Přejít na obsah

abclab

Uživatel
  • Počet příspěvků

    105
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Příspěvky zveřejnil abclab

  1. Mě se teď cca 2 roky po opravě polámaly ve svazku další vodiče (nefungoval zadní stěrač a ostřik a 3. brzdové světlo). Zkoušel jsem to opravit pomocí doporučených dutinek

    V 5. 11. 2023 na 14:53, miklisek napsal:

    ale bohužel jsem měl jen tyto KLEŠTĚ STANLEY se kterými jsem se tam prostorově nevešel. Tak jsem to spájel cínem a nastavil délku drátů jako při poslední opravě. Paradoxně se mi přitom stalo, že drát který jsem před dvěma lety takto opravil (otevírání kufru) se při manipulaci s ostatními dráty zlomil těsně pod letovaným spojem.

    Tak bych potřeboval doporučit krimpovací kleště, které se tam vejdou. Dutinky jsou určitě snadnější, zvlášť když s pájkou neumím tak dobře. Nebo můžete tady někdo doporučit výukové video jak správně letovat?

  2. V 5. 11. 2023 na 14:53, miklisek napsal:

    Řešil jsem má rodinné Fabii 2 combi facelift MR2012 (výroba 09/2011) nefunkční stahování obou pravých oken. Kontrola svazku v pravých dveřích nic neobjevila. Ale řidičovy dveře, tam byla izolace prasklá celkem u šesti vodičů, z toho k oknům tři: T28a/16, 24 a 25. T28a/13 je vyhřívání zrcátka řidiče, T28a/4 a 23 od centrálního zamykání. Šedobílý vodič T28a/5 a T28b/5 propojení dveří s LIN je v pořádku, tak uvidíme.

    Opraveno mačkacími spojkami se smršťovací dutinkou s lepidlem https://www.autokabel.cz/kabelova-spojka-cervena-smrstovaci-do-15-mm https://www.autokabel.cz/kabelova-spojka-bila-smrstovaci-do-05-mm

    IMG_20231104_141958.thumb.jpg.55e879960ebde5db9638c5251be0e71f.jpgIMG_20231104_142521.thumb.jpg.d51fa8104c010a2c2a44ddac697ee6b8.jpgIMG_20231104_152238.thumb.jpg.5cafb4fb09ce49c58453ae9397566eb5.jpg

     

    Prosimtě můžeš poslat foto krimpovacích kleští se kterými jsi tyto dutinky secvaknul. Díky

  3. před 11 hodinami, karel borec napsal:

    Vytahovák na konektory lze levně zakoupit např. zde:

    https://voton.cz/pripravek-na-montaz-a-demontaz-konektoru-zapalovacich-svicek-delka-264-mm-satra

     

    Jen je u něj nutné odfrézovat/odvrtat kus tyčky v místě přivaření na funkční část přípravku (tyčka je navařená s velkým přesahem dovnitř a koliduje s konektorem svíčky)

     

    Jo, jo. Já sem koupil podobný přípravek T10112 na Aliexpresu a ta tyčka tam taky vadila. Musel jsem jí zabrousit korundovým brouskem a pak to už šlo nasadit na konektor kabelu.

    T10112.jpg

  4. před 11 hodinami, atnarfus napsal:

    Nikde v dokumentaci se o polohování svíček nic nepíše. Občas se o tom debatuje na netu, proto jsem se ujistil jak to je.

    Svíčky do EA111 můžeme montovat postaru bez momentového klíče.

     

    Myslím, že když je třeba svíčky polohovat tak se stejně musí fixou označit poloha elektrody a pak s citem dotáhnout do požadované polohy, tak jak si to popsal výše. S momenťákem se otočí pokaždé jinam. Ono stejně v návodu je napsané rozmezí utahovacího momentu a nikoli přesná hodnota. Navíc záleží na stupni znečištění závitů (jak to klouže) apod.

     

    Na co to polohování vůbec reálně je? Viděl jsem jakési schéma pro EA211, že se snad předejde přehřívání elektrod?

  5. V 20. 12. 2021 na 12:12, Pavel63 napsal:

    Fabia 1,4 combi, 2014. Přes nefunkční ovládání oken od řidiče (jen přední) jsem se díky tomuto fóru dopracoval k sundání měchu na kabeláži do řidičových dveří, prasklé oba silové dráty (červený a hnědý) a jeden tenký drátek (hnědý), další měly praskliny na izolaci. Přerušené jsem prostavil asi 2 cm kousky nových vodičů, spoje zaizoloval (smršťovačkou), praskliny na izolaci dalších jsem přeizoloval elektrikářskou páskou a jsem zvědav, jak dlouho to vydrží. Počítám s tím, že za pár let budu muset konektor se svazkem vyměnit. Jen ten přístup  k vodičům v mezeře mezi dveřmi a sloupkem, navíc při izolování páskou si vodiče ani člověk nemůže moc roztáhnout - obdivuji práci gynekologů, to musí člověka asi bavit ...  Nebo jste si někdo ještě i sundaval gumový měch mezi dveřmi a sloupkem, aby se dalo líp dostat k jednotlivým vodičům? Ono to asi stejně nejde přetáhnout ten gumový měch přes konektor. Měch jsem smáčknul ke dveřím, zafixoval kousky prkýnka a pak řešil vodiče. Zatím ušetřeno asi 3000 Kč za kabelový svazek do dveří, ale stejně mne to časem čeká.

     

    Díky všem předchozím za rady a foto. Když to člověk může vidět předem, dělá se to líp.

    Pavel.

     

    Tak jsem v klubu. Roomster 2012. Předevčírem byly mrazy a auto mě přivítalo tím, že nešel otevřít kufr a ani nezabzučel. Pojistky ok. Takže otevřít kufr zevnitř šroubovákem (díky bohu, že to je vůbec možné), odmontovat tapecírung z 5. dveří a přeměřit multimetrem napětí na kabelech. Do mikrospínače štáva šla, ale do zámku ne. Pak jsem naštěstí našel tohle vlákno a začalo mi být jasné co se děje (minulou zimu mi zůstalo otevřené PZ okno, ale po chvíli se naštěstí podařilo zatáhnout tak jsem to neřešil, ale asi mě to taky nemine). V příloze je foto kabelů od 5. dveří před a po mém neodborném zásahu. Pájka, nastavení prasklého kabelu + smrštovačka a obalení elektrikářskou páskou ostatních kabelů s naprasklou izolací.

     

    IMG_20211229_181451.jpg

    IMG_20211229_155256.jpg

  6. před 4 hodinami, antoncz napsal:

    Dobrý den,
    zkoušel jsem pročítat všechny příspěvky i jiných motorů a buď to byl jiný problém a nebo nakonec zůstalo bez odpovědi. Zkusl bych tedy můj problém připojit k tomuto zda někdo neporadí.
    Vlastním Fabii 1.4 16V 55kw z roku 2004. Najeto má 82 000km. Stáváse , že když vyšlápnu spojku tak otáčky spadnou pod hranici volnoběhu a poté se opět odrazí nahoru. Občas se neodrazí a auto chcípne nebo tím, jak jsou v určité chvíli nízko tak se rozsvítí i posilovač řízení. Mám to vypozorované, že to dělá nepravidelně. I za tepla i za studena Byly měněny svíčky, palivový filtr, čistěná škrtící klapka(i nastavení) a auto bylo samozřejmě na diagnostice, ale ta neukázala žádnou chybu. Nesetkal se někdo se stejným problém nebo projevem této závady? Už jsem to měl ve 3 autoservisech a nikdo neví. Přikládám i video.
    Děkuji mnohokrát za tipy. 
     

    Můžeš zkusit štěstí v FCD servisu:

     

    https://m.facebook.com/fcdservisy/about/?ref=page_internal&mt_nav=0

  7. V programu VIS se píše, že od března 2001 se do Fabii montovaly jiné ŘJ airbagu, ktere chybou netrpí. Screenshot z VIS je o pár příspěvků výše. Nové verze VCDS by si s problémem měly poradit resp. tě v případě potřeby vyzvou abys na chvíli vypnul zapalování. Pokud se bojíš, tak prostě airbagy neskenuj a adresu 15 přeskoč.

    • Díky 1
  8. Jo to lze zvládnout na ulici. Potřebuješ sundat tepelný štít motoru (dva šrouby nahoře a jeden dole) a pak stranovým klíčem č. 22 povolit lambdu. Auto stačí přizvednout u LP kola, aby se zespoda líp povoloval plastový kryt pod motorem (pokud ho máš, cca 6 vrutů torx) a pak odpojit konektor lambdy a sestavit to v opačném pořadí. Při práci se můžeš zaseknout u více či méně zakyslejch šroubů apod. Mě se to podařilo cca za hodinu zmáknout. Nicméně před tím než jsem si lambdu objednal, tak jsem si to zkusil nanečisto demontovat. Pak už to bylo v pohodě.

    • Pozitivní 1
  9. Sporadická chyba může ledascos napovědět. Když sem měl karbonem přicpanou trubku vedoucí od EGR ventilu ke škrtící klapce, tak diagnostika hlásila sporadickou chybu, přičemž občas se i rozsvítila kontrolka MIL, která po několika startech, kdy se během jízdy chyba neprojevila, zase sama zhasla. Sporadickou chybu jsem měl i v případě selhávající lambdy.

    To je sice servisák hodnej, že ti to smazal zadara, ale moc ti nepomohl, resp. ses nic kloudnýho nedozvěděl. Doporučuju vždy zapsat chyby bez ohledu na frekvenci výskytu a alespoň zběžně zkontrolovat postižené díly dle dílenské příručky. Pak je klidně smaž. Ale když je smažeš a nezapíšeš si je, tak příště nemáš tucha, jestli se stejná chyba náhodou nějak často neopakuje.

    A co ten děravej vejfuk vlastně?

  10. Hele, já bych stejně chtěl vidět komplet výpis chybových pamětí všech řídicích jednotek (ŘJ) tvýho auta. Umí ten tvůj diagnostickej přístroj číst vedle ŘJ motoru i ty ostatní? Někdy jsou tam chyby, které ovlivňují ŘJ motoru.

    Jinak u lambdy BOSCH dopopručuju zkontrolovat kompatibilitu přímo na jejich webu https://www.bosch-automotive-catalog.com/cs/. Mě poslali jinou, ale když jsem jí chtěl vyměnit, tak byli solidní a vyměnili za tu správnou.

  11. V 27. 7. 2019 na 9:07, NO.ID napsal:

    Zkontroloval jsem tu starou lambdu a vypadá to, že pomalu už odcházela. Úplně mrtvá ale nebyla. Dal jsem večer tu novou a všiml jsem si, že se ozývá výfuk. Zkusil jsem ho ucpat auto si běželo vesele dál. Takže netěsní.  Myslím si jestli se někde nepřisává vzduch a pak to nehází chybu lambdy i když je nová. Přední část výfuku se ale zdá OK, zadní je měněná předchozím majitelem a střední část je fakt fest rezatá. Dneska na to ještě kouknu, večer jsem toho už moc neviděl a dám to asi už do servisu. 

     

    V dílenský příručce k motoru BBZ jsem nenašel ani chybu 16519 ani 16414. Jak popisuješ výše. Našel jsem jen 17586 a 17591. Díra ve vejfuku je samozřejmě důvod k opravě ať už auto zlobí nebo ne. V prostřední části vejfuku je druhá lambda za katalyzátorem. Pokud máš nalítáno přes 120 tis. km, tak bych jí vyměnil taky. Teď jen najít servis kde vejfuk udělaj kvalitně, to může bejt problém. Klidně můžeš pro začátek zkusit tohle:

     

     

  12. V 25. 7. 2019 na 18:37, NO.ID napsal:

    Tak jsem tam dal starou lambdu a vše se zdálo OK. Spotřeba na stejné trase 5,9l než jsem tomu na závěr přidal do kopce (po 14,5 km jízdy). Rozsvítila se mi kontrolka EPC + ESP (žlutý trojúhelník s vykřičníkem) a motor přestal mít tah. Okamžitě jsem nechal načíst chyby a žádná tam nebyla. Po novém nastartování vše bez problémů. To jsem z toho jelen.....

     

    BTW. Už vím značku té brazilské lambdy - MTE THOMSON

     

    Zajímavé. Těžko říct co je příčinou (elektrické vedení? řídicí jednotka? nebo cokoli jiného). Pokud zjistíš DTC kódy, je potřeba při opravě postupovat podle jejich popisu v dílenské příručce.

    Nicméně dokud se závada opakovaně a jasně neprojeví tak bych zatím jezdil se starou lamdou.

    Mě se kontrolka MIL taky rozsvěcela jen když jsem na to dupnul. Při defenzivní jízdě auto jelo bez rozsvěcení kontrolky. Po výměně sondy to jede 180 km/h bez DTC chyb.

  13. Kdyby stará lambda byla ok, tak bych novou reklamoval resp. chtěl bych vrátit prachy a koupil bych si tu japonskou (NTK od firmy NGK). Myslím, že je to původní originální výrobce, který tuhle sondu dodával pro Škodovku. A až to budeš měnit, tak se mrkni, jestli je konektor ok (není tam bordel a oxidace na kontaktech), nebo se někde kabel od sondy nedotýká výfukových svodů a nepálí se.

  14. Pokud si měnil lambdu preventivně a máš ještě tu starou tak jí můžeš zkusit vrátit, co to udělá. Já sem si nedávno měnil obě a od té doby v pohodě. Kdybys chtěl na testování mojí starou lambdu před katalyzátor, tak ti jí klidně dám, ale generovala chybu viz. 

     

  15. Stačí se podívat zespodu na auto. Heverem si přizvedni auto u PZ kola a koukni se co tam máš. Jinak kompatibilní díly se daj vyhledávat podle čísla VIN např. na eshopu skoda-dily.cz . Nebo si stáhni dílenskou příručku tady na fóru a najdi svojí motorizaci.

  16. No vidíš jak diagnostika pomohla. Předpokládám, že si použil nějaký Bluetooth adaptér, když píšeš chybu ve formátu OBDII? Pro dekódování chybových kódů doporučuju stránky http://dtcsearch.planetvag.com/

     

    Nicméně nejlepší je dílenská příručka. Níže přikládám popis chyby 16686 (ve formátu VAG).

     

     

    DTC 16686.jpg

×
×
  • Vytvořit nový...