Přejít na obsah

jana8472

Uživatel
  • Počet příspěvků

    11
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem jana8472

  1. Ahoj, kdo se vyznáte ve značeních na originálních Škoda/VW dílech, dá se z kódů na nálepce určit rok výroby? Konkrétně mi jde o originální přední tlumič co mám na autě a zajímá mě, jestli na něm některý z předchozích majitelů tlumiče aspoň jednou vyměnil (auto r.v. 2001 jsem koupila s 280 tis. km). Na nálepce jsou následující kódy: 6Q0413031BH ...jasně, standardní kód dílu Braunschwg ...ano, je to VW originál z Braunschweigu 06M1V3 ...nemohlo by tohle znamenat 2006, leden? to by znamenalo výměnu po 5 letech od výroby WWO ...netuším 245B ...netuším Pak už jen logo VW a čárový kód bez čísel. Jinak vtipné je, že nálepka je úplně jak nová, ačkoliv tlumič už je dost orezlý, zatímco zadní tlumiče (původně Monroe) mají nálepku úplně sežranou a zčernalou a zcela nečitelnou. Holt VW nálepky umí, něměcká kvalita :D :D
  2. Ahoj, potřebovala bych poradit, jestli je možné vyndat ze sedáku sedačky řidiče molitan+potah, aniž by se celá sedačka musela vymontovat z auta? Molitan mám zoufale prosezený, nahradit starou hmotu novou hmotou není problém, ale vymontovat sedačku opravdu nechci. Jednak nemám nářadí dvanáctihran a jednak se prý stává, že na starém autě při demontáži upadne zespoda matka co má být přivařená ke karoserii... nebo tak něco. Prostě hledám nejbezbolestnější přístup jak se dostat na molitan. Díky.
  3. Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli následující chování spojky u 1.4 MPI je normální. Vlastně doufám, že je to závada, protože mne to dost štve. Jde o to, že v dolní třetině nebo čtvrtině chodu pružina spojky vždy téměř přestane klást odpor (přestane mi zvedat nohu). Nemluvím o záběru spojky, jenom o síle, kterou se pedál snaží vrátit nahoru, i na vypnutém motoru. Problém je to proto, že je pak těžší pustit spojku zcela plynule a kontrolovaně, když pružina dole skoro netlačí, a pak se najednou v třetině chodu odspoda jakoby probere a vykopne mi nohu nahoru. Výsledkem je cuknutí, a to mi vadí. S rok novou, ostře zabírající spojkou je to ještě horší. U žádného jiného auta jsem se s tím nepotkala (ani u šrotového Golfu 3). Auto má najeto 285 000 km. Dělá to od začátku co auto mám (dva roky). Jinak ale vše na spojce chodí hladce, nemám pocit, že by někdo něco vázlo, drhlo, apod. Umím se představit, že je to tak navrženo schválně, aby se předešlo neúplnému vyšlapávání spojky a tím poškození převodovky. V tom případě bych se chtěla zeptat někoho, kdo zná detailně konstrukci spojkového pedálu, válců a spojky, v které součásti se realizuje tenhle nerovnoměrný odpor pedálu a jestli by šlo ji nahradit nějakou z jiné motorizace nebo modelu, která to nedělá. Díky.
  4. Ahoj, má smysl abych vyměnila na 18 let staré Fabii I 1.4 MPI funkční pryžokapalinová horní lůžka motoru za nová (nebo novější) pro snížení hluku a vibrací od motoru? Guma časem prostě tvrdne a na starých Favoritech a Feliciích tohle rozhodně smysl měnit mělo, motor se s novou gumou zklidnil. Ale Favority měly celogumová lůžka, zatímco Fabie, i ta 1.4 MPi OHV, má pryžokapalinová. Takže ztvrdnutí gumy by teoreticky mělo menší vliv než u celogumových lůžek. Proto o tom pochybuju, jestli to má smysl.
  5. Ahoj, chtěla bych poprosit o pomoc s určením, jestli následující problém s řazením jedničky na Fabii I 1.4 MPi je uvnitř převodovky (špatná zpráva) nebo venku v mechanismu řazení (lepší zpráva)? Jde o to, že při normálním klidném pohybu řadící pákou k jedničce se páka vždy spolehlivě zasekne těsně za "zatáčkou" mezi pohybem doleva a dopředu a dál nejde ani hrubou silou. Ale pokud se pohyb udělá opravdu hodně rychle, tak tam jednička zapadne snadno a hladce. Druhá možnost jak zařadit 1 je začít jakoby řadit 2, ale pak tam rychle hodit 1. Je tedy potřeba mít při řazení "rozběh", pak se zasekávací místo hladce přeskočí. Pozn.: - s vypnutým i zapnutým motorem problém úplně stejný! - zaseknutí není až těsně před zapadnutím kvaltu (to by asi byl problém se synchronizací), ale těsně za "zatáčkou" v pohybu pákou - ostatní kvalty jsou celkem v pořádku (2ka jde ztuha, ale bez zaseknutí, 3ka s 1kou a zpátečkou čas od času nezapadne úplně a spočítá zuby, 4 a 5 perfektní) - spojka je nová a její výměna na řazení nic nezměnila - dvojité vyšlápnutí spojky většinou nepomůže - na studeném autě jde občas jednička bez zaseknutí i pomalým pohybem - vůle v řadičce nejsou velké - asi 1 cm dopředu-dozadu a pár mm doleva-doprava. - autorizák při lehké prohlídce zdarma zkonstatoval "zatuhlé řazení" a "průsak oleje z převodovky" (ale motor prosakuje taky) - o výměně oleje převodovky není v servisní knížce zmínka, přitom prvních 10 let, 200.000 km jezdilo auto do autorizáku - porucha není nová - dělalo to i předchozímu majiteli (kamarádovi), takže minimálně 20.000 km Hlavně mi jde o to, jestli budu platit 5-10.000 Kč, bude-li muset převodovka ven, nebo 500-1000 Kč při výměně třeba nějaké plastové vložky na táhle. V tom dražším případě to nechám plavat. Možná řeknete, že když se zařadit vždycky nakonec nějak povede, tak ať to nechám být. Ale z auta má být i radost, a na křižovatce jsou na práci jiné věci než bojovat s řazením. Dík, Jana Fabia I 1.4 MPi Classic 44 kW, r.v. 2002, 280.000 km, nebouraná, motor AZF, převodovka FNK
  6. Ve sklenářství neuspěju, protože v Evropě jsou zpětná zrcátka vypuklá, ne rovinná, a ještě mají na straně širokoúhlou část. Pro USA se dávají zrcátka rovinná, s úzkým zorným úhlem (ale zase nezmenšujou = lepší odhad vzdálenosti), tam by sklenář pomohl.
  7. Ahoj, vyměnila jsem si na Fabii I r.v. 2002 sklo levého vnějšího zrcátka (staré bylo zčásti osleplé), ale bohužel nové sklo je trochu zatmavené proti původním zrcátkům (i když bez barevného nádechu). Zatmavení mi vadí, je v tom hůř vidět. Chápu, že je to proti oslnění v noci, ale jinak je to otravné. Zvlášť když levé je teď zatmavené a pravé a vnitřní ne. Chtěla bych koupit úplně čiré sklo zrcátka, 100% bez zatmavení, jenže i to co už mám bylo v e-shopu popisované jako čiré. Takže na to, že e-shop něco tvrdí, se nedá spolehnout. Nemáte teda někdo zkušenost s konkrétním výrobcem nebo e-shopem, ze kterého jste koupili 100% nezatmavené, úplně čiré sklo zrcátka? (nemusí být nutně na fabii, všechny oktávky 1, golfy 4, pola 3 a toleda a passaty a já nevím co ještě měly v té době tyhle stejná zrcátka). Vyhřívání nemám.
  8. Ahoj, nevíte prosím, kudy odchází ventilační vzduch z kabiny Fabie? Vstup je samozřejmě čtyřmi výdechy na palubce, něco pod čelním sklem a něco na nohy. Ale kudy je vzduch vytlačován z kabiny pro cestující pryč? Pouze netěsnostmi? Stodvacítky měly myslím na zadním sloupku karoserie jakousi mřížku, ale u Fabie jsem nic nenašla. Ptám se hlavně ze zvědavosti, vrtá mi to hlavou. Díky.
  9. jana8472

    Zámek dveří

    Ahoj, poradíte mi prosím, co všechno by bylo nutné promazat, aby zabouchávání dveří na Fabii 1 (Classic, r.v. 2002, manuální okna, centrál) šlo hladce jak na novém autě, aby se s dveřma nemuselo třískat? Promazat západku zámku na dveřích jenom zvenku bez demontáže nestačilo. Panty a omezovač jdou dobře, jde mi jenom o konečné zabouchnutí, proto píšu v tomhle vlákně, ale kdyžtak mne nasměrujte jinam, díky. A pamatuje se někdo, jak šly dveře na Fabiích 1 zabouchávat, když byly tyhle Fabie nové? Chodilo to tak hladce s měkkým dobouchnutím jako na dnešních nových Fabiích 3? Já si to nepamatuju, fabii jsem koupila jako 15ti-letou. Tak abych se náhodou nesnažila dveře dostat do stavu, ve kterém nebyly ani jako nové
  10. Líbí se mi poloha pedálů u ostatních značek. Konkrétně teda srovnávám se starým Focusem a novým i30, abych nemluvila obecně. Nebýt ten schod plyn-brzda v jiných autech menší než ve Fabii (a Felicii), tak se neptám. Proto se divím, že se mojí otázce divíš Je-li ten velký "schod" mezi plynem a brzdou ve Fabii I pro bezpečnost, neříkáš tím zároveň, že ostatní značky s malým "schodem" to mají méně bezpečně? Já myslím, že cvik nezmění, že přešlápnutí z plynu na brzdu musí trvat o pár milisekund déle, když musí noha vykonat delší dráhu. Pravidelně to nacvičuju, ale ta dráha je prostě delší a nemám z toho bezpečný pocit.
  11. Ahoj, je možné nějak posunout klidovou polohu plynového pedálu ve Fabii I směrem k řidiči, tak, aby byl plynový pedál víc v jedné rovině s brzdovým a spojkovým pedálem? Znervózňuje mne, že při nouzovém brždění, kdy se počítá každá milisekunda, nestačí ve Fabii šoupnout chodidlo doleva z plynu na brzdu. Místo toho má chodidlo delší cestu, k sobě a pak doleva. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem při tomto rychlém pohybu nabrala pedál brzdy nohou zespoda. Nemít štěstí, bylo by z toho neštěstí. P.S.: není to krátkýma nohama, mám přes 180 cm Omlouvám se jestli tohle není správné podfórum na tuhle otázku.
×
×
  • Vytvořit nový...