Přejít na obsah

Nejde občas zařadit 5-tka - Škoda Fabia 1 SDI


belzezub

Doporučené příspěvky

Zdarec, na posuny po okrsce do práce jsem pořídil v únoru 019 Fabia 1 SDI kombál (rok 2005, najeto 225 000 km z Rakouska přes dovozce). Když jsem to přivez kámošovi na výměnu oleje, všimli jsme si, že převodovka byla měněná - měla jinou barvu plus nějaké netěsnosti. Ale to se ještě závada neprojevovala. Pak cca po 1- 2 měsících se mi stalo, že jsem nemohl zařadit 5tku. Někdy hned po rozjezdu, někdy v půlce cesty do práce. Většinou to vydrželo jen chvíli neřadit, pokaždé když jsem chtěl jet k mechanikovi, tak se to probralo a najel jsem třeba 300 km bez problémů (to se stalo tak 5x). V létě jsem jezdil na kole, auto stálo. Pak se jednou v září zadařilo, nešlo řadit, jel jsem ke kámošovi, koukal jen na táhla a že je to uvnitř. Raděj dělá jednodušší (výdělečnější) práce, než se drbat s převodovkou, hledat problém, tak mi jen doporučil, ať jdu za někým víc kovaným v převodovkách. Psal jsem do Kroměříže, bez odezvy. Sám jsem z pomezí Kroměříž, Prostějov, Vyškov. Takže zatím jsem to nedořešil.

 

Popis toho jak se to chová:

  • když nejde zařadit, při puštění spojky a tlačení na řadící páku je cítit, že zuby se dotýkají (lehce drhnou)
  • nepřišel jsem na to, proč to začne, proč najednou přestane
  • přišel jsem na to, že když to nejde, tak pokud řadící páku razantněji bouchnu doleva, tak pak tu 5tku většinou zařadím. Toto zařazení je ale takové jiné, jakoby páka nebyla až v koncové poloze. Také většinou tímto stylem, ta pětka tam pak opět nejde dát, takže musím opakovat, silou doleva a pak 5.
  • dnes třeba to řadí 5tka bez problémů. Do jednotlivých rychlostí je pokaždé cítit trošku odpor, ten tam v bodě předchozím cítit není.

 

Prosím odpovědi:

  • začít výměnou převodového oleje?
  • nápad co by to při té charakteristice mohlo dělat?
  • tipy mechaniky na převodovky v okruhu Vyškov, Prostějov, Kroměříž.

 

Díky za reakce

Editováno: , autor: belzezub
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...