Přejít na obsah

COLUMBUS (TRINAX) / RNS 510


Doporučené příspěvky

Kazdy si musi srovnat jestli to chce risknout. Sam vis, ze je tam mnohem vic rizik a to nejen pri uprave firmwaru. Napr. ja jsem treba pomahal rozchodit po SZ jednomu clobrdovi Columba a pritom jeho problem nebyl ve spatne uprave, ale pouziti Nera pro vypaleni coz mu nadelalo s navigaci paseku. At vypaloval jak vypaloval, tak se nedarilo soft do navigace nahrat a starej uz nechtel nabehnout. Nakonec to vypalil pomoci UltraISO a firmware se prehral a naviagce mu funguje.

A to je jen jeden dalsi priklad...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak pánové, doteraz som sa snažil udržať jazyk za zubami aj keď ma desne svrbel. Ale už to viac nevydržím a dám tu k dobru môj názor na nielen toto fórum, ale aj v podstate všetky ostatné, ktoré sú v našich rodných rečiach.
Ale aj pár mojichskúseností.
Už roky sledujem problematiku GPS navigácii, či už PDA, PNA, alebo smartphone a musím konštatovať, nie som v danej oblasti amatér.
A musím Vám povedať, že keby sa v príslušných fórach, ktoré prejednávajú ich problematiku, správali užívatelia tak ako v tomto fóre a aj v ostatných v CZ a SK, tak by nikomu nefungovala iná navigácia ako kupovaná a aj v tých by boli "100" ročné mapy, lebo väčšina z tých čo by si ju kúpila, nemala by na pravidelnú aktualizáciu.
Takže:
Čo sa týka RNS 510 (Columbus) tak tu, ale aj na iných našich fórach sa neradí, ale straší a maľujú bubáky. A zarába sa na tom, že v danej oblasti je relatívne málo informácii a využíva, že tento šmejd (vyjadrím sa na konci) si kupujú ľudia, ktorí majú v danej oblasti veľmi malý, alebo žiadny prehľad.
Samozrejme, že keď si to kúpia a prečítajú tých pár info čo sú k dispozícii a majú mierne večšie sebavedomie ako by príslúchalo k ich vedomostiam, tak to dopadne, tak ako sa popisuje v predošlých príspevkoch.
Ale tomu sa nedá zabrániť, a vždy budú takí. A môžem Vám povedať, že sú takí aj v mnou sledovanej oblasti GPS pre PDA, PNA, alebo smartphone. V pohode si umrtvia svoju krabičku a ani im to nedá veľa námahy :kol-44:
Ale, keby sa Tí, čo majú tieto informácie s nimi podelili, určite by takých ako popisuje vyššie, bolo menej, lebo aj medzi nimi sú takí čo si to spôsobili len nedostatkom informácii.
A tu je ten paradox. To že firma ktorá to vyvinula zarába na tom, že tají informácie, je úplne v poriadku.
Ale to, že niekto, kto v podstate zarába na kradnutých informáciách, sa s nimi nepodelí, nieje v poriadku.
Keby sa tak správala komunita užívateľov v mnou sledovanej oblasti, alebo aj všeobecne v oblasti IT, tak by 90% z Vás (a to som silne podhodnotil) nebolo na tomto fóre, lebo by nemalo na čom browsovať po Internete.
A aby som okrem pindania, dal aj niečo k dobru, na danú tému z vlastnej skúsenosti tak tu to je:
Vhupol som sem ako nováčik (čo sa týka RNS510) a prečítal všetko čo tu je a aj na iných fórach v rodnej reči. No a keďže tých relevantných info je toľko koľko je :kol-29: tak som prebrowsoval dlhé noci na cudzojazyčných fórach. Určite to nebolo všetko a tiež čas štúdia skrátila prirodzená netrpezlivosť, ale výsledok nebol najhorší.
Takticko tecnické data RNS510:
Columbus (RNS510) v Superb II (8/2009)
3T0035680
HW ver.: H11
SW ver.: 1164
SW ver.: C_EU_7.112_t1012
HW vehicle: 0xC201
Mapy boli NQ 6317 (rok 2007)

Na súšku som spustil iba z DVD mapy 7693 a samozrejme fungovali a samozrejme prestalo fungovať TMC.
Po úprave DVD a prehratí adresára \telemat\TMC2 priamo v ISO súbore DVD, staršou verziou, TMC fungovalo aj s touto staršou verziou FW.
No a to a ešte aj deklarovaná funkčnosť SDHC na vyššom FW ma utvrdilo, že idem do toho.
- update FW najprv na ver. 2680 (formát HDD a rozdelenie na partície)
- potom update na 3810 (release with support for older units - pravdepodobne jediná nie beta)
- následne na skúšku update máp na poslednú verziu 8 t.j. 7693
Podotýkam, že som vypaloval v tu zaznávanom Neru :kol-28: a na DVD+RW 4x z Tesco.
FW fungoval O.K. a aj mapy s "malým" tu už spomínaným problémom že bolo treba nakódovanie, lebo samozrejme nefungovalo (čiastočne) ovládanie na multifunkčnom volante, a z rádia nešiel žiaden zvuk (stanice boli OK), lebo mám sound system.
Do kódovania cez HEX+CAN kábel ktorý už mám, som sa pre zatiaľ nedostatok času a moju už spomínanú netrpezlivosť nepustil a radšej som to zveril už skúsenejšiemu odborníkovi.
No a po jeho cca 5-10 minutovom nakódovaní všetko funguje k mojej úplnej spokojnosti.
No a z plánovaného upgrade FW na ver. 4020 som na teraz upustil. Lebo po konzultácii s už spomínaným odborníkom som uznal, že pre danú HW verziu MB (základnej dosky) tohoto šmejda je hraničná verzia 27xx a šponovať to smerom hore nemá moc význam, skôr to môže spôsobiť problémy. Tí čo viete o čom hovorím, určite budete súhlasiť, že by ste si nedali BIOS z jednej HW verzie MB v PC do inej HW verzie MB.
No a to sú zatiaľ moje skúsenosti s týmto šmejdom.
A teraz k tomu sľubovanému vysvetleniu prečo mu dávam prívlastok šmejd:
Jediná kladná vlasnosť RNS 510 (Columbus) je že hrá celkom obstojne, hmmm..., a so sound systémom sa možno dá povedať v rámci akustických možností kabíny auta, perfektne.
Ale to vie dokázať aj večšina lacnejších rádii s GPS, ktoré však majú výhodu že majú ako operčný systém Windows CE na ktorý sa dá portovať večšina špičkových navigácii ako je iGO PRIMO, Sygic, Garmin, TomTom,... . kde sú mapy aktualizované 2 až 4x ročne. Npr. do iGO PRIMO sa dajú dať mapy od rôznych dodávateľov ako sú Navteq, TomTom (bývalý Teleatlas), Topmap, .... . Pre tých ktorí nechápu na čo je to dobré je vysvetlenie, že to má výhodu pri cestách po EE (východná EU), ktorá nieje ešte celkom presne a spoľahlivo zmapovaná. Dajú sa použiť mapy od vydávateľa ktorý má nielen presnejšie a podrobnejšie zmapovanie ale v prvom rade spoľahlivejšie routovanie. Verte mi, viem o čom hovorím.
A taktiež tieto rádiá s GPS (večšinou by PRC) majú napr. sloty na dve SDHC karty (jedna na navigáciu, jedna na hudbu a video akého koľvek formátu) a jednoduchšie napojenie pre spetné kamery RGB a nie ako RNS510 ktorá potrebuje buď drahú VW kameru s MIDI rozhraním, alebo drahý prevodník RGB na MIDI. A majú aj DVB-T tunery.
A nezanedbateľnou výhodou sólo GPSiek je možnosť použiť navigáciu v teréne mimo auta a aj plánovanie trasy na dovolenku v pohodlí domova.
Asi niečo podobné má aj RNS 510 s novším FW a prenos trasy cez SD kartu, ale to som ešte neskúšal, musel by som to naštudovať a keďže mám PNA GPS- ku, tak sa mi do toho ani moc nechce.
Aha, ešte som si spomenul na jednu nevýhodu čo ma vytočila. Nemohol som zadať súradnice GPS v inom formáte ako má RNS a to je v stupne, minuty, sekundy. Absentoval mi napr. desatinný formát (aspoň som ho nenašiel).
A môj osobný názor, po skúsenostiach s takýmy navigáciami pre autá ako je RNS510, Blaupunkt DX a podobné, je že už nikomu neodporučím kúpu takýchto predražených šmejdov.
Žiaden sa nevyrovná sólo navigáciam typu PDA, PNA, alebo v smartphone.
Výnimkou je kúpa seconhand-u ktorý už taký šmejd má vo výbave a treba mu dohovoriť aby aspoň ako tak fungoval s novšími mapami a funkciami.
To je asi na dlhši čas odo mňa Howgh :kol-44:
P.S.: Keďže už od jesene 2012 sú k dispozícii mapy v9 (by Navteq), tak sa konečne dá používať aj v reále

Editováno: , autor: toja
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

toja: skoro to vypada, ze jsi reagoval primo na me a doufam, ze to tak neni.

Kdyz si projdes moje prispevky a to nejen v tomto tematu (kde jen na tehle strance jsem se podelil o dve zazsadni informace, pricemz se priznam, ze nevim co je zaznávané Nero, ale pro nekoho to muze byt taktez reseni jeho problemu, tak proc nezminit i tuto zkusenost co?), tak se doctes, ze se snazim poradit kdyz sam neco zjistim a mam k dispozici reseni jak to udelat. Samozrejme vzdy existuje riziko at se jedna o cokoli a ne jen navigaci Columbus a je na zvazeni jednotlivce jestli to zkusi... coz ve vetsine pripadech taky radeji zminim. Vetsinu informaci at se to tyka cehokoli mam taktez povetsinou ze zahranicnich for kde bych rekl, ze jsou lide sdilnejsi

Popravde mam z tohoto fora obdobny pocit, kde se spis dost casto rozdavaji kontakty na toho "kdo to umi" nez poradit jak to udelat. Je to ale jen a pouze v lidech a jaky si to udelame...

Ja ale nebudu nikoho nabadat aby "prozradil" to co vi, ale pokud ja sam budu vedet, tak se podelim. Nemam nic proti tomu kdyz se na forech objevuji prodejci a technici ruznych servisnich firem, nebo domaci kutilove co vi jak na to a sem tam nabidnou svou praci pro lidi kteri o ni maji zajem, ale primarne jsou fora urcena pro komunitu zabyvajici se danym tematem a mela by fungovat jakasi solidarita a vstricnost.

Edit: koukam ted do SZ, ze tam mam vzkaz s diky od dalsich trech stastlivcu co meli to stesti a prehrati firmwaru s prejmenovanyma souborama vcera zvladli a navigace facha i s ovladanim a maxikem.

Mozna jen jeste jedna vec a rada... nesnazte se do navigace nahrat vzdy uplne tu nejnovejsi verzi FW a zjistete si nejlepe nejakou ktera uz nekomu fungovala se stejnym HW.

Editováno: , autor: OctaviaLUB
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Někdo informace krade a někdo udělá bílé menu(skin) a pro RNS510 skin co se přepíná mezi normálním a bílým podle režimu den a noc. To není o krádeži, ale o celkem dlouhé práci a času. Imho dokud jel megaupload tak tady bylo řešení, které to řešilo a které jsem sám vymyslel. Flešovat jen jednotlivé části navi byl můj nápad a realizoval jsem to taky já. Nevím co si mám myslet o tvrzení, že PNA či PDA je lepši. Je to blábol, protože v případě husté zástavby kdy navigace typu Columbus získává informace o rychlosti a o natočení volantu a z toho v případě ztráty signálu GPS počítá polohu se toto u PNA nestane a jen navigace začne pomateně dávat informace...má poslední vzpomínka na TomToma...v půlce tunelu rezolutně řekl ostře vpravo. Protože tunely jsou a budou častější prvek v naší infrastruktůře je bohužel informace o rychlosti a natočení volantu pro auto celkem zásadní. Bez této informace stačí 2 tunely s mezikřižovatkou a je vymalováno. Dokud nikdo nepřipojí PNA či PDA na CAN a nezačne vyčítat informace tak bude vždy o krok pozadu. Nahrávat "BIOS" a "Windows" je velký rozdíl. I u navigace platí, že lze nahrát jen "Windows" a nechat případně "BIOS" starý. Většina problémů vzniká jen tím, že ty navigace odchází(jednotlivé čipy na základní desce) a to díky vysokým teplotám, které jsou uvnitř přístroje. Tady se snaží hodně lidí říkat mi dobří se o informace podělíme. Fakt je ten, že kdo se trochu v těhle navigacích vyzná nebude nic raději řešit na dálku. Je to jen obrovská ztráta času a pokud člověk neví co dělá je to jen otázka štěstí jestli to dopadne dobře či ne. Flešovat celou navigaci kvůli úpravě komunikace s autem je nesmysl. Další věc je existence tzv. update firmware a factory firmware....každý dělá něco jiného.... Získat mylný pocit, že něco jde jednoduše a že není co zkazit je snadné. Já neříkám, že se občas nepodaří, ale bohužel riziko neúspěchu je u toho větší než si někdo dokáže představit a to je důvod proč tady i píšu tyhle řádky......ohledně odkazu na megauploadu je moje zkušenost taková, že to všichni nahrávali ať měli konfiguraci auta i než má být a divili se, že jim to nefunguje. Známý řešil problém u svého kamaráda a já mu poslal taky rychlou úpravu a co ho nenapadlo lepšího... zkusit to na své face O2....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mala ukazka tve prace?

Nebo se snazis zesmesnit praci zdejsich clenu kteri maji chut si neco udelat sami?

Hele pokud ti to tak vadi, ze si tu spoustu lidi dela na aute samo, tak s tim nic nenadelas a ja te nebudu a ani nechci presvedcovat o opaku a ver, ze timto si nove zakazniky neziskas. Pokud si nekdo neco na aute podela, tak mas potencionalniho zakaznika (nebo mozna spis jini odbornici kteri se do nikoho nenavazej).

Dale se k tomu nebudu vyjadrovat a myslim, ze je to vcelku zbytecne, protoze ty mas svou pravdu. Urcite jeste k tomu neco napises, ale necekej ode me zadnou reakci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oba máte pravdu, tak se nehádejte. Někdo prostě chce zkusit sám, tak mu poraďte jak na to, někdo zase na to neni aby laboroval...

Mě když tu napíšete postup co a jak mam přepsat, vypálit a nahrát a nejsem jak někteří, kdo nečtou a jen se ptají, tak vim o tom, že to můžu totálně zhatit, tak to stejně nebudu dělat sám a necham si to radši u někoho udělat.

Ale je pravda, že se tu moc rady nenosí (všeobecně ve všech forech, ať už je to auto, mobil, nebo něco jiného), většinou se napíše že to umíte, nebo víte o někom kdo to umí, což už není rada, ale služba... Ale buďme rádi alespoň za služby, protože v servisech se na většinu z nás vys*rou a neměli bychom nic...

:kol-28:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

"cosby" a "ferda25" - myslím že se s vámi nikdo nepře, jak může např. aktualizace fw dopadnout ( v tom horším případě )...ale někdo si to prostě rád udělá sám..a pokud se mu to povede, má z toho i větší radost..a přesně jak píše OctaviaLUB - pokud si to někdo sám sobě zkur*í, tak je z něj tutovej zákazník :kol-28:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já napíšu,co jsem probírali v SZ.Nebudu citovat,ale napíšu podle svého,takže:Fórum je prý od toho,aby si lidé radili,říkali co a jak udělat atd atd.A teď případ:Poradil jsem jednomu,jak udělat flash,jak postupovat,jakou verzi atd atd.On použil FW které jsem mu doporučil-nevím odkut jej vzal,možná stáhl z netu,udělal to a navi mu umřela.Pak jsem byl za cypa,že jsem blbě poradil a jen mu odkrágloval navi.Zprominutím,ale pak je opravdu lepší se na rady vysrat.Né nadarmo se někdy říká,"za dobrotu na žebrotu.

Dále mám spoustu dotazů v SZ typu:"cosby,chystám se dělat xxxxxxxx,zvládnu to??Takových dotazů mám opravdu dost.Kur.a,copak jsem jasnovědec,abych na dálku vydedukoval schopnosti toho,kdo píše???Znal jeho schopnosti,zručnost atd???To snad ani není normální.

A další věc.když ke mě přijede zákazník,chce udělat update SW,map atd.,domluvím cenu a pokud navi zkur..m,opravím ji,dám novou desku a zákazník platí jen to,na čem jsme se domluvili.

Je to stejné jako s mým autem.Na co si troufnu,co zvládnu a vím,že nic nezk..rvím,udělám sám,jinak jdu tam,kde to umí,mají zkušennosti a ...zaplatím za to.Tak asi tohle je moje vyjádření k tomuto problému.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdo mi v okoli Prahy, Boleslavi, Hradce namontuje a nakoduje Columbuse do OII FL r.v. 2012:

Potrebuji aby mi Columbus chodil s:

- Maxi DOTem

- zadnima senzorama

- origo handsfree

- multifunkcnim volantem

- climatronicem

- MDI

Dal bych potreboval:

- update SW

- update map

- odkodovani obrazu za jizdy

Najde se tu nekdo sikovnej? :-)

Editováno: , autor: Pavel Pokorný
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj.

Po přečtení celého vlákna jsem se rozhodl svěřit úpravu Columbuse někomu zkušenějšímu.

Mám OII, 2007, model 08, MaxiDot displej, MF volant, klimatronic. Jde mi o zprovoznění navigace na Maxidotu a ovládání na volantu. Jinak se mi taky zdá že je neustále sepnutý ventilátor. Baterii to ale nevybije...

Našel by se někdo v Brně nebo v okolí Uh. Hradiště kdo by mi pomohl s řešením problému. Na ceně se samozřejmě domluvíme. tel 733355947. díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jojo GPS mám nahoře u antény, možná i to je důvod že si toho všiml a ukradl mi to, ale už je pozdě přemýšlet, co se mohlo udělat jinak atd...stalo se stalo, teď jen najít způsob jak tomu příště zamezit, Columbuse si určitě časem zase koupím, ale vyndavat ho na noc z auta a podobné rady se mi až tak nezamlouvají. Spíš bych se chtěl zeptat, jestli někdo neví, která pojištovna nejlépe dělá havarijní pojištění, aby se vztahovalo i na krádež Columbuse. A ještě by mě zajímalo, když si Columbuse koupím řekněme za 15tis. (ne kradeného) zda by mi pak pojištovna při případné krádeži uhradila plnou cenu, za kterou ji prodává škoda-auto, nebo alespoň za cenu srovnatelnou.

Určitě nechodit do Uniqa pojišťovny. U 3,5 let starého auta mi na Columba spočítali amortizaci 40%. Já hlupák pocitvý si nechal po krádeži opravit auto v autorizovaném servise a z celkové škody 76 tis. Kč (jen okno a navigace) si odpočetli 5 tis za spoluúčst a skoro 20 tis. za amortizaci. Super havarijní pojistka!!! A rozpočtem mi to zlikvidovat nechtěli, takže vlastně nevím, co příště budu dělat až zase jednou po roce budu spát v Praze.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koukal jsem na ten Columbus na aukru co máš na mysli a řeknu ti jedno... Není to nové a není to model 2012. Nové Columby mají to horní pravé tlačítko u senzoru světla s jiným znakem...

Na aukru neseženeš nového Columbuse a na 80% ani s jasným původem. Zrovinka před 14ti dny nám v Praze vykradli 4 služební octavie - všechny navi jsou pryč a s našima autama vykradli tu noc dalších 6 v okolí - vše byly navi... Pomalu se začnou dávat do oběhu, tak bacha na to. Hlavně lidi co jezdí do autorizovaného servisu, tam to totiž zjistí velice jednoduše, alespoň naše navi jsou nahlášené jako kradené, takže tak no... Holt prostě na to doplatí někdo kdo to koupí od zlodějů...

Ale to jsem už odbočil. S těma HW a FW mám taky zmatek, ale je jednodužší stejnak vše aktualizovat na nejnovější a bude klid...

Nemáš jednoznačně pravdu s tím datem výroby. Mě po vykradení dali v autorizovaném servise stejnou navigaci, jakou jsem tam měl při koupi auta (r.v. 2009). Protože mi při opuštění servisu nefungovalo skoro nic, co jsem si do ukradené navi dal, tak jsem ji z auta vymontoval a díval se na štítek. Výrobní datum navigace byl březen 2012! Navi má fw 14xx a tlačítko mikrofonu tam není jako u nových navi. Každý dodavatel pro automobilku musí držet nějakou dobu své výrobky,pravděpodobně kvůli kompatibility, takže je možné mít novou navi (myšleno výrobním datem) a přitom je "stará".
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ferdo, Cosby, Milhousku, J0sko apod. vy jste jednoznačně asi nejzkušenější půdle toho, co jsem tady za cca 1/2 roku našel a sčím jste mi poradili. Potřeboval bych pomoct se ztrátou Hlasového ovládání. Jak jsem už psal výše, taky mi čorkli v Praze navigačku a novou mi dali s fw14xx. Nahral jsem si tuším fw 3970 a v Setup menu jsem NAŠEL hlasové ovládání. Pak jsem si uvědomil, že jsem přeskočil rozdělení HDD ve verzi 38xx, takže jsem downgradoval a zmizlo hlasové ovládání. A už nevím, jak jej tam zpět dostat (zkoušel jsem mnoho upgradů, ale nic). Existuje příkaz pro SWL CD a soubor WSH jako je například aktivace servisního menu. Já to nikde na aktualizační CD firmwaru nenašel, jen položku NoSpeech: Not Active, ale nevím na jakou hodnotu ji změnit a hlavně jestli je to vůbec ono. Díky moc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...