Chorvatsko 2015, 2. část, poflakování kolem slaného rybníka ... Tak oproti plánům cestování o něco méně, bo letos horko jak sfiňa a člověk se raději chladí ve slaném rybníku, než aby se plácal v autě po výletech. Ale přesto pár postřehů. Dobíjecí infrastruktura není hustá jako ve zdejších končinách, nebo v německu, či rakousku, ale kdo chce, místo na nabíjení si najde. Jsou zde rozšířeny hodně AC 22 kw nabíječky. To zní dobře, zejména kolem turistických míst, kdy si člověk během pobytu na několik hodin nechá dobíjet wagen. Bohužel stejný nápad mívá hodně elektrowagenistů, takže mnohokrát z toho bylo kulo hulo ... naštěstí elroq má velkou baterku, nasosat energii se vždy nakonec někde podaří a s 80% dobití má solidní akční rádius. Ve zdejších končinách využívám síť HEP/ELEN a jejich aplikaci se spárovanou platební kartou. Spuštění dobíječky je rychlé, rozhodně rychlejší a spolehlivější než občasný tuzemský apkový připojovací oser u ČEZ, nebo EON. Jen jsem u prvního dobíjení u 22 kw nabíječky na Ninu (viz foto níže) nevychytal odpojení auta, použil jsem k ukončení dobíjení po volných 180 minutách apku Škoda, jenže jsem pak za boha nemohl odpojit svůj kabel od stojanu. Dřív než mě postihla pepkova příhoda, jsem spustil nabíjení opětovně a odpojil se v aplikaci elen. Pak již šel kabel bez problému od nabíječky odpojit a dokonce nebylo za krátkodobé odpojovací připojení nic účtováno. Ostatní dobíjení v Sukošanu a ve Splitu již v pohodě. Jinak mimo 22 kw nabíječek bez kabelu tady má elen většinou DC nabíječky 50 kw, které mají AC kabel integrovaný. Ceny dobíjení u elen mimo dálnice AC 0,35 éček, 180 minut, DC 0,45 éček, 60 minut (pro srovnání embasoaplikace s powerpasem nabízí 0,49 éčka + 0,49 transakční poplatek u AC a 0,49 éčka + 0,69 transakční poplatek za DC). Po celou dobu jsem si vystačil s apkou elen, plánovaný Lidl a Kaufland jsem už nezkoušel, bo nebylo potřeba a nákupy jsem řešil v Plodine v docházkové vzdálenosti od ubytka. Na dálnicích ještě frčí nabíječky Petrol, zde jsem si také stáhl aplikaci, ale nebylo nutné ji použít, při cestě zpět plánuji opět využívat výhradně Ionity a jako zálohu Tesla. Každopádně Elroq zde budí pozornost a dá se zde s elektrowagenem přežít. Ale v plné sezóně bych sem asi nejel, to tu musí být nabíječkové peklo, kvůli kterému jsem elektrocestu skoro vzdal ... ale červen, nebo září, pokud nebudou jiné dovolenkové plány, slaný rybník příští rok s elektrowagenem opět jistí ...
Od
velkytom · před 37 minuty 37 min