Přejít na obsah

j57

Uživatel
  • Počet příspěvků

    251
  • Registrace

  • Poslední návštěva

  • Dny vítězství

    2

Příspěvky zveřejnil j57

  1. V 10. 11. 2022 na 20:08, marfan napsal:

    V rozmere 205/50r17 nebudú športové zimné ale to je tak všetko a cena je tak o 20% nižšia.

    Cena obou variant 17" zimních pneumatik vychází víceméně stejně, rozdíly jsou do 5%. Nicméně příplatek za 17" zimní pneumatiku místo 16" může být řádově 30-70%.

  2. @virtual Schválena je konkrétní specifikace pneumatiky tj. rozměr včetně hmotnostního a rychlostního indexu. Zvolit nižší rychlostní index, než máte pro daný rozměr uveden v TP můžete pouze v případě zimní pneumatiky.

  3. A tuto informaci čerpáte odkud? Výrobci i prodejci totiž uvádí pravý opak. Pneumatika určená pro vyšší rychlosti musí při těchto rychlostech rovněž udržet přilnavost a lepší přilnavosti  dosahuje právě měkčí směsí.

     

    Co se týče předepsaného rychlostního indexu, ten se zjevně neřídí pouze maximální konstrukční rychlostí auta, protože konkrétní vozidlo má v TP uvedeny různé rychlostní indexy pro různé velikosti pneumatik. Např. motorizace 1.5TSI má v TP předepsán rychlostní index V pouze pro R16 pneumatiky. Nízkoprofilové R17 mají předepsán index W a R18 pak index Y.

  4. Většina definic za "nízkoprofilové" pneumatiky označuje modely s výškou do 50%, některé pak do 40%. Takže 225/40 R18 je všeobecně považována za nízkoprofilovou pneumatiku a dohadovat se tu můžeme maximálně nad 225/45 R17.

     

    Pneumatiky s vyšším rychlostním indexem používají měkčí směs což má za následek kratší celkový nájezd. V případě O3 mají R18 předepsán rychlostní index Y, zatím co R17 rychlostní index W a R16 dokonce rychlostní index V. Pneumatiky R18 se tak nejen že sjíždí nejrychleji, ale navíc ještě začínají v průměru s nejnižší hloubkou vzorku.

  5. Jenže ono to není "pár eur":

    - nízkoprofilová pneu má kratší nájezd (mj. díky měkčí směsi a v průměru menšímu vzorku z výroby)

    - nízkoprofilová pneu má vyšší cenu (zejména u zimních je ten příplatek řádově 50%)

    - častěji servisujete podvozek včetně nákupu náhradních dílů

    - máte vyšší spotřebu

     

    K tomu samozřejmě můžete poškodit ráfek v každém druhém výmolu na cestě nebo jej poškrábat při parkování o patník (pokud opravujete, pak další náklady)

    • Negativní 1
  6. A kde s těmi R18 chcete mimo závodní okruh jezdit? Na dálnici, kde jezdíte pořád jenom "rovně", jsou lepší R16. Mají lepší dynamiku i spotřebu. A klikaté okresky jsou zase plné děr a výmolů, takže nízkoprofilová pneu je tam za trest.

     

    V případě O3 přímé srovnání nemám, protože letní i zimní kola mám R17. Ale např. u Karoqa, kde je celkově pro všechny velikosti vyšší profil pneumatiky, je subjektivně rozdíl mezi R18 a R17 velký.

  7. Ve výsledku pak nejde jen o komfort. On se ten rozměr kol a z něj vyplývající tloušťka bočnice údajně podepisuje také na servisu. I když přijde auto na velkých kolech z výroby a má tomu přizpůsobený podvozek, stejně dřív odcházejí tlumiče, silentbloky, auto nejspíše častěji vyžaduje seřízení geometrie apod.  Letní pneu R16 jsou oproti R17 mohou být v závislosti na modelu levnější i o několik stokorun, v případě zimních je už příplatek za R17 klidně i tisícovka. V případě R18 to je ještě horší.

  8. Jestli je auto s R18 hezčí je dost subjektivní hodnocení a to už záleží na individuálním vkusu každého. Podle mě R18 na O3 už vypadá jako kolo od trakaře. Rozšířený názor, že velká kola vypadají lépe, osobně moc nesdílím.

  9. S plánovaným nákupem nových letních pneu zvažuju výměnu kol z R17 na R16, zejména s ohledem na komfort, náklady na servis i celkovou spotřebu. Máte někdo zkušenost s oběma těmito rozměry? Zaznamenali jste nějaký rozdíl?

  10. Výpočet je sice "správně'", ale řetěz nasazujete na pneumatiku a nikoliv ráfek. A prohnutí bočnice pneumatiky na discích rozdílné šířky nejspíše bude různé.

     

    V praxi někteří uživatelé širší disky s řetězy vozí, takže ono to nějak funguje. Ale garanci, že se vám řetěz nenamotá do odpružení, vám pochopitelně nikdo nedá.

  11. V 30. 1. 2022 na 17:49, stanmar napsal:

    U všech rozměrů které jsou označeny M+S lze při jejich použití instalovat sněhové řetězy. U těch, které jsou bez tohoto označení nikoliv.

    Nejsem si úplně jistý, ale rozměry kde je M+S lze použít i pro letní, nebo univerzální pneumatiky.

    Zřejmě je to takto zapisováno, aby bylo naprosto jasné kde lze použít sněhové řetězy.

    A rychlostní index u zmiňovaného rozměru 225/45 R17 mám oproti TP o řád nižší ( tedy V) .

     

    Pánové, je to přesně naopak. Povolené rozměry pneumatik jsou uvedené v TP, přičemž pro zimní pneumatiky můžete využít kterýkoliv z nich. Rozměry označené M+S jsou pak určeny výhradně pro zimní pneumatiky! Označení M+S pak nemá nic společného se sněhovými řetězy. Rozměry je s nimi kompatibilní zjistíte v manuálu v sekci "sněhové řetězy", kde jsou všechny uvedené v tabulce. Pro O3 platí, že řetězy lze osadit pouze na disky šířky 6J. Většina originálních 16" disků včetně uvedených výše v diskuzi má ovšem šířku 6.5J a s řetězy dle specifikace kompatibilní nejsou!

     

  12. U většiny UHP modelů stejně není moc na výběr a v daném rozměru je pneumatika často jen v jedné specifikaci. V případě rozměru 225/45 R17 je to právě 94Y XL, což asi nebude zrovna optimální pneu pro O3.

     

  13. V 7. 8. 2022 na 14:07, Bikes napsal:

    dával někdo na zimu 205/50/17 nebo všichni máte 225/45/17?

     

    Ano, pneumatika 205/50 R17 je totiž na zimu rozhodně lepší varianta než 225/45. Užší pneu má lepší trakci na mokru a sněhu a při použití disku rozměru 6.0J (např. Crystal 6,0J x 17“ ET 48) je dle TP zase možné použití sněhových řetězů.

    • Pozitivní 1
  14. V 20. 4. 2022 na 10:04, virtual napsal:

    @kupony94Y XL znamená zesílenou konstrukci (možné vyšší zatížení v kg) a index 300km/h. Některé pneu se dělají jen v této zesílené variantě, sám je taky mám na autě. Jak píšu, reálný rozdíl ve vlastnostech mimo závodní okruh bude v běžném provozu a legálních rychlostech malý.

    Reálný rozdíl tam bude:

    - vyšší hmotnostní index znamená celkem logicky nižší komfort (silnější bočnice)

    - vyšší rychlostní index znamená nižší životnost pneumatiky (měkčí směs a často z výroby i nižší vzorek)

     

    Tj. změnou z 91W na 94Y XL dostanete méně komfortu a kratší celkový nájezd.

  15. V 26. 2. 2022 na 16:00, wolfspitz napsal:

    Myslím že dobré časy Škody a Koncernu již skončily. V agresivním Rusku hrozí zestátnění její fabriky a i obchod je u ledu. Snaha vyrábět jinde se tedy asi nevyplatila, stejně jako v Číně kde to je taky v kopru. Tak nynější zvyšování platu asi bude na věky poslední.

     

    To se týká všech německých automobilek, Vzhledem k tomu, co Německo v posledních dnech (ale i měsících a letech) na mezinárodní scéně předvádí, vy snad máte chuť si ještě někdy koupit německé auto?

  16. Nejde jenom o ceny ale i nabízené konfigurace. Pohon 4x4  je u Karoqu pouze s automatem a nejvýkonějšími motory, a všechno ostatní je pouze 2WD, což je v případě SUV docela problém. Konkurence je nejen cenově dostupnější, ale 4x4 nabízí už od středu nabídky.

    • Pozitivní 2
  17. A jak jste se na tu 15% slevu dostal? Dealer může zákazníkovi z ulice nabídnout max 5-7% na úkor své marže. Na slevě 15% se už podílí výrobce a omezuje ho jen vybraným skupinám zákazníků (typicky zaměstnanecký benefit u některých firem). To je taky jeden z důvodů, proč už škoda mezi FO nikoho nezajímá. Nikdo neche být za blbce, když je evidentní za kolik ty auta prodávají jiným zákazníkům.

  18. Totéž udělá i průměrný zájemce o O4. Hyundai i30 je už velmi solidní auto a konfiguraci typu přední a zadní parkovací senzory, 2 zónová klimatizace, LED světla a vyhřívané sedačky nabízí o nějakých 200tis. levněji a ve výsledku dostane lepší výbavu a 5 letou záruku v ceně. Nehledě na to, že ho lze stále koupit i v jednoduché verzi s atmo 1.5L motorem s nepřímým vstřikem nebo třeba halogeny.

    • Pozitivní 1
×
×
  • Vytvořit nový...