naměřil i 14,8V při rekuperaci brzděním motorem (baterie už byla nabitá a na toto napětí to vyskočilo z 12,7V). Ten čas, kdy se to přepne z plného dobíjení (14,7V) jenom na udržovací (12,7V) s rekuperací, trvá různě, závisí to, jak byla baterie nabitá předtím a hlavně na teplotě (teď v zimě musím jet opravdu dlouho cca. 45min až 1h). I když baterku nabiji externí nabíječkou, tak po nastartování to nějaký čas dobíjí plným napětím 14,4 až 14,7V. Jak píše Tommy, napětí 14,9V je už opravdu vysoké (takové jsem zatím nikdy nenaměřil), ale vesměs všichni výrobci baterií na svých webech píšou, že jejich AGM baterie jsou schopny absorbovat napětí až 15V z důvodu rekuperace (viz. obrázek níže od VARTY, kde je doporučeno 14,8V). Tak si myslím, že to dobíjecí napětí 14,9V by nemělo být až tak škodlivé vůči AGM baterii, ale každopádně je vyšší než třeba u mne. Další věc je, jestli se to z těch 14,9V po delší jízdě přepne na to udržovací napětí, pokud ne, tak je tam něco špatně. Jinak moje externí dobíječka CTEK dobíjí při volbě AGM baterie napětím 14,7V (obyčejné akumulátory napětím 14,4V). To co řekli Tommymu v servisu, že AGM baterie může být dobíjena maximálně 14,6V, tak i obrázek níže říká že to není pravda. Mi při zátěžové zkoušce autobaterie na garanční prohlídce také jednou špatně nastavili parametry toho akumulátoru na měřáku, tak ten výsledek mi pak byl nanic a dávám si na to od té doby pozor.
  7. martos81

    Autobaterie

    Já jsem v 1,2TSI start/stop teď po 3,5 letech měnil také autobaterii, byla tam z výroby MOLL EFB, 59Ah, 320A DIN, 640A EN/SAE/GS, ale v autě mám zabudován GPS lokátor, který permanentně odebírá proud 20 mA. Autobaterie sice v pohodě pořád startovala, na servisních prohlídkách zátěžovým testem také prošla, ale už byla opotřebovaná a měla nízké napětí, které se pohybovalo mezi 11,5 až 11,9V. V zimě když auto pár dnů stálo, tak se někdy před startem na infotainmentu zobrazilo hlášení "Pozor: akumulátor slabý. Nastartujte motor nebo vypněte zařízení" nebo "Akumulátor je téměř vybitý. Infotainment se vypne". Tyto hlášky mne znervózňovali, tak jsem akumulátor raději vyměnil, protože jsem měl obavu, že jednoho dne, když přijde pořádný mráz, tak nenastartuju. S tou autobaterií jsem ale měl starosti v podstatě od novoty, jelikož start\stop systém byl v autě k dispozici jen první měsíc a potom se u něj v infotainmentu objevovala hláška "Vysoká potřeba energie pro vozidlo", která značila, že akumulátor není dostatečně nabitý a odpadla až po delší jízdě (alespoň 1h v kuse). Přisuzoval jsem to tomu GPS lokátoru a tak jsem to neřešil, ale druhou zimu (to bylo cca. po 1,5 roce) mi už auto i po nastartování začalo hlásit, že baterie je slabá a ať vypnu všechny spotřebiče. Tak jsem ho dal do servisu v rámci záruky, ať zkontrolují klidový odběr a dobíjení. Oni pouze dobili baterii a řekli mi, že je to tím GPS lokátorem a že jezdím málo. Já jsem jim ho tam po 14 dnech dovezl znova, že se hlášky o slabém akumulátoru před startem zase objevují a že GPS lokátor zas takovou spotřebu nemá, aby vybil baterii a že když najedu cca. 16 000 km/rok, tak by se to mělo stíhat dobíjet. Následně provedli v softwaru auta aktualizaci dobíjecích podmínek a akumulátor znova dobili a od této chvíle jsem začal mívat start/stop k dispozici po ujetí několika kilometrů. Nicméně baterie už byla slabým dobíjením opotřebovaná, tak jsem to s ní vydržel ještě jednu zimu, kdy jsem ji dobíjel externí nabíječkou, aby před startem nepsala ty hlášky výše. Nyní jsem dal baterii novou, a start/stop je k dispozici téměř hned po startu i teď v zimě. Tak nevím, jestli s tím dobíjením nemělo problém víc aut z té doby, vedle na fóru o Fabii III, něco takového psali.
  8. Ono je těch 80% daných taky hlavně napětím autobaterie, z které systém určí nakolik je baterie nabitá. Pokud už má baterie něco za sebou, tak ani po nabití nedrží plné napětí 12,6V a vyšší a tudíž neukazuje plné nabití. Já jsem teď v Octavii 3 měnil baterii po 3,5 letech a po výměně nechal novou autobaterii v autoservisu naparametrizovat do řídící jednotky a ukazuje to 90%. Ta stará autobaterie držela napětí sotva 12V a SOC bylo tak maximálně 60%. Po nabití nabíječkou nebo dlouhé jízdě to sice ukazovalo i 80%, ale to po pár hodinách nebo maximálně dnech to spadlo zase zpátky na 60%, jak kleslo napětí autobaterie. Takže 80% procent značí, že autobaterie není úplně nová, ale je ještě furt v pohodě a nabitá.
  9. martos81

    Autobaterie

    U autobaterie pro start/stop nezáleží ani tak na výrobci, ale na typu, musí to být baterie typu EFB, nebo AGM nebo gelová. Baterie typu EFB i AGM vyrábí většina běžných výrobců Bosch, Varta, Moll, Exide a další. Baterie typu AGM jsou obecně o něco dražší než EFB, ale jsou lepší. U baterií typu EFB je potřeba si dát pozor, aby podporovaly funkci rekuperace brzdné energie tzn. dobíjení vyšším napětím než 14,4V. Co vím, tak tuto funkci z EFB baterií umí akorát baterie od MOLLu, baterie typu AGM by to měly umět všechny. Auta se start/stopem totiž obecně dobíjejí vyšším napětím než 14,4V, což by se asi vyřešilo aktualizací parametrizace autobaterie v řídící jednotce jak je popsáno dříve, ale asi by se přišlo o část nabíjecího výkonu, jelikož by bylo sníženo dobíjecí napětí. Doporučoval bych tedy baterii typu AGM.
×
×
  • Vytvořit nový...