Přejít na obsah

Měnič 12V na 5V

tomina

Doporučené příspěvky

Do auta bych si chtěl napevno nainstalovat měnič 12 - 5V, chci s nim napajet PDA, GPS a popripade nabijet mobil. Ale vsechny co jsem videl jsou tak kolem 500mA maximlane 1A a to je docela malo, potreboval bych nejakej aspon 2A a pokud mozno aby byl v nejaky krabicce, ne menic v zasuvce do zapalovace. Nevite o nejakym?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

s klidným svědomím bych použil jednoduchý stabilizátor typu 78S05 který snese zátěž 2A nebo typ LM1084IT-05 který je až do 5A

Na 5A mi vychází ztrátovej výkon na lineárním stabilizátoru cca 35W, což je docela dobrý topidlo. Tady už bych volil spínanej zdroj.

Pokud si netroufáš na stavbu (návrh a výroba PCB, sehnání vhodný tlumivky a docela velkýho keramickýho kondenzátoru), doporučuju buď stavebnici, nebo koupit hotovej výrobek - třeba v GMku. - viz. odkazy výše.

Odkaz ke komentáři

Do auta bych si chtěl napevno nainstalovat měnič 12 - 5V, chci s nim napajet PDA, GPS a popripade nabijet mobil. Ale vsechny co jsem videl jsou tak kolem 500mA maximlane 1A a to je docela malo, potreboval bych nejakej aspon 2A a pokud mozno aby byl v nejaky krabicce, ne menic v zasuvce do zapalovace. Nevite o nejakym?

Ako tu uz podotkol lukash, doporucujem kupit za par korun nabijacku na mobil, PDA a GPS a vsetky "prerobit" na spolocny konektor. Vyjde to lacnejsie ako spinany zdroj na velky prud a pritom to bude stavane presne na kazde zariadenie.

Ked velmi chces mat spinany zdroj, tak radsej viac 7805, bude sa to menej hriat a budes mat zaroven kazde zariadenie s jeho vlastnym napajanim. A vyplatilo by sa to mozno spravit so samostatnym vypinanim a piramo (cez poistku samozrejma) na +, nebudes si blokovat konektor na pripadne dalsie napajanie...

Odkaz ke komentáři

Návštěvník
Ako tu uz podotkol lukash, doporucujem kupit za par korun nabijacku na mobil, PDA a GPS a vsetky "prerobit" na spolocny konektor. Vyjde to lacnejsie ako spinany zdroj na velky prud a pritom to bude stavane presne na kazde zariadenie.

Ked velmi chces mat spinany zdroj, tak radsej viac 7805, bude sa to menej hriat a budes mat zaroven kazde zariadenie s jeho vlastnym napajanim. A vyplatilo by sa to mozno spravit so samostatnym vypinanim a piramo (cez poistku samozrejma) na +, nebudes si blokovat konektor na pripadne dalsie napajanie...

Myslim ze vsechno se da koupit i ty konektorky PDA a GPS a pod.

Odkaz ke komentáři

PDA ma 800mAh, pevnej disk k PDA ma taky 800mAh, GPS ma 200mAh, mobil 500mAh. dohromady cca 2,5A takze s nakou rezervou by to bylo 3A. Ale je fakt ze 2A by stacilo... Ale zadna bezna nabijecka to nema. Sehnat konektory neni problem... Jen tu nabijecku.

No tak ako som pisal, zozen si konektory a postav niekolko stabilizatorov, nebudu sa tak hriat.

Akurat doporucujem na vstup dat ochranu zenerovou diodou, v autach sa s oblubou vyskytuje prepatie, ktore Ti dokaze zlikvidovat elektroniku. :feve:

Odkaz ke komentáři

No tak ako som pisal, zozen si konektory a postav niekolko stabilizatorov, nebudu sa tak hriat.

Akurat doporucujem na vstup dat ochranu zenerovou diodou, v autach sa s oblubou vyskytuje prepatie, ktore Ti dokaze zlikvidovat elektroniku. :feve:

presne tak, udelej dva stabiky a dej je do jedny krabicky, udelej tam piny v tej krabicce, ktere si barevne oznacis a budes jen zapojovat o sto sest ;) nebo zkus sehnat stavebnici viz. tady:ezk ;)

Odkaz ke komentáři

• o 2 týdny později...

koukni na obvod MC34167 je to spinany zdroj 5A. Ja s nim planuju udelat si nabijecku do auta taky na ruzne harampadi. Kdyz se to bude moc hrat a nebude misto pro vetsi chladic tak se to da posilit nakym 50A fetem (coz jde u 7805 taky). Ovsem na cely zdroj ti staci jenom 9 soucastek. Pokud nesezenes tlumivku (vhodna v gm 110 Kc) tak si ji muzes namotat sam (42zavitu 1,5mm2 dratu, na toroidu prumeru 41)

DS: www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34167-D.PDF

Odkaz ke komentáři

Naco si tam chcete davat jeden strasne silny zdroj, ked aj tak budete napajat viac nezavislych zariadeni? Ze je to menej suciastok je jasne, ale aj hriatie sa toho je jasne... Par mensich, spravne rozmiestnenych v aute urcite urobi lepsiu sluzbu.

Na navigaciu niekde pri releboxe, na mobil pri zapalovaci, atd...

Vasa: ano, ale doporucuje sa dat na vstup a vystup kondiky proti zakmitavaniu, takze to mas hned 4 suciastky. ;)

Odkaz ke komentáři

Naco si tam chcete davat jeden strasne silny zdroj, ked aj tak budete napajat viac nezavislych zariadeni? Ze je to menej suciastok je jasne, ale aj hriatie sa toho je jasne... Par mensich, spravne rozmiestnenych v aute urcite urobi lepsiu sluzbu.

Na navigaciu niekde pri releboxe, na mobil pri zapalovaci, atd...

Vasa: ano, ale doporucuje sa dat na vstup a vystup kondiky proti zakmitavaniu, takze to mas hned 4 suciastky. ;)

na stabík teda 2x 100nF (SMD 1206 vychází přesně mezi nohy) výstupní filtrace mylím není třeba

Odkaz ke komentáři

na stabík teda 2x 100nF (SMD 1206 vychází přesně mezi nohy) výstupní filtrace mylím není třeba

JJ, presne to som myslel. Ja som daval keramicke "podusky", to s SMD je dobry napad, potesi uspora miesta.

Na vystupe nie je nutny keramicky, elektrolyt ale potesi, vystup nebyva celkom cisty (zalezi od stabiku a od zataze), obcas zvykne jemne kolisat.

Odkaz ke komentáři

ONO I 7805 S kd 502 (2n3055) Ic = 15A

a vlezeš se do 2 součástek

Jasne, taky jsem tam psal ze to jde i u 78xx

Ovsem prave zrovna u te 7805 je problem v jejim velkem zahrivani i pri malem odberu proudu (50mA) protoze na vstupu je relativne velke napeti, tedy je velky rozdil mezi vstupem a vystupem (az 14,3 V proti 5V)

@olisoft

par spravne rozmistenych nabijecek to spravi, ale co s tim kdyz mas vsecko vpredu uprostred?

gps, pda, mobil, mp3

navic ja si radeji udelam zdroj silnejsi ktery se mi pak nebude pri 1/4 odberu zahrivat nez udelat slabsi a ten by jel na 120%

Odkaz ke komentáři

Jasne, taky jsem tam psal ze to jde i u 78xx

Ovsem prave zrovna u te 7805 je problem v jejim velkem zahrivani i pri malem odberu proudu (50mA) protoze na vstupu je relativne velke napeti, tedy je velky rozdil mezi vstupem a vystupem (az 14,3 V proti 5V)

@olisoft

par spravne rozmistenych nabijecek to spravi, ale co s tim kdyz mas vsecko vpredu uprostred?

gps, pda, mobil, mp3

navic ja si radeji udelam zdroj silnejsi ktery se mi pak nebude pri 1/4 odberu zahrivat nez udelat slabsi a ten by jel na 120%

No ked vyriesis "odkladacie miesta" pre to vsetko, tak si mozes spravit dva-tri slabsie zdroje, ktore pojdu na 50-80% max odberu a strcis ich pod palubovku, alebo pod tunel podla potreby.

Tych 120% beriem ako recnicku hyperbolu... ;)

Samotny spinany zdroj je dobra vec, zalezi ale od filtrovania, dokaze totiz dobre rusit. Filtraciu treba aj na vstup, potom posluzi excelentne a s minimalnym zahrievanim.

Odkaz ke komentáři

Spínak by nebol zlý ale chce to trochu zručnosti s designom dosiek pre tieto zdroje. Neni to len "nacápam súčiastky a je.." ...

Ja som kolegovi riešil napájanie pre PDA (neviem presne aké teraz a napájanie pre GPS anténu s použitím jednoduchej dosky ba priam doštičky. Ako chladič som použil kovový blok resp rameno vedúce z trubky držiacej palubku dole na strane odkladacej schránky. Na prvom foto je v mieste kde je menič teraz priskrutkovaný káblik. Ničomu nezavadzá, chladí dobre. Izolovať nič netreba bakoľko kladné regulátory 78 majú zemniaci vodič spojený s chladiacim krídelkom.

Na druhej foto je malý vypínačík z GM pod volantom na odstavenie zoho meniču.

post-3171-1207668617_thumb.jpg

post-3171-1207668635_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

• o 4 týdny později...

Minuly tyden jsem se dokopal ke stavbe toho zdroje. Nakonec jsem pouzil LM2576 protoze v GM nemeli zrovna ten den zadny jiny kloudny.

Zdroj slape skvele. Ten zluty drat z konektorama je "nahrada" pojistky, protoze jsem pri nakupu zapomel koupit i drzak a uz se mi tam nechtelo kvuli drzaku se vracet.

PS: Omluvte kvalitu druhe fotky, je to mobilovano a to jeste za tmy

post-2861-1209631549_thumb.jpg

post-2861-1209631563_thumb.jpg

Editováno: , autor: xhans69
Odkaz ke komentáři

Návštěvník
Minuly tyden jsem se dokopal ke stavbe toho zdroje. Nakonec jsem pouzil LM2576 protoze v GM nemeli zrovna ten den zadny jiny kloudny.

Zdroj slape skvele. Ten zluty drat z konektorama je "nahrada" pojistky, protoze jsem pri nakupu zapomel koupit i drzak a uz se mi tam nechtelo kvuli drzaku se vracet.

PS: Omluvte kvalitu druhe fotky, je to mobilovano a to jeste za tmy

Ja mam autoradio a mam tam i USB port ze predu, tim si obcas nab. mobil, GPS a to je snad asi vsechno lol

Vlastne ja mam pichlou GPS jen do toho portu USB, abych nemusel tu snuru tahat az do zapalovace. A kdyz vypnu zapalovani tak se vypne i GPS - teda nahlasi vypadek a do 30 vterin mohu potvrdit aby jela na svoji baterku :)

Editováno: , autor: Návštěvník
Odkaz ke komentáři

• o 3 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...