Listopad 4, 20168 r mužes to o tom cng více rozvést,docela by mě to zajímalo, proč to má více nevýhod než výhod, borci co maj cng octavky si je naopak chvali..
Listopad 4, 20168 r před 9 hodinami, treo napsal: Tomegas to má nastavené ideálně pro naše multiventily :-) Fakt dobrý vtip... Upraveno Listopad 4, 20168 r od karel.lpg
Listopad 4, 20168 r K CNG octaviím, tam se vyplatí jen originální zástavba, má to soused a najíždí přes 400 km na nádrž. Měl před tím 1,9 TDI a tak se mu nelíbí vyšší otáčky, kdy to začne táhnout. Má víceprvkovou zadní nápravu, takže jede jako moje Octavie II, měl jsem půjčenou po nehodě Octavii III 1,6 TDI a zadek nejel tak dobře, jako u mé, má jednodušší vlečnou nápravu, moje má víceprvkovou ( škodovka je dnes dává jen do výkonnějších modelů a CNG). Nádrže má integrovány do zadní části auta, takže objem kufru klesl na 460 litrů proti 590. Je tam problém s výkonem motoru, protože je seškrcený na 81 kW a vyšší váhy, Touran měl výkon na CNG 110 kW a objem stejný. U dodělávaných CNG aut je problém s nádržemi, na dojezd 400 km musí být cca 3x větší proti LPG
Listopad 4, 20168 r JirkaBrno: Dodělávka CNG nevýhody: - značná cena za přestavbu na CNG i díky pracnosti zabudování do auta oproti LPG - značná hmotnost standardních nádrží (třeba i 80kg) a nutnost vyrábět úchytný rám v kufru - díky citelné váze navíc, horší jízdní vlastnosti vozu a citelné snižování výdrže zadní nápravy - neexistuje v provedení toroidu, čímž velmi citelně tlakové nádoby (nutnost více kusů) uberou místo v kufru (větší rozměr a váha) - aby klesl výkon motoru při provozu na CNG minimálně a byl na stejné úrovní jako u LPG (do 10% ) je potřeba domontovat i tzv. variátor - mizerný dojezd na nádrž, třeba origo CNG Octávky mají dojezd běžně od 300 do 350km, což je směšně málo - mizerná síť čerpaček CNG a nutí to řidiče dosti plánovat trasu, pokud nebydlí ve větším městě, ale i tak to může mít mnohdy citelná zajížďka, protože LPG je na každém rohu - plnící ventil umístěný v motorové části - velmi vysoký plnící tlak, což určitě není pocitově zrovna 2x příjemné - údajně delší doba tankování CNG než u LPG - pokud někdo tyto nádrže nacpe navíc do nějakého menšího auta, může auto kromě horší akcelerace a horších jízdních vlastností navíc při plném obsazení vozu už vypadat jako letadlo před startem :-) Mnohé z uvedeného platí samozřejmě i pro origo nástavby CNG výrobcem vozidla. Origo CNG nástavba má výhodu pouze v tom, že převážně používá dražší kompozitní (lehčí) nádrže, které citelně méně uberou místo v kufru a tím se více eliminuje dopad těžších nádrží na provoz auta. Origo nástavby ale mají také na úkor nádrží na CNG i citelně menší benzínovou nádrž, která slouží pouze jako dojezdová rezerva. Dodělávky CNG si zachovávají původní nádrž na benzín. Upraveno Listopad 4, 20168 r od Revoxs
Listopad 4, 20168 r Autor Nezlobte se na mě, ale je potřeba nechovat se k tovární LPG zástavbě a autu vubec jako neandrtálec. Pokud dám gorilám švýcarské hodinky, také to nedopadne dobře. Landi Renzo je to nejlepší, co mohla Škoda a Dacia do svých vozů vybrat. A k těm přestavbám, měl jsem předělané ojeté auto na LPG (systém BRC), pak nové auto na LPG (systém Lovato) a ted tovární zástavbu. Z tohoto hlediska mohu výhody a nevýhody posoudit, tovární zástavba je jednoznačně nejkomfortnější. Je poznat, že s tímto provozem počítal výrobce již od začátku. A když byl výpadek v Kralupolu, fungoval ještě provoz v Litvínově a Správa státních hmotných rezerv, která v těchto případech zasahuje. Dovoz je až poslední řešení, ke kterému ani nedošlo. Ano české rafinerie jsou zastaralé, jejich výsledný produkt nic moc s kolísavou kvalitou. V podstatě i slovinský a chorvatský plyn byl mnohem lepší než ten český, o rakouském,německém a francouzském ani nemluvě. V současné době mám najeto přes 215 000 Km bez jediného problému (respektivě od výměny v záruce při 80 000 km ) a auto v permanentním provozu. Pokud si pořídím tovární zástavbu at už Skodu nebo Dacii mající Landi Renzo, tak si musím uvědomit, že jsem na východě ( podvodníci a nekvalitní produkty) a holt ve svém okolí vyhledat něco, co splnuje parametry určené výrobcem a doufat, že nenakupuji u podvodníka co vydává něco nekvalitního za kvalitní produkt, jen aby zvýšil svůj zisk. Bohužel v tomto jsme potencionálni oběti všichni při změně místa čerpání LPG, oproti tomu, kde běžně čerpáme.
Listopad 4, 20168 r Ptal jsem se Tomegasu, jak je to s vypínáním tankování a cituji :" tankování se vypíná automaticky a sice v okamžiku protitlaku, tedy když je nádrž plná. Je to sofistikovanější a bezpečnější způsob plnění LPG. " Takže ostatní si to seřizují, aby to nějak chodilo a hodně naplnili :-(. Souhlasím s kolegou, když mám pořádný stroj, musím mu dát pořádné palivo, když do toho chci lít hnus, musím si sehnat žigulíka :-)
Listopad 4, 20168 r před 6 minutami, treo napsal: Ptal jsem se Tomegasu, jak je to s vypínáním tankování a cituji :" tankování se vypíná automaticky a sice v okamžiku protitlaku, tedy když je nádrž plná. Je to sofistikovanější a bezpečnější způsob plnění LPG. " Takže ostatní si to seřizují, aby to nějak chodilo a hodně naplnili :-(. Souhlasím s kolegou, když mám pořádný stroj, musím mu dát pořádné palivo, když do toho chci lít hnus, musím si sehnat žigulíka :-) A můžeš mi tedy odborně vysvětlit co je to "pořádné" palivo ???kolik příměsí a v jakých procentuelních částkách se může pohybovat? Myslím si, že nemáš ani tušení takže jsou to opět debaty "o ničem", kdo je ten pan Tomegas, nebo ti to jen tak sdělí nějaká obsluha na čerpačce....ten samý text mám v překladu od němců v manuálu ke stojanu, mám totiž německý FAS, takže tím nemůže Tomegas nikoho oslnit....už jsem to psal dřív, záleží na složení plynu(to hlavně), na čerpadle a pojišťovacích ventilech(ty jsou kalibrované, takže by měly být všude stejné(jsou blombované, každý rok si je kontroluje celní správa,), myslím si, že tu trošku mluvíš o věcech, o kterých nic nevíš, působíš dojmem najatým agentem Tomegasu, Toegas je bůh a vše ostatní je nanic, až budeš přesně vědět odkud mají plyn(možná by jsi se podivil odkud mají zdroj) tak se o tom můžeme bavit podrobněji....
Listopad 4, 20168 r Autor 5 minutes ago, karel.lpg said: A můžeš mi tedy odborně vysvětlit co je to "pořádné" palivo ???kolik příměsí a v jakých procentuelních částkách se může pohybovat? Myslím si, že nemáš ani tušení takže jsou to opět debaty "o ničem", kdo je ten pan Tomegas, nebo ti to jen tak sdělí nějaká obsluha na čerpačce....ten samý text mám v překladu od němců v manuálu ke stojanu, mám totiž německý FAS, takže tím nemůže Tomegas nikoho oslnit....už jsem to psal dřív, záleží na složení plynu(to hlavně), na čerpadle a pojišťovacích ventilech(ty jsou kalibrované, takže by měly být všude stejné(jsou blombované, každý rok si je kontroluje celní správa,), myslím si, že tu trošku mluvíš o věcech, o kterých nic nevíš, působíš dojmem najatým agentem Tomegasu, Toegas je bůh a vše ostatní je nanic, až budeš přesně vědět odkud mají plyn(možná by jsi se podivil odkud mají zdroj) tak se o tom můžeme bavit podrobněji.... ČSN EN 589
Listopad 4, 20168 r U Tomegasu to funguje, ale Karlův stojan mně narval do auta víc než 80% a kvalifikovaná obsluha to nepoznala, nafoukla by mně klidně auto . Zeptám se v Adast Systems, jsem totiž z Adamova , nechám si udělat školení :-) Z Tatsuna mám manuál na LPG stojan, z ADASTu až v pondělí Upraveno Listopad 4, 20168 r od treo
Listopad 4, 20168 r před 1 hodinou, BajnyPhoenix napsal: ČSN EN 589 OK, to je předepsané palivo podle evropské normy, tu splňují podle ČOI všichni, takže jsme se zase nic podrobného vlastně nedověděli.. Upraveno Listopad 4, 20168 r od karel.lpg
Listopad 4, 20168 r před 1 hodinou, treo napsal: U Tomegasu to funguje, ale Karlův stojan mně narval do auta víc než 80% a kvalifikovaná obsluha to nepoznala, nafoukla by mně klidně auto . Zeptám se v Adast Systems, jsem totiž z Adamova , nechám si udělat školení :-) Z Tatsuna mám manuál na LPG stojan, z ADASTu až v pondělí Rád ti to vysvětlím...jelikož jsi přijel odshora, jistě jsi si všiml, jaký sklon má cesta u čerpacího stojanu, tudíž vozidlo, které má umístěný MTV tak, že je směrem k zadnímu nárazníku,tudíž se do nádrže vejde o nějaký litr víc,třeba i o 4-6 podle teploty, pokud by vozidlo přijelo naopak-předkem proti kopci, natankovalo by se do něj o tgěch 4-6 litrů míň, takže ti nikdo do auta nic nerval, prostě z vlivu mítních podmínek(sklonu) se tam vešlo více plynu, ta kvalifikovaná osoba byla zřejmě má manželka a ta za 21 let natankovala víc aut než ty jsi viděl, takže nikoho neurážej, nikdo ti nic nenafukoval-zní to blbě, že? ale proškolit se nech...
Listopad 4, 20168 r To je divná čerpačka, která tankuje mezi 70% až 90% obsahu nádrže, to asi nebude úplně OK, protože na čerpačce musí být cedulka, že se může tankovat maximálně na 80% objemu :-), jak mně může někdo natankovat víc než 80% a to ještě úmyslně?
Listopad 11, 20168 r Autor On 4. 11. 2016 at 9:12 PM, treo said: To je divná čerpačka, která tankuje mezi 70% až 90% obsahu nádrže, to asi nebude úplně OK, protože na čerpačce musí být cedulka, že se může tankovat maximálně na 80% objemu :-), jak mně může někdo natankovat víc než 80% a to ještě úmyslně? No hlavně je poněkud zvláštní čerpat ve svahu. Já jsem ještě neviděl ani benzínovou ani plynovou čerpací stanici ve svahu, jen vždy v rovině. Zajímalo by mně dané stavební povolení této čerpací stanice.
Listopad 11, 20168 r no už jsem tam sakra dlouho nenatankoval .. ale v časech kdy jsem tam brával, tak jsem nepozoroval žádný markantní rozdíl
Listopad 12, 20168 r treo, tak zajed ke karlovi znovu a najed z te opacne strany a uvidis hned kde je pravda.. Pokud by jste merili tankovani z kopce do kopce, museli byste mit prazdnou nadrz.. pokud je jeste v nadrzi nejaky ten litr dva pet, nemuzete prece poznat kolik vam tam toho da, spis jen odhadovat.. samozrejme pokud to nezenu do extremu kdy mam nadrz na 48 litru a obsulha tam narve 45.. Upraveno Listopad 12, 20168 r od JirkaBrno
Listopad 12, 20168 r Tak čerpačky jsou hodně často do kopce, když koukám na Karlovo čerpačku na jeho stránkách, tak to nic hrozného není, to jsem tankoval na větších převýšeních.
Listopad 14, 20168 r kdyby jste se slyšeli, jaké kraviny tu pořád řešíte....sklon čerpačky mám vyzkoušené na svém autě, ale mám průměr nádrže 720mm, výška 250mm, tudíž objem toroidu je 84litrů,mě to udělá těch 4-6 litrů, u menších průměrů a výšek je to samozřejmě míň, nevěděl jsem, že mě zase bude někdo chtat za slovíčka....každopádně na rovině je to pořád stejné,+-1litr,největší blbost je, že je stojan seřízený tak a tak, je to pořád dokola, je to jen o tlaku(čerpadla), teplotě a tlaku plynu....tzn, že Treo má špatný ventil, když na každé pumpě natankuje jinak, potom se snímač dostane mimo nastavený rozsah a začne mu psát bludy, než se to opět ustálí nebo znovu natankuje....
Červen 26, 20178 r Zdravím,kdo ma Octavii s továrním Lpg a jezdi do značkového servisu(servisní knížka) a má stáři auta do 5 let a odešly mu plynove vstřiky tam má nárok na kulanci od Škodovky,je na to vydane i TPI.Známy to ted řešil auto ma najeto 84 tis,2 vstřikovače špatne,budou se měnit všechny plus nějaka uprava lpg filtru cena odhadnuta na 17 tis,zaplati z vlastni kapsy 9 tis,takže Škodovka si je moc dobře vědoma špatne konstrukce těchto vstřikovaču.Udajně jsou tyto nove vstřiky nějak inovovane.Tak to možná někomu pomůže.
Červen 26, 20178 r Já tedy pridam take svoji zkusenost, vstriky odesly v 70tis, vcetne jednoho benzinoveho (pokud jezdite minimalne na benzin, odchazi i ty benzinove). Skodovka doporucila vymenu vsech plynovych vstriku a navic instalaci tzv. gravitacniho filtru, ktery nahrazuje papirovy filtr plynne faze (montoval se do roku 2012). Jelikoz jsem neservisoval ve značkovem servisu, kulance nula, takze to musim platit sam. Mate nekdo zkusenost s tim domontovanym gravitacnim filtrem, zda se to za cca 8tis vyplati, nebo radeji co pul roku menit papirovy za 100kc?
Červen 26, 20178 r Nechal jsem si vyměnit vstřikovače ve Strakonicích i s řízením Landi Renzo. Dělali to na víc autech, tak s nimi není problém, vstřikovače tam dali odolnější a levně repasovatelné. Auto jezdí a spotřeba spíš klesla, rychleji to zapíná plyn, když je teplý motor, tak skoro okamžitě :-). Mám s nimi najeto cca 10 000 km. Vyšlo to o něco dráž než výměna vstřikovačů ve Škodovce, ale s novou řídící jednotkou plynu si poradí každý schopný plynař, jen tam musí nechat původní jednotku, potom funguje i měření množství LPG ( tedy stejně špatně :-) ) a s autem nejsou problémy. Přestavba byla na jeden a půl dne https://lpg-agcplus.cz/cs/
Červen 26, 20178 r no ... pravda, díval jsem se kolik vlastně stojí naše EVOčka a měl bych za cenu jednoho celou lištu
Červen 26, 20178 r Tak ty vstřiky mimo škodovku vychazeji na nějakych 2500 jeden.Takže těch 7 tis je asi za "odbornou" práci Škodovackého servisu.Jinak za 10 tis mi plynař dokaže dat jine vstřiky a jednotku,samozřejmně s repasovatelnyma vstřikama ne ty co jsou tam ted. Upraveno Červen 26, 20178 r od bitttpower
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.