hruskin Vloženo 13. Květen 2014 Sdílet Vloženo 13. Květen 2014 Máte někdo zkušenosti s plachtou proti kroupám? Např. touto: http://www.omnipuls.cz/12003-ochranna-plachta-proti-kroupam-xl-530177119cm.html Zajímá mě, ta vrchní výstelka není jen na parádu, ale aby to v případě větších krup něco sneslo. Jinak bych spíš uvažoval o obyč plachtě na auto a nechal bych si jí pošít u čalouníka nějakým silnějším filcem. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vormen Vloženo 13. Květen 2014 Sdílet Vloženo 13. Květen 2014 to je akorát na prd auto zakrývat. kroupy se odrazí, ale pokud padnou do nějaké deky, tak se neodrazí a je vetší pravděpodovnost, že udělá důlek na kastli. já už mám první kroupy za sebou, byly dost velký a bylo jich hodně a nic se autu nestalo. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hruskin Vloženo 16. Květen 2014 Autor Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 To je trochu divný, ne? Přece ta deka z principu musí ztlumit sílu nárazu kroupy Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vormen Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 no ona to trochu utlumí, ale zároveň tu zbylou energii usměrní do jednoho bodu, kdežtou kroupa bez deky dopadající s plnou silou, se sklouzne nebo odskočí, záleží na úhlu dopadu. samozřejmě s dekou nebo bez může auto poškodit. já jsem chytl kroupy za poslední měsíc 2x jednou auto stálo a jednou za jízdy. když jsem měl novou FI asi týden, tak jsem je chytl taky a nikdy žádný poškození, tak snad to tak i uůstane, ikdyž klimatický změny jsou čím dál tím víc dramatičtější :-) 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
motosman Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 Já ji mám a od té doby, se mi kroupy vyhýbají. Ťuk ťuk. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
psurn Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 Hlavně jak člověk pozná že budou kroupy? Při každé bouřce natahovat a upevňovat plachtu je trochu nepraktické. A měl bych obavy z toho, že při větru by ta plachta mohla poškrábat lak, kdyby byla volnější. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gelny Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 (editace) no ona to trochu utlumí, ale zároveň tu zbylou energii usměrní do jednoho bodu, kdežtou kroupa bez deky dopadající s plnou silou, se sklouzne nebo odskočí, záleží na úhlu dopadu. samozřejmě s dekou nebo bez může auto poškodit. já jsem chytl kroupy za poslední měsíc 2x jednou auto stálo a jednou za jízdy. když jsem měl novou FI asi týden, tak jsem je chytl taky a nikdy žádný poškození, tak snad to tak i uůstane, ikdyž klimatický změny jsou čím dál tím víc dramatičtější :-) To je nesmysl, ne? Když na auto pustím z výšky menší kámen, tak s ochrannou dekou budou následky horší než bez ní? Jakým způsobem deka usměrní energii do jednoho bodu? A do kolika bodů se energie usměrní, když tam deka nebude? Řekl bych, že taky do jednoho. Takže výhoda deky je v tom, že absorbuje část energie kroupy a na kapotu se dostane pouze zlomek původní síly/energie. Podle mně následky s dekou budou mnohem menší, tím ale neříkám, že bych si jí pořídil. Jak píše kolega psurn - těžko poznat, kdy budou kroupy a natahovat deku pokaždé, když má pršet, to by se mi nechtělo. Editováno: 16. Květen 2014, autor: gelny 3 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vormen Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 (editace) trošku pleteš hrušky s jabkama, šutr nemá tvar kroupy tj. koule resp. ovál. vem si trřeba nějakou skleněnou kuličku a pusť ji na stolní desku, hned někam odskočí. když dáš na stůl deku, tak zůstane v místě dopadu. na autě by v místě dopadu udělala důlek do kastle, bez deky bude kastla bez důlku max. s trochu odprýsknutým lakem srovnatelným s bežnýma šrámama od kamínků. třeba už tohle řešili i bořiči mýtů :-) Editováno: 16. Květen 2014, autor: vormen Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vlakras Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 (editace) No ja nevim vormene. Me ta tvoje teorie taky prijde divna. Podle me kdyz je jakykoliv predmet, a je jedno jakej ma tvar, tlumeny necim mekym nikdy ten tlumici material nesmeruje energii do jednoho bodu. Editováno: 16. Květen 2014, autor: vlakras 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gelny Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 A víš proč zůstane na místě dopadu? Protože deka pohltí energii a proto už neodskočí! Proč teda brankáři v hokeji mají vestu, když to přes ní musí bolet víc než bez ní?? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vlakras Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 Jo to stim hokejem mne taky napadlo:-) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gelny Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 Úplně stejné je to s paintballem - kdybych si měl vybrat jestli dostanu kuličkou přímo na kůži, nebo přes mikinu, určitě bych chtěl přes mikinu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vormen Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 to už ale bohužel pletete až moc. plechová střecha nemá nervový zakončený a je jí jedno jestli na ni něco padá nebo ne. i bez ochrany přižije krouby, je to železo, člověk je člověk. tak třeba střela neprůstřelná vesta vs. ocelová deska. od desky se odrazí, ale do vesty se zaboří a z druhé strany udělá pěknej důlek. když to shrnu, tak deka je dobrá leda proti omlácení laku, ale je větší pravděpodobnost promáčknutí kastle a to je podle mě horší, víc nemám dodat. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vlakras Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 No ted zase motas jablka a hrusky ty. Neprustrelna veste - to uz je zase uplne jina storry. Pred nekolika lety se pres Teplice prehnaly dost husty kroupy. To by si videl co udelaly na strechach novejch skodovek co staly venku u autosalonu. Vsechny strechy a dalsi dily kapoty se musely rovnat... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vormen Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 jenže já taky netvrdím, že to auto vydrží všechny kroupy bez poškození. když jsou malý, tak se mu nic nestane. pokud jsou střední až vetší, tak je to lepší bez deky a pokud jsou hovadský, tak je to jedno Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gelny Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 S tím, že to je lepší bez deky prostě nesouhlasím. Viz např.: http://dings-n-things.com/2013/06/13/how-to-protect-your-car-from-hail-damage/ kde se v posledním bodě píše: If all else fails ... start searching your house. Look for thick, tough blankets and towels. Depending on the size of the hail, one layer or several might be enough to keep your car protected. If not, they will at least minimize the damage. Přeloženo - pokud vše ostatní selže, porozhlédněte se doma po nějaký dekách nebo ručnících. V závislosti na velikosti kroupy by měla stačit jedna nebo více vrstev pro ochránění auto. A pokud ne, tak to alespoň zmírní poškození. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MBDusan Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 Je to celé hovadina - už vidím jak stojíš vedle auta a čekáš, kdy ty kroupy začnou padat. A pokud jsi poblíž auta, než k němu z bytu doběhneš, bude pomalu po kroupách a nebo cestou nějakou dostaneš do palice. To bys musel mít to auto přikryté denodenně 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gelny Vloženo 16. Květen 2014 Sdílet Vloženo 16. Květen 2014 S tím souhlasím a taky už jsem to dříve napsal. S čím nesouhlasím je tvrzení, že zakryté auto může utrpět větší škodu než auto nezakryté. Tím bych asi skončil, pochybuji že jedna nebo druhá strana přijde s něčím, co oponenta přesvědčí. Každý věříme něčemu jinému a nemá cenu se v tom dál babrat. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jazzleba Vloženo 28. Květen 2014 Sdílet Vloženo 28. Květen 2014 Včerejší následky přívalového deště s kroupami v Praze Michli. Akorát jsem jel v té době okolo. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Martin Koláček Vloženo 28. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 28. Červenec 2019 Uff, teorie o odrazu kroupy od vormena a směřování energie ... no málem jsem se počůral smíchy. Je zajímavé, že kž jakoukoliv hovadinu podáte rádoby odborně, žere to spousta lidí. Asi jsem tu fyziku studoval nějak blbě. Prý kroupa narazí a odskočí, proto udělá méně škody, než když narazí na nějakou mezivrstvu. Proboha, doufám, že mu to tady někdo nežere. Jinak stačí obyčejná tlustá deka, je ale problém, aby deku neodfukoval vítr, ale snad mokrá deka bude držet jako přibitá. Jde o to, že ta deka má určitou tlušťku a prácvě dojde k rozložení energie při dopadu do větší plochy - nebude působit bodově, jako v případě dopadu na plech či nějakou tenkou plachtu. Deka vytvoří jakousi mezivrstvu, kdy dopad nebude v bodu, ale ve tvaru vrchlíku - části koule, či tvaru kroupy. Jinak docela odolné střechy proti kroupám má koncern - Škoda, VW, Audi. Naopak pozor musí dávat majitelé japonců. Po stejné bouřce na mé A6 po kroupách ani stopy, vedle Honda CRV střecha dolík vedle dolíku. 3 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kuchar7 Vloženo 28. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 28. Červenec 2019 Plachtu nebrat - taková třepotající se plachta na zaprášeném autě udělá na laku pěknou paseku. 1 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pilad Vloženo 29. Červenec 2019 Sdílet Vloženo 29. Červenec 2019 Podle mě s plachtou budou určitě menší škody. Moje auto dostalo dávku krup před dvěma lety. Škoda byla kolem 65 tisíc. Ještě že mám dobrou pojistku. Zjistil jsem že Rapid má proti starším Škodovkám slabé plechy. Stará Fábie jen pár viditelných prohlubní a stará Octávka vůbec nic. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vormen Vloženo 3. Srpen 2019 Sdílet Vloženo 3. Srpen 2019 Já jsem chytl velký kroupy v roce 2017 ve Špindleru, nebylo vidět na krok jak hustě padaly. Museli jsme zastavit a počkat až to přejde. Byly to pěkný pecký a kroupy velký, ale ne zase jako míček Na autě ani jeden důlek. Takže v tomhle na tom bude Rapid dobře. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pilad Vloženo 3. Srpen 2019 Sdílet Vloženo 3. Srpen 2019 Já nevím jak byly veliké kroupy u nás tenkrát, protože to bylo v noci. Výsledný rozdíl jsem už popsal tak mi je jasný že proti starším Škodovkám je Rapid na tom hůře. Prokazatelný rozdíl byl na autech od sebe vzdálených pár metrů. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Yosef Vloženo 8. Srpen 2019 Sdílet Vloženo 8. Srpen 2019 Také se přikláním k těm slabým plechům. V sobotu při jízdě pršelo (větší kapky) a to byl rachot, že jsem myslel, že padají kroupy Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Zapojit se do konverzace
Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.