Přejít na obsah

POSTAVENI VLASTNIHO SUBWOOFERA


Doporučené příspěvky

....Adnots...nechtěl jsem se do tebe opírat ;) a zbytek bych raději nechal být a jdeme teda k věci jak nás vybízí Bobík ;)

...tady bych opravdu zvažoval vlastní výrobu s tím, že se zakoupí již hotový box.Musíme brát v úvahu pořizovací náklady vs výsledek a ten je v tomto případě zvuk.Jestli je tady boj o prostor a současně požadavek na posílení basové složky tak by stál za úvahu tento SW...

http://www.fancarhifi.cz/www-fancarhifi-cz...ch-GPX-8vented/

...výkonově bude tomu zesilovači vyhovovat a pořizovací cena bude určitě nižší než kupovat SW, potah. koberec a zbytek inst. materiálu.

V poho ... fancarhifi ;-). Od toho je tady ta diskuze.

Já bych nakonec souhlasil taky s hotovou bednou a jestli má nějaký zesilovač, není co pak řešit.

Je to nejrychlejší a jistota než vymýšlet litráž atd. pak se to nepovede, bude bedna hučet nebo chrčet a takových hodin nad tím ztrávených. Není to žádná legrace vymyslet bednu napoprvé, pokuď výrobce neudává u repráku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no tak bedna by mnela byt neco okolo 30-35l radite mi tu aby sem udelal uzavretou ozvucnici tak asi to tak udelam no a co se tyce SW tak bude klidne stacit neco s vykonem napriklad jak je ten Xplod nebo ten pioneer.

djgigi05, bedna se odvíjí od daného typu reproduktoru.

Lepší výrobci při zakoupení basového reproduktoru přikládají technická data, kde bývá uvedená litráž beden nebo tub pro daný reproduktor.

Druhý způsob, když nemáš technická data o bedně je bednu vypočítat pomocí vzorců.

Pro výpočet musíš mít pár parametrů basového reproduktoru (nejedná se jen o Waty, velikost, či ohmy...), jinak jseš nahranej.

Je fakt, že když si člověk nebude zas tak hrát na fajnšmejkra, dá se koupit i bedna neosazená univerzální dám příklad pro 25cm nebo 30cm basáky reproduktor pak dokoupit a taky basuje :-).

Nejobvyklejší jsou dva druhy způsobů beden (nebo kostek). Kulatou tubu bych nekupoval, musí být přimontovaná popruhy, jinak má tendenci se kutálet.

První způsob bedny je uzavřená - bývá o něco menší, než otevřená (při použití stejného basového reproduktoru v obou případech).

druhý je otevřená s použitím jednoho, či více nátrubků nebo-li bassreflexů.

Ten první způsob, čili uzavřená je jednodušší a méňě se stává, že se nepovede.

Basy jsou převážně čisté a nejsou hučivé jak zvuky z tuningářského zahřátého výfuku :-)

Druhý způsob, čili otevřená je složitější, pač při špatném výpočtu bassreflexové trubky, nevhodném uložení trubky, či nevhodném rozpoložení tlumícího materiálu v bedně

se může stát, že z bedny polezou nechtěné pazvuky a naopak nízkofrekvenční pasáže se tímhle můžou znehodnotit.

Nechci strašit, píšu realitu :-)

Když se ale tento způsob vyvede, dostaneš v určitém pásmu basů zisk +3dB (3dB = to je zvukový rozdíl jako mezi jedním nebo dvouma puštěnýma stejnýma reproduktorama)

Tak tedy basy jsou pak silnější v oblasti subbasů.

Stejnak bych ti nakonec navrhoval koupit bednu hotovou kolem 2 tisíc Kč nejlépe uzavřenou (je menší) a připojit jí k zesilovači, co nejspíš už máš.

Nebudeš se pa trápit s několika hodinami příprav - výpočtů, řezání, dýchání pilin, dýchání lepidel popřípadě dýchání a natírání barvy, stříhání látky a tlumícího materiálu, šroubování vrutů, pájení a holení kabelů, rašplování a pilování dřeva a podobně.

Z těch dřevěných desek si udělej doma nebo v garáži poličky a bude hotovo :-)

P.S. Kdybych šel kupovat hotovou bednu s basákem, chtěl bych jí nejprve slyšet v tom krámě, pač každá nemusí být ok.

Editováno: , autor: Adnots
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

no tak konecne jsem se rozhodl neco udelat stou hudbou...vcera jsem koupil x-plod za neuveritelnou cenu 29euro...puvodni cena byla 73euro kdyz byl ve vyklade...ale kdyz jsem prisel k pokladnici tak mi pokladnicka rekla ze si prosi 29 euro..zostal jsem hledet jak blb no...nevim ci mneli spatnou cenu nebo co ale kazdpadne za takovou cenu ho novy nikde nekoupim..urcite mneli zlou cenu nahozenou..jinak to nevidim

tak si to skusim postavit doma :) co vse ktemu budu potrebovat?...samorejmne terminal,potahovy material, a jeste nevim ci udelam uzavrenou bednu nebo ne...no a jeste sem se chtel zeptat...zda ho mam vytlumit i zevnitr a cim? a jeste jak to pospajet do kopy jednotlive steny...slepit lepidlem a sesroubovat nebo staci silikon a srouby?

post-23333-1245704971_thumb.jpg

post-23333-1245704984_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

http://www.sony.ie/product/ics-slim-subwoo...=TechnicalSpecs

Objem bych udělal cca 30l, asi bassreflex musíš nějak naladit podle ucha :D

co jsem mnel pribalenej navod ktemu tak tam je pri uzavrite bedne 27l a pri bassreflexu je to 25.5l...premyslim kterou mam udelat...co bude lepsi hrat :( v temhle skusenosti nemam tak nevim :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Udělal bych uzavřenou bednu 25-30l (pár litrů nehraje roli), vytlumil... pokud by se ti zvuk nelíbil, uděláš do ní díru a máš bassreflex - pokud to bude ještě horší - tak jí ucpeš lol

Bassreflex musíš naladit - v návodu doporučený průměr/ délka nejsou? Jinka to bude hrát na nic...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jo jo udelam bednu taky 60x42x14cm...tech 14 je dozatu takze u vrchu dam 10 a dole ty 4 co sem ubral zase pridam takzte to bude 53x42x10x18 a vychazi to neco prez 31 litru..myslim ze by to mnelo stacit ne?..a udelam teda uzavrenou bednu...bassreflex sem neoupil protoze v prilozenem navodu bylo psano ze by mnel byt prumer 76mm a dlouhy 390mm a takovy nemneli takze kdyz pises ze musi byt podla teho co uvadi tak nebudu to stym delat...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...