Přejít na obsah

zapojení otáčkoměru


kajosekXXX

Doporučené příspěvky

U karbcáku to bude problém - tam patří jiný otáčkoměr, než do vstřikového. Rozdíl je ve vstupním signálu - ten pro karbcák si "bral" impulsy z nízkonapěťové strany zapalovací cívky, přetvarovával je speciálním integrovaným obvodem na stejnosměrný signál (MAF115) a ten "měřil" ručičkovým přístrojem. Ocejchovat se to dalo i obyčejným transformátorem s výstupním napětím 10-12V a s jednoduchým nebo dvojcestým usměrňovačem - pokud se použilo jednocestné usměrnění, musel otáčkoměr ukázat po přivedení takového napětí na svůj vstup hodnotu 1500rpm a když se použilo dvojcestné usměrnění, tak hodnotu 3000rpm. Felicie už byly všecky vstřikové (aspoň na tuzemském trhu), takže palubní deska dostávala signál z ŘJ motoru a netuším, jestli to byly impulsy o stejném kmitočtu, s jakým šly z ŘJ zapalovací impulsy na zapalovací trafo nebo později u MPI na lištu. Těch feliciových palubek byly minimálně 3 různé verze a na tuhle otázku by mohl odpovědět jedině někdo, kdo podrobně zná princip funkce všech - a musel bys sem dát přesný typ a nejlíp i fotku přední i zadní strany toho sdruženého přístrojového panelu, aby se dalo líp poradit. Možná že by se někdo takový našel i vedle u "feliciářů" - zkus nejdřív hledat tam.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyznám, ale nemám přesnější informace o tom, jak to je zapojené ve vstřikových Favoritech a ve Felinách - dodělával jsem to jen do několika karbcových a to tím způsobem, že se měnil buď jen budík z vrakáče za původní hodiny, nebo se přehazoval původní tachometr (kvůli kilometrům) do nového přístrojového štítu. U některých favoritů bylo potřeba natáhnout další drát od cívky ke konketoru pod palubovkou, u jiných už byl a stačilo jen osadit ten budík a připájet na desce propojku. Těch verzí bylo moc podle druhu výbavy (lišila se elektroinstalace) a ročníku výroby - minimálně 4-5 u Favoritů a nejmíň 3 u Felin. Takže vždycky to bylo spíš takový "Azore hledej!" se zkoušečkou nebo měřákem v ruce...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...